Wednesday, 30 October 2013

Répatorta minikuglóf


Szuper csomagot hozott a nővérem Anyucitól, otthonról. Dió, mák, kalocsai paprika, mandula,sok-sok finomság éééééés egy mini kuglófforma. Irtó cuki, 15 cm átmérőjű, 2 személyes kuglóf. Nagyon régóta vadásztam már rá itt a ködös Albionban, hasztalan. Anyu otthon rábukkant és már küldte is nekem. Mo-Anglia, 1:0.
Régóta vágytam répatortát is sütni, de nem tortaformában, nem cupcake-ként, nem kenyérként, hanem pont, épp minikuglófként. Ez valami haláli édes ebben a formában, bocsánat, de nem tudok betelni vele. Jaaaa, amúgy a süti is baromi finom :)


Hozzávalók:
1 db minikuglófhoz
( 15 cm)

2 tojás
1,5 dl cukor ( dark muscovado )
1 dl olaj
vanília
1,5 dl liszt
2 tk. sütőpor
csipet só
8 dkg darált dió
1 tk. őrölt fahéj
fél tk. őrölt szerecsendió
fél tk. őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
25 dkg répa

A mázhoz:
20-25 dkg porcukor
narancslé

A forma kikenéséhez:
vaj
zsemlemorzsa


Elkészítés:
1. A kuglófformát kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A répát megmossuk,lekapargatjuk, kislyukú sajtreszelőn lereszeljük.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, mehet hozzá a só, sütőpor, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, darált dió, narancshéj, citromhéj.
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, az olajat, beleforgatjuk a reszelt répát, a lisztes keveréket és a formába öntjük. Pár centi maradjon a forma tetején,mert eléggé meg fog nőni. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. ( nekem kb. 50 perc). Ha picit kihűlt, tányérra borítjuk.
4. A mázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk és annyi narancslét facsarunk hozzá, hogy kenhető / önthető mázat kapjunk. A kihűlt kuglófra locsoljuk, várunk türelmesen míg megköt és már szeleteljük is.

TIPP:
Ha túl sok a massza, kanalazzuk muffinkapszlikba és süssük ki répatorta-muffinként. Semmiképp ne töltsük tele a formát, mert akkor soha nem sül meg a kuglóf. Nekem pont pár centi maradt a formában és ahogy nőt, épp tele lett, tehát 15 cm-s kuglófformára ez az anyaghányad tökéletes.
Nagy kuglófformához duplázzunk!!


Londoni cupcake túra

Ez most egy élménybeszámoló lesz. Itt volt látogatóban a nővérem, Tündérsüti Ildó, nekem Mohi. :) 
Londoni látogatásunk alatt 2 cupcake shopot látogattunk meg, a Hummingbird Bakery-t és Peggy Porschen-t. 


A Hummingbird Bakeryben ( továbbiakban HB) kezdtük a túrát. Jól ismerjük mindketten. Anno 3 éve a nővérem ott kezdte cupcake-es pályafutását, így neki nosztalgia volt visszatérni a Portobello Road-i kis üzletbe, Notting Hillre. Az üzlet még mindig nagyon pici,még mindig az utcán kígyózik a sor és még mindig minden nagyon finom. Ha erre járunk, mindenképp elvitelre kérjük a sütit, több okból:
1. úgysincs hely leülni ( kb. 2 asztal van a butikban)
2. elvitelre sokkal de sokkal olcsóbbak a sütik
3. kapunk cuki kis dobozkát és cuki kis HB-s tasit, a fa kisvilláról nem is beszélve :)

Nővérkém a kincsvadászat után

Tesztelés part 1.

Málnás cheesecake brownie itt még a boltban

Itt már kóstolunk
Az első, amit kóstoltunk, a híres-neves málnás cheesecake brownie volt. A HB-féle recept itt található.
Egy szelet 3,75 GBP, de egy pillanatig se gondoljunk bele, hogy több mint 1000 HUF-ot fizetünk egy szelet sütiért. Ez egy masszív szelet és az íz mindenért kárpótol. Egy réteg brownie, azon egy kicsit vékonyabb réteg cheesecake, végül egy extravastag málnás tejszínhab a tetején. Szerintem ezen nincs mit ragozni, a tesztelés abszolút győztese, lelövöm a poént már most.

Szofika és a zsákmány
A HB-ből 2 db cupcake-et vittünk haza, ezekről lejjebb részletesebben.

A második helyszínünk Peggy Porschen bakery-je volt. A német származású lány 15 éve jött Angliába, hogy cukrászatot tanuljon és itt ragadt. Dolgozott London egyik legmenőbb szállodájában, a The Lanesborough-ban,mint cukrász, és hamar híre ment csodás tortáinak, cupcake-jeinek. Állandó vendégei közt szerepel Madonna, Stella McCartney, de ő készítette pl. Sir Anthony Hopkins 70. születésnapjára a tortát is.
Ez a hely számomra is újdonság volt, olvastam egy újságban vele egy interjút pár hónapja és akkor eldöntöttem, hogy ellátogatok ide, de végül megvártam vele a nővéremet-ő még nem ismerte Peggyt, de szerelem volt első látásra, ahogy megérkeztünk.
A kis butik már messziről kiabál a Belgravián, egy sarki épület, ami a szokásos cupcake shop színekben, barna-rózsaszínben pompázik.

Peggy's Parlour


A csomagolás csillagos 5-ös :)


...Paradise...
Epres-pezsgős torta
A cupcake-ek mellett a tortáktól is elbűvölődtünk. Őket sajnos nem kóstoltuk, de a látvány is csodás. Semmi giccs, semmi fölösleges díszítés, itt is bebizonyosodik, hogy a kevesebb több. Az epres-pezsgőtortát 
mindössze pár trüffelke díszíti. A tortát átmérője 15 cm ( 6 inch ) ,8 szeletre vannak vágva és 35 GBP-s egyságáron mérik őket.
A torták, sütik mellett Peggy szakácskönyveit, cuki tortatálakat, állványokat, búrákat, dekorcuccokat is vehetünk, de ezek azért elég drágák!

Tiramisu torta

Victoria cake

Peggy tortáiról bővebben itt. 

Tesókám megérkezett


Ami tetszett a cupcake-eknél, hogy nem folyik le róluk a rengeteg frosting, csupán a cupcake közepén egy kis csúcsos krém, egy egyszerű dekor és kész. Helyben fogyasztva és elvitelre is 3,50 GBP 1-1 cupcake.

Hazatérve aztán félbevágtuk a cupcake-eket és leteszteltük őket alaposan.
Az első versenyző a HB-féle tradicionális Red velvet cupcake volt. Őt már sokszor ettük, most sem okozott csalódást,a tésztája légiesen könnyű, puha és nem mellesleg csodaszép piros, a tetején az összetéveszthetetlen krémsajtos frostinggal.


A HB-ból a másik versenyző a Carrot cake cupcake volt, ami szintén klasszikus. Tetején ennek is krémsajtos frosting, a tésztája elég masszív, tele sok-sok dióval, fűszerekkel, igazi répatorta ízvilág, de ez is puha, könnyű tészta. 
Az egyetlen negatívum-ami igazából a konkurencia tesztelése után jött le-, hogy a frosting nagyon-nagyon édes.


Sajnos a Peggy-féle cupcake-eket megviselte a hazaút így szép képet sem csináltunk róluk.:( Az egyik a háttérben látható rózsaszín csoda, ami egy Black forest cupcake volt.
A tésztája étcsokis, likőrbe áztatott cseresznyedarabokkal, a tetején pedig cseresznyelikőrös frosting. Totális fekete-erdő torta fíling, de még annál is finomabb. A frosting totális ellentétben a HB-vel: pont annyira édes amennyire kell, azt gondoltuk valamiféle főzött krém lehet, némi vajjal, de aztán a gugli segítségével megtaláltuk, hogy krémsajtos ez is, de fele-fele arányban krémsajt és vaj. Tehát 1 egység vaj, 1 egység krémsajt, 1,5 egység porcukor és az egyéb ízesítők. Hihetetlen finom.

