Alaptészták tortáhkoz

A vaníliakrémek és csokikrémek után jöjjön most pár jóféle tészta, tortasütéshez.
A poszt természetesen bővülni fog.

1. A tökéletes piskóta

A számomra tökéletes piskóta receptje és elkészítése itt olvasható, általában ezt használom mindenféle tortához.


2. Citromos polentatorta

Nemrég volt szerencsém kipróbálni ezt a tortát, íze, állaga, tartása miatt szerintem nagyon jó kis torta alap lehet. Másnap is nagyon finom, nem szárad meg.

Hozzávalók ( 24 cm)

130 gr sima liszt
1,5 tk. sütőpor
120 gr polenta ( sárga kukoricaliszt)
3 egész tojás
2 tojás fehérje
170 gr cukor
2 citrom reszelt héja és leve
80 ml olaj
170 ml görög joghurt, natúr

Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, elkeverjük benne a polentát.
2. Robotgéppel habosra dolgozzuk az egész tojásokat, a fehérjéket a cukorral, hozzáadjuk a citromhéjat, citromlevet, olajat, joghurtot majd a lisztes keveréket.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a maszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük a tortát.


3. Vajas piskóta:
A szivárvány tortánál próbáltam ki ezt a fajta tésztát és bevált. Kicsit hosszabb ideig sül ugyan,mint a hagyományos piskóta, de finom, kellemes a textúrája.Én az alábbi mennyiségből egy 12 cm-es, 6 rétegű tortát készítettem, tehát szerintem ez a mennyiség egy 3 rétegű, normál méretű ( 23 cm) tortához megfelel.

Hozzávalók:

175 gr liszt
175 gr cukor
175 gr vaj
3 tojás
1 tk. vanília esszencia
1 tk. sütőpor
csipet só

Elkészítés:
1.A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat,a vaníliát és apránként hozzáadjuk a sóval, sütőporral elkevert lisztet.
2. Ha 3 szintes tortát szeretnénk, osszuk a masszát 3 egyenlő részre és simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe.180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Természetesen egyben is ki lehet sütni és utána 3 részre vágni, de úgy nehezebben sül a tészta és szerintem nehezebb is 3 szép, egyenlő részre vágni a tésztát. Én mindig külön sütöm a lapokat a tortáimhoz-időigényesebb és több a mosogatnivaló utána, de a végeredmény szebb lesz :)


4. Nagyon csokis, puha tészta:

A tökéletes csokis muffin tésztáját ültettem át tortaformába,hiszen egy nagyon sötét színű, nagyon csokis, nem émelyítően édes, a joghurt és az olaj miatt pihe-puha tésztáról van szó, ami torta alapként is megállja a helyét. Az alábbi mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő. A csokicseppel extra csokissá tehetjük, de akár el is hagyható. 

Hozzávalók:
a csésze 250 ml-es
1 csésze liszt
csipet só
1/2 tk. szódabikarbóna
1/2 csésze cukor
1/3 csésze holland kakaópor
1/2 csésze étcsokicsepp
1 tojás
3/4 csésze görög joghurt
1/4 csésze étolaj
1/2 tk. vanília paszta

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. Egy tálban elkeverjük a száraz anyagokat: liszt, só,szódabikarbóna, cukor, kakaópor, csoki.
3. Egy másik tálban kézi habverővel elkeverjük a tojást, olajat, joghurtot, vaníliát. 
4. Összeforgatjuk a 2 tál tartalmát, a formába simítjuk és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk.

5. Olajos-vizes kakaós piskóta

Az alábbi képen látható torta receptjét ide kattintva olvashatjátok. Akkor használtam először Anyukám olajos-vizes kakaós piskótáját, azóta előszeretettel alkalmazom csokitortákhoz is.
 Süthetjük egyben is és sütés után vágjuk fel, de én jobban szeretem laponként kisütni, úgy szerintem sokkal szebb lesz és garantáltan egyformák lesznek a lapok.

4 tojás
250 gr porcukor
240 gr liszt
50 gr holland kakaópor
1 dl langyos víz
1 dl étolaj
1 tk.sütőpor

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.
A sárgákat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk az olajat, langyos vizet, majd beledolgozzuk a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Végül beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
Lemérjük a massza súlyát és annyi részre osztjuk, ahány lapot szeretnénk sütni.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és laponként kisütjük.  180 fokon kb. 10-15 perc alatt sül ki egy lap.

Fenti mennyiségből 4-5 lap lesz egy 20 cm-es tortához.
4 db 23-24 cm átmérőjű laphoz arányosan növeljük a mennyiséget, én 6 tojásból készítettem.


Megjegyzések

  1. TELJESKIÖRLÉSŰ LISZTTEL LEHET HELYETTESITENI A FEHÉR LISZTET?VALAMINT A SAJÁT KÉSZITÉSÜ GÖRÖG JOGHURT IS JÓ?TETSZENEK A RECEPTJEID.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit,en nem szoktam teljes kiorlesu lisztet hasznalni,de nyilvan mukodik vele a dolog. A hazi gorog joghurt-amennyiben kb olyan surusegu,mint a 20%-os tejfol- akkor jo lesz,ha higabb akkor nem,en mindig tejfol-surusegu Zott markaju gorog joghurtot hasznalok a receptjeimhez!
      Udv: Szofika

      Törlés

Megjegyzés küldése