Friday, 30 August 2013

Sárgabarackos sült sajttorta

Amikor megvan a tökéletes sajttorta recept, akkor felesleges kísérletezni tovább. Először málnás, aztán áfonyás-Oreo kekszes változatban készült, mind a kettő kasszasiker!
Ezúttal sárgabarackos, akár Rákóczi-túrós cheesecake is lehetne, ha tojáshabbal lenne megkoronázva, de azért így is hozza a fílinget. Aki szereti a Rákóczi-túróst és a cheesecake-et, annak tuti telitalálat!! Ja, mielőtt elfelejteném: bármilyen gyümölccsel működik, hangsúlyozom, bármilyennel :)


Hozzávalók:
15 cm-es tortához

A kekszes alaphoz:
150 gr darált keksz
75 gr olvasztott vaj

A krémhez:
300 gr krémsajt ( Philadelphia)
2 tojás
1 ek. liszt
70 ml tejföl
85 gr cukor
késhegynyi vaníliapaszta
100 gr sárgabarack

A tetejére:
5 db fél sárgabarack


Elkészítés:

1. A darált kekszet elkeverjük az olvasztott vajjal és alaposan belenyomkodjuk a tortaforma aljába. 180 fokos sütőben 5 percig elősütjük, majd a hőfokot levesszük 160 fokra.
2. A krém hozzávalóit robotgéppel simára keverjük, hozzáadjuk az apróra kockázott sárgabarackot és a kekszes alapra öntjük.
3. A sütő középső, de inkább alsó rácsán 60-70 percig sütjük, így nem barnul meg hamar a teteje. Célszerű egy vízzel teli lábast tenni a tepsi alá, így elkerülhetjük, hogy megrepedjen a torta teteje. Én ezúttal elfelejtettem, meg is repedt, utólag jöttem rá, miért.Mikor a torta már kezd megszilárdulni, kb. 40 perc után a tetejére tesszük a fél barackokat és így sütjük tovább. 
4. Mikor a torta megszilárdult, de a közepe még remegős, elzárjuk és a sütőben hagyjuk kihűlni. Lefóliázva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral vagy felmelegített baracklekvárral is megcsurgathatjuk a tetejét.





Wednesday, 28 August 2013

Narancsos-csokis gesztenyetorta

Rögtön tudtam, mikor megláttam Katucinál ezt a sütés nélküli gesztenyetortát, hogy a közeljövőben sorra fog kerülni.
Végül aztán jócskán átalakítottam, csak a kekszes alap és a gesztenyekrém maradt, az ízvilágon kicsit alakítottam.:)
Olyan hihetetlenül finom ízvilág és tökéletes állag lett a krémből ( no zselatin:)) hogy bátran ajánlom igazi, naaagy szülinapi gesztenyetortákba tölteléknek, de cupcake-ek tetején is működik minden bizonnyal. Az íze meg, fantasztikus. :)


Hozzávalók:
15 cm-es tortához

Az alaphoz:
100 gr darált keksz
40-50 gr olvasztott vaj

A krémhez:
250 gr gesztenyemassza
250 gr mascarpone
1 narancs reszelt héja és leve
50 gr olvasztott étcsoki

A tetejére:
2 kocka olvasztott étcsoki
narancshéj


Elkészítés:
1. A darált kekszet alaposan összekeverjük az olvasztott vajjal és a tortaformába aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
2. A gesztenyemasszát apró darabokra morzsoljuk, robotgéppel hozzádolgozzuk a mascarponét, a narancshéjat, a narancslevet és az olvasztott étcsokit. A kekszes alapra simítjuk.
3. Tetejét reszelt narancshéjjal és olvasztott étcsokival díszítjük.
1-2 órára hűtőbe tesszük, a csoki miatt viszonylag hamar könnyen szeletelhetővé válik.

Jól látjátok, a krémben nincs hozzáadott cukor, a gesztenyemassza nekem mindig is nagyon édes, így nekem pont megfelelő lett a krém cukor nélkül. Mielőtt a kekszes alapra öntjük, kóstoljuk meg és ha szükséges, keverjünk hozzá némi porcukrot.



Sunday, 25 August 2013

Zebra kuglóf

A héten ez a 2. kuglófom. Az első, klasszikus kuglóf Heni unokatesóm receptje alapján készült, de volt talomban egy Andi unokatesóm-féle recept is, így ma azt is kipróbáltam. Míg az előző vajas, ez olajos-forró vizes. Nagyon fini mindkettő. Sajnos Zé közölte, hogy felejtsem el az aszalt gyümiket, diót, csokit,mert a kuglóf az vaníliás-kakaós és punktum. Na bummm... 


