Sunday, 17 November 2013

Májgombócleves

Télen mindig rákattanunk a levesekre. Krémlevesekre inkább,mert azok pikk-pakk elkészülnek, de 1-1 jó magyaros tarhonyás-krumplis-kolbis leves is bármikor jöhet. Igazi téli hangulata van számomra ennek a levesnek, tipikusan olyan étel, amihez kellemes emlék kötődik. Tavaly télen történt, odakint szakad a hó- a jóóó magyar tél-, Zével épp otthon teázgatunk, regenerálódunk az előző napi buli után, mikor csöngetnek. Drága Sasa barátunk érkezik, hogy szeretjük-e a májgombóclevest? Naná! Mert akkor irány a Csalánosi csárda,mert isteni a májgaluska-leves-mondja ő. Azonnal hívtuk tesómat, hogy 5 perc múlva legyen kész, mert megyünk májgombóclevest enni. És az a leves tényleg isteni volt, akkor el is döntöttem, hogy majd főzök. Hát persze hogy azóta se főztem. Tegnap eszembe jutott, ma főztem egy jóóóóó nagy lábossal. Nagyon fini lett, már csak a nővérem meg Sasa hiányzik :)


Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
4 kisebb krumpli
zöldborsó
2 csirkehúsleves-koka
só, bors, pici olaj
1 marék csigatészta

A májgombóchoz:
20 dkg csirkemáj
1 szelet kenyér
1 tojás
só, bors
petrezselyem
zsemlemorzsa, amennyit felvesz


Elkészítés:
1. Kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra kockázott vöröshagymát majd rádobjuk a szintén kis kockákra vágott krumplit és répát. Pár percig együtt pirítjuk őket, picit sózzuk, felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a 2 leveskockát és közepes lángon főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
2. A gombócokhoz a májat megtisztítjuk alaposan, kisebb darabokra vágjuk. Egy szelet kenyeret hideg vízbe áztatunk, majd alaposan kicsavarjuk. A hozzávalókat késes aprítóba tesszük és alaposan összedolgozzuk. Annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy formázható, de ne túl lágy és ne is túl kemény masszát kapjunk.
3. Formázzunk kis golyókat és dobjuk őket a levesbe, ekkor adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót is. Szükség szerint ízesítsük még sóval, borssal. Időnként kevergetve addig főzzük, míg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére. Vegyünk ki 1-2 darabot, vágjuk félbe és ellenőrizzük, hogy teljesen átfőtt-e.
4. Lobogó sós vízben főzzünk ki tetszés szerint levestésztát ( nálunk a csigatészta, vagy ahogy az uram hívja,a  "lúdgége" a menő) és adjuk az elkészült leveshez. Jó étvágyat :) 




1 comment:

  1. Igazi ínycsiklandozó jó kis leves! Imádom! :)

    ReplyDelete