Wednesday, 8 January 2014

Almás linzer

Bizony, az egyszerű dolgok nagyszerűek! Pláne ha van mellé valami kis csavar, amitől mégis extra!!!A fagyigépet nem izzítottam be, fahéjas fagyit pedig bolti forgalomban nem találtam, pedig azzal álmodtam meg, de fahéjjal megszórt vaníliafagyival is-esetleg vaníliasodóval- isteni. Anyu szerint ezt ne nevezzem pitének,mert ez nem pite, hanem linzer. Noha a tésztája ugyanaz,mint a nagysikerű meggyes pitéé, de akkor ezek szerint az is meggyes linzer. Ez a tészta egyébként figyelemreméltó,mert nagyon finom puha, omlós, nem lesz szalonnás és másnapra nyilván még sokkal de sokkal jobb lesz, ahogy összeérnek az ízek-már ha marad belőle.:)


Hozzávalók:
20x20 cm-es tepsihez

A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj/ margarin
1 tojás sárgája
csipet só
1 tk. sütőpor
1 ek. cukor
kb. 2 ek. tejföl ( amennyit felvesz)

A töltelékhez:
fél kg alma ( hámozva, kicsumázva)
5 ek. cukor
1 ek. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

Továbbá: 
2-3 ek. zsemlemorzsa a szóráshoz
pici vaj/ liszt a tepsi kikenéséhez
vaníliafagyi/ vaníliasodó a tálaláshoz


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk majd hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük. 
2. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Pár percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, hogy minél több lé távozzon belőle.
3. Cukrozzuk, megszórjuk fahéjjal, vaníliás cukorral, citromhéjat adunk hozzá és alaposan elkeverjük.
4. A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük, a sütőt előmelegítjük 175 fokra. 
5. A tésztát kettévesszük, téglalap alakúra nyújtjuk mindkét darabot. Az egyik tésztát a tepsibe tesszük, megszórjuk bőven zsemlemorzsával majd eloszlatjuk rajta a tölteléket és alaposan lenyomkodjuk. Én még itt is megszórtam egy kevés zsemlemorzsával, majd befedjük a másik tésztával.
6. Villával alaposan megszurkáljuk és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
7. Porcukorral meghintve, vaníliasodóval leöntve vagy fahéjas vaníliafagyival tálaljuk, mindenhogy isteni finom.:)





No comments:

Post a Comment