A másik választottunk a Sticky toffee cupcake volt, a tetején lévő bronz levélke ultracuki. Masszív egy cucc ez is, a tésztájában dió és datolya, na meg persze dulce de leche töltelék. A tetején lévő frosting ugyanúgy krémsajtos-vajas, ezúttal dulce de leche-vel színezve és ízesítve. Habár csömörnek tűnik, nem, nem az!

Mindketten kellemeset csalódtunk PP-ben, nem gondoltuk, hogy ennyire ütős lesz! 
A tesztelésbe a munkából hazatérve, a maradékok elpusztításával Zé is beszállt, és mind a 3-an egyetértettünk abban, hogy a 4 cupcake közül a number 1 a Black forest lett.
A HB hozta a megszokott szintet,isteni a red velvet és a carrot cake cupcake is, de PP izgalmasabb volt, szuper kompozíciók voltak ezek a cupcake-ek, szóval csak ajánlani tudom annak, aki Londonban jár, látogasson el mindkettőbe!
Nekünk egy élmény volt :)


Thursday, 24 October 2013

Narancsos sült túrótorta


Az úgy volt, hogy brownie-t akartam. Meg is találtam ezt a csodát Puffinnál.
Olyannyira átalakítottam, hogy épp a brownie részt hagytam ki:) Így picit kevesebb kalória és a brownie élmény ugyan elmarad, de naaaagyon finom:) 


Hozzávalók:
( 18 cm-es formához)

Az alaphoz:
50 gr Oreo keksz
50 gr háztartási keksz
40 gr olvasztott vaj

A túrós részhez:
250 gr félzsíros tehéntúró
150 gr tejföl
1 tojás
70 gr porcukor
1 narancs reszelt héja és leve
késhegynyi vaníliapaszta


Elkészítés:
1. A kekszeket ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. Nem kell teljesen egyszínűre keverni, hagyjuk egy picit pöttyösen, így látszik majd, hogy kétféle keksz van benne.:)
2. Nyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába a kekszes masszát jó alaposan.
3. Egy tálban keverjük ki a túrós rész hozzávalóit, azaz a túrót, a tejfölt, a cukrot, a vaníliát, a narancsot, a tojás és a lisztet. Még a robotgépet sem kell elindítani, egy villával megoldható a történet, így picit darabos marad majd a túró, mint a képen is látszik. Öntsük a masszát a kekszes alapra.
4. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, amikor már nem remegős a közepe, akkor lesz a jó.( nekem kb. 1 óra volt, mint a sajttortánál.)
5. A formában hagyjuk kihűlni a tortát és ha igazán jót akarunk magunknak, 5-6 órára minimum tegyük hűtőbe, de inkább egy egész éjszakára.



Wednesday, 23 October 2013

Klasszikus Néró aprósütemény

Gyerekkorom egyik kedvenc aprósütije ez, elmaradhatatlan lakodalmas klasszikus és nálunk a falubeli ABC-ben kilóra lehetett venni. Tudjátok, a pult mögött egy nagy kartondobozban zsírpapír és abban a sok-sok pici néró. Egészen idén februárig fogalmam sem volt, hogy ezt Nérónak hívják, de akkor Nyammm Zsófival elmentünk egy Farkas Vili-féle aprósüti tanfolyamra, ahol szembesültünk vele, hogy a nagy kedvencnek neve is van, ő a Néró. Azóta készülök megsütni, de mindig elmaradt. Most viszont várom a nővéremet hétvégére, macaronozni készülünk, gondoltam öregítek pár tojásfehérjét, mire jön, és mivel ehhez a sütihez csak sárgája kell, az viszont sok, gondoltam, legyen, megsütöm a Nérót.
Vannak különféle változatai, ahol 1 sárga és 1 kakaós korongot ragasztanak össze, sőt sárga-rózsaszín párost is láttam már, de ez az igazi klasszikus, a sárga-sárga. Anyu házi baracklekvárjával nagyon tuti. Igazán puha másnapra lesz, de gondolom a másnapot nem sok helyen éri meg ez a süti...
Én most Limara receptjét használtam, nem számoltam, kb. 30-40 összeragasztott pár lett belőle.


