Friday, 7 March 2014

Lekváros-diós linzer

Az igazi, a klasszikus linzer 3 ismérve:
-virág alakú
-cukros dióval van megszórva a teteje
-baracklekvárral töltött

Na jó, a szív alakú, eperlekváros-porcukrozott tetejűből is végtelen számút meg tudok enni, de az igazi klasszik ez. Puffinnak köszi a szuper receptet!



Hozzávalók:
kb. 25 db összeragasztott sütihez

A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj/ margarin
12 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
pár csepp vaníliapaszta ( elhagyható, én a nagyon vaníliásat szeretem)
1 citrom héja 

A tetejére:
5 dkg darált dió
2 tk. porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A ragasztáshoz:
sárgabaracklekvár ( a házi lenne az igazi)


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
3. A darált diót elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral. 
4. 1 tojásfehérjét enyhén felverünk.
5. Lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és virág alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A virágok felét a közepén egy kisméretű kör alakú szaggatóval is kilyuggatjuk.
6. A lyukas közepű virágokat megkenjük a tojásfehérjével és megmártjuk a cukros dióban.
7. Tepsire tesszük őket és 13-14 perc alatt készre sütjük.
8. Ha kihűlt, egy teli-egy lyukas virágot baracklekvárral összeragasztunk.
Jól záródó fémdobozba tesszük, másnapra lesz az igazi :)


1 comment: