Monday, 29 October 2012

Créme Brülée

Szombaton megérkezett a karamellizáló pisztolyom!Miután sikerült hozzá butángázt is nagy kínnal szerezni, tegnap méltóképp avattam fel a csodaketyerét: Créme Brülée-vel.Bevallom, én még nem is ettem soha ilyen desszertet, úgyhogy nem is tudom, magának a krémnek milyennek kell lennie, de amondó vagyok, hogy nem a legjobb receptet sikerült kiválasztanom. Legközelebb fele-fele arányban fogom tejjel és tejszínnel készíteni, nem csak tejszínnel, mint most.Arra viszont tökéletes volt, hogy a karamellpisztolyt felavassam, remek kis szerkezet, imádni fogom :)


Hozzávalók 4 kis adaghoz:

2,5 dl tejszín
100 gr cukor ( plusz  4 tk. a karamellhez)
3 tojás sárgája
1 tk. vanília esszencia

Egyéb: 4 db hőálló szufléforma ( ramekin)


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
2. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, egészen addig, míg fehér színe nem lesz.
3. A tejszínt felforraljuk, majd kis lángon 5 percig rotyogtatjuk, folyamatosan kevergetve.
4. Ismét felforraljuk, majd félrehúzzuk. Folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos krémet.
5. Visszatesszük a tűzre és addig főzzük, míg el nem kezd sűrűsödni.
6. A krémet elosztjuk 4 szufléformában, amiket egy tepsibe állítunk.A tepsibe forró vizet öntünk,nagyjából annyit, hogy a formák feléig felérjen.
7. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Mikor kezd barnulni a teteje és kezd megszilárdulni a krém, de még remegős, kivehetjük. 
8. Hűtsük ki őket majd tálalás előtt 1-1 teáskanál cukrot szórjunk a tetejükre és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk rá.
(Karamellpisztoly hiányában a sütő grillfokozatán is megoldható a feladat.)






Sunday, 28 October 2012

Tojássárgája-tojésfehérje dilemma

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem mindig óriási fejtörést okoz, hogyha olyan sütit készítek, amibe csak a tojás sárgája vagy csak a fehérje kell, akkor mit csináljak a másik felével?Most is épp ezen agyalok, a Créme Brülée a sütőben, a 3 tojásfehérje meg egy koktélospohárban várja a sorsát, amiről egyenlőre fogalmam sincs...Gondoltam, utánanézek akkor, mit is lehet alkotni a konyhában, ha felesleges tojássárgáink illetve fehérjéink vannak.
Receptet nem teszek közzé sehol,csak mintegy felsorolás jelleggel!Természetesen aki még hozzátenne valamit, azt várom kommentben szeretettel és kiegészítem a felsorolást!

Tojássárgája felhasználásával készíthető ételek, sütemények,desszertek:

-tojáslikőr :) ( az első, ami eszembe jutott)
-majonéz
-pogácsa,perec,keksz
-linzerfélék
-fánk
-Créme Brülée
-vaníliakrém (custard)
-fagylalt
-Panettone olasz kalács
-mignon tölteléke
-puncs
-édes/sós kiflik


Tojásfehérje felhasználásával készíthető ételek, sütemények, desszertek:
-macaroon
-Pavlova-torta
-habcsók, habkarika
-kókuszcsók
-Angyaltorta
- Amerikai frosting
-gyümölcshab
-gyümölcskenyér
-francia krémes

Fontos: a tojásfehérjét le lehet fagyasztani!

Friday, 26 October 2012

Céklás brownie


Röpködnek a blogvilágban a különféle zöldséges sütemények. A répatortával kezdődött minden, azóta már cukkinit, céklát is teszünk a sütibe. Én szégyenszemre még egy ilyet se csináltam, de Erika céklás brownie-jával azóta szemezek, hogy felkerült a receptje, melyet Rachel Allen-nek köszönhetünk.
Ma aztán sort kerítettem rá és azt kell mondjam, rendkívül érdekes.Aki a klasszikus értelemben vett brownie-ra számít, az csalódni fog. Annál sokkal lágyabb, krémesebb, szaftosabb süteményt kapunk- a cékla jelenlétének köszönhetően.Ugyanakkor nem kirívó a cékla íze és annak ellenére, hogy rendkívül csokis-amilyennek egy igazi brownie-nak kell lenni- azért mégis ott az a 30 deka cékla, ami mássá teszi! Érdemes kipróbálni!


