Sport szelet-torta

Ma van a Sport szelet szülinapja, kereken 60 éves! 1953-ban mutatták be, a Csemege Édesipari Vállalat a Népstadion megnyitójára dobta piacra, zöld színét a Ferencvárosról kapta, egészen 1993-ig pedig egy diszkoszvető is szerepelt a csomagolásán. A népszerűsége nőttön nött, a '70-es évekre már nem győzték gyártani, a 3. műszakban az osztályvezetők is beálltak csomagolni. A kezdetekről az ominózus kétrétegű, impregnált alufóliába csomagolták, ami nem ragadt rá a csokira. 
Népszerűsége azóta is töretlen, a '90-es években megjelentek az XXL-es változatok, a karamellel, tejcsokival dúsított Sport szeletek, sőt 2005-ben jégkrém-formában is piacra dobták.
A mai napig évente 46 millió darabot adnak el belőle.

És jöjjön most akkor a szülinapi torta! Számtalan blogon, receptes oldalon találtam Sport szelet receptet, gyakorlatilag a receptúra mindenhol egy és ugyanaz: olvasztott vaj/margarin, darált keksz, kakaópor, porcukor, rum(aroma),maximum az arányok változnak. Lényeg a lényeg: a rumaroma nem maradhat ki, elvégre ez adja meg az igazi Sport-szelet fílinget. Noha az eredetihez a darált keksznek nyilván semmi köze, a végeredmény mégis egy erőteljesen Sport szelet ízű sütemény, ami egy kis hazánkból elszakadt, Sport szeletet ritkán látó magyar lánynak lenyűgöző sütemény. :)

Megjegyzem, nálunk Angliában rumaroma nincs, lengyel boltból szereztem, sajnos nem olyan azért,mint az a békebeli, otthoni, zöldkupakos rumaroma ( legalább tudom, legközelebb miből kell feltankolni otthon)), na azzal viszont az igazi, ha elkészítitek,mindenképp a zöldkupakossal csináljátok!
Én Andi receptjét vettem alapul, a mennyiségeket felezve készítettem egy 15 centis tortát.
Isten éltesse a Sport szeletet!


Hozzávalók:
15 cm-es tortához

25 dkg darált háztartási keksz
12,5 dkg margarin ( kövezzetek meg, margarinnal csináltam, nem érdekelnek az ellenérvek meg az egészséges életmódos dumák)
4 ek. holland kakaópor
10 dkg porcukor
1 dl tej
rumaroma

A tetejére:
50 ml tejszín
50 gr  étcsoki

Elkészítés:
1. A darált kekszet keverjük el a kakaóporral.
2. A margarint a tejjel, porcukorral kis lábasban olvasszuk fel, adjuk hozzá a rumaromát majd a kakaóporral elkevert darált kekszet és alaposan dolgozzuk össze.
3. Nyomkodjuk a masszát egy kapcsos tortaformába és tegyük hűrőbe.
4. Én a tetejét nem roppanós csokival, hanem ganache-sal vontam be: a tejszínt melegítsük meg, tördeljük bele a csokit és keverjük egyneműre. Oszlassuk el a torta tetején és tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára, amíg megköt a torta.




Megjegyzések

  1. Ez annyira, de annyira guszta lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Marka! Igazából kicsit korán fotóztam és itt még olyan ragacsos, azóta összekötött és még "sportszeletesebb" lett :)

      Törlés
  2. Hú, de nagyon jól néz ki! Mennyei finomság, máris listán van! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése