Tuesday, 22 January 2013

Mogyorós-karamellás-csokis pite


Rachel Allen desszertjei nagyon szépek, guszták és bizonyára finomak.Eddig egy céklás brownie-t készítettem Rachel Allen nyomán, de amikor a napokban Flóránál megláttam ezt a tortát, tudtam, hogy ez lesz a következő. 
A tésztája első nap kicsit kemény, de másnapra tökéletesen megpuhul, az édes mogyorós-karamelles tölteléket pedig egy keserűcsoki-krém koronázza meg, pont annyira édes, amennyire kell, de azért 1 szeletnél többet nem igen lehet belőle megenni.
Egyetlen baja csupán, hogy 1-2 órát nem árt ha a hűtőben van, sőőt, akár egy egész éjszakát, hogy másnapra összeérjenek ezek a csodás ízes és könnyen szeletelhető is legyen.
Az eredeti recept 26 cm-es formát ír, mivel nekem csak 22 cm-es levehető aljú piteformám van, a tészta mennyiségét 20 %-kal csökkentettem és még így sem kellett mindet felhasználnom, a krémből viszont az eredeti mennyiséget használtam, így szép vastag lett a karamellás és a csokis réteg is.
Az egyszerűség kedvéért azért az eredeti receptet teszem közzé.


Hozzávalók:
26 cm-es levehető aljú piteformához

A tésztához:
250 gr liszt
125 gr vaj
75 gr porcukor
1 tojás, felverve

A mogyorós-karamelles réteghez:
50 gr vaj
75 ml tejszín
100 gr barnacukor
150 gr duvára aprított sózatlan, pirított mogyoró

A csokis réteghez:
2 dl tejszín
200 gr étcsoki




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a szokásos módon összegyúrjuk, fóliába csomagolva félóráig hűtőben pihentetjük.
2. A piteformát kivajazzuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát,vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy a peremére is jusson tészta.
4. 18-20 percig vakon sütjük, majd eltávolítjuk a babot/egyéb nehezéket és további 2-3 percig sütjük.Ha kész, félretesszük hűlni.
5. A vajat a cukorral és a tejszínnel felforraljuk, alacsony lángon gyöngyözve főzzük 2-3 percig. Mikor kezd besűrűsödni hozzáadjuk a durvára tört mogyorót és a masszát rásimítjuk a tésztára. Hagyjuk megszilárdulni.
6. A tejszínt kislángon felmelegítjük, beledobáljuk az étcsokit és addig keverjük, míg teljesen el nem olvad. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd ráöntjük a mogyorós rétegre.
7. 1-2 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.





1 comment: