Skandináv fahéjas kalácskák

Végre sikerült ma jégcukrot beszereznem, méghozzá nagyon olcsón: mindössze 200 forint volt az Ázsia Bt-ben. Ha már lett jégcukor, akkor természetesen kelt tésztát kellett varázsolni, hiszen ők egy szuper páros. Sajnos kardamomom nem volt, így a skandináv fíling nem teljes, de azért így is mennyei lett. Ha van kéznél kardamom, nyugodtan menjen 2 tk. a tésztába. Ez most egy új forma, csomónak készült, de végül szivecske lett belőle:)


Hozzávalók:
16 kalácskához

A tésztához:
500 gr liszt
80 gr cukor
80 gr olvasztott vaj/ margarin
2,5 dl tej
40 gr friss élesztő
csipet só

A töltelékhez:
kb.10 dkg olvasztott vaj/ margarin
fahéjas cukor

A tetejére:
1 felvert tojás
jégcukor

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát gyúrunk, ha már hólyagosra kidagasztottuk akkor meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Kettévesszük a megkelt tésztát és lisztezett munkalapon nagy téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal és alaposan megszórjuk fahéjas cukorral. A felső 1/3-ot lehajtjuk, az alsó 1/3-ot pedig fel. Mintha egy üzleti levelet hajtanánk össze. Nyújtófával kicsit megütögetjük és 8-10 egyenlő részre vágjuk hosszában.
3. Az egyes részeket hosszában félbevágjuk úgy, hogy a tetején nem vágjuk teljesen be, mint egy nadrág 2 szára, úgy kell kinéznie. A nadrág szárait megcsavarjuk a két kezünkkel és felhajtjuk, így egy szív formát kapunk. Ez a videó segíthet, bár az utolsó lépésnél én kicsit másképp csináltam.
4. Tegyük a kalácskákat sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk őket picit kelni, Kenjük le őket felvert tojással, szórjuk meg jégcukorral és toljuk 170 fokra beállított, hideg sütőbe, aminek az aljába egy lábas vizet teszünk. A hideg sütő azért fontos,mert amíg bemelegszik, addig picit tudnak kelni a sütik, a lábas víz pedig a gőz miatt: extra gőzös sütőben extra puhák lesznek a kalácsok. Kb. 20 perc alatt süssük készre őket.
5. A tészta másik felével hasonlóképpen járjunk el.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése