Tuesday, 7 January 2014

Tigris zsemle

A kedvenc péksütink Z-vel, minden nap frissen hozom a pékségből. Vajjal/ lekvárral, vajjal/mézzel, sonkás-sajtos melegszenyának, leveshez-mindenhez ő a tökéletes péksüti. 
Most végre rászántam magam, hogy házilag is elkészítsem, ezen recept alapján. Tökéletes lett, mind a külsejével, mind az állagával, ízével teljesen elégedett vagyok, ritkán van ilyen, szóval a mai napom szuper lett ezáltal :)



Hozzávalók:
6 db zsemléhez

1 csésze=250 ml

1,5 csésze tej
1,5 ek. vaj / margarin
3,5 csésze liszt
1 tk. szárított élesztő
1 tk. cukor
1 tk. só

A tigrispasztához:
1 tk. szárított élesztő
fél csésze langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. olaj
1/4 tk. só
3/4 csésze rizsliszt




Elkészítés:
1. A vajat a tejjel mikróban 1 perc alatt megmelegítjük, épp csak olvadjon el a vaj és langyos legyen a keverék.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, szárított élesztőt és a vajas tejet. Kézzel alaposan összedolgozzuk, míg hólyagos nem lesz és el nem válik az edény falától, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Türelem, elég sok idő, nekem több, mint 1 óra volt,pedig még langyos sütőbe is betettem.
3. Ha a tészta megkelt, újra átgyúrjuk ( ha szükséges, adhatunk hozzá pici lisztet még-nekem kb 1 ek-nyit kellett csak) és 6 részre osztjuk a tésztát.
4. Egyenként bucikat gyúrunk a tésztából és visszahajtjuk az aljukat,  hogy szép gömböc formájuk legyen. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és 30-45 percig újra kelesztjük.
5. Közben elkészítjük a tigrispasztát: az összes hozzávalót egy kis tálkába tesszük és alaposan elkeverjük: nagyon sűrű masszát kapunk. 15 percig pihentetjük.
6. Egy ecset vagy kanál segítségével a bucikat alaposan bekenjük a pasztával- nemcsak a tetejüket, hanem az oldalukat is.
7. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Az eredmény: kívül hihetetlenül ropogós-márványos, belül puha-foszlós-omlós zsemle.Melegen vajjal/ lekvárral, higyjetek nekem, odaver minden cukrászsütire!!!!




7 comments:

  1. Gyönyörűek lettek! :) És biztosan az ízük is nagyon szuper.. :) Nekem is rá kéne szánnom magamat a péksütikre,de valahogy nem megy.. úgy ahogy a macaronra sem! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi, tény és való, mennyei finomak :) Én totál rákattantam ezekre a péksütikre, ezek már inkább lázba hoznak mint a krémes csodák :) Változik az ember :)

      Delete
  2. Csodás lett, nagyon ügyes vagy :-) Tapasztalatból tudom, hogy ha egyszer elkap a kelt tészta láz, akkor nem szabadulsz többé :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi :) Már régen rákaptam a keltekre és nem tudom megunni, Ők az abszolút kedvenceim, de ilyen kenyérfélékkel eddig még nem mertem próbálkozni, inkább édes péksütikkel :)

      Delete
  3. Elmentettem, szerintem én is elfogom készíteni. Szerinted bármilyen más lisztből is elkészíthető a tészta, akkor is ilyen szép lesz? A tetejére csak a rizsliszt jó? Köszönöm a segítséged!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Brigi,en sima lisztet hasznaltam hozza,Te milyennel szeretned sutni? Sok-sok recepter elolvastam es mind rizslisztet irt a pasztahoz,egy helyen valaki masmilyen lisztet hasznalt es nem repedezett be egyaltalan neki a teteje...En is ennek a zsemlenek a kedveert vettem,mert nem tartok itthon ilyesmit,de mas sutikhez,kekszekhez is fel lehet hasznalni! Kivancsian varom milyen lesz a Tied :)

      Delete
    2. Teljeskiőrlésű tönköly liszttel szeretném. De a tetejére akkor nekem is be kell szereznem a rizslisztet. Majd megnézem bio boltba, szerintem ott lesz.

      Delete