Sunday, 30 June 2013

Áfonyás tejföltorta


Úgy adódott, hogy ma kétfélét is sütöttem. Kitaláltam a tejföltortát, de Zé nem volt elragadtatva az ötlettől. Ő inkább Maxi-néni ( Anyukám)féle Kráter-szeletet enne. Jó, legyen. Felhívtam Anyut, bediktálta a receptet, elkészítettem, de nem hagyott nyugodni a tejföltorta, csak megcsináltam azt is. Igaz, ez már holnapra marad, mert azért a zselatinnak nem árt egy egész éjszaka a hűtőben. Viszont nem bírtam ki, felvágtam, lefotóztam, de látszik, hogy azért még remegős. Holnapra lesz az igazi. De megkóstoltuk. Zé szerint isteni...



Hozzávalók:
18 cm-es tortához:

A piskótához:
2 tojás
40 gr liszt
40 gr cukor

A krémhez:
250 gr tejföl ( 18%-os)
150 ml tejszín
300 gr friss áfonya
6-8 dkg porcukor ( ízlés szerint több-kevesebb)
7 lap zselatin

A tetejére:
150 gr friss áfonya


Elkészítés:
1. A piskótát a szokásos módon elkészítjük, félretesszük hűlni.
2. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre. Kicsavarjuk, majd pici vízzel felöntve kislángon, kevergetve felolvasztjuk, pár percre félretesszük hűlni.
3. Az áfonyát megmossuk, leszárazzuk, botmixerrel pürésítjük, félretesszük.
4. A tejszínt kemény habbá verjük majd hozzákeverjük kézi habverővel a tejfölt, porcukrot, áfonyapürét. Ekkor kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá cukrot. 
5. A krémből vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit és keverjük el a zselatinnal majd adjuk a krémhez és alaposan keverjük el.
6. Öntsük a krémet a kihűlt piskótaalapra és egy éjszakára de min. 4-5 órára tegyük hűtőbe.
Tetejét friss áfonyaszemekkel rakjuk ki.

Tipp: próbáljuk ki eperrel, málnával, szederrel, ami épp olcsó és elérhető.




Kráter szelet

Családi kedvenc nálunk a Kráter, Anyu általában egy gáztepsinyi adagot szokott lesütni, ami általában 1 nap alatt el is fogy. Én most egy kisebb adaggal próbálkoztam és inverz Krátert készítettem: fehér tésztával-csokipudinggal. Az eredeti recept szerint a tészta kakaós, a puding pedig fehér: lehet vaníliás, tejszínes, kókuszos, de csinálhatjuk a pudingot rózsaszínre is: puncs / eper/ málna pudinggal is nagyon fini, Anyu már mindenféle verziót kipróbált. Én egy klasszikus fekete-fehér változatot hoztam, isteni. Ja, és a tejfölt semmiképp ne hagyjuk le a tetejéről, az adja meg hozzá az igazi fílinget :)


Hozzávalók:
30x20 cm-es tepsihez

A csokipudinghoz:
1 csomag főzős csokipuding ( 37 gr) 
2 ek. cukor
4 dl tej
1 púpozott ek. holland kakaópor vagy pár kocka étcsoki, felturbózni a bolti pudingot 

A tésztához:
3 tojás
15 dkg porcukor
17 dkg liszt ( ha kakaós a tészta, akkor 15 dkg liszt+ 2 ek. kakaó)
pár csepp vanília esszencia
0,6 dl tej
0,6 dl olaj
1 tk. sütőpor

A tetejére:
2 dl tejföl
2 ek. cukor


Elkészítés:
1. A pudinggal kezdjünk,mert teljesen ki kell hűteni. Semmi fakszni, a zacskón lévő utasítás szerint főzzük ki a pudingot, dobjunk bele pár kocka étcsokit vagy kakaót, hogy kissé felturbózzuk a színét és az ízét is. Én kakaóport tettem bele. Hűtsük ki.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk-kilisztezzük.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.
4. A tojások sárgáját a porcukorral, vaníliával kihabosítjuk majd hozzáadjuk az olajat, tejet, sütőporos lisztet, végül beleforgatjuk a habbá vert fehérjét.
5. A masszát a tepsibe simítjuk és az alsó képen látható módon belekanalazzuk a kihűlt csokipudingot.
6. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük,mikor már szilárdulni a teteje, kivesszük, megkenjük a cukros tejföllel és készre sütjük.
Tűpróbát végezhetünk,bár az olvadó csokipuding miatt nem lesz egyszerű, de ha eltaláljuk a fehér részt, akkor tudjuk ellenőrizni, hogy készen van-e. Nekem a tejföl rátétele után további kb. 20 perc kellett, hogy készre süljön.
7. Ha teljesen kihűlt, szépen szeletelhető, ha jól dolgoztunk, kráteres lesz a belseje.:)




Saturday, 29 June 2013

Citromos polentatorta eperrel

Az alábbi torta ismérvei:
-szép
-finom
-egyszerű
-gyors
-olcsó
-mutatós
-különleges

Kell ennél több?
Engem ki lehet kergetni a világból egy olyan recepttel, ahol már a hozzávalóknál szembesülök vele: gőzöm nincs mi az, hol lehet beszerezni, na és vajon mennyire csillagászati áron? Aki havonta egyszer süt, annak lehet, hogy belefér ez a luxus, de nekem, aki naponta sütök, nem. Nem szeretek a bevásárlással a szükségesnél több időt eltölteni, szeretem, ha mindent megkapok hozzá a piros-kék csíkos boltban. 
És itt ez a torta. Csupa-csupa egyszerű alapanyag,csodaszép sárga tészta ( nem, nem Photoshop-sárga, hanem polenta-sárga és tojás-sárga), mennyei, finom, könnyű textúrával. Ennél a mandulás tortánál jöttem rá, hogy a kukoricaliszt milyen jót tesz egy sütinek.
Sok-sok citrom, friss szamóca és vaníliaöntet. Nálam ez a sütemények non plus ultrája.


Hozzávalók:
24 cm-es piteformához vagy tortaformához

130 gr sima liszt
1,5 tk. sütőpor
120 gr polenta ( sárga kukoricaliszt)
3 egész tojás
2 tojás fehérje
170 gr cukor
2 citrom reszelt héja és leve
80 ml olaj
170 ml görög joghurt, natúr

Tetejére:
friss szamóca
reszelt citromhéj
porcukor


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a forma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy tálba szitáljuk a sima lisztet a sütőporral, belekeverjük a polentát.
3. A tojásokat, a tojásfehérjét a cukorral pár perc alatt habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztes keveréket, a citromhéjat, citromlét, joghurtot, olajat és alaposan elkeverjük.
4. A formába öntjük a masszát és 30 perc alatt készre sütjük. Ha megreped a teteje, akkor már biztosan jó, de tűpróbával ellenőrizzük.
5. Ha kihűlt, borítsuk ki a formából, friss eperrel, reszelt citromhéjjal, porcukorral megszórva, vaníliaöntettel lelocsolva tálaljuk.





Thursday, 27 June 2013

Citromos-ricotta krémes torta eperrel

Nyár van. Legalábbis a naptár szerint.Itt nálunk viszont nem. Kishazánkban sülnek-főnek az emberek, nekem viszont eddig a legnagyobb nyári élményem az volt,mikor tegnapelőtt bikiniben megittam az erkélyen egy jegeskávét, majd 5 perc múlva dideredve és duzzogva jöttem be és kapcsoltam is be a sütőt. Hetek óta mást se látok a gasztroblogokon,mint fagyikat, parfékat, jégkrémeket. Nem!!!!!Nálunk akkor sincs fagyi idő!!!De akkor is nyár van!!!Gyümölcsök itt is vannak, mégha nem is oly ízletesek,mint az otthoniak, és itt a bizonyíték: nem csak fagyival lehet előcsalogatni a nyár fílinget!!!
Könnyű piskóta, rajta citromos ricottakrém, megpakolva sok-sok finom- meglepően édes-brit eperrel. Éljen a nyár!!!!!


Hozzávalók:
20 cm-es tortaformához

A tésztához:
2 tojás
40 gr liszt
40 gr cukor

A krémhez:
2 dl tejszín
250 gr ricotta
1 ek. porcukor
2 ek. lemon curd ( citromkrém)
1 citrom reszelt héja

A tetejére:
fél citrom reszelt héja
friss eper


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát picit kivajazzuk.
2. A piskótához a fehérjéket nem túl kemény habbá verjük, félretesszük.
3. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjét és a lisztet. Pár határozott mozdulattal elkeverjük, a formába simítjuk és tűpróbáig sütjük. ( kb. 15 perc, de nem néztem az órát)
4. A krémhez a tejszínt elkezdjük felverni. Mikor már kezd keményedni, hozzáadjuk a ricottát, a citromhéjat, a citromkrémet, a porcukrot és krémesre dolgozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
5. Az elkészült, kihűlt piskótalapot megkenjük a krémmel, tetejét kirakjuk fél szem eprekkel, pici citromhéjat reszelünk rá.








Sweet Valentin Link Party

Csőben sült karfiol & brokkoli



A minap hazaállítottam egy karfiollal, közöltem Zével,rántott karfiol lesz. Élek-halok érte. Zé elég hamar lebeszélt róla: csodálkozol, hogy nem fogysz, ha ilyeneket eszel?Hiába az edzés, ha este 10kor rántott cuccokat eszel...Igazából elismertem, hogy igaza van, lett is volna lelkiismeretfurdalásom este 10kor ilyesmit enni. ( Már odáig legalább eljutottam, hogy lelkiismeretfurdalásom van ha éjfélkor tortát eszek, régen erről szó sem volt.) Szóval aznap este Szofikának csőben sült karfiol volt a vacsora. És annyira-de annyira jó volt, hogy ma repetáztam. Mivel számomra a brokkoli és a karfiol két egyformán imádnivaló zöldség, a mai rakottba is együtt kerültek. Jajj de nagyon finom, büntetlenül zabálható ebéd is ez :) Amúgy Zé-féle húsimádóknak köretnek is tökéletes....


Hozzávalók:
25 dkg brokkoli
25 dkg karfiol
1 kis pohár ( 1,5 dl ) zsírszegény creme fraiche vagy tejföl
3 szelet zsírszegény sajt
só, bors
pár szál friss metélőhagyma


Elkészítés:
1. A brokolit, karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és lobogó sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük.
2. A zöldségeket egy tűzálló tálba tesszük, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, meglocsoljuk a tejföllel vagy creme fraiche-sel, tetejét beborítjuk sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
3. Tálaláskor friss metélőhagymával megszórjuk a tetejét.


Tuesday, 25 June 2013

Citromtorta/ Tarte au citron / Torta limone / Lemon tart

Azon kevés desszertek egyike a citromtorta, akihez időről-időre visszatérek. A gugli a "tökéletes citromtorta" kulcsszóra csoda találatokat ad. Néhány citromtortán már túl vagyok, de miután legutóbb azt találtam valahol olvasni, hogy a krémjét nem kell megsütni, tovább kattogott az agyam.
Ma találtam egy receptet, Bébicsirkénél. Noha eddig meg voltam róla győződve, hogy ebbe a tortába mascarpone nem kell, ma valahogy mégis meggyőzött ennek a tortának az állaga. De milyen jó is, hogy ezt választottam. Könnyű, citromos, és a mascarponétól pont annyira krémes, ahogy én a citromtortát szeretem. Alapjáraton nem szeretem a mascarponét,nekem túl csömör és zsíros, így ma valami hirtelen ötlettől vezérelve zsírszegény változatot vettem, ami gyanítom, azért közrejátszott a fantasztikus végeredményben és valljuk be, a kalóriatartalmat is csökkentette, nem kis mértékben. 
Amit kicsit bánok, hogy némi keményítővel rá kellett segítenem a lemon curd alapra. Bébicsirke ugyan nem írta, más receptek viszont igen. Lehet, hogy csak türelmetlen voltam és még félóránál is tovább tart,mire besűrűsödik az a krém? Sebaj, a keményítő nálam sosem szégyellnivaló dolog, mint ahogy a zselatin sem. Természetes anyagok ők, akik keményítésre szolgálnak és néha bizony megmentenek1-1 halálra ítélt tortát a kukától.
Jöjjön akkor a sok duma után a recept. Elég macerás torta, rámegy fél délután, de atyavilág, ha valami, akkor ez megéri.:)


Hozzávalók:
24 cm-es formához

Az alaphoz:
( Michel Roux pate sablée)

125 gr liszt
100 gr hideg vaj
50 gr porcukor
1 tojássárgája

A krémhez:
3 citrom reszelt héja
150 ml citromlé ( 4 citromból)
240 gr porcukor
4 tojás
2 ek. keményítő
100 gr vaj
250 gr zsírszegény mascarpone