Hozzávalók:
5 tojássárgája
30 dkg liszt
16 dkg porcukor
25 dkg vaj / margarin
1 citrom reszelt héja
késhegynyi vanília esszencia

sárgabaracklekvár
2 kocka étcsoki


Elkészítés:
1. A vajat a porcukorral habosra keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojássárgákat majd mehet hozzá a citromhéj, a vanília és végül a liszt.
2. Habzsákba töltjük a masszát és sütőpapíros tepsire kis gömböket nyomunk. Hagyjunk helyet köztük, kissé terülni fognak.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
4. A kihűlt nérókat baracklekvárral összeragasztjuk, sütőpapíros tepsire ültetjük őket és olvasztott csokival áthúzzuk a tetejüket. Én most még ehhez is temperáltam a csokit, hogy szebb legyen.:)
Tegyük jól záródó dobozba és másnapra még finomabb, még puhább lesz.:)





Tuesday, 22 October 2013

Kakaós-cseresznyés kekszgolyó

Ma reggel már arra se volt időm, hogy beforgassam a golyókat, így meztelenek lettek. Cserébe nagyon kakaósak és nagyon cseresznyések. Szerencsére a golyófüggőség jelei nemcsak nálam, hanem Zénél is jelentkeznek már, ma reggel már kérdezte, hogy ma milyen golyó lesz?:) Most csak erre futotta, de isteni ez is. Lehet tovább tuningolni, csokiba/ kókuszba/ kakaóporba forgatni.


Hozzávalók:
15 db golyóhoz

15 dkg darált keksz ( háztartási)
5 dkg porcukor
2-3 ek. holland kakaópor
10 dkg cukrozott cseresznye, apróra vágva
8-10 dkg krémsajt ( Philadelphia)

A közepébe:
10 dkg cukrozott cseresznye ( egészben)


Elkészítés:
1. A cseresznyét apró darabokra vágjuk, összedolgozzuk a kakaóval, porcukorral, keksszel és annyi krémsajttal, hogy gyúrható masszát kapjunk.
2. Teáskanálnyi golyókat formáljunk belőle, a közepükbe 1-1 szem egész cserkót tegyünk.

TIPP:
Cukrozott cseresznye helyett befőttből is készíthetjük, ebben az esetben több cukrot adjunk hozzá-a cukrozott cseresznye nagyon édes.
Krémsajt helyett meggylével/ a befőtt levével is készíthetjük.




Monday, 21 October 2013

Barackos-mandulás kekszgolyó

A dolgos hétköznapokra tökéletes nasi-megoldás a kekszgolyó. Nálam továbbra is tart a szerelem. A mai versenyző igazán gyorsan elkészül, de annál gyorsabban már csak elfogyni fog.


Hozzávalók:
15 db golyóhoz

15 dkg darált keksz ( háztartási)
5 dkg porcukor
fél narancs leve
1-2 tk. mandula esszemcia
kb. 2 tk. krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)

A bevonáshoz:
sárgabaracklekvár
kb. 50 gr pirított mandulalapocska


Elkészítés:
1. A darált kekszet a porcukorral, narancslével, mandula esszenciával és a krémsajttal formázható masszává gyúrjuk. Teáskanálnyi golyókat gömbölygetünk belőle.
2. A mandulalapocskákat száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és egy lapos tányérra szedjük. Miután picit kihűlt, kicsit összemorzsoljuk, hogy apróbb és nagyobb darabok is maradjanak benne.
3. A golyókat egy szilikonos ecset segítségével picit bekenjük baracklekvárral és a mandulamorzsában megforgatjuk őket. Kész is! :)

TIPP:
1. A darált keksz egy részét ( vagy akár egészét) lecserélhetjük darált mandulára-nekem most nem volt időm darálni, ezért teljes egészében keksszel készült.
2. Ha van mandulalikőrünk ( Amaretto), tegyünk a mandula esszencia helyett azt a masszába, sokkal intenzívebb lesz az íze, de az autóba üléssel akkor vigyázzunk a golyók után :)

További kekszgolyó-receptekért kattints ide!



