Skandináv áfonyás pite

Amióta visszajöttünk norvégiai mininyaralásunkról ahol egy isteni áfonyás pitét kóstoltunk, azóta álmodozom arról a pitéről. Több receptből ollóztam össze ezt a pitét, ami végül nem lett olyan, mint az a bizonyos pite, de nagyon jó lett. Amikor elkészült, akkor "nem ez lett életem főműve"-nek tituláltam, de a 6-8 óra pihenés nagyon jót tett neki. A tészta megpuhult, a krém pedig megkötött, pont annyira, amennyire kellett. És az egész sütiben a legnagyobb csavar, ami miatt mégsem egy sima áfonyás pite, az a krémjéhez adott mindössze 1 evőkanálnyi feketeribizli likőr.Nyilván anélkül is finom, de ez valami hihetetlen pluszt ad neki. Csak emiatt a süti miatt szereztem ma be egy egész üveg feketeribizli likőrt, és rájöttem, sok mindenre lehet ezt használni, főleg koktélokhoz: száraz pezsgővel isteni lehet-hamarosan jönnek a nővéremék, majd velük kipróbáljuk- illetve a Guinness sörbe ha löttyintünk pár centnyit, egészen más dimenzióba lendül a sötét sör, aki nem szerette eddig, az is garantáltan legurít egy pikolóval. Na de jöjjön a recept :)


Hozzávalók:
22 cm-es pitéhez

A tésztához:
115 gr liszt
25 gr porcukor
50 gr hideg vaj
1 tojássárgája
1 ek. hideg víz

A töltelékhez:
100 gr creme fraiche
150 ml tejföl
fél tk. vanília paszta
40 gr cukor
1 tojás
1 ek. créme de cassis ( feketeribizli-likőr)
25 dkg friss áfonya ( ha fagyasztottat használunk, akkor 1-2 ek.zsemlemorzsa is kell)


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kibélelünk vele egy kb. 22 cm-es kivehető aljú piteformát. Villával megszurkáljuk.
2. A töltelékhez a creme fraiche-t, a tejfölt, a tojást, a cukrot, a likőrt és a vaníliát simára keverjük.
3. Az előkészített tésztát vastagon megszórjuk zsemlemorzsával és megszórjuk a fagyasztott áfonya felével. 
( Ha friss áfonyát használunk, akkor nem kell zsemlemorzsa.)Ráöntjük a tölteléket és megszórjuk a maradék áfonyával.
4. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 percig sütjük ezen a hőfokon. Mikor a széle elkezd barnulni és a krém széle már nem remegős, akkor csökkentjük a hőfokot 150 fokra és további kb. 40 percig sütjük. Mikor a krém már nem remeg egyáltalán, akkor kivehetjük.
5. Miután kihűlt,szeleteljük, vaníliaöntet vagy vanília fagyi nagyon dukál mellé.

TIPP:
1. Ha lehetőségünk van rá, friss áfonyát használjunk. Én fagyasztottból készítettem, és zsemlemorzsa ide vagy oda, azért kicsit eláztatta a krémet és a tésztát.
2. Érdemes fél napot pihentetni hűtőben vagy csak simán szobahőmérsékleten hagyni a pitét, ennyi idő alatt a krém megköt kissé, a tészta megpuhul.





Megjegyzések