Wednesday, 12 June 2013

Pizza, az első

 Azon szerencsések közé tartozom, akik a munkahelyükön mindennap pizzát ebedélhet(né)nek ha akar(ná)nak. Mostanában igyekszem heti 2 alkalomra visszaszorítani a pizzafogyasztásomat, de napi többszáz pizza elkészültét azért félszemmel mindig látom.Itthon épp ezért nem is álltam neki soha, mondván, eszek a cégnél eleget.Ma valahogy mégis azon kaptam magam, hogy pizzatészta-és szószrecepteket keresek, a vacsorához.Jamie-nél meg is találtam.


Hozzávalók:
4 db vékony tésztájú, 28 cm átmérőjű pizzához

400 gr fehér kenyérliszt
100 gr semolina liszt ( ennek hiányában fehér kenyérliszt)
1 tk. tengeri só
1 csomag ( 7 gr) szárított élesztő, vagy ennek megfelelően 30 gr friss élesztő
1 tk. cukor
325 ml  langyos víz

A pizzaszószhoz:
2 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom
400 gr konzerv hámozott paradicsom
olívaolaj
só,bors

Pizzaszósz elkészítése:
1. A fokhagyát, bazsalikomot apróra vágjuk. Egy lábasban pici olívaolajon megfonnyasztjuk őket.
2. Ráborítjuk a komzerv paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, némi vizet is öntünk hozzá.
3. Kis lángon, fedő alatt kb. félóra alatt, időnként megkevergetve sűrűre főzzük.
Egy fakanállal pár percenként nyomkodjuk szét a paradicsomdarabkákat, hogy minél egyneműbb szószt kapjunk. Persze ha marad benne 1-2 paradicsomdarabka, nem a világvége:)


Pizza elkészítése:
1. Langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt.
2.Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót majd a felfutott élesztőt.
3. Egy villával elkezdjük összedolgozni,majd mikor kezd összeállni a tészta, kézzel állítjuk össze. Jó alaposan gyúrjuk össze, sima tésztát kell kapnunk.Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
4. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, 4 felé vesszük és kör alakúra nyújtjuk.Megkenjük pizzaszósszal, megszórjuk mozzarellával és tetszés szerinti feltéttel. Nálunk most pepperoni + friss bazsalikom, ruccola.
5. 250 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron vagy pizzasütő lemezen 7-10 perc alatt süssük készre.

Tipp: A fel nem használt pizzatészta 2-3 napig fóliába csomagolva eláll a hűtőben, de akár le is fagyasztható.

Calzone ( töltött pizza) készítéséhez ugyanakkora tészta kell,mint a pizzához, középre halmozzuk a sajtot, töltelékeket, a tetejét lehajtjuk, a széleit pedig visszahajtogatjuk. Kicsit tönn idő kell neki,mint a pizzának. Mikor pirulni kezd a teteje, vajjal kenjük meg ( legjobb fokhagymás vajjal) és toljuk vissza a sütőbe,míg készre nem sül. 


No comments:

Post a Comment