Sunday, 30 March 2014

Sörkifli

Kár, hogy nem szoktunk házibulit tartani,mert nagy elismeréseket zsebelhetnék be ezekért a kiflikért. Ennél kitűnőbb sörkorcsolyát el se tudok képzelni. Még melegen muszáj volt megennem egy szezámmagosat is meg egy sajtosat is és jelentem, isteni. Ha 10 fokkal melegebb lesz, már bontom is hozzá a citromos Gössert!Süssétek meg házibuliba, a siker garantált!
Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha Desszertes különszámából van és noha én csak féladagot készítettem, így is lett 24 csinos kis kiflim, most az eredeti receptet adom közre, ennél kisebb adagot nem is érdemes sütni!Az eredeti recept szerint alábbi mennyiség 16 kiflit ad ki, szerintem kiad az 48-at is, elvégre ezeknek 2-3 falatos kis kifliknek kell lenniük, nem olyanoknak, hogy egytől jóllakik az ember!



Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 ek.só
5 dkg friss élesztő
1,5 dl olaj
3 ek. tejföl
3 dl langyos tej
1 tojás
1 kk. cukor

A kenéshez:
1 tojás sárgája

Tetejére:
reszelt saj
szezámmag


Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a langyos tejet, az olajat, a tejfölt,a tojást, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. ( Igen, nekem is furcsa volt, hogy nem kell felfuttatni, de csodásan megkelt a tészta)
2. Kézzel alaposan kidagasztjuk, míg el nem válik az edény falától és hólyagos nem lesz, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és 4 részre osztjuk. A részeket kör alakúra nyújtjuk ( tegyünk rá egy nagy lapostányért és vágjuk körbe, így szép szabályos kört kapunk-Puffintól tanultam), osszuk a kört 8 cikkre, a cikkeket még egyenként nyújtsuk kicsit meg és a szélesebb végénél kezdve tekerjük fel, úgy, hogy a végén a keskeny részt még kicsit meghúzogatjuk. A csücskét hajtsuk a kifli alá, így keléskor és süléskor nem pöndörödik fel.:)
4. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és pici vízzel elkevert tojással kenjük le a kifliket. Szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal és kelesszük újabb 20 percig, amíg a sütő belemelegszik 180 fokra.
5. A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli lábast és toljuk be a tepsit, kb. 20 perc alatt süssük készre a kifliket,míg el nem kezdenek pirulni.



No comments:

Post a Comment