Sunday, 14 July 2013

Epres-túrós pite


A múltkori meggyes pitém sikerén felbuzdulva ma megint pitesütésre szántam el magam, ezúttal túrósra. De hogy ne legyen olyan snassz, belecsempésztem egy réteg eperkrémet. Mit ne mondjak, az eperkrém azért megadja a kegyelemdöfést.  Aki szereti a túrós pitét, de szeretne egy kis nyár-fílinget belecsempészni, annak ez kötelező darab!! Málnával, barackkal is ki fogom próbálni, isteni finom, az édes túrókrém a savanykás eperrel. Jajjjj, eszem is mégegy szeletet...


Hozzávalók:
25x35 cm-es tepsihez:

A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj
csipet só
1 tk. sütőpor
1 ek. cukor
1 tojássárgája
kb. 2 ek. tejföl

A szóráshoz:
1 ek. zsemlemorzsa

Az epres réteghez:
20 dkg friss eper
2 ek. cukor
1 tk. vanília esszencia
2 tk. keményítő

A túrós réteghez:
40 dkg zsíros tehéntúró
2 tojás
6 ek. porcukor
1 tk. vanília esszencia
2 ek. tejföl
1 szelet száraz kenyér

A tetejére:
1 tojás fehérje


Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, sütőporral, majd hozzámorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajat.A tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrjuk és amíg a töltelék készül, hűtőbe tesszük.
2. Az epres töltelékhez az epret megmossuk, kicsumázzuk, botmixerrel pürésítjük,majd a cukorral, vaníliával együtt felforraljuk. Kiveszünk 1-2 evőkanálnyit, csomómentesre kikeverjük a keményítővel majd visszaöntjük az eperhez és pár perc alatt besűrítjük. Ha kész, félretesszük.
3. A túrókrémhez a tojások fehérjét habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, belemorzsoljuk a száraz kenyeret, végül beleforgatjuk a tojáshabot.
4. A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztjuk. A nagyobb részt kinyújtjuk, kibéleljük vele a kivajazott tepsit. Villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával, ráöntjük a túrókrém felét. Kiskanállal eloszlatjuk az eperpürét rajta,mjd ráöntjük a túró másik felét, elegyengetjük, hogy ne látsszon ki az epres rész.
5. A megmaradt tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és berácsozzuk a pite tetejét. A megmaradt tojásfehérjével lekenjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Ha már szilárd a krém és barnul a tészta, kész van.
6. Ha kicsit kihűlt és megkötött a krém, könnyen szeletelhető. Porcukorral meghintva tálaljuk!





3 comments:

  1. Ez a poszt, vasárnap este az emberkínzás kategóriába tartozik :)
    Ezt is megsütöm hétvégén, de lehet kajszibarackkal,már érzem az ízét :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Nekem is a barack és a málna ugrott be hozzá,szerintem mindkettővel finom lesz :)

      Delete
  2. Tisztelt Szerkesztő!

    A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

    Az együttműködését előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Kovács Zsolt, Projektvezető

    iNNOField Kft

    ReplyDelete