Sunday, 20 October 2013

Csokis-kókuszos ostyaszelet

"Szappanos kókuszos". Ezen a néven anyakönyvezték ezt a sütit, így vagyon
írva Anyu szakácskönyvében már vagy 20 éve. Nem, nincs szappan se a tésztájában, se a krémjében, a falubeli "Szappanos lányoktól" származott a recept és ezen a néven vonult be a köztudatba.
Igazából hasonló a blogon már szereplő Choco cocco szelethez, legalábbis annyiban, hogy a tésztája kókuszos, a krémje csokis. De a tetején ennek nincs csokimáz, az alján viszont van egy réteg ostyalap és ettől olyan szappanoskókuszos-os ez. Gyermekkori ízeket visszahozó csodasüti, nekem retro a javából.


Hozzávalók:
25x35 cm-es tepsihez
A tésztához:
1 db ostyalap
4 tojásfehérje
3 ek. liszt
100 gr cukor
75 gr kókuszreszelék

A csokikrémhez:
4 tojássárgájs
100 gr cukor
2 ek. liszt
2 ek. holland kakaópor
250 ml tej
100 gr margarin
A tetejére:

kókuszreszelék




Elkészítés:
1. A tepsit kibéleljük az ostyalappal.
2.A tojásfehérjét kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a cukrot és a liszttel elkevert kókuszreszeléket. Az ostyával kibélelt tepsibe simítjuk és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg pirulni nem kezd a teteje.Tűpróbát végezzünk!
3. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, liszttel, kakaóval és pici tejjel robotgéppel simára keverjük.A tejet felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzről, beleöntjük a tojássárgás keveréket és alacsony lángon, kézi habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon be, pudign sűrűségűre főzzük, pár perc alatt. 
Még melegen elkeverjük benne a margarint.
4. A langyosra hűlt kókuszos tésztán eloszlatjuk a krémet, megszórjuk kókuszreszelékkel és kihűtjük.
5. Tálaláskor óvatosan kiemeljük a tepsiből és kockákra vágjuk.

Ha valakinek van jó ötlete, hogy ostya-aljú sütit hogyan lehet szépen szelni, az kérem kommentben ossza meg. Nekem nem igazán sikerült.:) 



Rántott sajt selection

Az én húsimádó uram meglepő módon rántott sajtot kért a szülinapjára. Rá is jöttem, hogy még sosem csináltam. Na nem mintha akkora vasziszdasz lenne, dehát mégis az első. :)
4 féle sajtot rántottam ki, igyekeztem mindegyiket más alakúra vágni és persze pontoztunk és sorrendet állítottunk fel. Mi, akik rántott trappistán kívül eddig mást nem ettünk, én azt is vagy 15 éve az utolsót.
  Ez egy jó kaja na, valljuk be. 

Hozzávalók:
SAJT, SAJT és SAJT 
Nálunk most:
-edami
-Jarslberg ( kedvenc norvég sajt)
-füstölt sajt a lengyel bótból ( ez egészen magyaros ízvilágú volt)
-Camembert

liszt
tojás
zsemlemorzsa
só, olaj

Elkészítés:
1. A sajtokat tetszőleges méretűre, alakúra vágjuk.
2. Előkészítjük 1-1 tálkéba a lisztet, a sóval felvert tojást, a zsemlemorzsát.
3. Duplán bepanírozzuk a sajtokat: liszt, tojás, liszt, tojás,zsemlemorzsa.
4. Bő olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. 
Én először nagyobb lángon sütöttem, majd mikor megfordítottam, akkor kisebbre vettem.

TIPP:
Mindig csak annyit rántsunk, amennyit épp megeszünk: igazán 3 perc alatt kész van és valljuk be, a rántott sajt frissen az igazi. A megmaradt, bepanírozott sajtdarabokat nyugodtan fagyasszuk le.

Mindig azt hallottam, olvastam, hogy duplán kell panírozni, hogy tuti ne folyjon ki a sajt. Hát a vége felé már elfogyott a türelmem és volt amit csak 1-szer paníroztam,egyforna lett mind... Persze van aki jobban szereti vastagabb panírral,az nyugodtan duplázzon.

