Tuesday, 22 January 2013

Mogyorós-karamellás-csokis pite


Rachel Allen desszertjei nagyon szépek, guszták és bizonyára finomak.Eddig egy céklás brownie-t készítettem Rachel Allen nyomán, de amikor a napokban Flóránál megláttam ezt a tortát, tudtam, hogy ez lesz a következő. 
A tésztája első nap kicsit kemény, de másnapra tökéletesen megpuhul, az édes mogyorós-karamelles tölteléket pedig egy keserűcsoki-krém koronázza meg, pont annyira édes, amennyire kell, de azért 1 szeletnél többet nem igen lehet belőle megenni.
Egyetlen baja csupán, hogy 1-2 órát nem árt ha a hűtőben van, sőőt, akár egy egész éjszakát, hogy másnapra összeérjenek ezek a csodás ízes és könnyen szeletelhető is legyen.
Az eredeti recept 26 cm-es formát ír, mivel nekem csak 22 cm-es levehető aljú piteformám van, a tészta mennyiségét 20 %-kal csökkentettem és még így sem kellett mindet felhasználnom, a krémből viszont az eredeti mennyiséget használtam, így szép vastag lett a karamellás és a csokis réteg is.
Az egyszerűség kedvéért azért az eredeti receptet teszem közzé.


Hozzávalók:
26 cm-es levehető aljú piteformához

A tésztához:
250 gr liszt
125 gr vaj
75 gr porcukor
1 tojás, felverve

A mogyorós-karamelles réteghez:
50 gr vaj
75 ml tejszín
100 gr barnacukor
150 gr duvára aprított sózatlan, pirított mogyoró

A csokis réteghez:
2 dl tejszín
200 gr étcsoki




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a szokásos módon összegyúrjuk, fóliába csomagolva félóráig hűtőben pihentetjük.
2. A piteformát kivajazzuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát,vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy a peremére is jusson tészta.
4. 18-20 percig vakon sütjük, majd eltávolítjuk a babot/egyéb nehezéket és további 2-3 percig sütjük.Ha kész, félretesszük hűlni.
5. A vajat a cukorral és a tejszínnel felforraljuk, alacsony lángon gyöngyözve főzzük 2-3 percig. Mikor kezd besűrűsödni hozzáadjuk a durvára tört mogyorót és a masszát rásimítjuk a tésztára. Hagyjuk megszilárdulni.
6. A tejszínt kislángon felmelegítjük, beledobáljuk az étcsokit és addig keverjük, míg teljesen el nem olvad. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd ráöntjük a mogyorós rétegre.
7. 1-2 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.





Thursday, 17 January 2013

Zserbótorta

Ismét Zserbótorta készült, ezúttal ajándékba.Karácsony előtt már nagy sikert aratott, akkor is és most is Erika tökélyre fejlesztett receptje alapján.


Hozzávalók:
20 cm-es tortaformához

A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
40 ml tej
7 gr friss élesztő
1 tojássárgája
csipet só
csipet sütőpor
1-2 ek. porcukor
1 kk. kristálycukor az élesztő felfuttatásához.

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
sárgabaracklekvár

A tetejére:
10 dkg étcsoki
fél és negyed dió



Elkészítés:
1. A kapcsos tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2.Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
3.A lisztet összemorzsoljuk a vajjal,hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, porcukrot, sót, sütőport és összedolgozzuk.
4. Picit pihentetjük, kelesztjük a tésztát, addig ledaráljuk a cukrot és a diót a töltelékhez.
5. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 5 egyenlő részre osztjuk. 
6. A gömböcöket kör alakúra nyújtjuk és elkezdjük rétegezni a tortát: tészta-lekvár-cukros dió. Így folytatjuk, míg el nem fogy minden, a tetejére tészta kerül.
7. Előmelegített sütőben kb.30 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan eltávolítjuk belőle.
8. Ha a torta kihűlt, bevonjuk csokival, fél és negyed diószemekkel díszítjük.

A csoki temperálásáról a legjobb összefoglalót Praliné Zsuzsinál olvashatjátok.




Wednesday, 16 January 2013

A nagy Dobos-projekt, avagy Dobos-torta lépésről lépésre

Néha az ember arra vetemedik, hogy igazi, nagy tortákat is elkészítsen,mint az Országtorta, Feketeerdő-torta  vagy pedig most a Dobos-torta. Nagy fába vágtam a fejszém, nem mondom.Először is meg kellett keresnem a tökéletes receptet-már ez sem egyszerű, hiszen se szeri se száma a Dobos-torta variációknak, amit tudtam, hogy margarinos-kakaóporos csodákról hallani sem akarok. Meg jól jönne egy videó is, mert 1 hete még elképzelni sem tudtam, hogy az a Dobostető, hogy is készül. Aztán mindent megtaláltam Farkas Vilmosnál.
Az eredeti receptet, részletes leírást és még egy videót is. Noha ennél jobb összefoglaló és segítség nem kell Dobostortához, én azért úgy döntöttem, ez most egy részletes poszt lesz, fázisképekkel-már ahol a munkafolyamat engedte, a karamellről értelemszerűen nincs-,illetve elmesélem én mit és hol rontottam el és hogy hogyan lehet orvosolni. Ebben is Vilmos volt segítségemre, aki pillanatok alatt válaszolt elkeseredett levelemre és 2000 km-ről is rájött, mit rontottam el. Köszönöm Vilmos!!!
2 hét múlva személyesen is megköszönöm neki, amikoris Nyammm Zsófi barátosnémmal belibbenünk Vilmos aprósütis tanfolyamára:)





Most pedig jöjjön a recept!!!
Hozzávalók 
( 22 cm-es tortához)

Tésztához:
6 tojás
100 gr liszt
100 gr porcukor
35 gr olvasztott vaj

Krémhez:
4 tojás
200 gr porcukor
235 gr teavaj
17 gr vaníliás cukor
35 gr kakaómassza ( 90 % feletti kakaótartalommal rendelkező csokival helyettesíthető)
35 gr kakaóvaj
200 gr étcsoki ( min.55%-os)

A dobostetőhöz:
15 dkg cukor
( Kockacukrot célszerű használni, én kristályt használtam, illetve tettem bele egy pici vajat és pici ecetet)

Elkészítés:
Alapvetően 4 fő részre oszlik a torta elkészítése:

1. Doboslapok kisütése
2. Krém elkészítése
3. Dobostető elkészítése
4.Torta töltése, összeállítása


1. Doboslapok elkészítése:

Az eredeti recept szerint zsírozott-lisztezett lapon sütjük a lapokat, én próbálkoztam sütőpapírral. Hamar lecseréltem szilikonos sütőlapra. 


A tojások sárgáját a porcukor felével fehéredésig habosítjuk.
A porcukor másik felével a tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük.
A két tojáshabot összeforgatjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lisztet és lazán elkeverjük.
Ne keverjük túl sokáig,mert össze fog esni.
A masszát osszuk 6 felé, kenjük szilikonos sütőlapra ( tortaformát rányomjuk a szilikonos lapra és elkenjük egyenletesen a masszát).
210 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük.

Tipp: ha túl sokáig keverjük a masszát és túl sokáig kenegetjük kör alakúra, összeesik és vékony lesz a tészta, úgy járunk mint én: pár perc alatt megég a széle.




2. Krém elkészítése:

A szobahőmérsékletű, puha vajat porcukorral jól kihabosítjuk és félretesszük.
4 tojást a porcukorral fokozatosan keverve "csipősre" hevítünk ( maghőmérővel ellenőrizhetjük a hőfokot, 85 fok felé ne menjünk), folyamatosan kevergessük, nehogy lerántottásodjon. Ha nincs maghőmérőnk, ujjunkat belemártva ellenőrizzük: ha forrónak érezzük, akkor jó.
Eztán kihűlésig habosítsuk a tojást a porcukorral, teljesen fehérnek és sűrűnek kell lennie.

A kakaóvajat egy lábasban olvasszuk fel, adjuk hozzá a kakaómasszát és az étcsokit is. Ne hevítsük túl, épp csak olvasszuk fel a csokikat és tegyük is félre, hagyjuk kicsit kihűlni.

Ezután a kihabosított vajhoz adjuk hozzá a tojásos-porcukros masszát és a csokis masszát, dolgozzuk egyneművé kézi habverővel vagy szilikonlapáttal.
A krém kész, tegyük félre. 
Porcukor és vaj
Ennél a pillanatnál a mécses is eltört, nemcsak a piskótalap
A doboslapon még van mit gyakorolni
Olvad a kakaóvaj

Olvad a csoki is

A csokikrém harmadik komponense



3. A dobostető elkészítése:

Szükségünk 1esz 1 doboslapra ( a legszebbre), 15 dkg cukorból készített doboscukorra ( karamellre), egy késre ( baloldalt) melynek élét és fokát is vajazzuk be és egy másikra( jobboldalt), amivel a karamellt elkenjük a tésztán.

A cukrot kezdjük el olvasztani egy kicsi, magas falú lábasban, folyamatosan kevergessük. Én most egy pár csepp ecetet és picike vajat is adtam hozzá. Az edény falára kiült kristályokat terelgessük vissza, hogy maradéktalanul felolvadjon.Ha kezd sötétedni, de még nem olvadt fel, vegyük le a tűzről és úgy kevergessük, majd tegyük vissza.
Ha a karamell kész, öntsük óvatosan a doboslap közepére és a lenti kép jobb oldalán található késsel kenjük el egyenletesre. Majd a baloldalon látható kés FOKÁVAL jelöljük be, hány szeletbe szeretnénk vágni a tortát. Ezután a kés élével roppantsul el a cukrot. Minden roppantás után vajazzuk a kés élét, így nem ragad bele a  menetközben dermedésnek indult karamellbe.
A sütőt célszerű 200 fokra bekapcsolni még előtte, hogy amennyiben a karamell megköt, mielőtt fel tudnánk vágni, pár másodpercre toljuk be a doboslapot a sütőbe és újra vághatjuk.

NE KAPKODJUNK!A karamell 160 fokos, tapasztalatból mondom, hogy maradandó égési sérüléseket tud okozni!Eddig kétszer dolgoztam forró karamellell, mind a kétszer rácsöppent a kézfejemre. A fájdalmat és a hosszú gyógyulási folyamatot nem kívánom senkinek!Ezért ahogy én is tettem, fogadjuk meg Vilmos tanácsát-lassan dolgozzunk és inkább tegyük vissza a sütőbe a lapot.

Nagyon rákészültem a doboscukorra :)

Ennyire

Karamellizálás


4. A torta töltése, összeállítása:

Készítsünk elő egy tortakarikát, a krémet osszuk 6 felé. ( Én lemértem a kész krémet, 830 gr volt, így minden lap töltésénél lemértem 130 gr-ot és annyit kentem rá).
5 lapunk van, a 6. adag krém a torta oldalára és a tetejére fog kerülni illetve a dobostetőre díszítésképp, ha szeretnénk. Cakkos szélű habkártyával húzzuk át a torta oldalát.
Tegyük a tortát pár órára hűtőbe, ha a krém megdermedt, rakjuk fel a dobostetőket és készen is van.


Remélem, hogy a hosszúra nyúlt összefoglalómat tanulságosnak találtátok-én mindenképpen. Hamarosan érkezem a Dobostorta 2. felvonásával, az már nem itthonra készül, ennyit megsúgok, és remélem sokkal-de sokkal szebb lesz,mint ez :)





Thursday, 10 January 2013

Zellerkrémleves


Aki rendszeresen látogatja a blogomat, az tudja, hogy élek-halok a krémlevesekért-annak ellenére is, hogy nem valami fotogének...
Legutóbbi alkotásom ez-Zé a céges Karácsonyi mókáról úgy jött haza, hogy képzeljem el, zellerkrémleves volt az előétel pirított baconkockákkal és fokhagymás pirítóssal és az mennyire finom volt.Én meg csak pislogtam, hogy az én uram a zellert akármilyen formában is megette???Akkor az a leves tudhatott valamit.Tegnap ki is próbáltam, úgy ahogy mesélte, fokhagymás bagettel és ropogósra pirított baconnel. Én sem ugrálok a zellerért, de ez nagyon finom volt!


