Tuesday, 31 December 2013

Áfonyás muffin

Nem vagyok különösebben oda a Szilveszterért. Nem is csináltam se malac alakú sütit, se virslit, se lencsét. Dolgozom, az uram itthon, nekem ez egy ugyanolyan este,mint a többi. Viszont tegnap bekattantam áfonyás muffinra, így az lett a szilveszteri desszertünk. Rengeteg sok áfonyával. Tökéletes reggeli, tízórai, uzsonna, nasi,kipróbálós-fagyasztott áfonyával is ér ilyenkor :)
Az eredeti recept innen.


Hozzávalók:
12 db-hoz

1 tojás
1 csésze ( 240 ml) natúr joghurt
1/3 csésze ( 80 ml) olaj
pár csepp vanília esszencia
2 csésze (260 gr) liszt
1/2 csésze ( 100 gr) cukor
1 1/4 tk. sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
1/4 tk. só
1,5 csésze áfonya (ha fagyasztott, akkor ne olvasszuk ki)


Elkészítés:
1. A muffinsütőt kibéleljük papírral vagy kivajazzuk-kilisztezzük. Én biztosra megyek: papírt teszek a szilikonos formába. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2. A tojást a cukorral, olajjal, joghurttal, vaníliával kikeverjük, majd hozzáadjuk a száraz anyagokat: a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát. Épp csak összeforgatjuk a száraz és nedves anyagokat, ha túlkeverjük, akkor lapos és kemény muffinokat kapunk. Végül hozzáadjuk az áfonyát és ezt is épp csak beleforgatjuk.
3. A formákat 2/3-ig töltjük-fagyikanállal nagyon praktikus adagolni- és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük ( kb. 25 perc).





Monday, 30 December 2013

Fahéjas-cukros rudacskák

Van nálunk a plázában egy pereces, Auntie Anne's.Klasszikus amerikai pereces hely, a '80-as évek végén nyitott meg az első Amerikában, aztán ahogy az lenni szokott, terjedt, mint a járvány... Mindig fantasztikus illatok terjengnek a pici üzlet körül és még akkor is kígyózik előtte a sor, mikor az egész pláza üres. És mindig áll egy emberke az üzlet előtt, kezében egy tálca, rajta a falatkákra vágott fahéjas-cukros meg mandulás perec és osztja mindenkinek aki arra jár.  Frissen sütve,mert mindent frissen sütnek. Ma eltöltöttem pár percet a bolt előtt és néztem, ahogy tekergetik a perecet, belemártják valami fehér löttybe, aztán be a sütőbe. Utána jöhet az olvasztott vaj, végül a fahéjas cukor, vagy vaníliás cukor vagy mandula. Hazatérve kiművelődtem a neten. Jó pár receptet megnéztem,az egyik tejjel, a másik vízzel készült, volt amelyik kenyérlisztet is használt, volt amelyik csak sima lisztet. A fehér lötty azonban mindegyikben szerepelt: forró szódabikarbónás vízben mártják meg a pereceket sütés előtt és állítólag ez az ami megadja a lényeget, ettől lesz " plázás", minden recept írója külön kiemeli, hogy semmiképp ne hagyjuk ki ezt a fázist. 


Hozzávalók:
csésze- 250 ml

1,5 csésze langyos víz
1 tk. cukor
7 gr porélesztő
2 tk. só
4 csésze liszt
56 gr olvasztott vaj
1 ek. olaj

