A legfinomabb répatorta

Sokszor, sok helyen ettem már répatortát,mert imádom, de mindig arra a megállapításra jutok, hogy -minden elfogultság nélkül-az én Anyukám tudja a legeslegfinomabb répatortát sütni. Gábor receptje tökéletes, egyszer már fel is került ide, de most nyomatékosítsunk, álljon itt mégegyszer. A nővérem szülinapjára általában répatortát (is) süt Anyuci, hiszen téli szülinaphoz ez dukál,mindig valamilyen alkoholos cukormázzal a tetején, most narancslikőrrel.
A fotókat a nővérem készítette.


Hozzávalók:
26 cm-es tortához
bögre=2,5 dl

22 dkg tejföl
2 bögre cukor
1,5 dl olaj
3 tojás
2 nagy sárgarépa reszelve ( kb. 30-40 dkg)
1 doboz ananász konzerv, leve nélkül
2 bögre liszt
csipet só
1 kk. szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
1/2 tk. szegfűszeg
15 dkg darált dió

A mázhoz:
15-20 dkg porcukor
Grand Marnier likőr

A formához:
vaj+zsemlemorzsa

Elkészítés:
1. A tejfölt a cukorral, olajjal habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Mehet hozzá a reszelt sárgarépa és a levétől lecsöpögtetett ananászkonzerv, kis kockákra vágva.
2. Egy másik tálban elkeverjük a száraz anyagokat: átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, végül a darált diót. A száraz anyagokat összeforgatjuk a nedves anyagokkal.
3. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tortaformába simítjuk a masszát és 160-170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 90 percig, de időnként nézzünk rá, ellenőrizzük.
4. A mázhoz szitáljuk át a porcukrot és folyamatosan adagoljuk hozzá a likőrt addig, míg sűrű, kenhető / csurgatható pasztát nem kapunk. A kihűlt torta tetejére öntjük. 




Megjegyzések