TEJ,tejföl,túró

Folytatódik az angliai élelmiszerkaluz sorozatom, ma a tejről, tejfölről, túróról lesz szó.
Ha eltekintünk a kecsketejtől, organic tejtől, akkor alapvetően 3 féle tejről beszélünk Angliában:



Whole milk:
teljes tej /zsíros tej: kevesebb,mint 4% zsírtartalommal bír.

Semi-skimmed milk:
félzsíros tej, kevesebb,mint 2% zsírtartalommal.



Skimmed milk:
sovány tej, 0.1% zsírtartalommal.

Ami a tejfölt illeti, soured cream néven található meg az üzletekben. Egészen hasonló a magyar tejfölhöz, picit talán hígabb.


Azt gondolom, lengyel bolt majd minden városban illetve környéken van, az alábbi kép a náluk kapható,18%-os zsírtartalmő tejfölt ( smietana) mutatja. A lengyel boltok többségében ezzel a termékkel találkozhatunk,én általában ezt használom, ha valamibe sok tejföl kell,mert egy nagy dobozos 1 font körül van (450 gr),míg a boltban a kicsi jóval drágábbra jön ki.

Igazi magyar túrót 4 év alatt egyetlen üzletben sem találtam, ennek egyszerűen nincs megfelelője. Lehet házilag készíteni ( ebben sajnos nincs tapasztalatom) illetve lehet a lengyelekhez fordulni ismét segítségért. Na az ő túrójuk pontosan olyan,mint a magyar. Zsíros, félzsíros és sovány változatban is kapható, az alábbi képen épp egy félzsíros ( póltlusty) látható. Akárcsak a tejnél, itt is a kék a zsíros, a zöld a félzsíros, a piros a sovány.


Túróként fut még a cottage cheese, ami egy "szemcsés sajt", állagét tekintve egy tejföllel kikevert túróhoz hasonlít. Nem alkalmas például sütemények túrótöltelékének,mert tejföllel, tojással továbbkeverve rendkívül híg cucc lesz belőle. Emlékszem az első túrós palacsintámra, amit ebből készítettem, kifolyt az összes palacsintából...
A quark-ot leginkább krémtúróként tudnám definiálni. Az ízében túróra hajaz, állagában viszont a hagyományos túrónál krémesebb,ám a klasszikus krémsajtoknál ( mascarpone, Philadelphia) kicsit durvább, darabosabb. 


Végezetül pedig jöjjön a ricotta, az olaszok túrója. Tortákhoz, túrótortákhoz, desszertekhez jól használható Állaga nagyon jó, ízre más azért mint a magyar túró, de én szeretem. 
Íme néhány jó kis recept ricottához:

Cseresznyés ricottás pite

Az angliai élelmiszerkalauz korábbi fejezetei itt érhetők el!





Megjegyzések

  1. Szofikám,a Phili-t is lehet,hogy érdemes lenne belevenni a felsorolásba!:)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése