Wednesday, 31 July 2013

Málnás joghurtfagyi


Nem sokat váratott magára a második fagyi elkészítése. 24 óráig hűtőttem a tartályt, 6 óráig a fagyialapot. Az eredmény: 15 perc alatt tökéletes, krémes fagyi. Imádom a fagyigépet:)) A joghurtfagyi receptjét pedig Katucinak, a fagyikirálynőnek köszönöm:)
Én most a próba kedvéért csak féladagot készítettem, ami csupán 3-4 gombóc, az egyszerűség kedvéért az eredeti, Katuci-féle arányokat adom meg.


Hozzávalók:
500 gr joghurt ( én most zsírszegény, natúr görög joghurtot használtam)
100 ml víz
100 gr cukor
2 citrom reszelt héja

kb. 10 szem málna
ízlés szerint porcukor


Elkészítés:
1. A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk, mikor eltűnnek a cukorkristályok, hozzáadjuk a citromhéjat és további 5 percig forraljuk. Belekeverjük a joghurtba és 5-6 órára hűtőbe tesszük.
2. Az előhűtött alapot fagyigépben elkészítjük.
3. Míg a gép dolgozik, teaszűrőn átpasszírozzuk a málnát és ízlés szerint porcukorral ízesítjük.
4. Az elkészült fagyi felét egy műanyag dobozkába tesszük, lelocsoljuk a málnapürével, kiskanállal márványosra húzzuk. Ráborítjuk a fagyi másik felét, erre pedig jöhet a maradék málnapüré.
5. Fagyasztóba tesszük addig, amíg a málnapüré összefagy a fagyival, de akár azonnal is fogyaszthatjuk.:)


Tejkaramellás banánfagyi


Tegnap felavattam a fagyigépet, amit a szülinapomra kaptam. Sokat gondolkodtam,milyen fagyi is legyen az első. Végül úgy döntöttem, kezdésnek nem főzött fagyi alapot választok, hanem egy egyszerűbbet. 
A banánfagyi receptje a BBC Good Food-ról van, a tejkaramella már az én ötletem volt, elvégre a banán-karamell híresen jó páros.
Isteni finomra sikerült, bár azt hozzátenném, hogy a gépemmel még ismerkedünk. Tovább kellett volna a tartályt a fagyasztóban tartani és a fagyit is tovább kellett volna keverni vele, no meg a fagyialapot is hosszabb ideig kellett volna hűteni. Így néhány órára még pluszban be kellett dobnom a fagyasztóba, hogy megkössön, így egy ici-picit kásás lett, de ez nem a recept és nem a gép hibája. Aki ismeri a fagyigépét és tudja kezelni, annak tutira egy nagyon-nagyon finom, krémes banánfagyi lesz a jutalma.

A fagyikészítésről kezdőknek itt írtam bővebben.


Hozzávalók:
3 db érett banán
300 ml tejszín ( 38% zsírtartalmú)
60 gr cukor 
fél citrom leve
6-7 szem tejkaramella 

Elkészítés:
1. A banánt megpucoljuk, felkarikázzuk. A tejszínnel, cukorral, citromlével turmixgépbe dobjuk és simára keverjük.
2. A fagyialapot néhány órára hűtőbe tesszük vagy félórára fagyasztóba.
3. A kihűtőtt fagyialapot fagyigépben elkészítjük, az utolsó 5 percben beledobáljuk az apró kockára felvágott tejkaramellát.
4. Ha szükséges,tegyük még be a fagyasztóba, hogy a kívánt állagot elérje a fagyi.


Fagyikészítés kezdőknek

Nagy álmom vált valóra, amikor a napokban a szülinapomra fagyigépet kaptam Zétől. Most van folyamatban az első fagyi készítése, de úgy döntöttem, egy külön posztot is megérdemel. Az én Zém nem bízott semmit a véletlenre: a képen látható csodaszép masinához egy fagyikanalat és egy fagyikönyvet is kaptam, ami nemcsak recepteket tartalmaz, hanem egy 10 oldalas bevezetőt a fagyi történetéről ( nagyon izgi amúgy :), rengeteg gyakorlati tanácsot, hasznos tippet, segítséget és végezetül rengeteg fagyi-,sorbet-,és fagyasztott joghurt receptet.Na de kezdjük az elején. 


Hogyan működik a képen látható fagyigép?
2 részből áll: egy duplafalú edényből és egy motorból. Az edényt a felhasználás előtt fagyasztóba kell tenni, a falai közt lévő folyadék keményra fagy. Ezután az edényt összeapplikáljuk a motorral, beleöntjük a kihűtőtt fagyialapot és a gép folyamatosan keverve fagylalttá alakítja nekünk. Ugye milyen egyszerű? :)

TIPPEK fagyikészítéshez:
( a kis bibiliámból, bocsánat, ha nem magyaros a megfogalmazás,de a könyv angolul van)

1. Mindig törekedjünk arra, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk!
2. Olvassuk el a gép használati utasításában, hogy mennyi időre kell lefagyasztani az edényt, és aszerint járjunk el. ( Noha egyes gépek esetében a gyártó 8-12 óra fagyasztást ír, a 24 óra a biztos.) Ha sűrűn készítünk fagyit és a fagyasztónk is nagy, érdemes állandó helyet biztosítani a fagyitartálynak, így mindig készen áll, ha fagyit készítenénk.
3. A tökéletes eredmény érdekében mindig jól hűtsük be a fagyialapot. Tegyük pár órára hűtőbe vagy 20 percre fagyasztóba. 
4. Csak akkora mennyiséget készítsünk, amit a használati utasítás ír. A fagylaltkészítés során a fagyi térfogata nőni fog, hagyjunk neki elég helyet.
5. Ízesítő-dúsító anyagokat, mint pl. csokidarabok, gyümölcsdarabok, csak akkor adjuk hozzá a fagyihoz,mikor már majdnem készen van és elkezdett sűrűsödni.
6. A tisztaságra nagyon ügyeljünk, a tartály mindig maukulátlanul tiszta legyen és ügyeljünk arra, hogy alaposan eltörölgettük és teljesen száraz, mielőtt a fagyasztóba megy.

TIPPEK a fagyi tárolásához:

1. Ha teljes valójában szeretnénk élvezni az ízeket, ne tároljuk egyáltalán, fogyasszuk el azonnal. Ha túl lágynak találjuk, hagyjuk még 10 perciga  fagyigépben, hogy kicsit megkössön.
2. Ha mégis tároljuk, egy fagyasztható, tetővel rendelkező dobozt válasszuk. Ne töltsük tele,mert fagyáskor nőni fog picit a benne lévő anyag. Cimkézzük fel a dobozt: milyen fagyi van benne és mikor készült.
3. Ha csak félig van a doboz fagyival, a fagyi felületét borítsuk be folpackkal, hogy megelőzzük a jégkristályok képződését,
4. Mivel a házi fagyi nem tartalmaz tartósítószert, nem fog annyi ideig elállni a fagyasztóban, mint bolti bűntársai. Habár 2 hónapig eltartható a fagyasztóban, próbáljuk meg 2 héten belül elfogyasztani, így maximálisan élvezhetjük az ízeket. 

AZ ALAPANYAGOK:

1. Tejszín
Igazi fagyi nincs tejszín nélkül.35-48 %-os zsírtartalmú ( itt whipping vagy double cream) tejszínből finom, kréms fagyi készíthető. A nagyon magas zsírtartalmú tejszínnel ( double cream  48%, clotted cream 55%) vigyázni kell, mert vajízű lehet a fagyi, főleg ha túlkeverjük.

2. Tej
A zsírszegény tejet kerüljük, alacsony zsírtartalma és íztelensége miatt nem alkalmas fagyihoz. A teljes tej, a félzsíros, illetve a kecsketej is finom fagyit eredményez.

3. Egyéb tejtermékek
Natúr joghurt, görög joghurt, ricotta-mind finom, krémes fagyit eredményez. Ha gazdagabb ízt, sűrűbb textúrát szeretnénk elérni, használjunk mascarponét.

4. Tojás
A szebb szín és a finomabb íz elérése érdekében használjunk biotojást.

5. Cukor
Minél finomabb szemcséjű cukrot próbáljunk meg használni. Muscovado és light muscovado cukrot használjunk ott, ahol a sötétebb szín és az erőteljesebb íz fontos. Mézet és juharszirupot önmagában vagy cukorral kiegészítve is használhatunk. Mogyoróval, mandulával, dióval különösen finomak. 






Monday, 29 July 2013

TEJ,tejföl,túró

Folytatódik az angliai élelmiszerkaluz sorozatom, ma a tejről, tejfölről, túróról lesz szó.
Ha eltekintünk a kecsketejtől, organic tejtől, akkor alapvetően 3 féle tejről beszélünk Angliában:



Whole milk:
teljes tej /zsíros tej: kevesebb,mint 4% zsírtartalommal bír.

Semi-skimmed milk:
félzsíros tej, kevesebb,mint 2% zsírtartalommal.



Skimmed milk:
sovány tej, 0.1% zsírtartalommal.

Ami a tejfölt illeti, soured cream néven található meg az üzletekben. Egészen hasonló a magyar tejfölhöz, picit talán hígabb.


Azt gondolom, lengyel bolt majd minden városban illetve környéken van, az alábbi kép a náluk kapható,18%-os zsírtartalmő tejfölt ( smietana) mutatja. A lengyel boltok többségében ezzel a termékkel találkozhatunk,én általában ezt használom, ha valamibe sok tejföl kell,mert egy nagy dobozos 1 font körül van (450 gr),míg a boltban a kicsi jóval drágábbra jön ki.

Igazi magyar túrót 4 év alatt egyetlen üzletben sem találtam, ennek egyszerűen nincs megfelelője. Lehet házilag készíteni ( ebben sajnos nincs tapasztalatom) illetve lehet a lengyelekhez fordulni ismét segítségért. Na az ő túrójuk pontosan olyan,mint a magyar. Zsíros, félzsíros és sovány változatban is kapható, az alábbi képen épp egy félzsíros ( póltlusty) látható. Akárcsak a tejnél, itt is a kék a zsíros, a zöld a félzsíros, a piros a sovány.


Túróként fut még a cottage cheese, ami egy "szemcsés sajt", állagét tekintve egy tejföllel kikevert túróhoz hasonlít. Nem alkalmas például sütemények túrótöltelékének,mert tejföllel, tojással továbbkeverve rendkívül híg cucc lesz belőle. Emlékszem az első túrós palacsintámra, amit ebből készítettem, kifolyt az összes palacsintából...
A quark-ot leginkább krémtúróként tudnám definiálni. Az ízében túróra hajaz, állagában viszont a hagyományos túrónál krémesebb,ám a klasszikus krémsajtoknál ( mascarpone, Philadelphia) kicsit durvább, darabosabb. 


Végezetül pedig jöjjön a ricotta, az olaszok túrója. Tortákhoz, túrótortákhoz, desszertekhez jól használható Állaga nagyon jó, ízre más azért mint a magyar túró, de én szeretem. 
Íme néhány jó kis recept ricottához:

Cseresznyés ricottás pite

Az angliai élelmiszerkalauz korábbi fejezetei itt érhetők el!





Sunday, 28 July 2013

Szofi szülinap

Nem titok, látszik a képeken is: 28 éves lettem. Nem vagyok elragadtatva ettől a számtól,mert vészesen közelít a 30-hoz.Ugyanakkor meg kell hagyni, egész jól érzem magam a bőrömben 28 évesen, sok minden változott 27-hez képest: a legnagyobb lépés, hogy lassan féléve letettem a cigit és aktívan sportolok ( na ja, ÉN), Zével vidékre költöztünk, amit imádunk. Szóval, boldogság van!!!
Sok szép ajándékot kaptam, Anyutól egy Zila tortaformát, amit jövő hétvégén fog személyesen átadni, Zétől pedig csupa-csupa fantasztikus gasztroajándékot, úgymint egy Fagyigépet egy Fagyibibliával és még több mindent, amiket majd apránként mutatok itt be a blogon, a bennük/ velük készített finomságokkal együtt :)
És ezt a szépséges rózsacsokrot is Zétől kaptam :)
A bejegyzésben található összes fotót Zé készítette.:)


