A tökéletes csirkemell, gratin burgonyával

Régóta kísérletezem a tökéletesre sütött csirkemellel. Mivel ha húst eszünk, az általában csirkemell, volt időm kísérletezni. A bécsi bunda nálam rég kiment a divatból-igazából sose szerettem annyira-ha már panírozni kellett, akkor inkább a párizsias változatot választottam. De az utóbbi időben már őt is letaszította a trónról a most következő csirkemell. Zé erre mondta, hogy " éttermes", vagyis omlós, pihe-puha, véletlenül sem száraz, rágós. Igen, a csirkemellet is lehet sajnos rosszul elkészíteni. 
Íme az én titkom, hogyan készítsünk 15 perc alatt éttermes csirkét :)
A köretről annyit, hogy számomra a köretek királynője, ha krumpliról van szó, akkor csakis ez! :) És együtt, valami tökéletesek!


Hozzávalók:
A csirkéhez:
500 gr csirkemellfilé
só, bors
liszt
pirospaprika
pici olaj a sütéshez
reszelt sajt

A gratin burgonyához:
1 kg burgonya
3 dl tejszín
1-1,5 dl tej
1 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
reszelt sajt


Elkészítés:
A CSIRKE

1. A csirkét megmossuk, az inakat kivágjuk, a hártyákat levágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd pirospaprikával elkevert lisztben megforgatjuk őket.
2. Egy wokban pici olajat hevítünk a közepesnél magasabb lángon addig sütjük a húst ( 2-3 perc) , amíg ropogós, kissé pirosas kérget nem kap. Ezután megfordítjuk a húst és kicsit alacsonyabb lángon a másik felét is sütjük pár percig.
3. Ezután a hússzeleteket átköltöztetjük egy tepsibe, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg rá nem pirul a sajt.
Ha bonyolítani szeretnénk és picit több időnk van, csináljunk gombás változatot, így!

Én a csirkemellet mindig WOK-ban sütöm, létezni sem tudnék nélküle! Érdemes beruházni egy kiváló minőségű wokra,mert nagyon hálás teremtés.


A GRATIN BURGONYA:
1. A burgonyát megpucoljuk, vékonyra felkarikázzuk.
2. Egy lábasba tesszük, ráöntjük a tejszínt és annyi tejet, hogy épp ellepje.
3. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk, belereszelünk egy gerezd fokhagymát és közepes lángon főzzük addig, míg a krumpli meg nem puhul. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen. Mire a krumpli megfő, a szósz besűrűsödik és bevonja a krumplit.
4. Tegyük át egy tepsibe vagy tűzálló tálba, szórjuk meg bőven reszelt sajttal ( parmezánnal vagy cheddar-ral, de bármilyen sajt megteszi) és 180 fokos sütőben addig süssük,míg rá nem pirul a sajt.



Megjegyzések