Friday, 29 March 2013

Muffin vs.Cupcake

Rendhagyó bejegyzés következik, csak egy kis elmélet, ohne recept. Legjobban a nővérem, Tündérsüti fog örülni ennek a posztnak,mert ha valakinek, akkor neki égnek tud állni szálanként a haja attól, amikor valaki cupcake-et muffinnak nevez és fordítva. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.Tévhit, hogy ami kisebb,mint a muffin, az cupcake.Ahogyan az is, hogy egy muffinból automatikusn cupcake lesz, ha valamilyen frosting, azaz bevonat kerül a tetejére. Nézzük az ismérveket!


CUPCAKE:
-a cupcake tulajdonképpen egy torta, amit kis formában sütnek meg, 1 személy részére
-általában frosting van a tetején illetve egyéb dekoráció, de ez el is maradhat
-rendkívül édes, ezért desszertként fogyasztjuk
-frosting nélküli cupcake nem egyenlő a muffinnal
-általában tartalmaz vajat
-a cupcake tehát egy sütemény

MUFFIN:
-roppant egyszerű elkészíteni,még mixert sem igényel: egyszerűen kézzel összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat
-lehet frostinngal vagy anélkül
-lehet édes vagy sós, általában reggelire vagy tea mellé fogyasztjuk
-frostinggal ellátott muffin nem egyenlő a cupcake-kel
-általában tartalmaz olajat
-a muffin tehát egyfajta kenyér


Jöjjön egy kis történelem!!!
CUPCAKE:
Szakácskönyvben már 1796-ban említést tesznek kis csészében sült süteményről. ("a cake to be baked in small cups")
A " cupcake" kifejezés maga 1828-ban jelent meg először Eliza Leslie recepteskönyvében.
Az elmúlt évszázadokban,mikor még nem volt speciális sütőforma cupcake-ekhez, kis méretű csészékben, ramekinben ( szufléformában) sütötték őket, innen ered a név.
-hozzávalói: tojás,cukor, vaj, liszt

MUFFIN:
-az első élesztő nélküli muffinok 19. századi amerikai szakácskönyvekben már megtalálhatók, noha ezelőtt is készültek már muffinok, akkor még élesztővel
-a muffin név a francia "moufflet" szóból ered,mely a kenyérre utal, a muffin tehát egy kenyérszerű termék
-fontos megkülönböztetni az amerikai és az angol muffint: amit mi ma muffinként ismerünk, az az amerikai változat, az "angol muffin" egy kerek, lapos,élesztős változat

Mi a frosting?
Tulajdonképpen bármilyen édes, krémes bevonat ami a süti tetejére kerül, általában cukor valamilyen folyadékkal ( víz vagy tej),melyet tovább gazdagíthatunk vajjal, krémsajttal, tojásfehérjével, csokival, színezőanyagokkal.



2 comments:

  1. LIKE!!!!!!!!!!!Tegyünk rendet a fejekben:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tudtam, hogy Te örülni fogsz Neki, hátha ez majd segít picit :)

      Delete