Hozzávalók
(kb. 25x25 cm-es tepsihez)
27 dkg főtt cékla
25 dkg étcsoki
25 dkg vaj
3 tojás
30 dkg cukor
7,5 dkg liszt
5 dkg kakaópor
csipet só
fél tk. sütőpor


Elkészítés:
1.Én szerencsére készen vettem főtt céklát, így lényegesen lerövidült a folyamat, amennyiben nyers céklát veszünk, fedő alatt alacsony lángon főzzük meg. Cékla méretétől függően 30-60 perc lehet. Ha kész, húzzuk le a héját, vágjuk apróbb kockákra és botmixerrel pürésítsük. ( Mivel az én botmixeremből az uram kivette a biztosítékot, aprítógépben aprítottam össze, így nem lett teljesen pürés, de mivel megsül, nem fognak ordítani benne a cékladarabok.)Tehát a céklát előkészítettük, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A tojásokat a cukorral keverjük habosra.
3. A vajat a kockákra tört étcsokival mikróban 2x1 perc alatt melegítsük meg, keverjük simára. ( Vízgőz felett is olvaszthatjuk természetesen.Az eredeti recept a vajat a cukorral habosra keveri, nekem egyszerűbb volt a vajat a csokival melegíteni-lehet, hogy ezért lett kicsit szaftosabb?)
4. Egy tálba szitáljuk a lisztet, kakaóport, sót, sütőport.
5. A cukros-tojáshoz adjuk az olvasztott vajas csokit, a céklapürét, végül forgassuk bele a száraz anyagokat.
6. Egy tepsit vajazzunk ki, az aljára tegyünk sütőpapírt. Borítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük készre. 



Tuesday, 23 October 2012

Svéd mandulatorta


Második próbálkozásom volt ez az Ikeás svéd mandulatorta reprodukálására. Az első olyannyira lett rossz, hogy szószerint a kukában végezte. Akkor még nem tudtam tojásos-keményítős krémet csinálni.Olyan szépen berántottásodott, hogy maximum pirítós kenyérrel lehetett volna tálalni.
A mostani lényegesen jobban sikerült.Ha követem Emőke receptjét tisztességesen és héjas mandulát darálok le, nem pedig szeletelt mandulát, és a muscovado cukrot sem világosbarna nádcukorral helyettesítem, akkor valóban ikeás lett volna a tésztája és pont olyan lett volna. Viszont a krémje nagyon jó,és betöltve azért egészen olyan lett. Köszönöm a kiváló receptet Emőke, még dolgozni fogok rajta, hogy nekem is tökéletesre sikerüljön:)

Hozzávalók:
(24 cm-es kapcsos tortaformához)

A tésztához:
4 tojásfehérje
120 gr nádcukor (muscovado)
250 gr héjas mandula ledarálva
50 gr héjas mandula félig ledarálva

A krémhez:
4 tojássárgája
30 gr keményítő
2 dl tej
200 gr vaj felkockázva
100 gr porcukor
1 tk. vanília esszencia

A tetejére:
50 gr szeletelt mandula

Egyéb:
24 cm-es kapcsos tortaforma
sütőpapír


Elkészítés:

 A krém elkészítése:
1. A tojásokat a cukorral, a vaníliával, keményítővel és pici tejjel habosra, simára keverjük.
2. A tejet felforraljuk majd félrehúzzuk.
3. Folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos keveréket és visszatesszük a tűzre.
4. Kézi habverővel kevergetve kis lángon addig főzzük,míg puding-sűrűségű nem lesz. ( kb. 2-3 perc)
5. Ha kész, azonnal hozzádolgozzuk a vajat, csomómentesre keverjük.
6. Hideg vízzel vagy jéggel teli lábasba állítjuk a krémet, hogy minél hamarabb lehűljön.

A tészta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát és a darált cukrot.
3. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk a massza felét és 15-20 perc alatt készre sütjük.
4. Hasonlóképp járunk el a tészta másik felével is.

