Torta di ricotta e pera

A héten találkoztam egy kedves barátnémmal, akivel 7 éve nem láttuk egymást. Egy olasz étterembe ültünk be. Én épp ebéd után voltam, így csak a desszertekre vetettem egy pillantást. Szimpatikusnak tűnt a körtés ricotta-torta így kértem egy szeletet. Isteni volt. Rögtön nyomultam persze a guglira és kerestem is a receptet.Mint kiderült, klasszikus dél-olasz torta ez. 2 réteg mogyorós habcsóklap közt finom, krémes ricotta töltelék, körtével felturbózva. Kötelező darab!


Hozzávalók:
15 cm-es tortához

A mogyorós lapokhoz:
80 gr héjas mogyoró, pirított
50 gr porcukor
2 tojásfehérje
csipet só
65 gr kristálycukor

A karamellizált körtéhez:
230 gr körte hámozva, felkockázva ( nekem 2 db Konferencia körte)
1 ek. citromlé
30 gr cukor

A ricottás krémhez:
250 gr ricotta
75 gr porcukor
vanília
120 ml tejszín
4 lap zselatin


Elkészítés:
A lapokkal kezdünk.
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, sütőpapírra tollal 2 db 16-18 cm átmérőjű kört rajzolunk és megfordítjuk a papírt, gáztepsire helyezzük.
2. A pirított, héjas mogyorót finomra daráljuk,összekeverjük a porcukorral,
3. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, 3-4 részletben hozzáadjuk a kristálycukrot majd beleforgatjuk a porcukros mogyorót. Kettévesszük a masszát és az előrajzolt körre halmozzuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, kihűtjük. Széleit kicsit levágjuk ( elég ropogós, száraz a széle, de a közepe ragacsos lesz), hogy egy 15 cm-es tortaformába pont belepasszoljon. 
4. A körtét megmossuk, felkockázzuk és a cukorral, citromlével egy kis lábasban elkezdjük párolni. Kb. 10 perc után elfő a körte leve,  a cukor elkezd karamellizálódni. Mikor már barnul a körte is, elzárjuk a gázt és félretesszük hűlni.
5. A krémhez egy tálban kikeverjük a ricottát a porcukorral, vaníliával, hozzáforgatjuk a tejszínből felvert kemény habot. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, mikróban 20 mp alatt felmelegítjük és a ricottás masszához keverjük. Végül beleforgatjuk a körtét és összeállítjuk a tortát.
6. A tortaforma aljába kerül egy mogyorós lap, erre rásimítjuk a körtés ricotta krémet és befedjük a másik lappal. Pár órára hűtőbe tesszük.

Én megint türelmetlen voltam, természetesen idő előtt kivettem a formából ( mindig ezt csinálom a zselatinos tortákkal és mindig megfogadom, hogy legközelebb egész éjszakára hűtőbe teszem, de sosem sikerül betartani :) A  felső lapot kicsit nehéz szelni, én levettem és magában szeltem fel és minden tortaszeletre illesztettem egy tetőt :) Vagy felszeletelhetjük előre a felső lapot, mint a Dobos tortánál és  úgy illesztjük a krémre, így mikor a torta megdermed, már könnyebb szelni.:)
Ha kicsit egyszerűbbre, gyorsabbra szeretnénk, akkor a mogyorós lapok helyett sima piskótával vagy fehér piskótával is készíthetjük. Porcukorral szórjuk meg tálalás előtt, érdemes.:)




Megjegyzések

  1. ez "bestiális" :-) , nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. wuhú! nagyon jól néz ki! ezt majd megsütöm a találkozó emlékére én is, jóóó? :)
    pusz!

    VálaszTörlés
  3. Sajnos én is így vagyok a zselatinos krémekkel.
    Nagyon finom, én is kóstoltam már olaszo. - ban, de még nem készítettem.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki ez a sütemény, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  5. Koszonom-koszonom Nektek a kedves szavakat!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése