Almás-fahéjas csiga-muffin

Almás pite, fahéjas csiga, muffin egyben. Egy egyszerű kelt tészta, almás-fahéjas-krémsajtos töltelékkel, csigának feltekerve és muffinformában kisütve. Almás cukormázzal a tetején.  Ez most nem a hiperegészséges-diétás kategória, de pár darab azért lecsúszhat simán :)
Az alapötlet innen.


Hozzávalók:
kb. 20 csigához

500 gr liszt
80 gr porcukor
80 gr puha vaj/margarin
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dl tej
40 gr friss vagy 14 gr szárított élesztő

A töltelékhez:
2 nagyobb alma ( Gala)
1 tk. citromlé
kb. 5 dkg krémsajt ( Philadelphia)
cukor
fahéj
szerecsendió

A mázhoz:
1 csésze porcukor
almalé




Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük ( kb. 1 óra)
2. Mikor a tészta megkelt, elkészítjük a tölteléket: egy kis tálkában elkeverjük a cukrot, fahéjat, szerecsendiót. ( Nem mértem mennyi, 5-6 evőkanálnyi összesen.)
3. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk, lereszeljük és 1 tk.-nyi citromlével meglocsoljuk. Pár percre félretesszük majd kinyomkodjuk a levét, amit félreteszünk a cukormázhoz.
4. A megkelt tésztát átgyúrjuk, kettévesszük. Az egyik darabot lisztezett munkalapon kb. 25x20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük krémsajttal,megszórjuk a fahéjas cukor felével és elterítjük rajta az alma felét. Szorosan feltekerjük és csigákat vágunk belőle.
5. A csigákat papírkapszlikkal bélelt muffinformába helyezzük és még picit kelni hagyjuk őket. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.
6. 160 fokos sütőbe toljuk a csigákat, aminek az aljába egy lábas vizet teszünk. Mivel a csigák elég vastagok, kb. félóra kell nekik.
7. A mázhoz a porcukrot átszitáljuk és annyi almalét adunk hozzá,hogy sűrű, kenhető masszát kapjunk. Zacskóba töltjük és díszítjük a kihűlt csigamuffinok tetejét.



Megjegyzések

Megjegyzés küldése