Hozzávalók:
40 dkg zellerszár/halványító zeller/angol zeller/celery ( hirtelen ezek a nevek jutottak rá eszembe)
2 szál újhagyma
3 dl tejszín
2 dl víz
diónyi vaj
só, bors, fokhagyma
30 dkg bacon

Elkészítés:
1. A zellert és az újhagymát megmossuk, vékony karikákra vágjuk.
2. Egy lábasban diónyi vajat hevítünk, rádobjuk a zellert és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk,hozzáadjuk a fokhagymát ( én most granulátumot használtam), pár percig nagylángon pirítjuk.
3. Pici vizet öntünk alá, közepes lángon, időnként megkevergetve kb. 10-15 perc alatt fedő alatt puhára pároljuk.
4. Ekkor botmixerrel pürésítjük az egészet, felöntjük vízzel és tejszínnel és felforraljuk. 
5. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük még, ízlés szerint még fűszerezhetjük.
6. A bacont zsírjára pirítjuk, tálaláskor a forró levesbe dobjuk, fokhagymás pirítóssal, bagettel vagy sajtos pirítóssal kínáljuk.


Wednesday, 9 January 2013

Szendvicskrémek

Mikor megláttam Emi Szilveszteri falatkáit, kedvet kaptam a szendvicskrémekhez.Néha jólesik csak egy kis egyszerű vacsi,mint például ez: meleg fokhagymás bagett ( na jó, ez nem sk.) tonhalkrémmel és tojáskrémmel.


Tonhalkrém:
Hozzávalók:
2 doboz tonhalkonzerv, lecsepegtetve
1 fej lilahagyma
2 ek. tejföl
2 ek. majonéz
só, bors, fokhagyma

Elkészítés:
1.A konzerv tonhalat lecsepegtetjük, villával összetörjük.
2. Egy tálban kikeverjük a tejfölt a majonézzel, sózzuk, borsozzuk, fokhagymát és apróra felvágott lilahagymát adunk hozzá.
3. Mehet hozzá a tonhal, alaposan elkeverjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.


Tojáskrém:
Hozzávalók:
5 db tojás
2 szál újhagyma
1 ek. majonéz
2 ek. vaj
só, bors

Elkészítés:
1. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, apróra felkockázzuk.
2.A vajat a majonézzel simára keverjük, sózzuk-borsozzuk majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát.
3.Végül a kihűlt tojás is mehet bele.Jól hűtsük be fogyasztás előtt, mert jéghidegen az igazi.


Tuesday, 8 January 2013

Marshmallow twizzle, avagy "pillecukor-nyalóka" :)


Most hogy utánanéztem, elég sok helyen láttam már magyar oldalakon is pillecukros nyalókát, én eddig nem ismertem, a múltkor a Starbucksban láttam meg és muszáj volt ennem egyet :)A kalóriatartalmáról jobb minél hamarabb megfeledkezni,mert horribilis. De nagyon jópofa, hamar kész is van és azért finom is na, aki szereti a pillecukrot, annak muszáj!


Hozzávalók:
pillecukor
étcsoki
szórócukor
hurkapálca/fogpiszkáló
hungarocell vagy tűzőhab


Elkészítés:
1. A pillecukrot egyesével ( vagy ha kisebb kettesével, akár hármasával) szúrjuk fel hurkapálcára vagy fogpiszkálóra.
2.A csokit vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk meg, mártsuk meg benne a pillecukrokat. A felesleges csokit csepegtessük le róla, forgassuk addig a pillecukrot, míg az összes felesleges csoki le nem folyik róla.
3. Szórjuk meg színes szórócukorral, esetleg darált dióval, mogyoróval, mandulával és állítsuk hungarocell táblába vagy tűzőhabba, míg a csoki meg nem köt.



