Thursday, 29 November 2012

Narancsos-csokis keksz-szalámi

Igazi retro édesség ez, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Egyetlen baj vele az, hogy több órát ( de inkább egy éjszakát) kell a hűtőben pihentetni.
Bármit bele tehetünk: mazsolát, diót, mogyorót, csokit, aszalt gyümölcsöket...
Én most egy egyszerű változatot készítettem csak próbaképpen: kandírozott narancshéjjal és étcsokival.
Hipp-hopp el lehet tüntetni egy egész rúddal, persze próbáljunk közben nem arra gondolni, hány ezer kalóriát tolunk ezzel be...


Hozzávalók:
( 1 rúdhoz)
125 gr vaj
100 gr cukor
2-3 ek. kakaópor
20 dkg keksz
5-10 dkg kandírozott citrom-és narancshéj
étcsoki darabkák


Elkészítés:
1. A kekszet törjük össze. (Én beletettem egy zacskóba és nyújtófával ráütöttem párat, így kisebb-nagyobb darabok is maradtak benne.)
2. A vajat a cukorral olvasszuk fel, adjuk hozzá a kakaóport és keverjük csomómentesre. 
3. A kakaós keveréket szép lassan öntsük a kekszre, több részletben, közben a kekszet kevergetve, hogy mindenhol átjárja a csoki.
4.Keverjük bele a kandírozott gyümölcshéjakat és az étcsoki darabkákat.
5. Terítsünk egy nagy darab folpackot a konyhapultra és halmozzuk rá egy csíkban a masszát. Jó szorosan tekerjük fel henger alakúra, tegyük 3-4 órára minimum, de inkább egy éjszakára hűtőbe.

Chocolate-orange biscuit-salami:

Retro Hungarian non-bake sweet.For the basic one you need only biscuits, cocoa powder and butter but you can put some walnuts, raisins, dried fruits in it. But there is a serious problem...you need to chill it in the fridge for a few hours at least but preferably overnight...

Ingredients:
125g butter
100g sugar
2-3 tbsp cocoa powder ( unsweetened)
200g biscuits
50-100g of candied orange peels, choc-chip

Method:
1. Crush the biscuits: put them in a plastic bag and hit them with a rolling pin. Making crumbles in a food processor is not a good idea as for this salami you will need smaller and bigger pieces of biscuits as well.
2. Put the butter and sugar in a saucepan and bring it to the boil. Add the cacao powder as well. As soon as the sugar has dissolved and the mixture has become smooth, remove from the heat.
3. Pour the mixture slowly over the crushed biscuits and make sure all the biscuits are covered with the sauce.
4. Add the orange peels, choc chips as well.
5. Take a big piece of kitchen foil and pour the mixture onto it. Carefully roll it up, make sure it is tight enough.
6. Place in the fridge for at least 3-4 hours to chill.


Tuesday, 27 November 2012

Expressz sajtos és csokis croissant

Kacérkodom egy ideje a croissant gondolatával. De az a sok macera, nyújtjuk-hajtjuk, nyújtjuk-hajtjuk, órákon keresztül.Nekem nincs időm se meg türelmem se ilyenekhez,ha croissant kell, akkor azonnal!Ilyenkor rendszerint átcsattogok a teszkóba, ahol isteni finom csokis és mandulás croissant árulnak. Vagyis árultak eddig, mert számomra ezzel a bolti croissant-nak leáldoztak. Imába foglalom Limara nevét, aki ezzel a tökéletes expressz croissant-nal bearanyozta a mai napomat.
Kb. 2 óra alatt megvan az egész, nyújtással-hajtással, kelesztéssel együtt. Én most vegyesen készítettem, lett sima, sajtos és csokis. Próba adag volt, ebből a mennyiségből 8 croissant lett. Duplázzunk, triplázzunk nyugodtan!


