Sunday, 24 February 2013

Limekrémes kocka

Igyekszem tökélyre fejleszteni a piskótasütési tudományomat. Hiába mondják, hogy a piskóta egyszerű, nem az. Sok mindenen el lehet csúszni, legalábbis nekem az elmúlt években csak rossz piskótákat sikerült produkálnom, ám mostanában fejlődőképes vagyok, ma már egy kakaós változattal is meg mertem próbálkozni. Továbbra is ultrahamar kész van, valami mindig van otthon hozzá és elég olcsón meg lehet úszni. Íme a mai termés.:)


Hozzávalók:
(26x20 cm-es tepsihez)

4 tojás
80 gr cukor
60 gr liszt
20 gr kakaópor
2,5 dl tejszín
2-3 ek. porcukor
1 lime leve és reszelt héja
kevés expressz zselatin vagy habfixáló


Elkészítés:
1. Piskótát készítünk: a tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük a cukorral, a sárgákat fehéredésig habosítjuk.
2. Összekeverjük a két tojáshabot majd beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet és pár határozott mozdulattal összeforgatjuk a masszát.
3. A tepsi alját kibéleljük a sütőpapírral és belesimítjuk a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
4. A tejszínt elkezdjük felverni, ízlés szerint porcukrot adunk hozzá, belefacsarjuk 1 lime levét és pici habfixálót vagy expressz zselatint adunk hozzá és addig verjük a habot, míg a kívánt állagot el nem éri.
5. A kihűlt piskóta tetején elsimítjuk a krémet, ráreszeljük egy lime héját és kockákra vágva tálaljuk, villámgyorsan fogyasztjuk.




Saturday, 23 February 2013

Almás-diós piskótatorta

Szóval ott tartunk a történetben, hogy piskóta-láz van. Reggel 10-kor, munka előtt  sütöttem ezt a gyors piskótát. A kollegáim persze nagy szemekkel néztek, mikor délben betoppantam, hogy ezt még tegnap éjjel sütöttem, miután bezártunk?:) Neeeem, dehogy, ma reggel, még meleg!!!De hánykor keltél, hatkor?Vicceltek?10-kor!Tészta 10 perc alatt bekever, 20 perc alatt megsül, addig smink-haj, és 11-kor már indultam is otthonról a gőzölgő almás-diós piskótával.:) Persze csak felével, mert a másik fele Zének az adagja, aki noha nem szereti az almát, csak az üres tortatál fogadott mikor hazaértem.:)


Hozzávalók:
4 tojás
80 gr liszt
80 gr cukor
70 gr durvára vágott dió
1 db alma kis kockákra vágva


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. ( Süthetjük tepsiben is vagy bármilyen alakzatban, a forma alját mindenesetre sütőpapírral béleljük ki.)
2. A tojások fehérjét verjük nem túl kemény habbá a cukorral, a sárgáját pedig habosítsuk fehéredésig.
3. Forgassuk össze a 2 tojáshabot, szitáljuk bele a lisztet és néhány laza mozdulattal keverjük össze.
4. Öntsük a masszát a formába, szórjuk meg a tetejét durvára vágott dióval és az almakockákkal és kb. 20 perc alatt süssük készre.



Thursday, 21 February 2013

Epres piskótatorta

Azóta, hogy végre sikerült életem első normális piskótája, ami ezzel a csokitortával debütált, piskótaszerelemben égek. Még aznap, miután a csokitortát elvitte tulajdonosa, nekiálltam sütni mégegyet.Zé felháborodottan közölte, hogy az milyen már, hogy idegeneknek sütök tortát, nekünk meg nem, mostmár akkor ő is fog fizetni, csak legyen torta :))) Úgyhogy összedobtam egy piskótát, amit eredetileg Victoria tortának szántam, de végül egyáltalán nem az lett belőle, csak a félbevágott piskóta és a tetejére szórt porcukor valamint az eper emlékeztet nyomokban az angolok közkedvelt tortájára. Majd egy másik alkalommal bemutatom azt is, most viszont itt ez a pillekönnyű piskóta, sok-sok friss eperrel megtöltve és tejszínhabbal. Zé azt mondta, őt mostmár nem érdeklik a mindenféle desszertkülönlegességek, ezentúl csak piskóta lehet itthon, mert az a legfinomabb süti, egyértelműen. Na, ezt most megkaptam...


