Citromos polentatorta eperrel

Az alábbi torta ismérvei:
-szép
-finom
-egyszerű
-gyors
-olcsó
-mutatós
-különleges

Kell ennél több?
Engem ki lehet kergetni a világból egy olyan recepttel, ahol már a hozzávalóknál szembesülök vele: gőzöm nincs mi az, hol lehet beszerezni, na és vajon mennyire csillagászati áron? Aki havonta egyszer süt, annak lehet, hogy belefér ez a luxus, de nekem, aki naponta sütök, nem. Nem szeretek a bevásárlással a szükségesnél több időt eltölteni, szeretem, ha mindent megkapok hozzá a piros-kék csíkos boltban. 
És itt ez a torta. Csupa-csupa egyszerű alapanyag,csodaszép sárga tészta ( nem, nem Photoshop-sárga, hanem polenta-sárga és tojás-sárga), mennyei, finom, könnyű textúrával. Ennél a mandulás tortánál jöttem rá, hogy a kukoricaliszt milyen jót tesz egy sütinek.
Sok-sok citrom, friss szamóca és vaníliaöntet. Nálam ez a sütemények non plus ultrája.


Hozzávalók:
24 cm-es piteformához vagy tortaformához

130 gr sima liszt
1,5 tk. sütőpor
120 gr polenta ( sárga kukoricaliszt)
3 egész tojás
2 tojás fehérje
170 gr cukor
2 citrom reszelt héja és leve
80 ml olaj
170 ml görög joghurt, natúr

Tetejére:
friss szamóca
reszelt citromhéj
porcukor


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a forma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy tálba szitáljuk a sima lisztet a sütőporral, belekeverjük a polentát.
3. A tojásokat, a tojásfehérjét a cukorral pár perc alatt habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztes keveréket, a citromhéjat, citromlét, joghurtot, olajat és alaposan elkeverjük.
4. A formába öntjük a masszát és 30 perc alatt készre sütjük. Ha megreped a teteje, akkor már biztosan jó, de tűpróbával ellenőrizzük.
5. Ha kihűlt, borítsuk ki a formából, friss eperrel, reszelt citromhéjjal, porcukorral megszórva, vaníliaöntettel lelocsolva tálaljuk.





Megjegyzések