Hozzávalók:
8 db croissant-hoz

35 dkg liszt
70 gr natúr joghurt
1 dl tej
fél kk. só
2-3 ek. cukor
1 tojás
2,5 dkg élesztő

125 gr vaj ( fagyasztott)
1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
étcsoki
sajt


Elkészítés:
1. Legelőször a vajat tegyük be a fagyasztóba!
2. Az élesztőt cukros tejben futtassuk fel.
3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojást, a joghurtot és az élesztős tejet és gyúrjuk össze.
4. Pihentessük hűtőben 1-1,5 órán át.
5.A vajat vegyük ki a fagyasztóból és nagylyukú sajtreszelőn reszeljük le, felhasználásig tegyük vissza a hűtőbe.
6. A tésztát gyúrjuk át, osszuk 8 egyenlő részre. A gombócokat egyenként nyújtsuk kör alakúra.
7. Kezdjük el rétegezni a tésztát és a vajat (osszuk a reszelt vajat 7 részre, a legfelső tésztára már nem kell).
8. Ha kész a tornyunk, nyútsuk 2-3 mm vastag kör alakúra, vágjuk 8 cikkre, töltsük meg csokidarabokkal vagy reszelt sajttal és tekerjük fel őket. Limaránál vannak jó kis fázisfotók is.
9. Kenjük meg tojással őket, a sajtost szórjuk meg reszelt sajttal  és meleg helyen kelesszük duplájára.
10. Toljuk hideg sütőbe és 180 fokon 15-20 perc alatt süssük készre.

Megjegyzés:
Nehezen tettem magam túl rajta, hogy hűtőbe kell tenni az élesztős tésztát, de mivel eddig mindenki imádta, aki kipróbáltam, bíztam Limarában!
Nagyon jó kis croissant!Akár előző este is elkészíthetjük, a feltekert kifliket tegyük tálcára, fóliázzuk le és reggel frissen süssük ki őket!!




Banános-kókuszos kekszgolyó

A mai második adag kekszgolyóm.Előre is elnézést, de ezentúl sűrűn fogok kekszgolyókat posztolni, habár nem a cukrászművészet csúcsa, de néha se idő, se pénz nincs nagy remekeket alkotni. De valami kis édesség minden napra kell, remek megoldás a kekszgolyó!


Hozzávalók:
kb. 20-22 golyóhoz

20 dkg darált keksz ( háztartási típusú)
10 dkg porcukor
2 kisebb banán
kókuszreszelék ( amennyit felvesz)

A hempergetéshez:
kókuszreszelék


Elkészítés:
1. A banánokat pépesítsük egy villával.Keverjük hozzá a kekszet, a porcukrot és annyi kókuszt, amennyit felvesz, hogy formázható masszát kapjunk. ( Ha a banán jó érett és édes, akkor érdemesebb keveseb cukorral készíteni, elkerülendő, hogy csömör legyen.)
2. Formázzunk belőle golyóbisokat, hempergessük meg kókuszreszelékben és már kész is.:)




Narancsos-csokis kekszgolyó

A nővérem már ezer éve gyártja a kekszgolyókat.A legutóbbi golyóbisok, a mandulás-meggyesek nálam is kiverték a biztosítékot tegnap este, hajnali 2-kor már úgy feküdtem le, hogy kész volt a terv: ma narancsos-csokis és banános-kókuszos kekszgolyókat gyártok. Jelentem,elkészült mind a kettő. Adagonként kb. negyedóra alatt volt kész, de sajnos az eltüntetéséhez se kell több idő. Nagggyon tuti, azóta már kaptam is egy nagyon jó kekszgolyó-ötletet, egy népszerű sütemény kekszgolyó-változatát, hamarosan hozom azt is, de egy fontos összetevő csak Magyarországról szerezhető be hozzá. Addig is, íme az első. Nekem a csokidarával bevont ízlett legjobban, Zének a narancshéjas volt az abszolút favorit.



Hozzávalók:
kb. 20-22 golyóhoz

20 dkg darált keksz ( háztartási típusú)
10 dkg porcukor
2 ek. cukrozatlan, keserű kakaópor
2 narancs leve

A hempergetéshez:
csokidara
1 narancs reszelt héja


Elkészítés:
1. A hozzávalókat gyúrjuk össze. Ha túl folyós, adjunk hozzá még pici kekszet (nekem kellett 1-2 evőkanálnyi pluszban), ha túl sűrű, narancslét tegyünk még hozzá, nyilván a narancs lédússágától függ, az enyémekből most nagyon sok levet ki lehetett facsarni.
2. Formáljunk golyóbisokat, hempergessük meg csokidarában és reszelt narancshéjban,
3. A harmadik pont pedig hammmm, már kész is!!Azonnal fogyasztható!