Ami a tortámat illeti, természetesen idén is én készítettem, és hosszas vacillálás után döntöttem Linda Lomelino eme tortaremeke mellett. Miért épp ez? Mert a kedvenc színeim ( rózsaszín, lila) jelennek meg benne, a gyümölcsöket a kedvenceimre-málnára, áfonyára-és egy új favorita, a szederre cseréltem. Mindemellett cheesecake is, amit imádok, fagyi is, amit szintén imádok. Ja, és Oreo keksz az alapja, ami szintén egy különleges finomság. Nem is értem,miért nem az én agyamból pattant ki ennek a tortának az ötlete,mikor annyira én vagyok:)
Elöljáróban annyit, hogy egy elég drága tortáról van szó. Nehéz,  1 szeletnél több nemigen csúszik. Ezt a fagyasztásos megoldást akkor érdemes választani, ha azonnal el tudjuk tüntetni,mondjuk egy nagyobb létszámú vendégsereg segítségével. Ugyanis miután kiolvadt a "fagyi cheesecake", összeesik, mert nincs benne zselatin. Ha csak 2 emberre készül, érdemesebb inkább a zselatinos megoldást választani,úgy tovább eláll. Nem vagyok ugyanis biztos abban, hogy egy ilyen tortát vissza lehet-e fagyasztani, miután kiolvadt. Tojás ugyan nincs benne, viszon krémsajt, tejszín és ricotta viszont igen. Ahhoz kétség sem fér azonban, hogy nagyon-nagyon szép és finom torta.:)

Hozzávalók:
15 cm-es tortához 

nagyobb formában is elkészíthető ezekkel a mennyiségekkel, csak alacsonyabb lesz
A kekszes alaphoz:
15 dkg Oreo keksz
5 dkg olvasztott vaj
+ 5 db extra Oreo keksz a 2 réteg közé

A krémhez:
300 gr krémsajt ( Philadelphia)
250 gr riotta
4 dl tejszín
1,5 dl porcukor
fél citrom reszelt héja
1 tk. vanília esszencia
10 dkg friss málna
10 dkg friss áfonya és szeder vegyesen
+ 5 dkg áfonya

A díszítéshez:
friss áfonya, málna, szeder


Elkészítés:
1. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A kekszet ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és alaposan a forma aljába nyomkodjuk. Fagyasztóba tesszük,míg a krém készül.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, félretesszük.
4. A krémsajtot, a ricottát, a porcukrot, a vaníliát és a citromhéjat krémesre dolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. Kettévesszük a masszát.
5. A massza egyik felébe belekeverjük a botmixerrel pürésített málnát és a kekszes alapra simítjuk. Félórára visszatesszük a hűtőbe.
6. Az 5 db extra kekszet félbevesszük,kirakjuk a málnás krém tetejére. 10 deka áfonyát és szedret pürésítsünk botmixerrel és keverjük a krém másik felébe. Adjuk hozzá egészben a maradék 5 deka áfonyát és simítsuk a torta tetejére. Mehet vissza a fagyasztóba 3-4 órára.
7. Félórával fogyasztás előtt vegyük ki a tortát a fagyasztóból, ha kezd kiolvadni, kapcsoljuk le a formát, friss gyümölccsel díszítsük a tetejét és tálaljuk.



Ebédre közös kedvencünket, Sztrapacskát készítettünk együtt





Szépséges csokrom Zétől :)



Az ajándékaim :)



Saturday, 27 July 2013

Szedres UFO

Nem is tudom, hogy kellene-e ezt posztolnom, hiszen annyira csúnya és annyira egyszerű. De megteszem,mert ad 1: nagyon finom, ad 2: ez a legelső szedres poszt a blogon fennállása óta. 
Talán gyerekkoromban ettem párszor és nyugtáztam, hogy én ezt nem szeretem. A napokban baromi olcsón vettem 2 dobozzal ( de minek vesz az ember még baromi olcsón is valamit, amit NEM SZERET?), na mindegy, vettem 2 dobozzal,mert olyan szép színe volt meg olyan szép nagy szemek voltak ( jézusom, de gáz...),mondván,majd lesz vele valami. Gondolkodtam rajta, hogy beépítem a szülinapi tortámba, de talán csak ki kellene előtte próbálni, hogy akkor szeretem-e vagy sem, ne a szülinapi torta megkóstolásakor derüljön már ki, hogy a torta nem jó. Szóval így debütált ma a szeder, mascarponéval kikeverve, piskótára öntve.Igen, inkább kanállal együk,mint villával. De nagyon finom. Holnap lesz szeder a szülinapi tortámban.:)