A torta összeállítása:
1. A kihűlt tésztalapokat betöltjük a krémmel, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk vele.
2. Szeletelt mandulával megszórjuk a tortát, néhány órára hűtőbe tesszük.



Rémséges ételek-italok Halloweenra

Hetek óta az Ijesztő sütik Halloween-ra bejegyzésre kattintotok a legtöbben, úgy látom,mindenki tervezi,hogy valami véres-undorító-rémisztő desszerttel rukkol elő!
Íme még néhány inspiráció :)






Egy italt tölthetek valakinek?

Ice cream vagy Eye-scream?:)








Spagetti carbonara újragondolva


Egészen eddig a tojásos carbonara futott nálunk. Rántottás volt,mert még véletlen sem szerettünk volna ételmérgezést kapni tőle. Akinek már volt, tudja milyen. Nekem kétszer is, így nem kockáztatok.
Készült most egy tojásmentes változat és én mondom, nagyon finom. Z is már másodszor követelte azóta, hogy kipróbáltam. Z-nek pedig hihetünk, megbízható ember :)


Hozzávalók:
fél csomag spagetti
20 dkg bacon
3 dl tejszín
5 dkg frissen reszelt parmezán
só,bors, őrölt szerecsendió


Elkészítés:
1. A tésztát kifőzzük.
2. A bacont száraz serpenyőben ropogósra lepirítjuk.
3. A tejszínt összekeverjük a reszelt sajttal, picit fűszerezzük.
4. A kifőtt tésztára ráöntjük a parmezános tejszínt és a bacont és pár perc alatt összeforraljuk.
5. Azon melegében, parmezánforgácsokkal megszórva tálaljuk.


Ropogós citromos-kekszes muffin

A meglepetés erejével hatott rám ez a süti, mikor este fél 12-kor kihúztam a sütőből.
Valami gyors éjszakai nasi kellett, de leginkább csak azért, hogy meggyőzzem magam, nincs mit szépíteni, híztam 4 kilót és még most kell visszavenni, mielőtt más számjeggyel kezdődik a testsúlyom...Hát valamit változtatnom kell,mert ha így folytatom, hamarosan háromjegyű lesz.
Soha nem sütöttem még olyan muffint, aminek ropogós, "crunchy" a teteje. Ez is most véletlen lett ilyen. Az eredeti receptet jócskán átalakítottam, az alapkoncepció az volt, hogy joghurtos legyen, ne tejes,mert a tejet a reggeli kávé után megint kint hagytam a konyhapulton...
A recept írja is, hogy nagyon tömör lesz a tészta,valóban, szinte gyúrni lehetett volna és kinyújtani. Na de ez volt a titka annak, hogy cruncy legyen!!!Isteni!!!!!!


Hozzávalók
(12 db normál méretű muffinhoz)
300 gr liszt
225 gr cukor
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
225 gr citromos joghurt
1 tojás
1 tk. vanília esszencia
4 ek. olvasztott vaj
70 gr keksz (nálam sima háztartási, itt "Rich tea")


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a darabokra tört kekszet.
3. A tojást a vajjal, a vaníliával és a joghurttal simára keverjük.
4.A joghurtos keverékhez hozzáadjuk a száraz anyagokat és alaposan összekeverjük, összedolgozzuk. Nagyon sűrű, masszív tésztát kapunk.
5. Kanalazzuk a tésztát szilikonos muffinformába és 25 perc alatt süssük készre.





Sunday, 21 October 2012

Hagymakrémleves


Régen rájöttem már, hogy a krémlevesek nem fotogén élelmi anyagok. Egy kicsit sem. Viszont annál finomabbak, így a róluk készült előnytelen képek ellenére megérdemlik, hogy a blogon legyenek ők is.
Zé ezt a hagymakrémlevest kérte a szülinapjára. Semmi nagy fakszni, csak egy egyszerű hagymakrémlevest kért. Amit eredetileg cipóban akartam tálalni ( a legeslegelején ráadásul HÁZI cipóban), de amint kikristályosodott a Szabolcsi almás máktorta ötlete, tudtam, hogy a cipóból úgysem lesz semmi. 
Úgy is lett. A tortára majd' 4 órám ment rá, így a krémleves rendkívül egyszerűen került terítékre. De természetesen sikert aratott.:)