Elkészítés:
1.A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, porcukrot. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat és elmorzsoljuk. Néhány gyors mozdulattal beledolgozzuk a tojássárgáját és folpackba csomagolva a gombócot 1 órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet.
2. A tojásokat a porcukorral, citromhéjjal, citromlével habosra keverjük, robotgéppel. Ezután egy lábasba öntjük és vízgőz felett, időnként kézi habverővel kevergetve, hogy ne csomósodjon és ne rántottásodjon le, sűrűre főzzük. Kb. félóráig tart a művelet, én a vége előtt 5 perccel kivettem pár evőkanálnyi krémet, elkevertem a keményítővel csomómentesre  és visszaöntöttem a krémhez.
3. Miután a krém pár percet hűlt, szitán átpasszírozzuk, kézi habverővel hozzákeverjük a kis kockákra vágott vajat majd a mascarponét. Ha a  krém szobahőmérsékletűre hűlt, felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A tésztát kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy kapcsos, levehető aljú piteformát.Mivel a tészta a sok vaj miatt lágy, nehéz vele dolgozni, pláne ebben a melegben, amikor pikk-pakk megolvad, én nem is nyújtottam ki, csak ellapogattam a gombócot és az ujjaimmal belenyomkodtam a tésztát a forma aljába és az oldalára.Villával sűrűn megszurkáljuk, félórára visszatesszük a hűtőbe.
5. Sütőpapírt teszünk a tésztára, száraz babot nehezéknek és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig vakon sütjük, majd a babot és a sütőpapírt kivéve további 5-10 percig. Ha a tészta közepe még nem sült meg, a széle viszont már barnul, tegyük vissza a babot és süssük még így tovább. 
6. A kihűlt pitében oszlassuk el a krémet és tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.

Lehet turbózni tejszínnel, vaníliafagyival, szokásos tortakiegészítőkkel, de szerintem, teljesen felesleges. Ez a torta úgy tökéletes, ahogy van. Bébicsirke, örök hálám :)

Update: igazán finom másnapra, sőt harmadnapra lesz, amikorra a tészta megpuhul, a krém pedig teljesen megköt. Persze addig úgysem tudunk várni, de ha esetleg ajándékba/ vendégségbe viszitek, érdemes 1-2 nappal előtte elkészíteni és hűtőben, lefóliázva tartani. Isteni lesz :)



Monday, 24 June 2013

Epres-mandulás brownie / Strawberry-almond brownie

Szeretem az epret. Mindenhogy. Csak úgy magában, lecukrozva, tejszínnel / vaníliaöntettel leöntve, lekvárnak, jam-nek, palacsintában, piskótában, és igen, BROWNIE-ban!! Kevés tökéletesebb triász van a gasztronómiában,mint a csoki-mandula-eper. Istenem,mennyei!!!! Ha toltok mellé egy gombóc vaníliafagyit vagy nyakon öntitek vaníliaöntettel ( én utóbbira szavaztam), még a durvánál is durvább lesz!!


Hozzávalók:
30x20 cm-es tepsihez:

100 gr étcsoki ( 85% kakaótartalmú)
70 gr vaj
1 tojás
100 gr cukor
60 gr liszt
1 tk. vanília esszencia
100 gr friss eper
20 gr szeletelt mandula

Tetejére:
szeletelt mandula
4-5 szem eper


Elkészítés:

1.A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajat a csokival mikróban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, vaníliát.
3. Beleszitáljuk a lisztet, beleforgatjuk a mandulát és a felkarikázott epret.
4. A tepsibe simítjuk a masszát, megszórjuk mandulával, rákarikázunk pár szem epret és 20 percig sütjük.
5. Kihűlés után szeleteljük, vaníliafagyival vagy vaníliaöntettel tálaljuk.


In English:
Ingredients
30x20cm tray

100g dark chocolate
70g butter, unsalted
1 egg
60g plain flour
1 tsp vanilla extract
100g strawberries
20g toasted flaked almonds

Top with:
flaked almonds
4-5 strawberries

Method:
1. Preheat the oven to 180 celsius, line the baking tray with baking paper.
2. Melt the chocolate together with butter in microwave, add egg, vanilla, fold in flour, sliced strawberries and almond.
3. Pour the mixture in the prepared tin, top with flaked almonds and strawberry slices and bake for 20 mins.
4. Serve with vanilla icecream, whipped cream or custard.

