Lemon curd, azaz citromkrém

Sok receptben előfordul a lemon curd, azaz a citromkrém. Gondoltam, ideje egy bejegyzést szentelni neki. 
Tehát egy sűrű krémről van szó, amit tojássárgájából,cukorból, citromhéjból és léből készítenek oly módon, hogy lassú tűzön főzik addig, amíg teljesen be nem sűrűsödik, kocsonyásodik. Miután kihűlt, egy sima, selymes, nagyon citromos krémet kapunk, amit számtalan formában felhasználhatunk desszertekhez: palacsintába/ macaroonhoz / bonbonhoz tölteléknek, tortakrémekhez vagy csak simán feltuningolni valamilyen citromos receptet, hogy még citromosabb legyen :) Megsúgom, vajas kenyérre kenve szuper reggeli :)

A krémesebb, selymesebb állag eléréséhez adhatunk hozzá vajat is, ha pedig sűrűbbre, vastagabbra szeretnénk a krémet, akkor liszttel / keményítővel sűríthetjük.
Habár a citrom curd a legismertebb, számos más gyümölcsből készítik ezt a krémet, létezik narancsos,lime-os, mangós, passiógyümölcsös, málnás változata is. 



Sajnos saját receptet nem tudok Nektek linkelni hozzá,mert én még sosem készítettem olyan igazit házilag, itt Angliában a legolcsóbb változat 22 p-nél ( kb. 70 forint) kezdődik, 4 dl-s üvegben. Azt hiszem ennél olcsóbban képtelen lennék előállítani itthon, így én mindig az üveges változatot választom.

Néhány ismert és általam megbízhatónak tartott gasztroblogger receptjét fogom most belinkelni, náluk nézelődjetek:





És egy narancskrém, azaz orange curd Puffintól:



Remélem mindenki megtalálja a neki megfelelő receptet, kísérletezni lehet és kell, mennyire citromosan, édesen, vajasan, sűrűn, lágyan szeretnénk :)

Végül pedig álljon itt pár ötlet, hogy az elkészült lemon curd-öt mire használhatjuk!












Az angliai élelmiszerkalauz többi bejegyzését ITT olvashatjátok


Megjegyzések

Megjegyzés küldése