Monday, 26 November 2012

Fokhagymás-tejfölös csirke

Néha nagyon nehezen jön az ihlet. Ha megfeszülök, se jut eszembe semmi, amit főzhetnék.Ilyenkor kétféle végkimenetele van a dolognak: a sok kínlódás egy ehetetlen terméket eredményez, ami szószerint a kukában végzi vagy pedig egy ultrafinom kaját, amit aztán felveszek a "hetente muszáj elkészíteni" listára.Utóbbi kategóriába esett a mai ebéd, ami annyira de annyira isteni lett, hogy az imént ( éjfélkor) hazatérve a munkából szemrebbenés nélkül megettem belőle egy ugyanakkora púpos tányérral,mint délben. Ennyit a gasztroblogger fogyókúrájáról, halva született ötlet volt...


Hozzávalók:
90 dkg csirkemell
3 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejföl ( 175 gr)
só, bors, pirospaprika, pirosarany
liszt
olaj

Elkészítés:
1. A húst megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, sózzuk.
2. Paprikás lisztben megforgatjuk őket és kevés olajon elősütjük mindkét oldalukat 2-3 perc alatt. Félretesszük.
3. Egy lábasban olajat hevítünk, üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadunk 3 gerezd vékonyra karikázott fokhagymát is.Félrehúzzuk a tűzről,megszórjuk pirospaprikával és felöntjük 2 nagy pohár vízzel.
4. Ezután mehet a pörkölt alapba só, bors, pirosarany.
5. Beletesszük a hússzeleteket és ha szükséges, annyi vízzel pótoljuk, hogy ellepje a húsokat. Fedő alatt közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
6. A tejfölt 1 ek. liszttel csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a pörköltet. További 10 percig főzzük, addigra kellően sűrű lesz, a hús is tuti megpuhul és beveszi az ízeket.
Tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.

Sunday, 25 November 2012

Tejszínes-újhagymás gombaleves

Valaki tanítson meg levest fotózniiiiiiiiii!!!Ez valami katasztrófa, hogy olyan finom leveseket főzök és nem tudok róluk normális képet csinálni. De csakazértis közzéteszem,mert ez a mai is nagyon finom lett!
Akárhányszor levest eszünk,mindig megfogadom,hogy mindennap kéne enni, de most tényleg, ígérem, hogy holnap is hozok levest :)


Hozzávalók:
3 szál újhagyma
20 dkg aprószemű gomba
diónyi vaj
1 dl tejszín
lúdgége tészta 
só, bors
1 ek. liszt

Elkészítés:
1. Egy lábasan vajat hevítünk. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát és pár perc alatt megfonnyasztjuk.
2. Ezután mehet hozzá a felkockázott gomba is. Sózzuk, borsozzuk, pár percig együtt pároljuk őket.
3. Szórjuk rá a lisztet és öntsük fel vízzel. Időnként kevergetve kb. 10 percig főzzük,majd adjuk hozzá a tésztát is.
4. Mikor a tészta is megfőtt, öntsük hozzá a tejszínt és jól forraljuk össze. Ennyi!!Már ehetünk is!



Narancsos-mákos sütemény


Ma reggel, ahogy kinyílt a szemem- na jó, legyünk őszinték, ez délután 1-kor volt-két szó ugrott be: narancs és mák.Ebből lesz ma valai. Guglibarátom elvezetett Latsiához, akinél rábukkantam erre a Latsia által is extrafinomnak aposztrofált süteményre. Oly egyszerű és mégis ahogy megláttam azt a képet, tudtam, hogy ez isteni finom lesz. A narancs és a mák tuti páros és annyira légiesen könnyű, puha ez a tészta, hogy 2 ilyen széles szeletnél se nagyon lehet megállni. A tetejét még megbolondítottam egy kicsit narancsos cukormázzal. Mennyei!!


Hozzávalók:
( 22 cm-es kapcsos formához)
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
3 tojás
25 dkg liszt
1,5 tk. sütőpor
2 narancs leve és reszelt héja
5 dkg darált mák

A tetejére:
2 narancs héja
1 dl víz
2 ek. cukor



Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a formát vajazzuk-lisztezzük ki.
2. A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd mehet hozzá a sütőporos liszt, a mák és végül a narancsok héja és leve.
3. Simítsuk a masszát a tortaformába és előmelegített sütőben 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbát feltétlen végezzünk.
( Én a középső rácson sütöttem, de kb. félóra után megrepedt és látványos barnulásnak indult, így az utolsó 20 percet az alsó rácson fejezte be.)
4. A mázhoz a narancsok héját reszeljük le és egy serpenyőben a cukorral és vízzel forraljuk fel. Forrástól számított kb. 5 percig főzzük,mikor kezd besűrűsödni, öntsük az egészet a tortára és hagyjuk megszilárdulni.
Melegen is nagyon finom ám:)


