Sunday, 21 April 2013

Mogyoróvajas-csokis cookie, az igazi bűnözés

Peanut butter...azaz mogyoróvaj...halálosan imádom, annak ellenére is,hogy 30 gr-onként, azaz 1 evőkanalanként 90 kalóriát tartalmaz.Közel 300 gr került ebbe a cookie-ba, ám ha leosztom 20 darabbal, már nem is olyan vészes.Ha még hozzáadom a vajat, a csokit és a kétféle cukrot, akkor viszont megint magas lesz. De ha egyszer annyira de annyira finom!!!!Kívül ropogós-morzsálódós, belül ragacsos-szinte már brownie-szerű. Egyszerűen tökéletes.


Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz

125 gr liszt
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. só
280 gr mogyoróvaj ( "chunky", azaz amiben a darabkák is benne vannak)
90 gr barna cukor
100 gr kristálycukor
125 gr vaj
1,5 ek. méz
1 nagy tojás
1 tk. vanília esszencia
100 gr apróra tört étcsoki


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, gáztepsibe sütőpapírt teszünk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval és a szódabikarbónával.
3. Az összes többi hozzávalót ( az étcsoki kivételével) mixerrel simára keverjük majd beleszitáljuk a lisztes keveréket. Végül beleforgatjuk az apróra tört étcsokit vagy csokicseppet.
4. Evőkanálnyi halmokat  ( 6 db/ gáztepsi) tegyünk a tepsire és 10-12 percig süssük, ne tovább.
5. Kb. 5 perc hűtés után könnyedén eltávolíthatjuk a sütőpapírról.




Wednesday, 17 April 2013

Turmix vs.smoothie

Reggelire egy finom és egészséges turmix vagy smoothie?Tele sok-sok vitaminnal és gyümölcscukorral. Én edzés előtt iszom, így kellő energiát ad. 

Jön a tavasz, pláne a nyár, jönnek vele együtt a finomabbnál finomabb gyümölcsök ( gondolok itt Magyarországra, mert itt sajnos katasztrofa a minőség) és ha akad otthon némi tej, joghurt vagy gyümölcslé, máris készülhetnek a turmixok,smoothie-k.Elkészítési ideje kb. 5 perc. Mindössze egy jó erős turmixgépre van szükség, ami a keményebb gyümölcsöket,  zöldségeket, esetleg a jégkockát is elbírja.

A smoothie a turmix és a tiszta gyümölcslé közt helyezkedik el. Nem turmix,mert tejet általában nem tartalmaz és nem is gyümölcslé,mert annál sűrűbb.
Tehát egy gyümölcsturmix, amihez a kívánt sűrűség eléréséhez adhatunk 100%-os gyümölcslevet. Nem gyümölcscentrifugával, hanem turmixgépben készül. Turbózhatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá esetleg mézet és találhatunk ki mindenféle gyümölcs-és zöldségkombinációt.

A turmix általában tej, tejszín hozzáadásával készül.

Megemlíthetjük még a shake-et is, aminek általában fagyi adja az alapját,de kerülhet bele zúzott jégkocka is. Nem turmxolják, hanem shake-elik, azaz csupán összerázzák az alapanyagokat. Dúsítható tejjel és gyümölccsel.

Íme 2 alapturmix, az egyik mostanában, a másik régebben készült.

Eper-banán turmix:
2 banánt, egy marék felkockázott friss epret 1 deci tejjel, 1 ek. mézzel alaposan összeturmixolunk. Ez egy rendkívül sűrű, szívószállal nem is iható ital lesz,szinte csak gyümölcs. Adhatunk több tejet hozzá, ha hígabbra szeretnénk.


Fahéjas banánturmix:
2 banánt, 3 dl tejet, 1 ek. mézet, ízlés szerint őrölt fahéjat és 1 dl tejszínt alaposan összeturmixolunk.


Tuesday, 16 April 2013

Epres-vaníliás joghurttorta

Igazán könnyű és finom édesség!Nem mondom, hogy cukormentes, mert nem az, de mégsem egy habos-vajas-csokicsoda. Imádom én őket, szó se róla, csak a mérleg és a tükör nem jutalmazza őket.
Joghurttortáinknak csak a képzelet szab határt, hiszen bármilyen jogival és bármilyen gyümivel készíthetjük, itt a tavasz, jön a nyár, bővül a választék. Babapiskóta természetesen opcionális, de én azt most úúúgy megkívántam, és csak 24kcal/ darab :))


Hozzávalók:
15 cm-es tortához
babapiskóta
360 gr vaníliás joghurt ( 3 kis pohár)
150 gr friss eper
1 ek. méz
3 lap zselatin

Elkészítés:
1. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk.
2. A tortaforma alját kirakjuk félbe-háromba tört babapiskóta-darabokkal.
3. A joghurtot a mézzel és a kicsavart zselatinnal alacsony lángon felmelegítjük. Nem szabad forrnia. Amint a zselatin elolvadt, félre is húzzuk és belekeverjük a felkockázott epret.
4. Mikor langyosra hűlt, ráöntjük a babapiskótára és elegyengetjük. Én biztosra mentem és még pár kocka babapiskótát belenyomtam a végén, ezek látszanak a tetején, nem alulról jöttek fel.:)
5. 2-3 órára minimum tegyük hűtőbe. Friss eperrel tálaljuk.



Fogyunk, edzünk,átalakulunk :)

Szóval a helyzet az, hogy elhíztunk. Zé még csak kezd, de én már 7 kilóval vagyok több,mint tavaly nyáron. A ló egyértelműen akkor szaladt el velünk,mikor több, mint 2 hónapja letettük a cigit. 
Tehát változások vannak. Ez a blogon megmutatkozó receptekben is megnyilvánul majd, legalábbis addig, míg az álomsúlyt el nem érem.

Tiltólistára került: édesség, cukros üdítő,esti nasi, csokis-vajas sütik/torták, Zének még szabad, nekem már nincs tészta, kenyér, pizza

Amit főként enni fogunk: reggelire, edzés előtt egy turmix, ebédre csirkemell vagy hal sok-sok zöldséggel, vacsorára nekem gyümi és joghurt, Zének hús, zöldség, rizs
Edzés: Zének minden nap, nekem heti 5 alkalommal zsírégetés

Továbbá nekem napi 3szor ( ébredés után, ebéd előtt, lefekvés előtt) 1-1 pohár almaecetes víz.

Édesség is lesz, főként gyümölcsös-joghurtos-túrós finomságok, lehetőleg minimális cukor és liszt hozzáadásával.
( Heti 1szer pedig bűnözni fogunk: lesz majd cupcake meg cookie :)))
Nem hiszek abban, hogy a CH-ot teljesen mellőzni kell, igenis a napi 3 kávémba kockacukrot fogok tenni ezután is és nem aszpartamot.
Nem veszek low-fat és 50 kalóriás joghurtokat, mert csak méreggel van tele, hanem inkább normális társaikat.

Nem fogok ezután sem kimondhatatlan nevű ételeket kreálni és beszerezhetetlen, nagyon organic és nagyon bio cuccokat venni, csupa olyasmit hozok ezután is,mint eddig: egyszerű, olcsó. könnyen és gyorsan elkészíthető Szofikás finomságot, csak egy picit egészságesebben :)  




Monday, 15 April 2013

Csirkemell parmezános bundában és panírtanfolyam


Nemigen szoktam zsemlemorzsában panírozni, inkább ezt a fajta eljárást részesítem előnyben.
 Ma valamiért mégis kivételt tettem.Parmezános bundában sütöttem ki. Belül omlós és puha a husi, kívül pedig roppanós a panír.
A Magyar konyha magazin egy régebbi számában Buday Péter, egyik kedvenc mesterszakácsom beszél a panírozásról. Többféle panírról is említést tesz és azt is elmondja, hogy hogyan készül a tökéletes rántott hús.
Számomra rengeteg új infót tartalmazott egy cikk, megosztok Veletek is pár érdekességet, hiszen a tökéletes rántott húsért bármit.:)

A hús:ne szálirányban vágjuk, hanem a rostot átvágva, így nem lesz rágós. A hártyát, inakat eltávolítjuk, sózzuk.

Liszt:öntsük egy tálba az átszitált lisztet.

Tojás: ne verjük fel, csak keverjük el. Ha felverjük a tojást, túl sok levegőt vesz fel és sütéskor a panír elválhat a hústól. 
Emiatt kell sózás előtt megszárítani a hús felületét, mert az ottmaradó nedvesség gőzzé alakul sütés közben és szintén oka lehet annak, hogy a panír elválik a hústól.
Ha vékonyabb panírt szeretnénk, adhatunk tejet is a tojáshoz, ezzel vékonyítva a tojásréteget és a keletkező panírt.

Morzsa: készülhet zsemléből, kenyérből, kalácsból.
Buday a "koppanósra szárított" zsemléből lereszelt morzsára esküszik, de libamájhoz kalácspanírt készít.

Panírozás:
-a húst épphogy megforgatjuk a lisztben, nem nyomkodjuk
-megúsztatjuk a tojásban, a felesleget lecsepegtetjük
-a zsemlemorzsában épp csak megforgatjuk, itt sem kell rányomkodni, amennyi ráragad, annyi épp elég
-felhevített zsiradékban kisütjük, ha kész, aranybarnának és száraznak kell lennie
-itatóspapírra szedjük a húsokat, ha többet sütük, ne egymás tetejére, hanem élére állítsuk a szeleteket, hogy ne puhuljon fel a bunda

Ennek fényében mindenki süsse hát a maga rántott húsát, legyen az csirke, sertés, borjú, Buday úrnak pedig megköszönjük a panír-tanfolyamot.


Hozzávalók:
kb. 60 dkg csirkemellfilé
só, bors
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
parmezán
étolaj

Elkészítés:
1. A húsokat megmossuk, megtöröljük, szeletekre vágjuk, picit klopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, egy másikban elkeverünk 2 tojást, a harmadikban pedig zsemlemorzsát apróra reszelt ( darált) parmezánnal keverünk el. 
3. A húsokat bepanírozzuk a fentebb ismertetett módon: liszt, tojás, parmezános morzsa és bő, forró olajban kisütjük.Oldalanként pár perc, akár le is fedhetjük, míg az első oldala sül,én mindig leszoktam fedni, ilyenkor finom puha, omlós lesz a belseje. (Bár olvastam olyat is, hogy nem szabad.)

Köretnek a fantáziánk szabhat csak határt, én néha anélkül csak úgy el-elmajszolgatok 1-1 szeletet, dehát ez nálam nem is meglepő, hogy a rántott húst is képes vagyok úgy enni,mint egy süteményt :)


Saturday, 13 April 2013

Habos kávés cupcake


A napokban villant be az agyamba a kávés cupcake ötlete. De hogy igazán kávé fílingje legyen, úgy döntöttem, tejszínhabbal koronázom meg. Mennyei!!!
Kávéimádóknak AZONNALI hatállyal kipróbálandó darab :)


Hozzávalók:
24 db mini cupcake-hez:

A tésztához:
120 gr liszt
140 gr cukor
40 gr vaj
1 tojás
csipet só
1,5 tk. sütőpor
1 dl frissen főzött, erős feketekávé

A frostinghoz:
2,5 dl tejszín
3-4 ek. porcukor
1 csomag habfixáló


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffinsütőt kivajazzuk-kilisztezzük (amennyiben nem szilikonos) vagy kibéleljük kapszlikkal.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást.
3. Beleszitáljuk a sütőporral, sóval elkever lisztet és géppel simára dolgozzuk.
4. Végül folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kávét ( melegen is hozzáadhatjuk) és teljesen simára dolgozzuk.
5. A minimuffinsütő mélyedéseit 2/3-ig töltjük és előmelegített sütőben 13-14 percig, tűpróbáig sütjük.
6. A tejszínt elkezdjük habbá verni. Mikor már kezd keményedni, hozzáadjuk a porcukrot és a habfixálót és addig verjük,míg a kívánt állagot el nem éri.
7. Habzsákba töltve tejszínhabbal díszítjük a kávés cupcake-eket, kakaóporral vagy őrölt kávéval megszórva díszítjük őket.




Friday, 12 April 2013

Epres túrótorta

Ma nagy túrótorta-lendületben voltam. Úgy döntöttem, 1 nagy helyett legyen 2 kicsi.A citrusos túrótorta mellé ez az epres is elkészült.Nem is tudom, melyik a finomabb:)


Hozzávalók:
15 cm átmérőjű tortához

Az alaphoz:
50 gr darált keksz
25 gr olvasztott vaj

A túrótöltelékhez:
30 dkg túró
kb. 10 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
4 lap zselatin
15 dkg friss eper

Díszítéshez:
15 dkg friss eper


Elkészítés:
1. A darált kekszet keverjük el az olvasztott vajjal és jó alaposan nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Tegyük hűtőbe.
2. A tejszínt a porcukorral verjük habbá, tegyük félre.
3. A zselatint áztassuk hideg vízbe 5 percre.
4. Az epret mossuk meg, csumáját távolítsuk el és botmixerrel vagy turmixgéppel teljesen pürésítsük.
5. A zselatinlapokat csavarjuk ki és az eperpürében alacsony lángon olvasszuk fel. 1-2 percig főzzük ( de ne engedjük forrni!) majd tegyük félre picit hűlni.
6. A túrót villával alaposan törjük össze és forgassuk bele a zselatinos, langyos epervelőt. Végül óvatosan adjuk hozzá a tejszínhabot is. 
7. Simítsuk a kekszes alapra és 2-3 órára tegyük hűtőbe.


Thursday, 11 April 2013

Citrusos mini túrótorta

Próbáltam ma valami eggyel egészségesebb desszertet kreálni,mint mostanában. Fő vonzereje, hogy kicsi. Viszont nem csak 1 készült belőle, úgyhogy ennek a vonzerőnek is annyi :) De nincs benne csoki. Cukor sem sok. Egészséges na, nem hizlal és kész. De ha hizlalna sem érdekelne, mert finom.:)


Hozzávalók:
12 cm-es minitortához:
Az alaphoz:
50 gr darált keksz
25 gr olvasztott vaj

A túrókrémhez:
200 gr túró
1,25 dl tejszín
kb. 8-10 dkg porcukor
3 lap zselatin
1/3 citrom leve és reszelt héja
1/3 lime leve és reszelt héja
1/3 narancs leve és reszelt héja


Elkészítés:
1. A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és belenyomkodjuk a forma aljába. Hűtőbe tesszük.
2. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral és félretesszük.
3. A túrót villával alaposan összetörjük, belereszeljük a citrom, lime, narancs héját.
4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, 5 perc után kicsavarjuk és alacsony lángon a citrom-lime-narancslével felolvasztjuk. 1-2 percig főzzük,de vigyázzunk, hogy ne forrjon. Picit hagyjuk hűlni.
5. A zselatinos keveréket adjuk a túróhoz majd forgassuk bele óvatosan a tejszínhabot.
6. Simítsuk a kekszes alapra és 2-3 órára tegyük hűtőbe.

Normál méretű (23-24 cm-es) tortához a mennyiségeket duplázzuk!



Blogdilemma


Most nincs recept, csak pár gondolat...Napok óta gondolkodom már ezen és mostmár kikívánkozik.
Lassan 3 éve, hogy elkezdtem blogot írni...Anno kedvenc blogom  AzEszter blogja volt. Sajnos belinkelni nem tudom,mert azóta sajnos már befejezte áldásos blogtevékenységét, szóval engem Ő inspirált a blogírásra, amit ezúton is köszönök Neki:)

Azóta DIVAT lett a gasztroblogírás, igen, így nagybetűvel. Nem bántani akarok senkit, de boldog-boldogtalan gasztroblogot indít. Olyan is aki nem tud főzni. De fotózni igen, és valljuk be, ez ma már majdnem fontosabb. Nem bántom én őket, hiszen engem is bedarált a gasztrobloggerek gépezete: én is vettem tükörreflexes kamerát ( te jóég, 3 éve azt sem tudtam mi az), fotósátrat és minden bocsánat de szir-szart amit megláttam boltban, piacon,és úgy gondoltam, emeli ételfotóim színvonalát, megvettem. 
Halomban állnak itthona  tányérok, poharak, ócska evőeszközök, tortaformák 6 féle méretben!!!, legutóbb egy piros székkel vertem ki a biztosítékot Zénél:)

Megcsömörlöttem a Facebooktól is. Kinek hányan lájkolják az oldalát, ki hány lájkot gyűjt a képeihez, posztjaihoz. Akár tagadjuk, hogy minket nem érdekelnek a lájkok, akár bevalljuk: mindenkit érdekel. Engem is. Rosszul is érzem magam napok óta, mert úgy érzem, a blogba fektetett energiám és időm baromira nem térül meg. Na de hogy is mérjük a "megtérülést", csak nem lájkokban??????Sokkal inkább abban, hogy életünk párja dob-e egy hátast attól a tortától, amivel hazavárjuk vagy sem, vagy hogy a kollegák közelharcot vívnak-e az utolsó szelet sütiért, amit beviszek a munkahelyemre....

Eltűnik a valódi érték. A főzés, az evés, a másik szeretetének a kimutatása az ételeken keresztül. Helyette jönnek a pazar ételfotók, agyonfotosoppolva, hogy még véletlen se nézzen ki úgy,mint a valóságban és harc a like-okért. Gondolkodjunk el. Vagy folytassuk.
Én most épp elgondolkodóban vagyok...

Aranygaluska

Örök favorit. Igazi, magyar dióval, amit még februárban hoztam otthonról,és igeeeeen, igazi magyar, budafoki sütőélesztővel:)
Imádom az aranygaluskát, de csakis vaníliasodóval.Jó sokkal. Anélkül nekem egyszerűen nem működik.
Alapkövetelmény továbbá, hogy a galuskák ultraminik legyenek, a létező legkisebb pogácsaszaggatóval szaggatva  és ne nagyítóval kelljen keresni a diót. A teteje égett és ropogós legyene, a közepe pedig ragacsos. Így a jó!Én így készítem.


Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojássárgája
10 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
csipet só

A töltelékhez:
darált dió
porcukor
olvasztott vaj


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a szokásos módon összegyúrjuk a kelt tésztát, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.
3. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
4. Egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk-kiliesztezünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítjük az olvasztott vajat valamint a darált dió-porcukor keverékét.
5. Elkezdjük rétegezni a tortát: a forma alját beborítjuk a kiszaggatott galuskákkal, megkenjük őket pici olvasztott vajjal és megszórjuk cukros dióval. Jöhet a következő réteg gali, olvasztott vaj, diós-cukor. Addig ismételgetjük, míg el nem fogynak az alapanyagok.
6. Előmelegített sütőbenkb. 30-40 perc alatt készre sütjük.



Wednesday, 10 April 2013

Nutella cake pops

Nálam a cake pops láznak hamar leáldozott. Szerencsére. Nem az én türelmemnek való meló ez: akik ismernek személyesen, tudják miért.:) Mikor 10-ből 9 pop leesik a pálcáról és menthetetlebül darabokra törik, akkor én is menthetetlenül tudok darabokra törni.
Most is csak azért álltam neki, mert a tegnapi sárgabarackos cupcake-ből megmaradt egy kis tésza, néhány cupcake nem akart kijönni a formából. Itt árválkodtak ma, gondoltam, na jóóóó, legyen. 6 darabbal indítottam, 4-et sikerült elkészíteni, egész jó az arány.:))


Hozzávalók:
6 db-hoz

kb. 70 gr bármilyen süti ( leeső piskótaszél, pár napos, megszáradt süti, muffin, cupcake)
2 tk. Nutella
2 tk. sárgabaraclekvár

6 db nyalókapálca
100 gr étcsoki
apróra tört pekándió


Elkészítés:
1.A sütit apróra morzsoljuk: tehetjük ezt kézzel vagy késes robotgép segítségével.
2. Hozzádjuk a Nutellát és annyi lekvárt, hogy összeálljon a massza. Hűtőbe tesszük picit.
3. A masszából golyókat formálunk.
4. Az étcsoki egy pici részét  felolvasztjuk, a pálcikák végét belemártjuk és beleszúrjuk a golyóbisba. Hagyjuk, hogy megszilárduljon.
5. Felolvasztjuk a maradék csokit és bevonjuk a golyókat: belemárthatjuk teljesen a golyót a csokiba úgy, hogy ellepje, vagy egy kanál segítségével is rácsurgathatjuk. Én most utóbbit választottam.
6. Addig forgassuk a golyót óvatosan, míg az összes felesleges csoki le nem csurog róla, különben rücskös lesz a felülete. Ekkor szórjuk meg a pekándióval és állítsuk hungarocellbe, míg megköt.
Én most nem temperáltam a csokit, bocsássatok meg.

Sokan úgy gondolják, ez a világ legegyszerűbb édessége, mert csak összegyúrom, belemártom csokiba és kész. Pedig nem az. Feltéve, ha szépet szeretnénk csinálni. Van pár dolog amire oda kell figyelni.Például mindenképp csokiba mártsuk a pálcát mielőtt a golyóba szúrjuk és mindenképp várjuk meg, míg megköt, különben hullanak majd a cake popok, mint a falevelek.
Ne sajnáljuk továbbá az időt arra, hogy akár 1-2 percig is forgassunk minden popot, hogy az összes felesleges csoki lecsurogjon róla, különben nem lesz szép a felülete. 




Tuesday, 9 April 2013

Sárgabarackos mini cupcake

Jelentem, én megtaláltam a számomra tökéletes frostingot. Nem csömör, mint a vajkrém, nem fujtósan édes, mint a krémsajtos,  de nem is habcsók, hanem egyszerű, mezei tejszínhab. Olyan sütiből, aminek ez van a tetején, akármennyit meg lehet enni. Nem kell fél kiló cukrot ledarálni és átszitálni hozzá és nem mellesleg gyönyörű szépen jön ki a habzsákból.:) Nekem ennyi kell!

Az alapötlet és az alaprecept Tündérsütitől.


Hozzávalók:
24 db mini cupcake-hez

A tésztához: 
120 gr liszt
140 gr cukor
1,5 tk. sütőpor
csipet só
40 gr vaj/ margarin
1 tojás
100 ml tej
pár csepp vaníliaesszencia

A töltelékhez:
sárgabaracklekvár

A frostinghoz:
2,5 dl tejszín
3-4 ek. porcukor
1 csomag habfixáló
2 ek. sárgabaracklekvár


Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a vaníliát.
2. Beleszitáljuk a lisztet, sót, sütőport, végül hozzáadjuk a tejet. Sima masszává dolgozzuk.
3. Szilikonos minimuffinsütőbe vagy kivajazott-kilisztezett fém minimuffinsütőbe kanalazzuk a masszát és 200 fokra előmelegített sütőben 13-14 perc alatt készre sütjük.
4. Ha kihűltek, mindegyiknek belevágunk a közepébe, teszünk bele pici baracklekvárt és visszacsukjuk a tetejét.
5. A tejszínt elkezdjük habbá verni. Mikor kezd keményedni, hozzáadjuk a porcukrot, a lekvárt és a habfixálót. Addig verjük,míg a kívánt állagot el nem éri. Picit behűtjük, majd habzsákba töltve díszítjük vele a mini cupcake-eket.
6. Végül 1-1 pötty baracklekvárt teszünk a tetejükre.




Fehércsokis-vörösáfonyás keksz

Rendben, megígérem, hogy most pár napra befejezem a kekszeket, csak még ezt az egyet. 
Vessetek meg, de aki reggel 11-kor indul a munkába és éjfélkor ér haza, annak néha csak erre futja az idejéből.:) Ma reggel is félórával munkába indulás előtt találtam ki, hogy szegény Zének csak kéne valami nassolni-való, ha már éjfélig kell várnia, hogy hazaérjek. 
Itt most nincs is semmi komoly recept, összedobtam amit itthon találtam és ez lett. Fini. Mint minden keksz.:)


Hozzávalók:
10 db kekszhez

130 gr liszt
40 gr vaj
50 gr cukor
1 tojás
csipet só
fél tk. sütőpor
40 gr fehércsokicsepp vagy apróra vágott fehércsoki
20 gr aszalt vörösáfonya+pár szem a tetejére


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, sót, cukrot.
3. Belemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat majd egy felvert tojás hozzáadásával összegyúrjuk.
4. Mikor majdnem összeállt a tészta, hozzáadjuk a fehércsokit és a vörösáfonyát is.
5. Evőkanálnyi adagokat gombóccá gyúrunk és a tepsire helyezzük őket.Tetejükre tegyünk pár szem vörösáfonyát. Én csak 5-öt sütöttem 1 adagban, de akár mind a 10-et is meg lehet sütni egy gáztepsin,mert nem fognak terülni.
6. Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt süssük őket készre.


White chocolate-cranberry cookies:

Perfect sweets to make them when you have no time. Let's say half an hour before you go to work.

Ingredients:
makes 10 cookies

130g flour
40g butter
50g sugar
1 egg, beaten
pinch of salt
1/2 tsp baking powder
40g white chocolate chip 
20g dried cranberries

Method:
1. Preheat the oven to 180 degrees and line a baking tray with grease proof paper.
2. Sift the flour, sugar, salt and baking powder in a large mixing bowl.
3. Add the little cubes of butter and the beaten egg and with your fingers mix well.
4. When the dough is almost done, add the white chocolate and the dried cranberries too.
5. Roll the dough into small balls ( 1 tablespoon each) and place them on the prepared baking tray. Put some dried cranberries on top of each.
6. In preheated oven bake the cookies for 12-14 minutes.


Monday, 8 April 2013

Nutellás-pekándiós cookie

Totális kekszlázban égünk a nővéremmel. Olyannyira, hogy ma még egy csoportot is létrehoztunk FB-on
 I ♥cookies néven és várunk mindenkit szeretettel, aki szeret kekszet / cookie-t sütni és vannak jó receptjei, amit szívesen megoszt a " kekszes lányokkal", ahogy már elneveztem 1 nap alatt 22 fősre duzzadt kis csapatunkat.:)
Nővérem legutóbbi keksze, a mogyorókrémes nagyon felvillanyozott, pedig bevallom, én nem vagyok az a nutellát kiskanállal dézsmáló fajta. Nem is volt itthon, a cookie kedvéért vettem egy kisüvegest. De lehet, hogy nagyüvegest kellett volna, ez a cookie naggggyon nyerő, 15 perc alatt készen van!!!!!!


Hozzávalók:
9 db kekszhez

100 gr liszt
80 gr cukor
fél tk. sütőpor
25 gr vaj
csipet só
1 tojás
2 ek. Nutella
pár szem pekándió durvára törve+ 9 db a tetejére


Elkészítés:
1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsibe sütőpapírt teszünk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, cukrot, sót, sütőport.
3. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a Nutellát és a felvert tojást és összegyúrjuk. Mikor már majdnem összeállt, hozzáadjuk a durvára vágott pekándiót vagy mogyorót is lehet.
4. Evőkanálnyi adagokat gombóccá formálunk, sütőpapírra tesszük és 1-1 szem pekándiót helyezünk a tetejükre. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.


Nutella-pecan cookie

Amazing combo, amazing cookie in 15 minutes. Yes, 15 minutes.A must try.