És a sorrendünk:
1. edami
2. füstölt sajt
3. Jarslberg
4. Camembert 



Saturday, 19 October 2013

Diótorta

Gondolkodtam egy ideig, hogy megosszam-e ezt  tortát. Mielőtt felvágtuk, úgy gondoltam, hogy nem. Eléggé elkeseredtem, mert nem sikerült a képen látható dekorálási módot ( petal cake-sziromtorta) megvalósítani: ahhoz ez a krém túl lágy, valami kőkemény vajkrémből vagy csokikrémből szépen meg lehet csinálni, de nem ebből a diókrémből. És én ezt nem tudtam elfogadni, a végsőkig harcoltam, felnyomtam zselatinnal a féladag krémet, nem sokat segített rajta. Hiába mondta Zé, hogy csak kenjem körbe egy késsel a krémet és jó lesz úgy az, nem, én azokat a nyomorult szirmokat akartam rávarázsolni. Rá is tettem őket, amennyit elmosódva a kép hátterében látunk belőle, az bőven elég.

De eljött a pillanat és felvágtuk a tortát. Olyan lett, amilyennek az én Zém, az ünnepelt megálmodta: pihe-puha könnyű, légies diós piskóta, könnyű, diós krémmel töltve, olyan fajta torta, amiből 3-4 szelet is lecsúszik. Tehát ezért nem jöhetett szóba semmi mascarponés meg vajas csoda,mert olyan torta kellett, amiből valljuk be, irdatlanul be lehet zabálni. Szóval olyan lett. Az arányokat kicsit elmértem, az egyszerűség kedvéért az eredeti receptet osztom meg. Elég sok krém kimaradt, ha van fagyigép, érdemes kifagyasztani a maradékot, elvégre egy igazi főzött, tojássárgás krém ez dióval, tejszínhabbal, rummal tuningolva, ergo biztos vagyok benne, hogy fagyiként is megállja a helyét. Ha nem vagytok oda a fagyiért, akkor lehet féladag krémet csinálni, vagy nagyobb adag tésztát hozzá, hogy kiadjon egy normál méretű tortát,mert a miénk kicsi volt. Szóval jócskán át kell alakítani ezt a receptet, de közzéteszem,már csak azért is, hogy nekem megmaradjon,mert ha valaha még diótortát sütök, az tuti ilyen lesz, némi arány-módosítással.
A fehér piskótát Süniskanálnál láttam először, köszi az inspirációt.:)


Hozzávalók:
15 cm-es tortához:

A tésztához:
Narancsos-diós piskóta

6 tojásfehérje
12 dkg cukor
6 dkg liszt
6 dkg darált dió
1 narancs reszelt héja
csipet só
1 tk.sütőpor

A krémhez:
Rumos diókrém:
6 tojássárgája
10 dkg cukor
7 dkg keményítő
6 dl tej
1 tk. vaníliapaszta
25 dkg darált dió
 2 lap zselatin
rumaroma ízlés szerint
4 dl tejszín


Elkészítés:
1. A piskótához a tojásfehérjéket keménz habbá verjük, majd felváltva beleforgatjuk a cukrot és a sütőporral-sóval-narancshéjjal elvegyített darált diós lisztet. A massza súlyát lemérjük és 3 felé osztjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformában ( én eldobható formát használtam) 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a lapokat. Kihűtjük, lehúzzuk róluk a papírt, félretesszük.
2. A tojássárgákat a cukorral, vaníliával, keményítővel, kb. fél deci tejjet robotgéppel habosra keverjük A maradék tejet felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és beleöntjük a tojássárgás keveréket. Kislángon, kézi habverővel állandó kevergetés mellett puding-sűrűségűre főzzük. ( pár perc). Ezután rumaromával ízesítjük, belekeverjük a diót. Hideg vizes / jéggel teli lábasba állítjuk, hogy minél hamarabb kihűljön.
3. A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk majd kinyomkodjuk és egy pici vízzel kb. 15 mp alatt mikróban felolvasztjuk. A kihűlt krémhez adjuk majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. Felhasználásig hűtőbe tesszük. Nem árt neki, ha pár órát ott van.Igazából nem tudom, ez a 2 lapzselatin ért-e valamit, gyanítom, hogy halottnak a csók volt, ami a krém szilárdságát illeti, de a lelkiismeretemet -akkor még-megnyugtatta.
4. Összeállítjuk a tortát: én egy 15 centis tortakarikába pakoltam be az építményt, ami kicsit nagynak bizonyult, lévén a piskóta kissé összeesett. Alulra kerül egy piskótalap, krém, újabb piskóta, újabb krém, piskóta. A torta oldalát és tetejét is bevonjuk a krémmel, tetejét egész diószemekkel díszítjük. Pár órára hűtőbe tesszük, utána könnyebben szeletelhető. Érdemes vastag szeleteket vágni,mert nagyon fini.:)

