Tuesday, 2 July 2013

...A zselatin titkai...

Itt a nyár!Sokan be sem kapcsolják a sütőt, ilyenkor előkerülnek a sütés nélküli, zselatinos édességek!!!
Íme néhány tudnivaló a zselatinról!

?Mi a zselatin?

Állatok ( szarvasmarha,ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízissel állítják elő.Vízzel együtt egy félig szilárd, kolloid gélt alkot. Állati eredete miatt vegetáriánusok agaragarral,pektinnel helyettesíthetik.

Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar széleskörűen felhasználja: fagyikban, lekvárokban, joghurtokban, krémsajtban, margarinban fordul elő.

A zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, ám tápértéke alacsony.

...A porzselatin...
Tejszínes torták, krémek szilárdításához, zselék, kocsonyák készítéséhez használatos.
A porzselatint hideg vízre szórjuk, hagyjuk megduzzadni, majd melegítsük fel. Hagyjuk kicsit hűlni és langyosan keverjük a megszilárdítani kívánt krémhez. Célszerű teaszűrőn átpasszírozva adni a krémhez, részletekben, a krémet folyamatosan keverve, elkerülve ezzel, hogy a zselatin becsomósodjon. 
Ha mégis bekövetkezik a baj,tegyük turmixgépbe az egész masszát, így a csomók el fognak tűnni....A lapzselatin...
Első lépésként a lapokat annyi hideg vízbe kell áztatni, ami ellepi őket. Kb. 5 perc után,mikor a lapok ruganyossá válnak, csavarjuk ki a vizet belőle. Tegyük egy kis lábasban és pici vízzel, alacsony lángon melegítsük, amíg fel nem oldódik. Ha langyosra hűlt, hozzáadhatjuk a krémhez. Fontos, hogy ne forraljuk a zselatint, csak melegítsük,mert forralás hatására elveszti zselésítő képességét!

1 lap zselatin 3,3 gr porzselatinnak felel meg!


...Expressz zselatin fix...

Nem kell felmelegíteni sem, csak a folyadékhoz kell keverni és kész. Így alkalmas hideg krémek zselésítésére is.

...Dzsemfix...
Lekvárok sűrítésére használjuk, tartósítószert és növényi hozzávalókat tartalmaz. Használatával megspórolhatjuk a dunsztolást és a tartósítást. Ezenkívül a gyümölcsök színét is megtartja, a lekvár nem barnul be.

...Agar-agar...
Növényi zselésítő, vörös algából állítják elő.Drága és nehéz beszerezni.  Adagolásával nagyon óvatosan kell bánni, ha picit többet teszünk bele, kőkeménnyé kocsonyásítja az anyagot.
Újramelegíthető az anyag és utána visszadermed.
Hátránya, hogy sokáig kell magas hőmérsékleten melegíteni,mire használhatóvá válik.

Forrás:


No comments:

Post a Comment