Hozzávalók:
25 cm-es kuglófformához

40 dkg liszt
25-30 dkg porcukor
6 tojás
1,5 dl olaj
1,5 dl forróvíz
késhegynyi vaníliapaszta 
2 ek. hollabd kakaópor
2,5 tk. sütőpor
csipet só


Elkészítés:
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a formát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, sóval, porcukorral.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.
4. A sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, az olajat, a forró vizet majd beledolgozzuk a lisztes keveréket végül beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
5. A masszát kettévesszük, felébe kakaóport keverünk és felváltva belecsurgatjuk a 2  masszát a formába, hogy szép márványos legyen.
6. 45 perc alatt készre sütjük, tűpróbát végezzünk a kugli közepénél.





Saturday, 24 August 2013

A tökéletes rakott krumpli

Sokadszorra szerepel a blogon, de csak azért, mert a kedvencem. Az abszolút, tuti befutó. A második képen látható mennyiség 2szeresét épp az imént burkoltam be, jelzem, este 9 van. Bilagit bekészítve. Mondjuk ebből éjfélkor vagy reggelire is lelkiismeret-furdalás nélkül tudnék enni. Mindig elcsodálkozom, hogy 4 végtelenül egyszerű alapanyagból hogyan lehet ilyen finom kaját létrehozni? Na de áldom, aki feltalálta a rakott krumplit. 
Vannak elvetemült receptek pirított baconnel,meg olvasztott sajttal. Nem!!!! 4 hozzávaló: krumpli, tojás, házikolbász, tejföl. Se több, se kevesebb.

Ha valaki engem rakott krumplival akar elképráztatni, annak fel kell kötni a gatyát,mert nem kis igényeim vannak:
1. Ne legyen száraz, fujtós.
2. Az 1. pontból következik, hogy irreálisan sok tejföl legyen rajta.
3. A krumpli legyen vékony karikákra vágva, így nem lesz fujtós. Borzasztó, mikor az ember egy üres krumplit talál, amin se tejföl, se tojás, de még egy kicsi kolbászzsír se.
4. Finom házikolbi, olyan fajta, aminek jóóóól kisül a zsírja és nem szárad ki, nem lesz rágós.
5. Sok-sok tojás, jól szétmorzsolva, hogy külön legyen a sárgája és a fehérje.
Őőőőő, ennyi :) Önként jelentkező, aki szeretne nekem rakott krumplit készíteni?:)
Na lássuk én hogyan készítem :)


Hozzávalók:
1 kg közepes méretű krumpli
6 tojás ( lehet több, a minimum a 6)
5 dl tejföl 
csípős házikolbász 
só, bors


Elkészítés:
1. A tojást keményre főzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk.
2. A krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
3. Egy tepsiben elkezdjük az alkatrészeket rétegezni: alulra krumpli kerül, arra tojás, ezt picit sózzuk-borsozzuk, erre kerülnek a kolbászdarabkák ( nem karikák, csak úgy szétcsipkedve apró darabokra), erre vastagon tejföl, pici sóval.
4. Ezután ismétlünk: krumpli-tojás-só-bors-kolbi-tejföl-só.
5. Fóliával lefedjük és 200 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. Levesszük a fóliát, ha már látjuk, hogy a kolbi zsírja elkezdett kisülni, egy kanállal picit átkeverjük, hogy a tejföl összekeveredjen a kolbizsírral és még 5-10 percre visszatesszük a sütőbe-ezúttal már fólia nélkül.
Ne süssük túl sokáig,mert akkor a krumpli magába szívja a tejfölt és száraz, fujtós lesz a végeredmény.
Épp csak addig süssük,míg a tejföl átmelegszik és elkezd a kolbi zsírja kisülni.




Sport szelet-torta

Ma van a Sport szelet szülinapja, kereken 60 éves! 1953-ban mutatták be, a Csemege Édesipari Vállalat a Népstadion megnyitójára dobta piacra, zöld színét a Ferencvárosról kapta, egészen 1993-ig pedig egy diszkoszvető is szerepelt a csomagolásán. A népszerűsége nőttön nött, a '70-es évekre már nem győzték gyártani, a 3. műszakban az osztályvezetők is beálltak csomagolni. A kezdetekről az ominózus kétrétegű, impregnált alufóliába csomagolták, ami nem ragadt rá a csokira. 
Népszerűsége azóta is töretlen, a '90-es években megjelentek az XXL-es változatok, a karamellel, tejcsokival dúsított Sport szeletek, sőt 2005-ben jégkrém-formában is piacra dobták.
A mai napig évente 46 millió darabot adnak el belőle.

