Wednesday, 12 June 2013

Mandulakrémes mini Ekler-fánk

Kétszer álltam neki az utóbbi időben az Eklerfánknak,mindkettő a kukában végezte. Egyik alkalommal februárban, otthon, a nővéremmel. Az valami katasztrófa volt. Fél évnek kellett eltelnie, hogy újra merjek gondolkodni az elkészítésén. Hosszas keresgélés után rábukkantam egy égetett tészta receptre Chili és Vaníliánál, és igen,köszönöm, bevált.A korábbi receptekben, amit használtam, aránytalanul sok volt a folyadék mennyisége, így a sütőt már be se kellett kapcsolnom,mert már a habzsákba töltésig sem jutottam el, a kikevert massza azonnal landolt a kukában. Így roppant szimpatikus volt a fenti recept, hogy cl-ben és nem dl-ben adta meg a víz és a tej mennyiségét. Köszönöm, bevált, és ezzel jelentem, nálam Ekler-szerelem van.
Noha a tradicionális Ekler-töltelékért nem vagyok oda, nekem az csömör. Így a saját, jól bevált vaníliakrémemet turbóztam fel mandula esszenciával. A töltelékek, a bevonatok száma végtelen, készíthetjük Ekler alakban, képviselő-fánk alakban, mindenhogy isteni.


Hozzávalók:
kb. 16 Eklerhez

A tésztához:
100 gr liszt
5 cl víz
4 cl tej
10 dkg vaj
1 kk. só
1 kk. cukor
3 tojás

A mandulakrémhez:
3 tojássárgája
3,5 ek. cukor
1 kk. mandula esszencia
1 kk. vanília esszencia
3 dl tej
3,5 dkg étkezési keményítő
2 dl tejszín

A tetejére:
10 dkg étcsoki
mandulalapocskák


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a gáztepsire sütőpapírt terítünk.
2. Egy kis lábasban feltesszük forrni a vajat, tejet, vizet, cukrot, sót. Mikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a lisztet és fakanállal folyamatosan, erőteljesen keverjük addig, míg el nem válik az edény falától.( Pár perc.) Keverjük bőszen, különben csomós lesz.
3. Ezután robotgéppel egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat: alaposan dolgozzuk bele őket, akkor adjuk csak hozzá a következőt,mikor már teljesen eldolgoztunk egyet. Sima, sűrű, fényes masszát kapunk.
4. Töltsük habzsákba, sima vagy csillagcsöves csőrt illesszünk a végére és nyomjunk kb. 12 centis rudacskákat a sütőpapírra. Hagyjunk köztük helyet, mert nemcsak felfelé, de valamennyire oldalra is nőni fognak. Mindazonáltal én 1 adagban kisütöttem az összeset.
5. Toljuk előmelegített 200 fokos sütőbe és 8 percig süssük. Ezután a hőfokot vegyük le 180 fokra és további 12-15 percig süssük így. Ne tovább,mert különben kiszárad, csörgős lesz.
A két ütemben sütés nagyon fontos,mert az első ütemben megemelkednek a fánkok és kialakul a kérgük, a második ütemben pedig üregessé válik a belseje.
Ha kihűlt a fánk, vágjuk ketté.
6. Míg a fánk sül, elkészítjük a tölteléket: a tejszínt kemény habbá verjük, félretesszük.
A tojások sárgáját a cukorral, pici tejjel, keményítővel, vaníliával és mandula esszenciával fehéredésig habosítjuk. A maradék tejet felforraljuk,majd félrehúzzuk. A tojásos masszát a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha kihűlt, robotgéppel simára dolgozzuk és hozzákeverjük a felvert tejszínt.
7. A félbevágott eklereket a mandulakrémmel betöltjük, tetejüket olvasztott csokiba mártjuk és megszórjuk mandulalapocskákkal.





No comments:

Post a Comment