Tuesday, 20 November 2012

Fehércsokis-narancskrémes minitortácskák

Akkor kattantam be, hogy nekem is kell tartlet, mikor megláttam Adél fügés-vaníliás minitortácskáit. Mivel a fügéért nem rajongok, átalakítottam saját ízvilágomra, de a vaníliakrémes minitorta-ötlet Adéltól van, ezúton is köszönöm :)
A fehércsoki-narancs páros naggggyon tuti, erre nem most jöttem rá. És ahogy beleharap az ember ebbe a minitortába, aminek az alján ott a fehércsoki ganache, rajta pedig a narancsos vaníliakrém, jajjj hát hadd ne mondjam...


Hozzávalók:
12 db mini tartlethez

A tésztához (paté sucrée):
115 gr liszt
50 gr jéghideg vaj
25 gr porcukor
1 tojássárga
1 ek. víz
1 tk. vanília esszencia

A fehércsoki ganache-hoz:
100 gr fehércsoki
30 ml tejszín

A narancsos krémhez:
3 tojássárgája
3-4 ek. cukor
1 tk. vanília esszencia
3 dl tej
3,5 dkg étkezési keményítő
1 narancs reszelt héja


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a szokásos módon összegyúrjuk ( lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd beledolgozzuk a többi alkotóelemet) és fél-1 órára hűtőbe tesszük, amíg a 2 krémet elkészítjük.
2. A fehércsoki ganache-hoz felforraljuk a tejszínt, beledobjuk a kockákra tört csokit és addig keverjük kis lángon,míg az összes csoki el nem olvad, egynemű krémet nem kapunk. Félretesszük hűlni.
3. A narancsos krémhez a tojások sárgáját a cukorral, pici tejjel, vaníliával, narancshéjjal és a keményítővel habosra keverjük. Ne sajnáljuk az időt, robotgéppel 5-10 percig is keverjük, hogy tuti csomómentes legyen majd a krém és ne rántottásodjon be. Szinte fehér, sűrű masszát kell kapnunk.
4. A maradék tejet felforraljuk, félrehúzzuk és folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzre és közepes lángon, állandóan kevergetve egy kézi habverővel 2-3 perc alatt pudingsűrűségűre főzzük. Félretesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, simára turmixoljuk.
5. A tésztát lisztezett deszkán néhány milliméter vastagra nyújtjuk és egy pohárral köröket szaggatunk. A köröket mini tartletformába igazítjuk. Ha nincs, akkor egy szilikonos minimuffinsütő is megteszi: fordítsuk fejtetőre és a muffinsütő aljára igazítsuk a köröket. Villával szurkáljuk meg és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
6. A kihűlt tartletekbe tegyünk egy kiskanálnyi fehércsoki ganache-t, erre pedig púpozzuk a narancskrémet.




Sunday, 18 November 2012

Vörösáfonyás-fehércsokis brownie

Az örök,megunhatatlan brownie.A leggyorsabb módja annak, hogy vasárnap délután valami csupacsokis finomságot  varázsoljunk, amit aztán este filmnézés közben el lehet majszolgatni és számolgatni a kalóriákat...


Hozzávalók:
150 gr vaj
300 gr cukor
2 tojás
4-5 ek. kakaópor
csipet só
pár csepp vanília esszencia
150 gr liszt
50 gr fehércsoki durvára törve 
20 gr aszalt vörösáfonya


Elkészítés:
1. A vajat a cukorral mikróban melegítsük meg. Ne legyen forró, csak kézmeleg.
2. Keverjük össze alaposan,mikor a cukor már olvadni kezd, dolgozzuk bele a kakaóport, üssünk bele 2 egész tojást, majd mehet hozzá a csipet só, a vanília és a liszt is.
3. Dolgozzuk simára majd adjuk hozzá a vörösáfonyát és a fehércsokit.
4. Öntsük kivajazott-kilisztezett tortaformába és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
5. Olvasztott fehércsokival és áfonyadarabokkal díszítsük.



