Sunday, 12 January 2014

Sajtos-snidlinges fougasse

Kezdjük egy kis történelemmel, hogy mi is az a fougasse és honnan is ered...
Egy francia kenyérfajtáról van szó, mely főleg Provence-hoz kötődik, de más régiókban is előfordul.
Az ókori Rómában egyfajta laposkenyér volt a "panus focacius", ami aztán Európa többi részén is elterjedt. Olaszországban focaccia, Spanyolországban hogaza, Provance-ban fougasse, más francia területeken fouace néven ismert. Tekinthetjük egy kezdetleges pizzának vagy egy francia calzone-nak, azaz töltött, összehajtott pizzának.
A búzakalász mintájú kenyérke tökéletes kísérője leveseknek, salátáknak!!!!Kívül ropogós, belül lyukacsos, foszlós. Ma egy más márkájú kenyérlisztet vettem, mint amit eddig használtam, nem tudom, ennek köszönhető-e a szuper állag, de nagyon elégedett vagyok!Zé odáig volt, hogy ő nem gondolta, hogy ez ennyire jó lesz. 1 tál leves+ a kenyér...Ez volt az ebédünk és durván jóllaktunk!!!
Kenyér-péksüti-és kelt tészta rajongóknak kötelező, sógorjelöltemnek, A-nak ajánlom ezt sok szeretettel :)


Hozzávalók:
500 gr kenyérliszt
7 gr szárított élesztő
2 tk. só
1 tk. cukor
2 ek. olaj
300 ml langyos víz

fél csokor friss snidling
2 ek. reszelt parmezán
kb. 5 dkg reszelt edami sajt



Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, cukorral, élesztővel és ráöntjük az olajjal elkevert langyos vizet.
2. Alaposan kidagasztjuk kézzel a tésztát, míg szép sima nem lesz. Letakarjuk és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3. Ekkor beledagasztjuk az apróra vágott snidlinget és kétfelé vesszük a tésztát.
4. Kb. 25x 35-ös, kissé ovális téglalapokká nyújtjuk a tésztadarabokat. Az egyiket sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük, megszórjuk a kétféle reszelt sajttal és beborítjuk a másik tésztalappal.
5. Ezután egy pizzavágó segítségével kialakítjuk a búzakalász mintát: hosszában bevágjuk a kenyeret majd mindkét oldalán 4-4 bevágást ejtünk. Ezután még 10-15 percig kelesztjük és mehet a sütőbe.
6. 220 fokon, a középső rácson 20 perc alatt készre sütjük.


3 comments:

  1. Olyan, mint a laposkenyér Wood Green-ben :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tényleg, az állaga teljesen olyan lett, de jó, hogy eszembe juttattad, lehet, hogy legközelebb olyat sütök :)

      Delete