Áfonyás-mandulás galette

Rengeteg blogon, pinteresten szembejött már ez a bizonyos galette és kivétel nélkül mindenki áradozott róla. Alapja egy mandulával turbózott omlós tészta, amit kinyújtunk,mint egy pizzát, bármilyen gyümölccsel megszórjuk, széleit visszahajtogatjuk és kisütjük. Nem kell vacakolni azzal, hogy a piteformába beméretezzük a tésztát, egyáltalán a külsőségekre sem kell adni, hiszen minél rusztikusabb, annál "galettesebb" lesz, még a tésztát sem kell kör alakúra nyújtani. 
Én mindössze attól tartottam, hogy a gyümölcsök eláztatják a tésztát, de nem!!! Egy mennyei finom, pont eléggé mandulás ízű, ropogós tésztát kapunk, a gyümölcs pedig a rászórt barnacukorral szépen összesül és sűrűvé válik, isteni finom. Én nem számítottam ekkora durranásra, de ez valami remek!! Az alapreceptet Piszkének köszi :)
Én ebből a tészta adagból 2 galette-et készítettem, az egyik a képen látható áfonyás, a másik egy barackos-fahéjas verzió. Mind a kettő tökéletes!
Jótanács: érdemes közvetlen fogyasztás előtt kisütni,mert melegen / langyosan a legfinomabb, amikor a tészta még ropogós, a töltelék pedig kissé folyik. Lehet turbózni fagyival vagy tejszínhabbal, de szerintem elrontaná. Így magában a legjobb.


Hozzávalók:
2 db kb 25 cm átmérőjú galette-hez

A tésztához:
16 dkg liszt
12,5 dkg vaj / margarin
6 dkg darált, pirított mandula 
1 tojás
10 dkg porcukor

A töltelékhez:
-áfonya, barnacukor, szeletelt mandula
-őszibarack, barnacukor, fahéj


Elkészítés:
1. Egy tálban elvegyítjük a lisztet a porcukorral, darált mandulával. Elmorzsoljuk benne a vajat / margarint és a tojással együtt összedolgozzuk. Nagyon-nagyon lágy tésztát kapunk.Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe úgy egy éjszakára ( nálam 2 napot várt a felhasználásra) vagy fagyasztóba rövidebb időre, ha nincs időnk várni.
2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
3. A tésztát vegyük ketté és egyenként nyújtsuk kör alakúra, jó alaposan belisztezett munkalapon,mert a tészta nagyon ragad, de így lesz a jó. Érdemes sütőpapíron kinyújtani és csak átemelni a tepsire. Ha ez megvan, akkor szórjuk meg az áfonyával,kevés barnacukorral úgy, hogy a szélein pár centis peremet hagyunk. Visszahajtogatjuk a széleit és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 15 perc sütés után megszórjuk a mandulával és úgy sütjük tovább.
4. A barackossal is hasonlóképp járunk el, héjastól felszeleteljük a barackot, elrendezgetjük a tetején, megcukrozzuk, fahéjazzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük és kisütjük.



Megjegyzések

  1. Csodálatos, engem meggyőztél!! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@mytaste.hu

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szofika!

    Ugye nem hagyod abba a blogolást? Nagyon csalódott lennék és szerintem nem lennék ezzel egyedül... :(

    Üdv, egy lelkes olvasód

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsolya,de aranyos vagy :) Most kisebb szunet volt,mert nem volt konyham,de ha minden igaz 2 het mulva mar lesz,igy visszaterek :) Kicsit kevesebb bejegyzessel ugyan,de leszek :)
      Udv: Szofika :)

      Törlés

Megjegyzés küldése