Thursday, 15 November 2012

Hot-dog sk. kiflivel

Mikor megláttam Erikánál a hamburgerzsemle/hotdog-kifli recepjét, eldöntöttem, hogy a következő adandó alkalommal, ha hotdog lesz, akkor bizony nem a bolti kiflibe töltöm be. Ahogy Erika is mondja,a bolti cucc  amellett, hogy fel van fújva, tele van cukorral és inkább valami elfuserált péksüteményre emlékeztet, mint hotdog-kiflire. Abból gond nélkül lemegy 4-5 darab, a háziból 2-nél megállt Zé is és én is. 
Íme a mi házi turbo hotdogunk:)


Hozzávalók:
10 db hotdoghoz

A tésztához:
125 ml natúr joghurt
kb. 2 dl tej
0,5 dl olaj
2,5 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1,5 tk.só
1 tk. cukor

10 szál füstölt virsli
2 fej vöröshagyma
1 ek. liszt
sajt
ketchup, mustár, majonéz


Elkészítés:
1. A tésztát a hagyományos módon géppel vagy kézzel bedagasztjuk, meleg helyen megkelesztjük.
2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
3. Kifli alakúra formázzuk és további 20 percig kelesztjük.Tetejét lespricceljük vízzel vagy tojással is megkenhetjük.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
5. A virslit megfőzzük vagy megsütjük, attól függően, hogy szeretnénk a hotdogban.
6. A hagymát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, kevés lisztben megforgatjuk és kevés olajon ropogósra,aranybarnára sütjük.
7. Innentől már csak a fantáziánk szab határt annak,mi kerül még a turbo hotdogba, nálunk virsli, sajt, hagyma, ketchup, majonéz, mustár. Tehetünk még bele vékonyra karikázott csemegeuborkát is.

Tudtad, honnan ered a hotdog??

A legnépszerűbb elmélet szerint Amerikában a bécsi wienerwurst és a frankfurti frankfurti virslit enyhe hajlása miatt dachshund, vagyis tacskó (red-hot dachsund) néven kezdték el árusítani német bevándorlók 
1867-en egy német hentes, Charles Feltman megnyitotta New York első hotdogstandját, 1893-ban a kolbász közkedvelt étel lett a baseball pályákon.
A ma is használatos hotdog kiflit valószínűleg a St. Louis-i Feuchtwanger találta fel 1904-ben.Ő volt az, aki újdonságként fehér kesztyűt adott kölcsön a vásárlóknak, hogy ne kenjék össze a kezüket. Mivel a kesztyűt nem vitték vissza,ezért megbízott egy péket, hogy dolgozzon ki egy olyan zsemlefélét, ami megtartja a kolbászokat.:)
A hotdog kifejezést 1901-ben egy sportkarikaturista, Tad Dorgan alkotta.Látta, hogy mekkora sikere van a baseball pályákon a red-hot dachsundnak,ez ösztönözte, hogy rajzoljon egy képregényt egy valódi tacskóval, aki mustárral van beborítva egy kettévágott zsemlében.Mivel nem tudta pontosan, mi az a szó, 
hogy dachsund, azt adta címnek: "get your hot dogs".Azóta a képregényből ez a név maradt meg.
Forrás: innen


Tuesday, 13 November 2012

Hús-gomba-sajt

Eme fantasztikus recept drága Anyucitól van, nagyon-nagyon sokszor szokott ilyet csinálni. 7 év alatt Zé is megszerette nálunk,mikor időm,mint a tenger, akkor elkészítem, mert sajnos nem az a pikk-pakk percek alatt összedobható kaja, de a végeredmény mindenképp kárpótol:)


Hozzávalók:
A húshoz:
4 db csirkemellfilé
35 dkg gomba
kis fej vöröshagyma
petrezselyem
só, bors, pirospaprika, liszt
olaj
10 szelet mozzarella sajt

A körethez:
1 kg krumpli
2 ek. vaj
1 dl tejszín


Elkészítés:
1. A csirkemellet megmossuk, vékony szeletekre vágjuk és alaposan kiklopfoljuk, sózzuk.
2. Paprikás lisztbe forgatjuk őket és kevés olajon, fedő alatt oldalanként pár perc alatt készre sütjük őket. 
3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a nagyon apróra vágott hagymát és a megtisztított, szintén apróra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, addig pároljuk,míg az összes levét el nem főtte. Végül hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.
4. Az előre kisütött húsokon eloszlatjuk a hagymás-gombát, 1-1 szelet sajtot teszünk a tetejére és előmelegített sütőben addig sütjük,míg a sajt rá nem pirul vagy grillfokozatos pár perc alatt rápirítjuk.
5. A körethez meghámozzuk, felkockázzuk a  krumplit és bő sós vízben puhára főzzük. Összetörjük, vajjal, tejszínnel simára keverjük.




Sunday, 11 November 2012

Citromtorta tojáshabbal

Össze se tudom számolni, hányszor sütöttem már Tarte au citront, azaz citromtortát.Nekem ez a legeslegkedvencebb tortám, mióta először sütöttem,és szerencsére Zé is imádja, így ez lett a 7. évfordulónk tortája:)
A szokásos  szerencsétlenkedésem hozta úgy, hogy tojáshab került a tetejére-hála Istennek. Az első tojást úgy sikerült szétválasztanom, hogy a sárgája zuhant a konyhapadlóra. Naná, hogy a sárgája kellett volna a tésztájába.Kénytelen voltam még egy tojást felütni, és ott volt az a 2 fehérje. Adta magát a dolog, hogy "Rákóczi-túrós befejezése" legyen a tortának és milyen jót tett neki. A citromtorta receptje a régi, és egyszerűen tökéletes. A legfinomabb torta amit valaha ettem.



Hozzávalók: 
(22 cm-es piteformához)

A tésztához:
115 gr liszt
50 gr jéghideg vaj
25 gr porcukor
1 tojássárgája
1 ek. hideg víz
1 tk. vanília esszencia

A krémhez:
5 tojás
150 gr cukor
150 ml tejszín
2 egész citrom reszelt héja és leve

A habkoronához:
2 tojásfehérje
100 gr kristálycukor
1 tk. étkezési keményítő



Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a piteformát kivajazzuk.
3. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát (kör alakúra) és kibéleljük vele a forma alját és peremét. Villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, babot szórunk bele és 10 percig vakon sütjük.Ezután eltávolítjuk a babot és a papírt és további 5-10 percig sütjük. Ezután a sütőt levesszük 150 fokra.
4. A krémhez a tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromhéjat és a citromlét,majd egy kancsóba öntjük a masszát.
5. A kancsóból óvatosan belecsurgatjuk a pitébe, egészen a tetejéig kell, hogy érjen, kb. fél deci nem is fog beleférni.
6. A sütő alsó rácsán 20 percig sütjük.
7.A tojásfehérjét habbá verjük, evőkanalanként adjuk hozzá a cukrot és a keményítőt. Amikor fényes, sűrű, szinte vágható masszát kapunk, akkor a jó.
8. Eloszlatjuk a pite tetején a habot és 200 fokon, a sütő legfelső rácsán kb. 5 perc alatt rápirítjuk.

Figyelem!!!
Mielőtt még szó érné a ház elejét, tudom, hogy az igazi Tarte au citront nem kell sütni,mert nem így készül a krémje, de nekem ez a citromtortám!Legközelebb viszont kipróbálom úgy is!!




Saturday, 3 November 2012

Kelt tészta parádé


Általában, amikor kelt tésztát sütök, akkor 3 napig azt eszünk:) Nem lehet mindig friss élesztőt kapni, amikor sikerül, akkor pedig a 10 dekás csomagot igyekszem felhasználni az utolsó morzsáig. Gyerekkorom óta van valami beteges vonzalmam a friss élesztőhöz, már kiskoromban is imádtam az illatát. Így van ez a mai napig is, mikor megveszem, hazáig szagolgatom.Nyilván ezért is imádom a kelt tésztás sütiket meg sós cuccokat. Tegnap sikerült beszereznem friss élesztőt, le is sütöttem egy adag négysajtos pogácsát. Gondoltam, kitart majd egész hétvégén, ehhez képest felkeltem reggel és hiába kerestem, hogy megegyek 1-2 darabot,mielőtt a reggeli antibiotikumot beveszem, Zé közölte, hogy azt a maradék 20-30 darabot ő reggelire megette,ami a tányérban volt, de ő azt hitte, még van. Hát mondom, én is!!!
Így hát begyúrtam egy adagot a réges-régi Virslis kifli tésztájából és már akkor eldöntöttem, hogy fele édes, fele sós lesz.Íme a végeredmény.


