Őszi sajttorta-almával, dióval,fahéjjal,gyömbérrel...

Igazán különleges, őszköszöntő cheesecake-et hoztam ma.Fantasztikus ízek ezek együtt, lélekmelengető torta, egy csésze teával vagy kávéval elviselhetővé teszi a 12 fokos, esős, pocsék angol időjárást. Az eredeti recept innen származik, a torta alapját azonban megváltoztattam, a diós keksz alap helyett nálam gyömbéres keksz alappal készült, így még egy extra íz betársult ebbe a brutális kombóba.
Most először történt meg, hogy nem tudtam kivárni azt az x órát, hogy megszilárduljon, még langyosan muszák volt felvágni, kicsit folyós volt a közepe, de isteni volt úgyis...Nagyon-nagyon ajánlom kipróbálásra,mert új dimenzióba repít minden sajttorta-rajongót.:)


Hozzávalók:
20 cm-es tortához

Az alaphoz:
180 gr gyömbéres keksz
80 gr olvasztott vaj

A töltelékhez:
400 gr krémsajt ( Philadelphia)
75 gr cukor
2 tojás
késhegynyi vaníliapaszta
1 tk. őrölt fahéj
100 ml tejföl
1 tk. keményítő
200 gr almapüré ( 3 db almából)

A tetejére:
1 db alma
kb. 50 gr durvára vágott dió
ízlés szerint fahéj

Tálaláskor:
méz vagy juharszirup


Elkészítés:
1. A kekszet ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és alaposan a tortaforma aljába nyomkodjuk, hűtőbe tesszük.
2. Az almapüréhez az almákat meghámozzuk, kivesszük a csumákat, felkockázzuk és annyi vízzel, ami épp ellepi, feltesszük főni. 15-20 perc alatt közepes lángon puhára főzzük majd botmixerrel pürésítjük. 3 közepes almából nekem épp 20 dkg pürém lett. Nem kell hozzá se cukor, se fűszer, csak natúran az alma. Félretesszük.
3. A krémsajtot a cukorral simára dolgozzuk, hozzáütjük egyenként a tojásokat, mehet hozzá a vanília, a fahéj, a keményítő, a tejföl, végül az almapüré. Simára dolgozzuk és a kekszes alapra öntjük.
4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, aminek az aljába egy vízzel teli lábast teszünk-a gőz megakadályozza, hogy a sajttortánk megrepedjen. 20 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra visszavesszük, a torta tetejét kirakjuk vékony almaszeletekkel, megszórjuk dióval, ízlés szerint fahéjjal é további 40-50 percig sütjük. Ha a közepe még remegős, de körben megszilárdult, akkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk kicsit az ajtaját és a sütőben hagyjuk kihűlni a tortát. ( Még ekkor is kicsit sül, a sütőben és a tortában lévő hőnek köszönhetően.)
4. Ha kihűlt, folpackkal betekerjük és 1 éjszakára, de min. 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjuk majd szelni.




Megjegyzések

Megjegyzés küldése