Hozzávalók 
( 23 cm-es tortához)
4 tojás
80 gr cukor
80 gr liszt
400 gr friss eper
3 dl tejszín
2-3 ek. porcukor
pici habfixáló vagy zselatin expressz

Elkészítés:
1. A 4 tojásból piskótát készítünk: a fehérjét nem túl kemény habbé verjük a cukorral, a sárgáját pedig fehéredésig habosítjuk. Összeforgatjuk a fehérjét a sárgájával, beleszitáljuk a liszttel majd néhány óvatos mozdulattal összekeverjük. Ne keverjük túl a piskótát és ne verjük túl kemény habbá a fehérjét, mindkettő a piskóta összeesését fogja eredményezni.
2. Kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát esetleg vajazzuk ki, de nem muszáj, csak a biztonság kedvéért. Öntsük a formába a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük!
3. A tejszínhabot kezdjük el habbá verni, adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot és pici habfixálót vagy zselatin expresszt, hogy jobb tartása legyen, és verjük addig, míg a kívánt állagot el nem éri.
4. A kihűlt piskótát vágjuk félbe,  töltsük meg félbevágott eprekkel, tejszínhabbal, borítsuk rá a tetejét, szórjuk meg elegánsan porcukorral és 1-2 szem egész eperrel díszítsük.
Korlátlan mennyiség fogyasztható belőle.:)


Tuesday, 19 February 2013

Piskóta+párizsi krém=Csokitorta

A mai napom ennek a csokitortának a készítésével telt. Rendelésre készítettem, 1. szülinapra. Az Anyuka kifejezett kérése volt, hogy párizsi krémmel legyen töltve a torta. Még szerencse, hogy 2 héttel ezelőtt, mikor Nyammm Zsófi barátnémmal részt vettünk a Miele Sütőakadémia Aprósüteményes kurzusán, a párizsi krém rejtelmeibe is bevezetett minket Vilmos.
Nem azért mutatom be ezt a tortát,mert úgy gondolom, ezzel aztán versenyt nyernék, olyan szép lett-távol álljon tőlem az ilyesmi, továbbra is rendkívül kritikus vagyok a cukrászati próbálkozásaimmal szemben.

Szóval azért mutatom be, mert 2 alapdolgot nagyon jól megtanultam készíteni vele: PISKÓTÁT.
Igen kérem, nekem a piskóta mumus. Most akkor vizes, vagy olajos, hány tojásos, meddig kell verni a fehérjét. Igen, megtaláltam minderre a választ, Vilmos piskóta-receptjét használtam, tökéletes.

A másik, szintén az ő receptje alapján készített alkotóelem, a párizsi krém. Véletlenül sem nevezném a világ legfinomabb csokikrémjének, egy olcsó, könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető kakaós cukrászati alapkrém, amit aztán tovább lehet variálni mogyoróval, kávéval, likőrökkel. Rendkívül jó tartása van a krémnek,és noha csokoládé 1 gramm sincs benne, szép színe is, nagyon szépen lehet vele dolgozni, már ami a torta töltését-bevonását illeti.


Hozzávalók:
A piskótához:
8 db tojás
160 gr cukor
160 gr liszt

A párizsi krémhez:
280 ml tejszín
320 gr cukor
160 gr cukrozatlan, keserű kakaópor
400 gr+100 gr vaj
1 csomag vaníliás cukor


Elkészítés:
PISKÓTA
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük.Ne legyen a hab kemény!
3. A tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk.
4. A két tojást összekeverjük ( mindegy, hogy a sárgáját adjuk a fehérjéhez vagy fordítva), majd mikor márványosodik, hozzászitáljuk a lisztet és szilikonos lapáttal néhány határozott mozdulattal elkeverjük.
Ne kevergessük sokáig,mert akkor összeesik a piskóta.
5. A masszát öntsük a tortaformába és 40 perc alatt süssük készre.
6. Ha kihűlt, kapcsoljuk le a tortaformát, húzzuk le róla a papírt és 3 egyenlő részre vágjuk. A felső részt nyújtófázzuk meg, hogy egyenletes legyen a felülete.

Tipp: én az alsó rácson sütöttem, villanysütőben, így nem barnul  meg hamar a teteje. Amennyiben mégis, alufóliával vagy sütőpapírral takarjuk le és úgy süssük tovább.


PÁRIZSI KRÉM:
1. A tejszínt a cukorral forraljuk szirupsűrűségűre. Végezzünk szálpróbát, azaz a szirupból vegyünk egy kicsit  mutató-és hüvelykujjunk közé, ha néhány mozdulattal szálat tudunk képezni belőle, akkor már kellően sűrű.
2. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a kakaót és keverjük simára, csomómentesre. 
3. Ezután adjunk hozzá 400 gr vajat és keverjük egyneműre.
4. Hűtsük ki teljesen, a legjobb ha 1 éjszakát hűtőben pihen.
5. A kihűlt, megkötött párizsi krém másnap kihabosítható, akár önmagában, akár további vaj hozzáadásával.Én extra 100 gr vajjal habosítottam ki, nem is az íze és az állaga, inkább a mennyisége miatt, féltem, hogy kevés lesz a tortához-pont elég lett!


A torta összeállítása:
1. A krémet osszuk 3 részre.
2. Az alsó piskótalapot kenjük meg a krém egyharmadával, erre tegyük a második lapot majd jöhet a következő adag krém.
3. Végül tegyük rá a tetőt és a maradék krémmel vonjuk be a torta tetejét és oldalát.
4. Oldalát cakkos szélű habkártyával húzzuk át, tetejére a maradék krémből csillagcsővel ellátott nyomózsákból kanyarintsunk díszeket.




Saturday, 16 February 2013

Kávés-borsos keksz fahéjkrémmel töltve

Még mindig el vagyok maradva a Valentin-nappal. Ezt a kekszet szemeltem ki, noha az eredeti recept csokis tejszínhabot írt tölteléknek,én ezt fahéjasra változtattam.Isteni finom!
A tésztamennyiségnek csak a felét használtam fel, a másik fele még mindig a hűtőben.:)


Hozzávalók:
1,5 csésze liszt (180 gr)
3/4 csésze kakaó ( 90 gr)
1/4 tk. só
1/4 tk. őrölt fekete bors
1 ek. instant kávé
fél tk. őrölt fahéj
3/4 csésze vaj ( 180 gr)
1 csésze cukor ( 200 gr)
1 tojás
1 ek. tej
1,5 tk. vanília esszencia

A töltelékhez:
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
3-4 ek. porcukor
ízlés szerint őrölt fahéj


Elkészítés:
1. A száraz anyagokat egy tálba szitáljuk: lisztet, kakaót, sót, borsot, kávét, fahéjat.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a vanília esszenciát és a tejet.
3. A nedves anyagokhoz hozzákeverjük a szárazat és alaposan összedolgozzuk.
4. 1-2 órára hűtőbe vagy félórára fagyasztóba tesszük.
5. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, szív alakúra kiszaggatjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük a kekszeket.
6. A tejszínt elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a porcukrot, a habfixálót és a fahéjat majd tovább verjük a habot addig, míg a kívánt állagot el nem éri.
7. A kihűlt kekszeket betöltjük a fahéjas habbal.


Színes-szives tésztasaláta

Szokás szerint zsúfolásig volt a bőröndöm vasárnap,mikor jöttünk vissza Londonba: dió, mák, pirospaprika, házikolbi..Ezek mindig vannak a csomagban. Anyu azért előállt egy csomag szív alakú tésztával, hogy ezt azért csak vigyük már el, jó lesz Valentin-napra.:) Bevágtam a bőröndbe egyből. Nem akartam hozzá se paradicsomos, se tejszínes szószt, nehogy eltakarja ezt a szép szív alakú tricolor tésztát, így tésztasali lett belőle. Drága nővérkém, Mohi, alias Tündérsüti a bloggervilágban, igazi tésztasali-mester. Most is készített, kétszer is, amíg otthon voltunk. Szóval tőle kaptam kedvet a tésztasalihoz is, meg az ízesített olívaolajhoz is. Mohi azt hiszem fokhagymást és chilis-t használt,én ma egy bazsalikomost vettem és jelentem, nagyon jó.:)
Szóval ezzel a tésztasalival vártam Zét ma Valentin-napon :)


Hozzávalók:
25 dkg szív alakú tészta
3 szál füstölt virsli
4-5 szelet füstölt pulykasonka
kis doboz konzerv kukorica
4-5 szem koktélparadicsom
néhány karika uborka
fél sárga kaliforniai paprika
néhány szelet sajt
2 szelet pármai sonka
bazsalikomos olívaolaj


Elkészítés:
1. A tésztát a szokásos módon kifőzzük.
2. A virslit megsütjük, felkockázzuk.
3.A sonkát, sajtot, paradicsomot, paprikát, uborkát felkockázzuk.
4. Minden alkotóelemet egy tálba öntünk, hozzáadjuk a kifőtt tésztát és pár evőkanál bazsalikomos olívaolajjal összekeverjük.
5. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Önmagában is nagyon fini, de az én nővérem mindig süt hozzá rántott sajtot, nekünk úgy az igazi. :)



Wednesday, 13 February 2013

Áfonyás palacsinta

Tegnap volt a Palacsinta Világnapja. Egész nap jöttek szembe a palacsinták minden blogon, én meg el se mertem mondani Zének, hogy milyen nap van...Aztán megelőzött, dél körül már írt, hogy ugye tudom milyen nap van ma és nálunk milyen palacsinta lesz?:)
Választásom erre az amerikai stílusú áfonyás verzióra esett ( Jamie Olivertől) aminek a tésztája teljesen más, mint a megszokott palacsintáé. Sokkal inkább mint egy piskótakorong. Juharsziruppal, mézzel, tejszínhabbal, esetleg tejföllel/ creme fraiche-sel/mascarponéval isteni!


Hozzávalók 
(10-12 darabhoz)
3 tojás
115 gr liszt
140 ml tej
csipet só
csapott tk. sütőpor
20 dkg áfonya


Elkészítés:
1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
2. A sárgáját sűrű masszává keverjük a sóval, sütőporral, liszttel és tejjel.
3. Óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot és készen is áll a sütésre.
4. Az első palacsinta előtt hevítsünk pici olajat egy serpenyőben majd egy kisebb merőkanálnyi adagot merjünk a tésztából a serpenyő közepére. 
5. Szórjuk meg áfonyával a palacsinta sületlen részét ( 6-8- áfonya palacsintánként) majd mikor kezd barnulni a széle, egy határozott mozdulattal fordítsuk meg és süssük készre a másik oldalát is.