Mézdinnye sorbet

Ha valaki, akkor én aztán élek-halok a fagyiért. Képes lennék egy főétkezésről is lemondani 5 gombóc soltvadkerti fagyiért cserébe.Télen-nyáron.
Katuci fagyijait mindig csodálom, tegnap eljött az idő, hogy én is kipróbáljak valami jeges finomságot. A hűtőben napok óta árválkodó fél mézdinnye ( mely nevével ellentétben véletlen sem volt mézédes) gyorsan eldöntötte, hogy melyik jeges finomságra essen a választás.
Noha nem vagyok oda a dinnyéért mint fagyiért, úgy gondoltam, próbának megteszi.
Igen, kissé kásás lett, pedig legalább 6-7 alkalommal átturmixoltam és megfagyni is elég nehezen akart, igazából csak ma reggelre lett fagyos. Ma reggel viszont nem turmixoltam már át újból. Konklúzió: kell egy fagyigép ( szegény Zé...) , de gyorsan. Konklúzió 2: a tejes, krémes fagyikért még mindig jobban odáig vagyok,mint a sorbet-ért. Következő kísérlet coming soon::)


Hozzávalók:
kb. 3 gombóchoz

300 gr mézdinnye felkockázva ( tisztítva mérve)
30 ml víz
30 gr cukor
fél lime leve


Elkészítés:
1. A dinnyét megpucoljuk,felkockázzuk és a lime levével együtt botmixerrel pürésítjük.
2. A cukorból és a vízből néhány perc alatt cukorszirupot főzünk,kissé kihűtjük.
3. A szirupot a dinnyepüréhez keverjük, műanyag dobozba tesszük és mehet be a fagyasztóba.
4. Mikor elkezd megfagyni, botmixerrel átturmixoljuk, hogy megakadályozzuk a jégkristályok képződését.  Ezt 4-5 alkalommal, 20-30 percenként megismételjük a kívánt állag eléréséig.




Thursday, 20 June 2013

Epres-joghurtos pohárdesszert

Tudtátok, hogy a görög joghurtban kétszer annyi fehérje van,mint hagyományos társában?Nemcsak az izmok karbantartásához fontos, de fogyókúrának sem rossz állítólag: felgyorsítja az emésztést, méregtelenít, növeli a védekezőképességet. Node ha se nem fogyózunk, se nem építünk izmot, akkor is fogyasszuk bátran,mert nemcsak egészséges, hanem finom is! Például egy ilyen könnyű gyümölcsös pohárdesszertke formájában :)


Hozzávalók:
2 pohárhoz:

200 gr natúr, zsírszegény görög joghurt
2 ek. méz
1 marék szeletelt mandula
friss eper vagy más idénygyümölcs

Elkészítés:
1. Száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a mandulát.
2. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki és kockázzuk fel.
3. A joghurtot keverjük el a mézzel, de természetesen natúran is hagyhatjuk.
4. Rétegezzük a pohárba őket: eper-joghurt-mandula, eper-joghurt-mandula.

Jó étvágyat :)



Tuesday, 18 June 2013

Málnahabos brownie-pohárban :)

A végeredmény olyan távol áll az eredeti elgondolástól,mint Makó Jeruzsálemtől..
Dehát van az úgy, hogy az ember nem szilikonos muffinsütőt használ, hanem simát, papírt nem tesz bele, de alaposan kivajazza-kilisztezi. De a málnás brownie mégsem jön ki belőle egyben, csak 2-3 darabban.Ilyenkor jön a mentőötlet, a pohárkrém, amivel minden elrontott tésztát meg lehet menteni: csak rétegezzük le a pohárban a krémmel, amit a süti tetejére vagy belsejébe szerettünk volna tenni és voilá.


Hozzávalók:

A málnás brownie-hoz:

100 gr étcsoki
85 gr vaj
150 gr cukor
65 gr liszt
1 tojás
friss málna

A málnahabhoz:

2,5 dl tejszín
2 ek.porcukor
friss málna

málnalekvár


Elkészítés:
1. A tojást a cukorral keverjük habosra. ( Robotgép se kell hozzá, simán egy villával megoldható a történet.)
2. A vajat a csokival mikróban olvasszuk meg, keverjük simára.
3. Adjuk a csokis keveréket a tojásoshoz, keverjük hozzá a lisztet is.
4. Szilikonos mini muffinformába vagy papírral kibélelt fém muffinsütőbe kanalazzuk a masszát, mindegyik süti tetejére nyomjunk 1 szem málnát és 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük készre.
5. A tejszínt kezdjük el felverni, mikor keményszik, adjuk hozzá a porcukrot és a maradék málnát.
6. Egy pohárban rétegezzük le a desszertet: brownie, málnahab, esetleg pici málnalekvár.

Ha a sütik szépek lettek és szépen kijöttek a formából, akkor a habot tegyük habzsákba és díszítsük vele a brownie-k tetejét.