Turmix vs.smoothie

Reggelire egy finom és egészséges turmix vagy smoothie?Tele sok-sok vitaminnal és gyümölcscukorral. Én edzés előtt iszom, így kellő energiát ad. 

Jön a tavasz, pláne a nyár, jönnek vele együtt a finomabbnál finomabb gyümölcsök ( gondolok itt Magyarországra, mert itt sajnos katasztrofa a minőség) és ha akad otthon némi tej, joghurt vagy gyümölcslé, máris készülhetnek a turmixok,smoothie-k.Elkészítési ideje kb. 5 perc. Mindössze egy jó erős turmixgépre van szükség, ami a keményebb gyümölcsöket,  zöldségeket, esetleg a jégkockát is elbírja.

A smoothie a turmix és a tiszta gyümölcslé közt helyezkedik el. Nem turmix,mert tejet általában nem tartalmaz és nem is gyümölcslé,mert annál sűrűbb.
Tehát egy gyümölcsturmix, amihez a kívánt sűrűség eléréséhez adhatunk 100%-os gyümölcslevet. Nem gyümölcscentrifugával, hanem turmixgépben készül. Turbózhatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá esetleg mézet és találhatunk ki mindenféle gyümölcs-és zöldségkombinációt.

A turmix általában tej, tejszín hozzáadásával készül.

Megemlíthetjük még a shake-et is, aminek általában fagyi adja az alapját,de kerülhet bele zúzott jégkocka is. Nem turmxolják, hanem shake-elik, azaz csupán összerázzák az alapanyagokat. Dúsítható tejjel és gyümölccsel.

Íme 2 alapturmix, az egyik mostanában, a másik régebben készült.

Eper-banán turmix:
2 banánt, egy marék felkockázott friss epret 1 deci tejjel, 1 ek. mézzel alaposan összeturmixolunk. Ez egy rendkívül sűrű, szívószállal nem is iható ital lesz,szinte csak gyümölcs. Adhatunk több tejet hozzá, ha hígabbra szeretnénk.


Fahéjas banánturmix:
2 banánt, 3 dl tejet, 1 ek. mézet, ízlés szerint őrölt fahéjat és 1 dl tejszínt alaposan összeturmixolunk.


Megjegyzések