A mártogatáshoz:
3 csésze forró víz
1/3 csésze szódabikarbóna

A bevonáshoz:
olvasztott vaj
fahéjas cukor / mandula/ darált dió/ darált mandula



Elkészítés:
1. A langyos vízben elkeverjük a sót, cukrot és rászórjuk a porélesztőt, felfuttatjuk.
2. Hozzáadjuk a lisztet, olvasztott vajat és alaposan kidagasztjuk. Mikor már hólyagos és elválik a kezünktől és az edény falától, megkenjük a gombócot egy kis olajjal és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
3. A tésztát átgyúrjuk, 4 felé vesszük és hosszú rudakat sodrunk a tésztadarabokból. Itt eldönthetjük, milyen alakúra szeretnénk: perec, rudacska, nudli. Én rudacskákat készítettem, a hosszú rudat kisebb darabokra vágtam és egyenként kisodortam őket.
4. Egy mély tálba szórom a szódabikarbónát és óvatosan ráöntöm a forró vizet: vigyázat, pezsegni fog!!!Keverek rajta egyet-kettőt és a rudacskákat megmártom benne. Egyszerre többet is tehetünk bele, adagonként kb. fél percig hagyjuk a löttyben. Utána egy szűrőkanállal vegyük őket ki és azonnal mehetnek a szilikonlapos/ sütőpapíros tepsire.
5. 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, nagyon hamar kész van, ellenőrizzük 2 percenként.
6. Ha kissé kihűlt, megkenjük olvasztott vajjal és fahéjas cukorba forgatjuk. 
Melegen a legfinomabb, ha kihűlt, 10-20 mp-re tegyük vissza a mikróba!

Sunday, 29 December 2013

Hókocka lime-mal

A kókusz és a lime bizonyítottan jó páros. Hát még ha mascarpone is van a tetején...Bizonyára működik citrommal is, de ez citrommal nem lesz az igazi. Lime-mal viszont tökéletes.


Hozzávalók:
25x35 cm-es tepsihez

A piskótához:
3 tojás
60 gr cukor
30 gr liszt
30 gr kókuszreszelék
1 lime reszelt héja

A krémhez:
180 gr mascarpone
60 gr porcukor
1 lime  leve

Díszítéshez:
kókuszreszelék
1 lime reszelt héja


Elkészítés:
1. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük, félretesszük.
2. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a felvert fehérjét, a lime héját, a lisztet és a kókuszt. Pár határozott mozdulattal összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
3. 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig ( 20-25 perc) sütjük, kihűtjük.
4. A mascarponét a porcukorral és a lime levével simára keverjük, a kihűlt süti tetejére simítjuk. Reszelt lime héjjal és kókuszreszelékkel megszórjuk, kockákra vágva tálaljuk.


Saturday, 28 December 2013

Bögrés mákos

Nem sütöttem lassan 1 hete...Gondoltam, ma virítok valami nagyot. Már körvonalazódott is egy nutellás-mascarponés történet, mikor Z elkezdett bögrés mákos után áhítozni...Nem akartam. Túl egyszerű, semmi extra, ráadásul mákos is. Valahogy mindig úgy indulok a mákos sütiknek, hogy én azokat nem szeretem, és mostanában mindig úgy végződik, hogy élek-halok értük. Ezzel is ez történt. Vaníliasodóval nyakon öntve- nálam a mákos süti a sodóval valahogy borsó meg a héja- abbahagyhatatlanul finom...
Latsia receptjét turbóztam tovább egy kis citrommal, vaníliával és Z kedvéért a havas hatást jóóó vastag vaníliás porcukorral értem el. Szép is, finom is.


Hozzávalók:
20x20 cm-es tepsihez:
csésze=250 ml

1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze darált mák
1 csésze tej
1 tk. sütőpor
50 ml olaj
1 citrom reszelt héja
pár csepp vaníliapaszta
1 tojás

Tetejére:
vaníliás porcukor


Elkészítés:
1. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedveseket. 
2. Összeforgatjuk a két tál tartalmát és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
3. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig ( kb. 40 perc) sütjük.
4. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, megszórjuk vaníliás porcukorral és önmagában vagy vaníliasodóval tálaljuk.



Friday, 27 December 2013

Lazacos rizottó

Ünnepi, ám a nagy karácsonyi zabálások után gyomorkímélő, könnyű rizottót készítettem ma. 2 napig ettük a töltött káposztát és még mindig van belőle-hatalmas adag lett. Isteni volt, de ma már valahogy nem nagyon kívántuk. Ez a rizottó valami mennyei, félóra alatt kész van és igazán nem sok munka van vele.


Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pici olaj
200 gr rizottó-rizs ( Arborio)
1 l alaplé ( nálam csirkehúsleves-kockából)
1 csokor friss petrezselyem
150 gr füstölt lazac ( szeletelt)
1 ek. citromlé
2 ek. mascarpone
30 gr parmezán

Tálaláshoz:
1 szelet füstölt lazac
ruccola saláta


Elkészítés:
1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon egy wokban pár percig párolom. Hozzáadom a vékonyra karikázott fokhagymát és a rizst, 2 percig pirítom.
2. Hozzáadok 2 merőkanálnyit az alapléből és időnként kevergetve, kis lángon elkezdem főzni a rizottót. Mikor elfőtte a levét, pótlom az alaplevet, egyszerre csak 1 merőkanálnyit adok hozzá.
3. Kb. 20 perc alatt az alaplé elfogy, a rizs megphul. Ekkor elzárom a gázt, hozzákeverem az apróra vágott friss petrezselymet, a kis darabokra vágott füstölt lazacot, a mascarponét, a parmezánt  és a citromlevet. Keverek rajta egyet-kettőt és pár percig állni hagyom.
4. Tálaláskor ruccolát teszek a tetejére és egy fél szelet lazacot. 


Sunday, 22 December 2013

Kávés kifli

Szintén évek óta a karácsonyi aprósütikészlet szerves része, nagy előnye, hogy villámgyorsan elkészül és minden háztartásban megtalálhatók a hozzávalók- amennyiben kávézik valaki a családból. A fehércsoki-mártást ne spóroljuk le és ne cseréljük le étcsokira pl.,mert a kifli önmagában egyáltalán nem édes, a fehércsoki-bevonattal válik tökéletessé.


Hozzávalók:
2 gáztepsinyi kiflihez

4 gr darált kávé
10 dkg vaj/ margarin
15 dkg liszt
2 ek. holland kakaópor
csipet só
1 tojássárgája
1/2 tk. fahéj
4 dkg porcukor

A díszítéshez:
5 dkg fehércsoki
esetleg jégcukor


Elkészítés:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. A tésztát osszuk 8 részre és sodorjunk a részekből hosszú rudakat. A rudakat vágjuk 8 egyenlő részre. A kis részeket hengergessük tovább majd hajlítsuk kifli alakúra és tegyük őket sütőpapírral bélelt gáztepsire. Ha szeretnénk, sütés előtt szórjuk meg jégcukorral a kifliket, hogy még elegánsabbak legyenek!
3. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük őket készre.
4. A kihűlt kiflik végeit mártsuk olvasztott fehércsokiba és tegyük sütőpapírra száradni őket.
Ezt nem tudtam én most megvárni-szokás szerint.
Egy csésze tejeskávé mellé Ő a tökéletes választás Karácsony reggelén :)





Saturday, 21 December 2013

Mákos guba ünnepi díszben

Ezt az ünnepi, tojáshabos mákos gubát a Hungarian Girl oldal felkérésére készítettem, mint vendégblogger.
Nagyon örültem, hiszen végre angolul publikálhattam egy receptemet. Itt olvashatjátok!!!



Karácsonyi hókifli

Akik követnek napi szinten a facebookon, már tudhatják, hogy mi volt az egy hetes hallgatás oka így Karácsony előtt. Terveztem sok-sok sütit, posztot, aztán semmi nem lett belőle... Jó ha a "kötelezőket" össze tudom rittyenteni keddre. Szóval az történt, hogy Z-nek biciklis balesete volt múlt héten. Elütötte egy autó, 3 helyen tört el a lába, megműtötték, 5 napig volt kórházban, de már itthon van. És itthon is lesz nonstop vagy 3 hónapig.:) Egyik szemem nevet, másik sír. Együtt leszünk egész Karácsonykor, minden hétvégén, de nehezen telnek a napok.
Ma együtt sütöttük a hókiflit, berendeztem Z-t a konyhába, felpolcoltam a lábát és töltögette a hókifliket.:)
Most sütöttem először, nem is igen tudtam, milyennek kell lennie. Létezik az élesztős-zsíros verzió, amilyet nagyanyáink sütöttek és létezik az omlós tésztás, amilyet most én készítettem. Nyammmnál és Katucinál is láttam, én leginkább az alakján és a feltekerési módon változtattam. Így született meg Z-vel közösen a mi karácsonyi hókiflink:)


Hozzávalók:
500 gr liszt
250 gr vaj / margarin
175 gr tejföl
csipet só

A töltelékhez:
lekvár ( nálunk Anyu málna-alma lekvárja és eper)

A forgatáshoz:
vaníliás porcukor


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és pár órára/ 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Nekem 2 éjszakát volt a hűtőben, semmi baja nem lett.
2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és 4 felé vesszük. Az egyes részeket kör alakúra nyújtjuk (3-4 mm vastagra) , pizzavágóval 8 cikkre vágjuk. A cikkek szélesebb végére lekvárt teszünk és feltekerjük, a keskenyebb vége felé haladva.
3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
4. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket és ha kihűltek, mehetnek is a dobozba.:)


Sunday, 15 December 2013

Stollen Karácsonyra

Mióta közeleg a Karácsony, naponta 20 mézeskalács, 20 vaníliás kifli, 20 stollen jön szembe a fészbukon. Persze én sem maradok ki a sorból, mert az idei Karácsonyra a stollent szántam újításnak. Eddig még sosem készítettem. Tegnap összeállítottam a karácsonyi menülistát és a sütikínálatot, Zé azt mondta csodálatos és közölte, hogy ő szeretne segíteni majd mindennek az elkészítésében. Hát jóhogy, a halászét is ő főzte tavaly, mert én dolgoztam Szenteste, idén viszont Ő dolgozik, úgyhogy nekem kell megpróbálnom.
Szóval elkészült vagy 4 süti már Karácsonyra, de ma rá kellett döbbennem, hogy egyik se éri meg az ünnepet, szóval próbaként fogom fel őket és majd 2 nappal Karácsony előtt együtt bolondulunk meg, hogy mindent reprodukáljunk.
Na de jöjjön a stollen. Én ezt a receptet vettem alapul, és mivel nálunk a mazsola feketelistás, így sok egyéb aszalvánnyal helyettesítettem. Amit nem értek, hogy mindenkinek a stollenje fehér, noha elvileg mindenki tesz bele fahéjat és egyéb fűszereket, nem is keveset, na az én stollenem frankón barna lett :)) És a formája abszolút stollenes lett, az íze meg finom- ha jobban belegondolok, én még lehet, hogy nem is ettem stollent-házit legalábbis biztos,max. boltit- szóval az íze finom, remélem stollenes :)


Hozzávalók:
2 rúdhoz

1,5 dl tej
5 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
500 gr liszt
250 gr vaj/ margarin
75 gr cukor
100 gr aszalt vörös áfonya
25 gr kandírozott citrom-és narancshéj, vegyesen
25 gr cukrozott cseresznye, apróra vágva
50 gr mandula ( darált vagy szeletelt, nálam vegyesen)
1 tk. fahéj
1/2 tk. karácsonyi fűszerkeverék ( kardamom, gyömbér, szerecsendió)
1/2 tk. őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
1/2 citrom reszelt héja

A tetejére:
7 dkg olvasztott vaj
7 dkg porcukor


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény falától. Egy icipicit ragadni fog, de nem baj. Letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
2. Ha a tészta duplájára kelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és kettévesszük.Az egyik tésztagombócot kb. 20 cm hosszú rúddá sodorjuk, a közepébe kicsit belenyomjuk a nyújtófát, így lesz egy kis mélyedés a közepén. A két szélén pár centis darabot visszahajtunk alulra, így a két széle kicsit magasabban lesz,kicsit ellapogatjuk. Ezt megismételjük a másik tésztagombóccal is és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
3. Ismét félóra kelesztés következik, majd mehetnek a 170 fokra előmelegített sütőbe ( alulról a 2. rácsra), ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük őket. Mikor már egyenletesen piros a kalács teteje, végezzünk tűpróbát.
4. A még meleg kalács tetejét megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a porcukor felével. A másik felét akkor szórjuk rá, mikor teljesen kihűlt. 
Folpackba csomagoljuk és elrejtjük a család elöl Karácsonyig :)




Thursday, 12 December 2013

Vaníliás kifli / Vanillakipferl

Szintén egy klasszikus karácsonyi darab, amit most készítettem először. Zénél már majdnem citromhold-imádat szintre jutott ez a süti. :) Karácsonyig még készülni fog belőle :)
Ildi KOKKI receptjét használtam, szuper, köszi :)


Hozzávalók:
2 gáztepsinyi adaghoz

15 dkg margarin
20 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
késhegynyi vaníliapaszta
10 dkg darált mandula ( vagy dió, mogyoró)
1/2 tk. sütőpor
1/2 citrom reszelt héja és 1/4 citrom kifacsart leve

A beforgatáshoz:
60 gr vaníliás porcukor


Elkészítés:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk, folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. A tésztából kb. 1 cm átmérőjű hengert sodrunk, amit kb. 4 cm hosszú rudacskákra vágunk. A rudakat kisodorjuk, meghajlítjuk C alakban és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
3. 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
4. Még melegen megforgatjuk a vaníliás porcukorban és mehetnek a dobozba :)

Tipp:
1. A kiflik végét ne nagyon vékonyítsuk el,mert akkor a végei megégnek, a közepe pedig nem sül át.
2. A vaníliával ne spóroljunk!!! Ha nem érezni a vaníliát, nem lesz finom!!



Recipe in English:
However Germans and Austrians do the same I still think this is a special Hungarian Christmas cookie. So easy and quick to make and you cannot stop eating them.
The most important thing is the vanilla powdered sugar-unfortunately even in big supermarkets you cannot find them, you should try in Polish or other Eastern European shops. If you get vanilla caster sugar you need to ground as you will need very fine and very strong vanilla flavour icing sugar.
Alternatively you can make your own one by putting a vanilla pod in a jar of icing sugar.

Ingredients:
150g butter, unsalted
200g plain flour
75g icing sugar
1 egg yolk
few drops of vanilla paste or essence
100g ground almond ( or hazelnuts/ walnuts )
1/2 tsp baking powder
grated zest of 1/2 lemon and juice of 1/4 lemon

60 gr vanilla icing sugar for dusting

Method:
1. Mix all the ingredients in a large bowl and knead until it forms a ball. Wrap in cling film and put in the fridge for an 1 hour to chill.
2.On a lightly floured surface make a 1 cm diameter roll of the dough and cut into 4 cm long stripes. Shape each stripes into crescents and place them on a baking tray lined with baking paper.
3. In 180 celsius preheated oven bake them for 10-12 mins.
4. While they are still warm, roll them in vanilla icing sugar. Transfer them into a metal box and try to save some for Christmas.:)




Wednesday, 11 December 2013

Csokis-kókuszos fenyőfák / Coconut Christmas cookies

A mai napom rendkívüli konyhai aktivitással telt. Beterveztem 3 sütit Karácsonyra és 3 óra alatt sikerült is elkészülnöm mind a hárommal. A nagyobb kihívás inkább az lesz, hogy túléljék ezt a 2 hetet és maradjon belőlük az ünnepre...
Elsőként ezt a nagyon egyszerű, mutatós, finom kókuszos kekszet hoztam, amit akár már most elkészíthettek és bedobozolhattok, hisz semmi romlandó nincs benne, simán eláll Karácsonyig. Ajándéknak is kiváló-szerintem:)


Hozzávalók:
20 db-hoz

6 dkg kókuszreszelék
12 dkg liszt
6 dkg cukor
6 dkg puha vaj/ margarin
1 tojás
1 tk. sütőpor
csipet só
késhegynyi vanília