És jöjjön most akkor a szülinapi torta! Számtalan blogon, receptes oldalon találtam Sport szelet receptet, gyakorlatilag a receptúra mindenhol egy és ugyanaz: olvasztott vaj/margarin, darált keksz, kakaópor, porcukor, rum(aroma),maximum az arányok változnak. Lényeg a lényeg: a rumaroma nem maradhat ki, elvégre ez adja meg az igazi Sport-szelet fílinget. Noha az eredetihez a darált keksznek nyilván semmi köze, a végeredmény mégis egy erőteljesen Sport szelet ízű sütemény, ami egy kis hazánkból elszakadt, Sport szeletet ritkán látó magyar lánynak lenyűgöző sütemény. :)

Megjegyzem, nálunk Angliában rumaroma nincs, lengyel boltból szereztem, sajnos nem olyan azért,mint az a békebeli, otthoni, zöldkupakos rumaroma ( legalább tudom, legközelebb miből kell feltankolni otthon)), na azzal viszont az igazi, ha elkészítitek,mindenképp a zöldkupakossal csináljátok!
Én Andi receptjét vettem alapul, a mennyiségeket felezve készítettem egy 15 centis tortát.
Isten éltesse a Sport szeletet!


Hozzávalók:
15 cm-es tortához

25 dkg darált háztartási keksz
12,5 dkg margarin ( kövezzetek meg, margarinnal csináltam, nem érdekelnek az ellenérvek meg az egészséges életmódos dumák)
4 ek. holland kakaópor
10 dkg porcukor
1 dl tej
rumaroma

A tetejére:
50 ml tejszín
50 gr  étcsoki

Elkészítés:
1. A darált kekszet keverjük el a kakaóporral.
2. A margarint a tejjel, porcukorral kis lábasban olvasszuk fel, adjuk hozzá a rumaromát majd a kakaóporral elkevert darált kekszet és alaposan dolgozzuk össze.
3. Nyomkodjuk a masszát egy kapcsos tortaformába és tegyük hűrőbe.
4. Én a tetejét nem roppanós csokival, hanem ganache-sal vontam be: a tejszínt melegítsük meg, tördeljük bele a csokit és keverjük egyneműre. Oszlassuk el a torta tetején és tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára, amíg megköt a torta.




Wednesday, 21 August 2013

Epres túrófagyi

Még van pár nap a nyárból, na nem mintha én télen nem üzemelném majd be a fagyigépet. 
Isteni finom fagyicsoda ez is, dobjátok be a tartályt a fagyasztóba és próbáljátok ki Ti is :)


Hozzávalók:
2 dl tejszín
10 dkg félzsíros túró
4 ek. cukor
10 dkg eper, pürésítve
késhegynyi vaníliapaszta


Elkészítés:
1. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki és botmixerrel pürésítsük.
2. A tejszínt kezdjük el habbá verni,mikor félkemény, adagoljuk hozzá a cukrot, a vaníliát majd apránként a túrót, végül az epervelőt. Dolgozzuk egynemű masszává, de nem baj, ha kisebb eper-és túródarabok maradnak benne.
3. A masszát tegyük pár órára hűtőbe vagy félórára fagyasztóba és fagyigéppel készítsük el. 
Fagyigép híján tegyük műanyag dobozba, be a fagyasztóba és félóránként keverjük át botmixerrel,ismételgessük ezt addig, míg a kívánt fagyiállagot el nem érjük. 




Tuesday, 20 August 2013

Nyárvégi villámjáték!!!


Nyárvégi villámjátékot hirdettem a blog Facebook oldalán!
Lehet nyerni 1 db Szofika-a-konyhában, limitált kiadású hűtőmágnest és 1 db 120 gr-os, kiváló minőségű vaníliapasztát!

Mit kell tenni?

1. A fenti linken elérhető oldalt kedvelni.
2. A képet megosztani.
3. A kép alatt kijelenteni, hogy a kép megosztva.

Sorsolás:
Aug.25-én Greenwich-i idő szerint este 11 órakor.

Gyorsan-gyorsan, ez most villámjáték!!:)


Klasszikus kuglóf

Ezer meg ezer éve készülök kuglófot sütni,mert imádom. Az egyetlen akadály az volt eddig, hogy nem volt kuglófsütőm. Itt nálunk, nem olyan egyszerű beszerezni. Ma már nem bírtam tovább, vettem egyet. Mint látszik, a forma elég furi, de lyukas a közepe és kicsit hullámos a széle-hiába, angolhonban másmilyen a kuglóf. Viszont a tartalma, minden pénzt megér. Isteni finom!!!!
Volt 2 kuglóf receptem is talomban,mindkettő az unokanővéreimtől: volt egy Andi-féle és egy Heni-féle. Ez most a Heni-féle, és valóban isteni pihe-puha, Heni szerint még harmadnap is. Gyanítom, én erről nem fogok tudni nyilatkozni.:) Szóval Henikém, örök hála a receptért, fantasztikus!
Mivel nálunk a mazsola tiltólistás, elsőként egy klasszikus vaníliás-kakaós változatot készítettem, de ez a recept ismétlésért kiált, sok-sok narancshéjjal, vagy csokidarabokkal, aszalt gyümölcsökkel... Kuglóf-szerelem ON.


Hozzávalók:
( az én formám 25 centis, de nem lett tele)

5 tojás
20 dkg cukor
16 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej
késhegynyi vaníliapaszta
3 ek. holland kakaópor


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a kuglófformát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.
3. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, beledolgozzuk a vajat, a tejet, majd mehet hozzá a vanília, a sütőporos liszt és a citromhéj.
4. A massza felét a formába kanalazzuk, másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. Rákanalazzuk / ráöntjük a fehér tésztára és kanállal kicsit márványosra húzzuk.
5. Előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk a kuglóf közepénél.




Monday, 19 August 2013

Málnás Charlotte torta

Készült már anno, ezeréve egy Charlotte torta, azaz piskóta bomba, akkor citromkrémes. Fogalmam sincs miért, azóta is az egyik legnépszerűbb bejegyzés a blogon, pedig akkor még normális piskótát se tudtam sütni és fotózni sem tudtam. 
Most frissítettem a Charlotte torta bejegyzést, ezúttal málnás verzióban,mert a málna-szerelem még mindig tart.:)


Hozzávalók:

A piskótatekercshez:
5 tojás
100 gr liszt
100 gr cukor
málnalekvár

A töltelékhez:
2 dl tejszín
5 dl natúr, zsírszegény görög joghurt
10-12 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
20 dkg friss málna
6 lap zselatin


Elkészítés:
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a gáztepsit sütőpapítrral bevonjuk.
2.A tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük, a sárgáját fehéredésig habosítjuk a cukorral. A sárgájás masszába beleforgatjuk a fehérjét, beleszitáljuk a lisztet majd pár határozott mozdulattal összeforgatjuk. A tepsire simítjuk és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
3. Még melegen feltekerjük sütőpapírral együtt. Ha kihűlt, megkenjük málnalekvárral és újra feltekerjük-ezúttal már a papír nélkül. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre majd pici vízzel mikróban langyosra melegítjük, simára keverjük.
5.A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a joghurtot, a porcukrot, citromhéjat,végül  a langyosra hűlt zselatint majd kb. félórára hűtőbe tesszük.
6. Egy mély üvegtálat kibélelünk folpackkal és beborítjuk piskótatakercs-szeletekkel. A krém kb. 1/3-át beleöntjük, ráhalmozzuk a málna felét, jöhet újabb adag krém, a málna másik fele, majd a maradék krémet is elsimítjuk a tetején, ami majd a torta alja lesz.
7. Pár órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor egy nagy tányérra borítjuk a tortát, lehúzzuk a folpackot és már szeletelhetjük is.:)




Wednesday, 14 August 2013

Nutellás macaroon

Aki ismer, vagy régóta követi a blogot, az tudja, hogy jópár katasztrofális macaroon kísérleten vagyok túl. Legutóbb 1,5 éve sütöttem utoljára, olyannyira borzasztó eredménnyel, hogy azóta eszembe se jutott. Viszont tegnap felgyülemlett 4 tojásfehérjém, és a mostani sütőmben még nem próbáltam macaroont sütni és egyébként is mindig ki akartam próbálni az olasz-módi, cukorszirupos technikát, gondoltam, ok, legyen, kap ez a szerencsétlen finomság egy utolsó esélyt. Tücsökbogárnál találtam receptet az olasz macaroonhoz, azt követtem. 
Én az elkészült masszát kettévettem, az első felét rózsaszínre színeztem és a recept utasításait követve pihentetés nélkül toltam be a sütőbe. Több mint felének meg is repedt a teteje. A következő adagot-ami a képen látható-már pihentettem kb. 30-40 percig és lásscsodát, egyetlen repedés sincs rajtuk és talpa is lett mindnek. És ami soha nem fordult velem elő: nem kellett órákig forgatnom őket, hogy vajon melyik lenne az, amelyiket le lehet fotózni,mert mind viszonylag szépek lettek. Tudom, gyakorló macaroonosok biztos azt mondják most, hogy ez? szép? De nekem igen, ez szép. Már csak a formán kell finomítani, hogy egyformák legyenek és talán rendben is lesz. Mindenesetre most nagyon boldog vagyok.:)