Ingredients:
makes 9 cookies

100g flour
80g sugar
pinch of salt
1/2 tsp. baking powder
1 egg, beaten
25g butter
2 tbsp Nutella
a few pecan nuts, chopped + 9 whole pecans for the top

Method:

1. Preheat the oven to 180 degrees, line a baking tray with grease proof paper.
2. Sift the flour, salt, baking powder and salt in a large mixing bowl.
3. Add the butter, Nutella and beaten egg and mix well with your fingers or with a spoon.
4. When the mixture is almost smooth add the chopped pecan nuts as well.
5. Roll the dough into little balls ( 1 tbsp dough each cookie) and place them on the prepared baking tray. Put 1 whole pecan on top of each. 
6. In preheated oven bake them for 8-10 minutes but not longer.
Do not bake more than 6 at the same time.


Saturday, 6 April 2013

Csokis cookie és dulce de leche

A nővérem, Tündérsüti már elkészítette a Linda Lomelino-féle csokis kekszet. Ő ugyan kihagyta a dulce de leche-t, én viszont hűen követve az utasításokat, megtöltöttem a csokis cookie-kat ezzel a karamellizált tejkrémmel. Ha van néhány óránk, a dulce de leche házilag is elkészíthető,ha nincs, a bolti is tökéletesen megfelel. És igen, erősen addiktív a cucc. Magában, kiskanállal éppúgy, mint egy ragacsos brownie-cookie hibrid belsejében. 


Hozzávalók:
12 db cookie-hoz:
 55 gr vaj
150 gr barnacukor
25 gr keserű, cukrozatlan kakaópor
50 gr étcsokicsepp v. sima étcsoki
1 tojás
1/4 tk. só
1/4 tk. szódabikarbóna
130 gr sima liszt

1/3 csésze dulce de leche
tengeri só


Elkészítés:
1. Egy lábasba tesszük a vajat, barnacukrot, csokicseppet és a kakaót. Mikor felolvadt és egynemű a massza, félrehúzzuk és beledolgozzuk a tojást, a sóval és szódabikarbónával elkevert lisztet is.
2. A masszát félórára hűtőbe tesszük.
3. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 175 fokra.
4. A kissé kihűlt masszából 25-30 gr-nyi ( kb. evőkanálnyi) golyókat formálunk, a tepsire helyezzük őket, egymástól jó messzire, mert terülni fognak. 1 adagban 6 cookie-t süssünk.
5. Hüvelykujjunkkal csináljunk egy kis mélyedést a cookie-k közepébe, tegyünk bele kb. 1 teáskanálnyi dulce de leche-t és egy kilapított tésztadarabbal fedjük be. A kis tésztadarab széleit jól nyomkodjuk le, különben a krém ki fog folyni sütés közben.( Ha mégis így történne, a kész cookie-t kenjük meg a biztonság kedvéért egy kis dulce de leche-vel.:)) Szórjuk meg pici tengeri sóval őket. 
6. Előmelegített sütőben 8-10 percig süssük, semmiképp se tovább,mert a csoki meg fog égni! Pár perc alatt kihűl a cookie és pont annyira köt meg, amennyire kell.:)



Chocolate cookies with dulce de leche:

Original recipe from Linda Lomelino,thank you :)
Ingredients:
makes 12 cookies

55g butter
150g light brown sugar
25g cocoa powder
50g dark chocolate or choc chip
1 egg
1/4 tsp salt
1/4 tsp bicarbonate of soda
130g flour

dulce de leche 
sea salt


Method:
1. In a saucepan melt the butter, sugar, cocoa and chocolate.
2. As soon as it is melted, remove from heat and mix the egg in and the dry ingredients as well: flour, salt, bicarbonate of soda. Mix until smooth. Refrigerate for 30 minutes.
3. Preheat the oven to 175 degrees and line a baking tray with baking paper.
4. Roll the dough into little balls ( 25-30 gr /1 tablespoon each) and put them on the prepared tray. Do not bake more than 6 of them at the same time.
5. With your finger make a hole in the middle of each cookie and fill the hole up with dulce the leche.
6. With a flattened piece of dough cover the cookies, making sure to seal the edges.Sprinkle the top with sea salt. 
7. Bake them for 8-10 minutes.