Hozzávalók:
15 cm-es formához

Piskótához:
2 tojás
40 gr liszt
40 gr cukor

Szederkrémhez:
250 gr zsírszegény mascarpone
4 ek. porcukor
10 dkg friss szeder

Tetejére:
10 dkg friss szeder


Elkészítés:
1. Az itt leírtak alapján 2 tojásból piskótát sütünk, kihűtjük.
2. A szedret megmossuk, botmixerrel pürésítjük.
3. A mascarponét kikeverjük a porcukorral majd hozzádolgozzuk a szederpürét.
4. A kihűlt piskótára halmozzuk a krémet, szederszemekkel díszítjük és már kanalazhatjuk is.:)


Angliai élelmiszerkalauz 1.-Alaptészták sütéshez

Angliában élő honfitársaimnak szeretnék segíteni élelmiszer-ügyben, ezért indul az "Angliai élelmiszerkalauz"
sorozat a blogon.  Sokan nincsenek tisztában az alapvető, Magyarországon megszokott élelmiszerek, alapanyagok angliai változatával,nem mindenki tud angolul aki idejön, van aki magyarul se biztos, hogy tudja, mi a különbség a főzőtejszín meg a habtejszín közt, és nem utolsósorban nem mindenkit érdekel annyira, hogy órákig böngéssze a guglit miatta-én megteszem,mert érdekel. Sokszor fordult elő velem, hogy kerestem vmi magyar cuccot angolul, vagy épp angolt magyarul és a gugli nem segített.  Így utánajárok a dolgoknak és tematikusan igyekszem megosztani itt. Első lépésben  a süteményekhez használt tésztákról beszélek,mert ezzel bizony én sem voltam tisztában eddig. A kiegészítéseket kommentben várom, ha valaki úgy érzi, hozzátenne a témához!


 

1. Shortcrust pastry, azaz OMLÓS TÉSZTA

Ez a tészta 1 rész lisztből, 1/2 rész zsiradékból  ( zsír, vaj, margarin vagy shortening-erről később) áll, pici víz hozzáadásával.

Alfaja a Sweetcrust pastry. azaz az édes omlós tészta, mely cukor hozzáadásával készül, értelemszerűen édes sütikhez, pitékhez ezt használjuk, sósakhoz a cukor nélkülit.
Habár ezt otthon elkészíteni sem nagy ördöngösség, nagyobb angliai üzletekben ( Tesco, Morrisons, Sainsbury's) 1 font alatti áron kapható készen édes és sós változat. Amíg nem tudtam, hogy házilag is könnyű elkészíteni, én is gyakran használtam, például itt:
Egyéb alfajok például a francia omlós tészta, a "pate a foncer", ahol tojás is kerül a tésztába.Ehhez hasonló a "pate brisee", de több vajjal ( a liszt 3/%-e) készül.
Omlós tésztával készül például:

2. Filo pastry,azaz RÉTESTÉSZTA
Liszt, víz, olaj, ecet hozzáadásával otthon is elkészíthető, de elég macerás, jobban járunk, ha készen vásároljuk meg. A nagyobb üzletekben a hűtőpultban találhatók, a vajak/ margarinok mellett keresendő!
3. Choux Pastry,azaz ÉGETETT tészta
Profiterol, Ekler-fánk, képviselőfánk, mind égetett tésztából készül. Üresen tudomásom szerint nem kapható, de mind Profiterol-t, mind Eklert, vehetünk készen a boltban. Elkészítése igényel némi gyakorlatot, de itt megtalálható a házi elkészítés módja is:

4. Puff pastry,azaz HAJTOGATOTT LEVELES TÉSZTA

Nem sok háziasszony áll neki, mert idő-és munkaigényes.Alapvetően a vajat az egyes tésztarétegek közé kell tenni, többször nyújtani, hajtogatni.  Ha élesztőt is adunk a tésztához, akkor croissant tésztát, illetve Danish pastry-hez használt tésztát kapunk.
Ennek változatai a "ruff puff pastry" és a "flaky pastry", melyeknél a vajat nem a rétegek közé, hanem a tésztába gyúrják, így nyújtják és hajtogatják, sütéskor ebben az esetben is elkülönülő rétegek keletkeznek. Ezzel a tésztafajtával készülnek például az alábbi néven kapható péksütik: turnover, sasusage roll, plaits, pasties. 
És akkor a konklúzió: leveles tésztát és rétestésztát érdemes a boltban venni,a többinek viszont álljunk neki nyugodtan.

Forrás: Wikipedia


Wednesday, 24 July 2013

Sajtos-gombás csirke

Egyik kedvenc kajánk Zével, már szerepelt itt a blogon is korábban.
Most nem szeletekben készült, hanem vékonyra csíkozott csirkemellel, rétegezve lepakolva a tepsiben. Zé azt mondta, olyan " éttermes lett a csirke": azaz puha, omlós, cseppet sem száraz. Tény és való, hogy nagyon jól sikerült ezúttal. Nem egy pikk-pakk kaja, van vele egy kis macera, de isteni finom.
Adhatunk mellé köretnek bármit: rizst, salátát, bármilyen burgonyás köretet, mi most petrezselymes tört krumplival ettük.


Hozzávalók:



Tuesday, 23 July 2013

Málnás túrótorta / Hungarian style raspberry cheesecake

Jelentem, masszívan tart a málnaszerelem.Egész nap ezen a tortán agyaltam, miközben odakint szakadt az eső. Amint elállt, sprinteltem málnáért és túróért. Már védjegyemmé vált, hogy képtelen vagyok megvárni, hogy egy tortában megkössön a zselatin ,így történt ez most is. Habos-krémes túrókrém némi lime-mal megbolondítva, Anyu féle kakaós-olajos piskótán, lime-os málnaszósszal a tetején. Ez üt, kipróbálni ér és kötelező :)


Hozzávalók: 
15 cm-es tortához

Piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
120 gr liszt
25 gr holland kakaópor
0,5 dl langyos víz
0,5 dl olaj
fél tk. sütőpor

Túrókrémhez:
250 gr félzsíros tehéntúró
1,5 dl tejszín
8 dkg porcukor
fél lime leve és reszelt héja
1 púpozott ek. krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)
3 lap zselatin

Málnaszószhoz:
15 dkg málna
1 púpozott tk. porcukor
1 csapott tk. keményítő
fél lime reszelt héja

Tetejére:
málna
reszelt lime-héj


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kapcsos tortaforma alját kivajazzuk. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk az olajat, vizet, beleszitáljuk a sütőporos-kakaós lisztet majd fellazítjuk a felvert tojáshabbal. A formába simítjuk és tűpróbáig sütjük. Nekem kb. 40 perc volt, elég magas lett a tészta. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a túrókrémet.
2. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, pici vízzel kislángon ( vagy mikro 20 másodperc) felolvasztjuk, langyosra hűtjük.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, félretesszük. A túrót villával áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot,a krémsajtot, a lime levét és héját, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a zselatint. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A málnát villával áttörjük vagy botmixerrel pürésítjük és teaszűrőn átpasszírozzuk. Egy kis lábasba tesszük és a lime héjával és a porcukorral felmelegítjük. Kiveszünk belőle kb. 1 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük a keményítővel és visszaöntjük a többi málnapüréhez.Pár perc alatt besűrítjük, félretesszük.
5. Nem maradt más hátra, mint összeállítani a málnacsodát: ha a piskótánk púpos lett ( előfordul, az enyém púpos lett:)), vágjuk le egyenesre. Halmozzuk rá a túrókrémet, simítsuk el. Öntsük rá a málnapürét és mehet pár órára a hűtőbe vagy rövidebb időre a fagyasztóba. Tálaláskor málnaszemekkel, lime-héjjal díszítjük.


