Joghurtos-epres csokitorta/ Strawberry-yogurt chocolate cake

Tehát, az úgy kezdődött, hogy egy kedves kollegámnak tegnap volt a szülinapja. Valami igazán szépet és finomat szerettem volna. Kikevertem kb. 1 kilónyi fehércsokis-mascarpone krémet.Aztán kivágtam a kukába, mert nagyon nehéz volt, alig bírtam egy kiskanálnyit megenni, Zé még annyit sem.Igazából Zé mondta meg, hogy ez a krém szerinte felejtőutca...
Elkészült a tészta, nagy nehezen eldöntöttem, hogy joghurtos krém lesz benne. A tészta jóóóóól megrepedt sütés közben és nem sokkal később, a felső rész szét is esett kettőbe. Így már arra is ki kellett találnom valamit, hogy azt hogy takarjam el.Így lett rajta egy elég vastag csoki ganache réteg.És biztos ami biztos alapon, hogy ki is nézzen valahogy, jóóól megpakoltam eperrel. És az eredmény?Imádta mindenki!!!!!!!
A legnagyobb bók az volt, mikor éjfélkor az egyik távozó vendég odasettenkedett egy papírdobozzal, hogy ő ebből  vinne haza 2 szeletet, nem baj?:)))
A tészta receptje innen, további inspiráció Mohától.


Hozzávalók:
23 cm-es formához

Tészta:
100-120 gr keserű kakaópor
150 gr vaj
300 gr kristálycukor
120 gr liszt
6 tojás
1 dl olaj
2 tk. vanília esszencia

Krém:
500 gr epres joghurt
1 csomag ( 25 gr) zselatinpor vagy 5-6 lap

Tetejére:
100 gr étcsoki
100 ml tejszín
3 kocka étcsoki,a ragasztáshoz
400 gr friss eper


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kapcsos tortaformát kivajazunk-kilisztezünk.
2. A vajat  felolvasztjuk és hozzászitáljuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.
3. A lisztet, a cukrot, a tojást, az olajat és a vaníliát mixerrel kikeverjük majd hozzáadjuk a kakaós vajas masszát. Teljesen simára keverjük.
4. A formába öntjük és előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 35 percig sütjük.
5. Ha kihűlt, kettévágjuk.
6. A tortaformát elmossuk, az oldalát kibéleljük sütőpapírral és visszatesszük az alsó tortalapot.
7. Erre kerül a krém, amihez a zselatint 120 ml forró vízre rászórjuk és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a joghurthoz és alaposan elkeverjük. Ráöntjük a tésztára. Mikor már kicsit kezd kötni a krém, rátesszük a felső lapot és mehet a hűtőbe. Nálam  1 éjszakát töltött ott.
8. Másnap 1 dl tejszínt felforralunk, hozzáadjuk az apróra tört csokit és a torta tetejére öntjük.Ismét vissza a hűtőbe 1-2 órára.
9. Én csak az utolsó pillanatban tettem rá az epret, hogy minél frissebb legyen, ám a csoki ganache akkor már megkötött, így 3 kocka csokit mikróban felolvasztottam és azzal ragasztottam a már megkötött csokimázra a félbevégott epreket.


TIPP 1:
Ha púpos, töredezett a tortánk, vágjuk le egyenesre a tetejét. Az alsó lap kerülhet a tetejére, mert az a legegyenesebb. Ennek főként akkor van jelentősége, ha nem vonjuk be semmivel a torta tetejét.

TIPP 2:
Ha van 21-22 centis tortaformánk, célszerű abba visszatenni a tortát,mert ahogy a tortalap hűl, kicsit összemegy. Nekem nem volt, így körben több rétegben kibéleltem sütőpapírral a forma oldalát, ezért is lett ilyen egyenetlen.

TIPP 3: 
Mindig a zselatint szórjuk a forró víz tetejére, sose a forró vizet öntsük a zselatinra, különben nem lehet kikeverni rendesen, csomós marad. 

TIPP 4:
A krémet lazíthatjuk 1-2 dl felvert tejszínnel is,amihez használjunk habfixálót a biztonság kedvéért.


Recipe in English:
Ingredients 
( 23 cm cake)

100-120 g cocoa powder
150 g butter
300 g caster sugar
6 eggs
100 ml oil
2 tsp vanilla extract

For the filling:
500 g strawberry yogurt
25 g gelatin powder or 5-6 leaves

For the chocolate ganache:
100 ml cream
100 g dark chocolate

For the decoration:
400 g fresh strawberries
melted dark chocolate

Method:
1. Preheat the oven to 180 Celsius and grease and flour a 23 cm diameter round cake tin.
2. Melt the butter and mix the cocoa powder in. Make sure it is smooth.
3. In a freestanding electric mixer mix the flour, sugar, eggs, oil and vanilla.Add the cocoa-butter mixture and mix it well.
4. Pour in the prepared cake tin and bake for about 35 mins. Let it cool and cut in half.
5. Pour 120 ml hot water in a small cup and sprinkle with the gelatin powder.Mix it well with a teaspoon and add to the yogurt.
6.Assemble the cake: place the bottom of the cake back in the cake tin ( however it is better to use a 21-22 cm cake tin this time or you can fill the gap between the cake and the tin with grease proof paper), pour the yogurt over the base.When the mixture starts to set, place top of the cake and put in the fridge for overnight.
7. The next day heat the cream up and mix the dark chocolate in. Pour the ganache over the cake and place back in the fridge for another 2-3 hours.
8. Finally decorate the cake with fresh strawberries: cut them in half and with a little melted chocolate stick them onto the cake.


Megjegyzések

  1. Nagyon csinos lett, ügyesen megoldottál mindent:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, eléggé megszenvedtem vele, de megérte :)

      Törlés

Megjegyzés küldése