Saturday, 8 February 2014

Lime-os, túrós kocka

Nagyon egyszerű, pihe-puha, könnyű sütit készítettem ma, amit Barbinál láttam meg. A citromot lime-ra cseréltem, habár naranccsal, mandarinnal, citrommal is isteni lehet. Picit nedves lett az alsó lap,pedig megszórtam zsemlemorzsával bőven, ahogy Barbi is tanácsolta, de ez persze az élvezeti értékén nem ront, csak kicsit morcos lettem, hogy nem lett tökéletes. A tészta naná, hogy zsírral készült,mint mostanában minden, ami zsiradékkal készül, tombol a libazsír szerelem. Finom sütike, próbáljátok ki :)


Hozzávalók:
20x20 cm-es tepsihez, 9 kockához
A tésztához:
200 gr liszt
2 tojássárgája
30 gr libazsír ( vagy 75 gr margarin/vaj)
50 gr porcukor
1 tk. sütőpor
85 gr tejföl

A töltelékhez:
250 gr tehéntúró
2 tojás fehérje
90 gr cukor
1 lime reszelt héja
fél lime leve
1ek. búzadara vagy zsemlemorzsa



Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
2. A töltelékhez a tojások fehérjét a cukor felével habbá verjük, a másik felét elkeverjüka  túróval, lime levével, héjával. A tojáshabot a túróba forgatjuk.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk-kilisztezzük.
4. A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, mint a tepsi és belesimítjuk. Megszórjuk búzadarával vagy zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a túrókrémet majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.
5. Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
6. Ha kihűlt, kockákra vágva, porcukorral bőven megszórva tálaljuk.



7 comments:

  1. Szofika ez gyönyörű lett és hidd el nem látszik, hogy lágyabb a tészta, gondolom azért finom lett! Azért javasoltam búzadarát, mert az jobban működik ilyen esetekben. :))) A zsírral gyúrt tészta is másképp viselkedik, de igazad van, mert én is imádom a zsírral készült süteményeket. :) Köszönöm!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sajnos búzadarám nem volt itthon, én a pitéket is mindig zsemlemorzsával szórom be, működni szokott, azért is lepődtem meg, hogy itt kicsit elázott, de lehet tényleg a zsír is közrejátszott. Abban meg kezdő vagyok, mert kb. 1 hete kezdtem zsírral sütni,ki kell tapasztalnom még, hogy működik :)

      Delete
  2. Nagyon szép lett! Így is tökéletes sütemény! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koszi,valoban nagyon finom volt :)

      Delete
  3. Jaj... de szeretem! :) ...és éljen a libazsír! :D

    ReplyDelete
  4. Hát, hallod, én nem lennék morcos, ha most előttem lehetne pár kocka! :)) Nagyon guszta, gyönyörű lett!

    ReplyDelete
  5. Csatlakoznék Dinához!! Most úgy ennék egy szeletet!! :))

    ReplyDelete