Friday, 18 October 2013

Narancsos mákgolyó / Orange-poppyseed balls


Napok óta a fejemben volt már ez a kekszgolyó. Holnap van Zé szülinapja, és Ő, a nagy mákimádó, ezúttal meglepő módon diótortát kért. De hogy valami mákos is legyen, megleptem szülinapja előestéjén ezzel. Illetve nem is leptem meg,mert a képet már elküldtem neki ma délelőtt. Szóval már nagyon várja, hogy megkóstolhassa. A mák és a narancs régóta jóbarátok, hozzájuk csatlakozott most még egy kis Oreo keksz, krémsajt, és fehér csoki. Tökéletes!! Próbáljátok ki!!!!! 



Hozzávalók:
kb. 15 db golyóhoz

100 gr darált keksz ( háztartási típusú)
50 gr darált mák
50 gr Oreo keksz ( ennek híján mák vagy sima darált keksz)
1 narancs reszelt héja és leve
kb. 1 púpozott tk. krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)

Bevonáshoz:
10-15 dkg fehércsoki
pici darált mák 


Elkészítés:
1. A kekszeket és a darált mákot egy tálba öntjük, belereszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét és annyi krémsajtot adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
2. Teáskanálnyi gombócokat görgetünk belőle és hűtőbe tesszük, amíg a csokit előkészítjük.
3. A fehércsokit kockákra törjük, 3/4-ét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk. Ha mikrózzuk, csak 20 mp-re tegyük be, utána keverjük át, majd újabb 20 mp-re. Ellentétben az étcsokivan, a fehércsoki nagyon hamar odakap, az első táblát ki is kellett dobnom, szóval csak óvatosan. Ha kész, hozzáadjuk a maradék csokit és addig keverjük,míg teljesen fel nem olvad.
4. A golyót felét megmártjuk a csokiban és a sima felével lefelé tálcára/ sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Rögtön megszórjuk pici darált mákkal és 1-1 fogpiszkálót szúrunk bele, amit benne is hagyunk. Így már szinte cake pops.:) Szerintem nagyon cuki, ha így kínáljuk, fogpiszkálóval.:)
5. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük a golyókat és fogyasztásra készen is állnak.:)

További golyók, ha érdekel a téma:


In English:
Ingredients: 
makes 15 balls

100g digestive biscuits, finely ground
50g poppyseed, finely ground
50g oreo biscuits, finely ground
grated zest and juice of 1 orange
1 tsp cream cheese ( Philadelphia or mascarpone)

For coating:
100-150g white chocolate
ground poppyseed

Method:
1. Ground the biscuits and poppyseed in a food processor. Save 1 teaspoon of ground poppyseed for decoration.
2. Mix the biscuits and orange juice, zest in a bowl and add cream cheese to get a firm paste.
3. Roll them into balls (15-20g each) and put them in the fridge while you prepare the dipping chocolate.
4. Roughly chop the chocolate and melt 3/4 of it  in microwave. Remove from microwave and stir in every 20-30 seconds as it can burn quickly. Add the remaining chocolate and stir until smooth.
5. Insert a toothpick in the middle of each balls and dip half of them in the chocolate, sprinkle with ground poppyseed. Place them on baking paper until they get dry.