In English:
In Hungarian "cheesecake" means something different than in UK or US. We do not use cream cheese such as Philadephia or mascarpone but cottage cheese. The best way to get them is to find an Eastern European shop nearby. The Polish do have the same product ( twarog).
Ingredients:
makes 15cm cake
for the cocoa sponge base:
2 eggs
125g sugar
120g plain flour
25g unsweetened cocoa powder
50ml warm water
50ml vegetable oil
1/2 tsp baking powder

for the cottage cheese layer:
250gr cottage cheese
150ml double cream
80gr icing sugar
zest and juice of 1/2 lime
1 tbsp cream cheese ( Philadelphia or mascarpone)
3 leaves gelatine 

for the raspberry sauce:
150g raspberries
1tsp icing sugar
1tsp cornflour
grated zest of 1/2 lime

Method:
1. Preheat the oven to 180 celsius, grease the cake tin with butter. 
2. Separate the eggs, whisk the whites until foamy, set aside. Mix the yolks with sugar until pale and fluffy, add water, oil, flour, cocoa,baking powder then fold the whisked egg whites in carefully. Pour in the cake tin and bake for about 40 mins or until a skewer inserted in the middle of the cake comes out clean. Let it cool.
3. Soak the gelatine leaves in cold water for 5 mins, squeeze the water out and put in the microwave for 20 seconds, set aside to cool. It shouldn't be very hot or boiling otherwise it won't set the cream. 
4. Whip the double cream and set aside. Mash the cottage cheese with a fork, add sugar, lime zest and juice, cream cheese, fold in the whipped cream and lukewarm gelatine. Put in the fridge until you are ready to assemble the cake.
5. For the raspberry sauce mash the raspberries with a fork and sieve through a strainer to remove seeds. Put the puree, sugar, lime zest in a small pan and heat up. Whisk the cornflour with cold water and add to the puree. Whisk gradually over low/ medium heat until it starts to thicken. Now we are ready to assemble the cake.
6. Spoon the cottage cheese mixture over the cocoa sponge and top with the puree.Put in the fridge for a few hours or overnight to set. The next day remove the cake tin-use a springform tin. 





Monday, 22 July 2013

Rózsás málnaturmix

Újabb reggeli csoda, a rózsavíz valóságos csodát tesz egy mezei málnaturmix-szal! Mondjuk én simán is imádom,mert idén nyáron, jelentem, a kedvenc gyümölcs kategóriában  a málna letaszította az áfonyát a trónról!!!Rengeteg málnás finomságot készítettem az utóbbi időben, és totális a szerelem! Tegnap ez a turmix volt a reggelim :)


Hozzávalók:
1 nagy pohárhoz

10 dkg fagyasztott málna
2,5 dl tej
1 tk. vanília esszencia
2 tk. rózsavíz
1 ek. méz ( ízlés szerint több-kevesebb)

Elkészítés:
1.A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixer segítségével összedolgozzuk simára, azonnal tálaljuk.:)
2. Jóízűen elfogyasztjuk.



Saturday, 20 July 2013

Banán-barack smoothie

Jó dolog ez a smoothie-turmix cucc...Kezdek rákattanni. Valami mindig van otthon, legalább 2 féle gyümölcs, tej vagy joghurt, esetleg narancslé, almalé. Botmixerrel vagy turmixgéppel elő és 3 perc alatt kész az egészséges és finom reggeli. Mi ma ezt ittuk reggelire Zével,mindketten 1-1 kis pohárkával :)


Hozzávalók:
2 kis pohárhoz

1 db őszibarack
1 db banán felkarikázva ( fagyasztott)
4 ek. natúr, zsírszegény görög joghurt
4 db jégkocka
1 ek. méz

Elkészítés:
1. A banánt felkarikázzuk, a barackot meghámozzuk, gerezdekre vágunk.
2. Minden hozzávalót a turmixgépbe dobunk és simára dolgozzuk.

TIPP!

1. Tartsunk némi zúzott jeget a fagyasztóban, a turmixgépet kímélendő.Ha nincs, tegyük a jégkockát nejlonzacskóba és nyújtófával üssük apróbb darabokra. Ha bírja a kiképzést a turmixgépünk, egészben is mehet bele a jégkocka!
2. Ha túl sűrű az ital, vízzel vagy tejjel hígíthatjuk!