A tetejére:
50 gr étcsoki


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva fél-1 órára hűtőbe tesszük.
2. Vastagon lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát ( eléggé ragadni fog, ne ijedjünk meg, csak lisztezzünk nyugodtan) és szaggassuk ki tetszés szerinti karácsonyi kiszúrókkal.
3. Tegyük őket sütőpapíros tepsire és 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük őket készre. Ha kezdenek barnulni, vehetjük is ki.
4. Mikróban olvasszuk meg a csoki 3/4-ét majd az apróra vágott 1/4-et is keverjük hozzá. Töltsük zacskóba, vágjunk a sarkára icipici lyukat és húzzuk át a kihűlt kekszeket.


Chocolate-coconut Christmas cookies

Ingredients:
makes 20 cookies

60g desiccated coconut
60g caster sugar
60g butter, softened
120g plain flour
1 egg
pinch of salt
1 tsp baking powder
few drops of vanilla

For the decoration:
50g dark chocolate

Method:
1. Mix all the ingredients until it forms a ball, wrap it  in cling film and chill for 30-60 mins in fridge.
2. On a floured surface roll the pastry out into  a 4 mm thick rectangle and cut out with christmas cookie cutter. If you find the dough too sticky just add a bit more flour.
3. Place them on a large tray lined with grease proof paper and bake them in preheated oven ( 200 degrees C) for 8-10 mins. As soon as the edges start to get colored, remove from the oven and place them on a wire rack to cool.
4. Melt the chocolate in microwave, spoon into a piping bag and decorate the top of the cookies.


Csirkés-gombás rizottó

Ismét egy rizottót hoztam, ami olyannyira jól sikerült, hogy el is döntöttem, ha megnyílik egyszer az éttermem, akkor ez tuti az étlapon lesz. Ha cukrászdám nyílik, akkor is, a "specials" menüben:) Félóra alatt kész, isteni finom, laktató, tökéletes ebéd vagy vacsi.:)


Hozzávalók:

250-300 gr csirkemellfilé
500 gr gomba
250-300 gr rizottó rizs ( Arborio)
3 szál friss rozmaring
só, bors
olaj
diónyi vaj
30 gr parmezán
1,5 liter csirkehús-alaplé


Elkészítés:
1. Először elkészítjük az alaplevet: én 3 csirkehúsleves kockából készítettem.:)
2. A csirkét megmossuk, felkockázzuk, a gombát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk.
3. Egy wokban kevés olajat hevítünk és lepirítjuk rajta a csirkéket. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, kicsit sózzuk-borsozzuk. Mikor már a gomba kicsit összeesett és levet eresztett, rászórjuk a rizst, ráteszünk 3 szál rozmaringot  és levesszük a lángot alacsonyra.
4. Ráöntünk 2 merőkanálnyit az alapléből, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, időnként kevergetjük.
5. Kb. 20 perc mire az összes alaplé elfogy, addigra a rizs megfő. Az utolsó előtti adag folyadéknál hozzáadjuk a vajat és a parmezánt is.
6. Az elkészült rizottót reszelt parmezánnal és egy ág friss rozmaringgal díszítve tálaljuk.


Monday, 9 December 2013

Citromos-túrós keksz / Lemon-ricotta cookies

Nem is jó ezt keksznek nevezni,mert az ember valami ropogós, morzsálódós, száraz cuccra gondol. Na ez minden, csak nem az. Egy intenzív citromos sütike, amit a benne lévő túró omlóssá, puhává tesz. A hab a tortán a citrommáz, és egy kis jégcukor. Egészen karácsonyi hangulatú lett, nem? Többször készült már ez a süti, eddig ricottával, de most annak híján túróval. Ugyanolyan finom.


Hozzávalók:

18-20 darabhoz

A tésztához:
210 gr liszt
fél tk. sütőpor
fél tk. só
60 gr vaj
200 gr cukor
1 tojás
100 gr túró
1,5 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja

A mázhoz:
120 gr porcukor
1,5 ek citromlé
1 citrom reszelt héja

A tetejére:
jégcukor


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport.
3. A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást is.
4. Mehet hozzá a túró, a citromlé és a citromhéj, dolgozzuk simára.
5. Végül adjuk hozzá a lisztet is és alacsony fokozaton addig keverjük míg egynemű masszát nem kapunk.
6. Evőkanálnyi halmokat tegyünk a sütőpapíros tepsire és 15 perc alatt süssük készre őket. Amikor kezd a széle barnulni, már kivehetjük, vigyázzunk, nehogy túlsüssük.
7. A mázhoz a porcukrot a citromlével és citromhéjjal simára keverjük.
8. A még meleg  kekszek tetejére kb 1 teáskanálnyit tegyünk a mázból és a teáskanál hátuljával egyengessük el, szórjuk meg jégcukorral. Viszonylag hamar megköt teljesen a citrommáz és már falatozhatjuk is kávéhoz, teához :)


Lemon-ricotta cookies:

One of the best cookies ever. They are soft, melting-in-the-mouth type cookies- thanks to the ricotta which makes them soft. I finished them off with a lemon glaze and some pearl sugar, they look quite pretty right? You can try the same with orange or lime but I believe the lemon one is the best.

Ingredients:
makes 18-20 cookies

210g plain flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
60g butter
200g sugar
1 egg
100g ricotta
1,5 tbsp lemon juice ( freshly squeezed)
grated zest of 1 lemon

For the glaze:
120g icing sugar
1,5 tbsp lemon juice
grated zest of 1 lemon

To decorate:
pearl sugar

Method:
1. Preheat the oven to 170 celsius degrees and line a large baking tray with baking parchment.
2. Sift the flour in a large bowl with salt and baking powder.
3. With an electric mixer mix the butter and sugar until fluffy then add the egg, ricotta, lemon juice and zest and finally fold in the dry ingredients. Mix until well incorporated.
4. Place a spoonful of mixture on the baking tray, press the dough a little bit with your fingers. Bake them for 15 mins, not longer, otherwise they will be hard.
5. For the glaze sift the icing sugar in a small bowl add the lemon zest and as much juice as you need to get a thick but spreadable glaze. Brush the warm cookies with the glaze and sprinkle them with pearl sugar.



Sunday, 8 December 2013

Mézes-chilis-kakukkfüves csirkecomb

A Blogkóstoló 13. fordulójában Györgyi a házigazda, ezúttal a Konyhalabor blog jutott nekem, ahonnan főzni/sütni kell. Eddig nem ismertem, pedig szuper kelt tésztás csodák vannak Ilcsinél. Mégis az ízes-mézes csirkecombokat választottam egy hirtelen ötlettől vezérelve. Szuper finom vacsora kerekedett belőle, isteni, köszi a receptet :)



Hozzávalók:
12 db csirkecomb
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma

A páchoz:
2 dl olaj
4 ek. méz
fél chili paprika apróra vágva
friss kakukkfű 
2 kk. őrölt bors



Elkészítés:
1. A csirkecombokat megmossuk, enyhén besózzuk őket.
2. A páchoz az olajat elkeverjük a mézzel,sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott chilipaprikát és a friss kakukkfüvet. Kb. 1 órán át ebben pácoljuk a húsokat. Én egy mély tálba tettem a pácot, abba a húsokat és időnként forgattam őket, hogy minden husi alaposan bepácolódjon:)
3. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, belesorakoztatjuk a combokat és meglocsoljuk a maradék páccal. Megszórjuk vékony csíkokra vágott vöröshagymával és fokhagymagerezdekkel. Pár szál kakukkfüvet még tehetünk a tetejére.
4. Fólia alatt kb. 45 percig pároljuk 200 fokon, majd a sütőt grill fokozatra kapcsoljuk és addig sütjük, míg ropogós piros ( nálunk fekete :)) nem lesz a hús.