Tuesday, 8 October 2013

Macskaszem / Pávaszem


Macskaszem vagy pávaszem, sőt bagolyszemnek is hallottam már. Többféle néven fut ez a süti,és többféle változata ismert: diós, mákos, kókuszos töltelékkel is készítik-mindenhogy isteni. Nekem ő a lakodalmas sütik alfája és omegája, szerintem gyerekkorom óta nem is ettem ilyet és valahogy tegnap reggel bekattant, hogy macskaszem süti. Az a típusú süti, amiből-úristen, kimondani is szörnyű-10-12 db simán lecsúszik, legalábbis nekem. Az gáz?
Na mindegy,a nosztalgián túl még egy pozitívuma volt ennek a sütikészítésnek: a tésztája. Szuper finom, sosem készítettem még ilyet, valahol félúton lehet a linzer és a kelt tészta közt: kevéske élesztő kell ugyan bele, de nem kell keleszteni a tésztát, összegyúrás után azonnal lehet nyújtani és tölteni. Ám amiatt az 1 kis deka élesztő miatt mégsem száraz, fujtós, morzsálódós a tészta, ha még nem próbáltatok ilyen tésztát, akkor érdemes. És érdemes olyan töltelékeket kitalálni neki, ami tojásfehérjés, mert a tésztájába csak a sárgája kell. De a legegyszerűbb EZT elkészíteni, így ahogy van!
Ebből a mennyiségből 3 rúd lett, én 2 diósat és 1 mákosat készítettem, de a kókuszost is be lehet venni a buliba! Az egyszerűség kedvéért a receptet 1 féle töltelékkel írom le.



Hozzávalók:
egy nagy gáztepsinyi adaghoz, 3 rúdhoz, kb. 45-50 macskaszemhez

A tésztához:
1 dl tej
1 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
4 tojássárgája
15 dkg hideg vaj/ margarin
1 citrom reszelt héja
35 dkg liszt

A töltelékhez:
kb. félkiló meggy ( nálam befőtt)
1-2 ek. zsemlemorzsa
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
20 dkg darált dió ( nálam most 13 dkg dióból lett 2 diós rúd és 7 dkg mákból 1 mákos rúd)
kevés rumaroma
citromhéj

A kenéshez:
tejföl


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, a citromhéjat és nyújtható masszává gyúrjuk. Pár percre félretesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
3. A meggyet kimagozzuk, lecsepegtetjük.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Mikor már fényes, vágható a massza, beleforgatjuk a darált diót és kevés rumaromát / mákot és citromhéjat és félretesszük.
5. Lemérjük a tészta súlyát és 3 felé vesszük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk és azonnal áttesszük sütőpapíros tepsire.( Ha már megtöltöttük és felcsavarjuk, nem fog sikerülni, tapasztalat!!)
 A tészta  két szélét megszórjuk zsemlemorzsával és erre szórjuk a meggyet. Feltekerjük a tészta szélét úgy, hogy teljesen betakarja a meggyszemeket és a közepén pár centi széles sáv üresen maradjon. Ide kenjük a diós tölteléket. Hasonlóképpen járunk el a másik 2 tésztadarabbal is.A tészta szélét lekenjük tejföllel.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük,amíg a tészta aranybarna nem lesz. Kihűlés után 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk, esetleg porcukorral meghinthetjük.




Megjegyzés:
1. A tésztát a krém előtt akár lekvárral is megkenhetjük.
2. Legközelebb kicsit keskenyebbre csinálom, jobban mutatott volna, ha magasabb a töltelék és nem szélesebb.
3. A tésztát keleszteni nem kell, összegyúrás után azonnal nyújthatjuk!


No comments:

Post a Comment