Hozzávalók:

80 gr tojásfehérje ( kb. 3 db)
25 gr cukor
100 gr darált mandula
100 gr porcukor

100 gr cukor
35 gr víz

A töltelékhez:
kb. 10 dkg mascarpone
1-2 ek. Nutella 


Elkészítés:
1. A mandulát egy tálban elkeverjük a porcukorral (100 gr)  és átszitáljuk. Hozzácsurgatjuk a tojásfehérje felét ( 40 gr)  ( nem kell felverni habbá) és egy masszává dolgozzuk össze.
2. A 100 gr cukorból és 35 gr  vízből szirupot főzünk: 110 fokosnak kell lennie, ha nincs cukorhőmérőnk, forrástól számított 4-5 percig főzzük.
3. A tojásfehérje másik felét ( 40 gr)  a 25 gr cukorral félkemény habbá verjük majd folyamatos verés mellett hozzácsurgatjuk a forró cukorszirupot. Addig verjük a habot,míg teljesen ki nem hűl. ( kb. 10 perc)
4. A habhoz további keverés mellett hozzáadjuk a mandulamasszát és simára dolgozzuk. Ezután habzsákba töltjük és sütőpapíros tepsire kis korongokat nyomunk. Legalább 30-40 percig pihentessük szobahőmérsékleten. Ha már szilárd a teteje, nem ragad, kérge képződött, mehet a 150 fokos sütőbe 12-15 percre.
5. Kihűlés után egy tortakenő késsel válasszuk le a papírról a macaronokat és kettesével ragasszuk őket össze nutellával elkevert mascarponéval.


TIPP:
1. Habár a szilikonos sütőlap nagy találmány,mert a sütik könnyen lejönnek róla, itt mégsem ajánlatos használni,mert viszonylag vastag és előfordulhat, hogy a macaroon alja nem fog megsülni. Használjunk sima sütőpapírt, ha megvárjuk amíg teljesen kihűlnek a macaroonok ( pár perc csupán, ne legyünk türelmetlenek), könnyen leválaszthatók a papírról egy palettakés segítségével.
2. A pihentetés nagyon fontos, mint írtam a poszt elején, az első adagot pihentetés nélkül sütöttem, meg is repedt soknak a teteje. A második adagot 30-40 percig pihentettem és egynek sem repedt meg a teteje. Ujjunk hegyével ellenőrizzük, hogy a makik készen állnak-e a sütésre: ha nem ragad az ujjunkhoz és kérge képződött, akkor mehet a sütőbe.
3. Szerintem a nagyon finomra darált mandula is fontos, ne sajnáljuk az időt arra, hogy alaposan átszitáljuk a mandulát a porcukorral együtt.

Nagyjából ennyi, azt hiszem én ezentúl maradok ennél a cukorszirupos módszernél, úgy tűnik ez működik.
Kb. 2 évembe telt,mire az első normális macaroont produkálni tudtam, szóval kitartás mindenki, akinek eddig nem sikerült!






Ribizlis minipite

Felénk ritka jószág a ribizli. Nagy boldogságom volt tegnap, mikor visszaköszönt a gyümölcsös pultból. Végtelenül egyszerűen egy mascarponéval felturbózott házi vaníliapudinggal töltött minipite tetejére került. Nagyon finom,másnapra mégfinomabb.:)



Hozzávalók:
6 db minipitéhez ( 10 cm átmérőjű)

A tésztához:
150 gr liszt
25 gr porcukor
75 gr hideg vaj
2 tojássárgája

A krémhez:
4 dl tej
2 tojássárgája
60-70 gr cukor
40 gr keményítő
késhegynyi vaníliapaszta
10 dkg mascarpone

A tetejére:
25 dkg ribizli


Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk a porcukrot, tojássárgát és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 6 felé vesszük a tésztát, egyenként 12 cm átmérőjá kör alakúra nyújtjuk és kibéleljük vele a szilikonos piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk, 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 160 fokra és további 5 percig sütjük. 
2. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, keményítővel, pici tejjel habosra keverjük, a maradék tejet felforraljuk. A tejet félrehúzzuk és belecsurgatjuk a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük a pudingot. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt, robotgéppel simára dolgozzuk és belekeverjük a mascarponét.
3. A kihűlt minipitéket megtöltjük a krémmel, tetejüket kirakjuk ribizliszemekkel. Azonnal is fogyasztható, de másnapra sokkal finomabb,mert megpuhul a tésztája.