Thursday, 14 March 2013

Eton Mess cupcake

Nos, hol is kezdjem. Izgalmas desszert-bejegyzések következnek ezentúl, egy jó darabig. Kedden sikerült szert tennem kedvenc londoni cukrászdám, a Hummingbird Bakery 3. szakácskönyvére, amely Valentin-napon jelent meg Home, sweet home címmel.
Miután a benne található receptek mindegyikébe első látásra beleszerettem,azonnal eldöntöttem, hogy én bizony ezt a Bibliát végigsütöm.:) Ha valaki íztelen, unalmas angol desszertekre számít ezek után, az csalódni fog, ugyanis a Hummingbird Bakery igazi, autentikus amerikai sütiket és tortákat készít. Akkor induljon a menet, az első versenyző az Eton Mess cupcake.


Azok kedvéért, akik számára nem annyira alapvető az angol nyelv mint nekem, akinek főleg ha sütésről van szó, minden 2. szava angol-nem nagyzolás, itt élek 3,5 éve, itt kezdtem sütni, itteni alapanyagokkal dolgozom, angol szakácskönyveim vannak. Nem azért,mert annyira szeretnék angol szakácskönyveket, hanem mert nincs magyar.Szóval mindent meg fogok magyarázni, le fogok fordítani magyarra, ha olyan hozzávaló kell, ami tipikusan itteni, akkor pedig ajánlani fogok helyette olyat, hogy Ti is megtudjátok otthon sütni:)

Szóval mi is ez az Eton mess? A mess zűrzavart, kavalkádot jelent. Eton pedig az Eton College fiúnevelő intézetre utal, melyet VI. Henrik alapított 1440-ben. Az intézmény kirikettmérkőzésein évszázadok óta ugyanazt a desszertet szolgálják fel: eper tejszínhabbal és habcsókkal. Innen tehát a név, az Eton mess 3 fő alapanyaga a tejszín(hab),az eper és a habcsók. Ebben a cupcake-ben mindhárom visszaköszön, tehát akkor nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a recept. Én féladaggal dolgoztam, de az eredeti receptet adom mindenhol közzé.


Hozzávalók:
12-16 db-hoz

A tésztához:
70 gr vaj
210 gr liszt
250 gr cukor
1 ek. sütőpor
fél tk. só
210 ml tej
2 nagy tojás
1 tk. vanília esszencia

A vaníliakrémhez( custard)
330 ml tej
3 tojássárgája
60 gr cukor
20 gr liszt
20 gr kukoricaliszt/keményítő
150 ml tejszín, magas zsírtartalmú

A díszítéshez:
125 gr friss eper, felkockázva
50 gr bolti vagy saját készítésű habcsók, összetörve


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a muffinsütőt, legyen az hagyományos vagy szilikonos ( nálam utóbbi) kibéleljük muffinpapírral, kapszlival.
2.A tésztához a vajat a cukorral, a liszttel és a sütőporral mixerrel összedolgozzuk,morzsás állagúra.
Egy tálban elkeverjük a tojást a tejjel és a vaníliával.Lassú fokozaton keverve a folyadékot folyamatosan öntsük a száraz anyagokhoz és jó alaposan, simára dolgozzuk össze. A muffinformákba 2-2 ek-nyit töltsünk ( a forma 2/3-áig) és 20-25 perc alatt süssük őket készre, hagyjuk kihűlni.
3. A vaníliakrémhez a tojássárgákat a cukorral, liszttel, keményítővel, pici tejjel keverjük habosra. A maradék tejet forraljuk fel. A tűzről lehúzva folyamatos kevergetés mellett csurgassuk a tejhez a tojásos masszát, tegyük vissza a tűzre és közepes lángon, állandóan kevergetve pár perc alatt főzzük pudingsűrűségűre. Ha kihűlt, habosítsuk ki, teljesen simára, majd szilikonos lapáttal keverjük hozzá a felvert tejszínhabot. Ez lesz a frosting, vagyis a krém , amivel majd bevonjuk a sütik tetejét.
4.Az epret mossuk meg, kockázzuk kis darabokra. Minden kihűlt cupcake tetején vágjunk éles késsel egy kb 2cm átmérőjű, 3 cm mély lyukat,nyomjunk bele 1-2 szamócát majd tegyük vissza a levágott részt.
5. A kihűlt krémet habzsákból vagy habkártya segítségével vigyük fel a sütik tetejére, szórjuk meg a maradék eperkockákkal és a habzsókmorzsával és "máris" kész. Elég macerás, de nekem abszolút megérte, bármikor újra nekiállok.




1 comment:

  1. Szupeeeeer! Ezt mindenképp meg fogom csinálni! Várom a többi receptet is :)

    ReplyDelete