Friday, 2 May 2014

A tökéletes csokis cookie / Best chocolate cookie ever

Úgy látszik ez egy ilyen csokis hétvége. A legutóbbi  csokis-epres muffin után ma ismét csokisra vágytam: méghozzá cookie-ra. Sikerült is megtalálnom a tökéletes csokis cookie receptjét, itt. Nem tudok tippeket adni a szokásos cookie-problémákra, hogy mitől terül, mitől nem, mitől reped meg a teteje, mitől nem.  Ez így sikerült, mind a kinézetével, mind az ízével, mind az állagával happy vagyok. Én így készítettem. 




Hozzávalók:
14 cookie-hoz
1 csésze: 250 ml

115 gr margarin
1 csésze barnacukor
1 tk. vanília esszencia
2 tojás
1 1/4 csésze liszt
2 tk. sütőpor
1/2 tk. őrölt fahéj
csipet só
1/2 csésze holland kakaópor
1 csésze étcsokicsepp

Tetejére:
csokicsepp
jégcukor


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük ( hőlégkeveréses), tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy tálban elkeverjük a száraz anyagokat: liszt, só, sütőpor, fahéj, kakaópor.
3. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a vaníliát.  Hozzáadjuk a száraz anyagokat majd beleforgatjuk a csokit.
4. Egymástól tisztes távolságra halmokat helyezünk a tepsire egy fagyikanál segítségével ( max. 6 cookie/ adag) és kicsit ellapítjuk őket. Előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, de ez sütőfüggő. Mikor már reped a teteje és nem terül tovább ( célszerű 2 percenként lesni be a sütő ablakán)akkor vegyük ki. Nagyon puha lesz, de 5 percig hagyjuk a tepsiben és utána tegyük rácsra, ahol tovább tudnak hűlni. Alapszabály a cookie-nál, hogy ne süssük túl, különben betoncookie lesz a jutalmunk, amit aztán már csak kekszgolyónak bedarálva tudunk megmenteni az enyészettől. 


In English:
After the best chocolate muffin I managed to bake the best chocolate cookie ever today. I have always been looking for a good cookie recipe which is soft enough but not too soft, flat enough but not like a coin and cracked enough on top. This is exactly what I wanted.  The recipe adapted from here.

Ingredients: 
makes 14 cookies

cup: 250 ml

1/2 cup ( 115 gr) butter, unsalted ( margarine)
1 cup dark brown sugar
2 eggs
1 tsp vanilla essence
1 1/4 plain flour
pinch of salt
2 tsp baking powder
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 cup cocoa powder ( Dutch)
1 cup dark choc-chip

For topping:
dark choc-chip
pearl sugar

Method:
1. Preheat the oven to 180 Celsius and line a baking tray with baking parchment.
2. In a bowl mix the dry ingredients: flour, salt, baking powder, cocoa powder, ground cinnamon.
3. With an electric mixer mix butter and sugar, add the eggs one by one and vanilla. Mix until smooth. 
4. Add dry ingredients to wet ones and fold choc chip in.
5. Scoop large amounts of dough onto the baking tray ( I used an ice cream scoop) flatten them a bit with your hands, top with pearl sugar and choc chip and bake for 10-14 mins depending on your oven. Leave them for 5 mins on the tray then transfer to a wire rack to cool.

No comments:

Post a Comment