Sunday, 6 January 2013

Red velvet cupcake

Nem, nem és nem!Nem fogom Vörösbársony sütinek nevezni,ez "Red velvet cupcake" és kész. Ezen a néven vonult be a sütitörténelembe, így kell, hogy megismerje mindenki, aki még eddig nem ismeri.Mert hogy a világ legeslegfinomabb cupcake-je ez, pillekönnyű vaníliás-csokis-piros tésztával és krémsajt kalappal  (frosting) a tetején.Tortaformában is megállja a helyét, most mégis az eredeti, az igazi, a felülmúlhatatlan cupcake receptjét hozom, ami pontosan olyan, mint amilyet a londoni Hummingbird Bakery-ben kóstolhatunk, ahol én is megismertem eme cukrászati remekművet.


Hozzávalók:
12 db normál és 3 db mini cupcake-hez

A tésztához:
60 gr szobahőmérsékletű vaj
150 gr cukor
1 tojás
10 gr kakaópor
20 ml piros ételfesték ( én pasztát használtam)
fél tk. vanília esszencia
120 ml író vagy natúr joghurt
150 gr liszt
fél tk. só
fél tk. szódabikarbóna
1,5 tk. fehérborecet

A frostinghoz:
125 gr krémsajt (Philadelphia)
300 gr porcukor


Elkészítés:
1.A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
2.A vajat a cukorral keverjük habosra,simára, majd adjuk hozzá a tojást is.
3. Egy tálkában keverjük el a kakaóport a vanília esszenciával és az ételfestékkel.Roppant sűrű pasztát kapunk, amit adjunk is hozzá a tojásos keverékhez.
4. Miután alaposan eldolgoztuk, mehet hozzá a só, a szódabikarbóna és a fehérborecet.
5.Adjuk hozzá az író felét, majd a liszt felét és alaposan dolgozzuk össze.
6. Mehet hozzá az író másik fele és a liszt másik fele is.
7.Mikor már teljesen simára dolgoztuk a masszát, kanalazzuk szilikonos muffinformába vagy papírkapszlival bélelt muffinsütőbe és 20 perc alatt süssük készre.Tűpróbát végezzünk!
8.A frostinghoz mixeljük össze a krémsajtot a porcukorral, töltsük habzsákba és díszítsük a kihűlt cupcake-eket.
9. Egy kis méretű cupcake-et morzsoljunk össze és ezzel szórjuk meg a tetejét. Voilá!!!





Sweet Valentin Link Party

Thursday, 3 January 2013

Csokiszuflé-vagy olyasmi

Kedvenc desszertünk a cégnél kétségkívül a Chocolate Melt, ami egy olvadós közepű csokidesszert. Hogy szuflénak nevezhetjük-e, nem tudom, én ezzel a szóval óvatosan bánok.
Sikerült majdnem reprodukálnom itthon, miután a múlt héten vettem egy "Chocolate heaven" névre hallgató magazint, amiben aztán hajjjjaj micsoda csokidesszertek vannak, egytől egyig ki fogom őket próbálni. Ez a desszert ( eredeti nevén Chocolate puddle pudding) volt az első áldozat és átment a vizsgán:)


Hozzávalók:
6 db-hoz
250 gr étcsoki
300 ml tej
2 ek. brandy ( elhagyható)
50 gr vaj
150 gr cukor
2 tojás
25 gr liszt
csipet só
csipet sütőpor
25 gr keserű kakaópor

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, 6 db szufléformát vajazzunk-lisztezzünk ki.
2.A csokit a tejjel egy lábasban addig melegítsük,míg a csoki el nem olvad majd adjuk hozzá a brandyt is.
3.A tojásfehérjét verjük kemény habbá és tegyük félre.
4.A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a tojássárgákat, majd a lisztet, kakaóport, sót, sütőport és végül a csokis masszát.
5. A tojásfehérje egynegyedét óvatosan forgassuk a csokis masszába majd a maradékot is.
6. Osszuk el a masszát a 6 szufléformában és tegyük őket egy magasabb falú tepsibe.
7. A tepsibe annyi vizet öntsünk, hogy kb 2,5 centi magasra jöjjön fel a szufléformáknál.
8. Így helyezzük a tepsit a sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük készre.
Akkor lesz jó, ha kívülről kérge van, belülről viszont folyós marad.
Tálaláskor szórjuk meg kakaóporral, adjunk mellé egy gombóc vaníliafagyit, tejszínt, tejszínhabot vagy vaníliaöntetet. Mindenhogy megállja a helyét.