Hozzávalók 
8 db édes kiflihez és kb. 12 darab sós csigához:

500 gr liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
1 dl olaj
1 tk. só

Az édes kiflikhez: fahéjas cukros és cukrozott kakaó (nem Nesquik és bűntársai: keserű kakaópor+kristálycukor)

A sós csigákhoz:
200 gr Philadelphia sajtkrém
3 szál újhagyma
ízlés szerint sajt ( nálam Cheddar)

A tetejére:
1 felvert tojás


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet és az olajat majd kézzel vagy géppel tésztává gyúrjuk. ( Pici olaj vagy tej még mehet bele, ha túl sűrűnek találjuk.)
3. Meleg helyen megkelesztjük. ( 50 fokos sütőben letakarva kb. 20 perc)
4. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk és kettévesszük. 

Édes kifli elkészítése:
1. A tészta egyik felét kör alakúra nyújtjuk és nyolcfelé osztjuk a tésztát,mintha csak egy pizzát szeletelnénk fel. 8 körcikket kapunk
2. A cikkeket egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk, a széles felét megszórjuk a fahéjas/kakaós cukorral és a széles fele felől feltekerjük.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, felvert tojással megkenjük a tetejüket és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
A sütő alsó rácsára tegyünk egy vízzel teli lábast vagy tepsit, így finom puhák lesznek a kiflik. Miután kisültek,még melegen spricceljük meg őket hideg vízzel, ezzel is rásegítve, hogy puhák maradjanak, ha netán nem esszük meg őket azonnal.:)


Sós csiga elkészítése:
1. A tészta másik felét téglalap alakúra nyújtjuk.
2. A töltelékhez a reszelt sajtot, a krémsajtot és a felkarikázott újhagymát aprítógépben összedolgozzuk.
3. A kinyújtott tésztára egyenletesen rákenjük a tölteléket,majd alulról felfelé haladva feltekerjük a tésztát.
4. Kb.1,5 centi vastag csigákat vágunk és szilikonos sütőlapra helyezzük őket, tetejüket megkenjük felvert tojással.
5. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a csigákat.

Itt is hagyjuk bent a sütőben a vízzel teli tepsit vagy lábast, hogy puhák legyenek a csiguk.



Friday, 2 November 2012

Sajtos pogácsa 4 sajttal

Ma délben keltem fel. Lusta vagyok,mióta nem dolgozom, valljuk be, de 1 hét pihenés nekem is jár. Az első amit megláttam félig csukott szemmel a fészbukon, az az volt, hogy Era barátnőm pogácsát sütött. Még félálomban küldtem neki az üzit: Era, receptet, azonnal!!!És úgy mondom, a világ legeslegfinomabb pogácsája ez, pláne így 4 féle sajttal a tetején, hogy 2 nappal a határidő előtt be tudjam nevezni az én drága Nyammm Zsófim játékára:) Nem mondom, hogy pikk-pakk megvan,de én ennek minden nap képes lennék nekiállni, annyira finom :)


Hozzávalók 
(kb.100 db mini pogácsához)

50 dkg liszt
25 dkg  margarin
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
1 tk. cukor
só ízlés szerint

Tetejére:
1 tojás (vagy a megmaradt 2 fehérje)
reszelt sajt ( mozzarella, parmezán, cheddar, jarslberg vegyesen)


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat, a tejfölt, az élesztős tejet.
3. Tésztává gyúrjuk, meleg helyen ( sütő 50 fok, legjobb) letakarva kb. félóráig kelesztjük.
4. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk. ( Közben kétszer-háromszor hajtogathatjuk a tésztát: kinyújtjuk téglalap alakúra, a bal oldalon egyharmadát behajtjuk, a jobb oldalon is, a tetejét lehajtjuk az aljára. Megint kinyújtjuk, megint hajtogatjuk. Ha van egy kis időnk, kedvünk hozzá, hajtogassuk meg, mert nagyon szép leveles pogit kapunk. Én mindig is imádtam úgy enni az ilyen pogit, hogy levelenként: először az alját, a végén meg a sajtos kalapját :))
5. Tehát 1,5 centi vastagra nyújtjuk, tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük őket. Tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk reszelt sajttal.
6. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük,míg aranybarna nem lesz a tetején a sajt. (Nekem ezek a minipogik 15 perc alatt megsültek.)