Tuesday, 12 February 2013

Csirkés-baconös wrap

Zé azt akarta, hogy a kebabostól hozzak ma kaját.Azt mondtam neki, csinálok én finomabbat, mint a kebabos. Hidegen is, melegen is finom ez a wrap ( tekercs) , viszonylag hamar készen van, millióféleképp variálható, ám a feltekerést nem árt picit gyakorolni :)


Hozzávalók: 
(7 tekercshez)

7 db tortillalap ( nálam bolti, de házilag is elkészíthető, a gugli számos találatot ad ki rá)
30 dkg csirkemell
15 dkg bacon
paradicsom
uborka
salátalevél apróra tépkedve
káposzta lereszelve
reszelt sajt
édes-csípős szósz ( sweet chilli sauce)


Elkészítés:
1. A csirkemellet apró kockákra vágjuk és kevés olajon a baconnel együtt lepirítjuk. Csak picit sózzuk, a bacon úgyis sós. Ha készen van kiszedjük egy tálba és néhány ek. édes-csípős szósszal elkeverjük és félretesszük, hogy összeérjenek az ízek.
2. Előkészítjük a többi hozzávalók: az uborkát apró kockákra vágjuk, a salátaleveleket kisebb darabokra tépkedjük, a káposztát és a sajtot lereszeljük, a paradicsomot felkockázzuk.
3. Készítsünk elő egy lapot, először tegyünk a közepére egy kis marék saláta-káposzta keveréket, majd pár kocka ubit és paradicsomot, kb. 1-2 ek.-nyit a csirkés keverékből és szórjuk meg reszelt sajttal. Következhet a feltekerés. Ehhez kell némi gyakorlat. Ha túl sok a cucc a tekercsben, akkor megreped a tészta, szétszakad és kifolyik belőle az összes töltelék.-Én is így jártam az elsővel. Ha túl kevés a töltelék, akkor meg nem lesznek szép kis duci tekercseink, hanem üreges lesz a közepük. 
4. Szóval a tekercs közepére halmoztunk mindent: a két oldalát behajtjuk, majd alulról felfelé elkezdjük feltekerni amilyen szorosra csak tudjuk. 
5. Félbevágjuk és egymás mellé illesztve a 2 fél tekercset  folpackba vagy alufóliába szorosan becsomagoljuk őket. 

Ehetjük hidegen is, de betehetjük pár percre a sütőbe is vagy a grillre.




Monday, 11 February 2013

Körtés-csokis clafoutis

Igen, eltűntem, jó 2 hétre. Otthon voltam kis hazámban és 2 hétig nem főztem, Anyuci és a nővérem finom főztjeit élveztem. 
Visszatérvén a ködös Albionba azonban nagy elhatározásra jutottunk Zével: letesszük a cigit. Ami nálunk nagyon nagy szó, mivel jó 10 éve elég kemény dohányosok vagyunk mindketten. Illetve voltunk :) Mert tegnap délután Ferihegyen elszívtuk az utolsót. 
A mai napom ebből kifolyólag elég rosszul telt, még kávét sem ittam. Lődörögtem egész nap itthon, próbáltam magam lefoglalni amennyire csak tudtam-sajnos legfőkébb evéssel.
Vacsorára fokhagymás-tejfölös csirkét készítettem, desszertnek pedig ezt a csodás körtés-csokis clafoutit.
2 szeletet már vacsora előtt sikerült belőle betolnom, úgyhogy most jöhet az edzés :)


Hozzávalók:
22 cm-es piteformához

3 db körte
3 egész tojás
75 gr cukor
60 gr liszt
75 gr étcsoki, apróra törve
250 ml tej
vaj, a forma kikenéséhez


Elkészítés:
1. A piteformát kivajazzuk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, beleszitáljuk a lisztet, végül hozzáadjuk a tejet és simára dolgozzuk. Majdnem palacsintatésztát kapunk, csak szóda nélkül.:)
3. A körtéket meghámozzuk, kivesszük a csumájukat és vékonyra felszeljük.
4.  A körteszeleteket a piteforma aljára helyezzük, rászórjuk az apróra tört étcsokit majd óvatosan ráöntjük a tésztát.
5. Előmelegített sütőben kb. 45 percig-1 óráig sütjük. Ha barnul a teteje, borítsuk le  alufóliával.
6. Melegen-hidegen is finom, fagyival, tejszínnel, tejszínhabbal, isteni!!!