Hozzávalók:
( 2 kis adaghoz, nyugodtan duplázzuk-triplázzuk a hozzávalókat)
4 kis fej vöröshagyma
diónyi vaj
fűszervajkeverék
kb. 1 dl tejszín
kb. 1 dj tej
kevés víz

Elkészítés:
1.A hagymát megpucoljuk, apróra felszeleteljük.
2. Egy lábasban diónyi vajat hevítünk, rászórjuk a fűszervajkeveréket és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát.
3. Üvegesre pároljuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje és fedő alatt puhára pároljuk. ( kb. 5-10 perc)
4. A hagyma 3/4-ét átszedjük egy kancsóba és botmixerrel pürésítjük.
5. Visszatesszük az egészben hagyott hagymához, felöntjük tejjel és tejszínnel, esetleg kis vízzel, attól függően mennyire sűrűn szeretjük a krémlevest.
6. Jól összeforraljuk és melegen tálaljuk.
7. Kis reszelt sajt, krutonok mehetnek bele.



Saturday, 20 October 2012

Szabolcsi almás máktorta, az Ország tortája...és az enyém

Tegnap volt az én drága Z-m szülinapja. Valami nagyon-nagyon különleges tortát szerettem volna neki. A tavalyi katasztrofális szülinapi Croquembouche után azonban akkor megfogadtam: idén valami egyszerűt!Könyörgött a máktortáért,mert az a kedvence, de úgy voltam vele, nehogy már a szülinapjára is egy olyan tortát kapjon, amit hétköznap,ünnep nélkül is megsütök...Amikor otthon voltunk és megláttam Kecskeméten valamelyik cukrászdában az Ország tortáját, na akkor tudtam, hogy EZ lesz idén Z szülinapi tortája. Nem csalódtam!És nem csak a tortában nem, most kivételesen magamban sem :) Hatalmas meló volt, majd 4 órám ment rá, de megérte!!Mind a kinézetével,mind az ízével elégedett  vagyok!Nyilván vannak ennél szebb Országtorták,de Z-nek biztos ez a legszebb :)

Az eredeti recept háziasszonybarát átdolgozását Ékes Andinak köszönöm:)


Hozzávalók egy kis alakú, szögletes tortához:

A tésztához:
6 tojásfehérje
6 ek. cukor
pici só
mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
18 dkg darált mák
2 ek. az almás töltelékből
6 dkg édes morzsa (nálam keksz, de lehet babapiskóta is)

Az almás töltelékhez:
80 dkg nyári alma
fél citrom leve
egy kiskanál őrölt fahéj
diónyi vaj
5 dkg cukor

A vaníliakrémhez:
6 tojássárgája
7 ek. cukor
2 kiskanál vanília esszencia
6 dl tej
7 dkg étkezési keményítő (cornflour)
4 dl tejszín (magas zsírtartalmú)


Elkészítés:
Először a krémet és az almatölteléket készítjük el,mert mindkettőnek ki kell hűlnie.

Vaníliakrém elkészítése:
1.A tojássárgákat a cukorral, vanília esszenciával, pici tejjel és a keményítővel habosra, fehéredésig keverjük. 
2. A maradék tejet felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről.
3. A forró tejhez lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgás masszát és visszatesszük a tűzre.
4. Puding-sűrűségűre főzzük. A keményítő nagyon gyorsan dolgozik, ez mindössze 2-3 perc.
5. Hideg vízzel vagy jéggel teli lábasba tesszük a krémet, hogy minél hamarabb kihűljön.
6. Ha kihűlt, robotgéppel átdolgozzuk simára.
7. A tejszínt kemény habbá verjük és szilikonos lapáttal beleforgatjuk a krémbe.
Felhasználásig hűtőbe tesszük a krémet.

Személyes véleményem erről a krémről az, hogy a legeslegfinomabb krém amit valaha ettem!Könnyű, nem csömör, nagyon jó az állaga, ideális lehet cupcake-ekhez is, de én ezentúl tuti minden tortát ezzel a krémmel töltök be!


Az almás töltelék elkészítése:
1. Az almát megpucoljuk, kivesszük a csumáját. Ezután kell, hogy legyen 80 dkg almánk.
2. Lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citromot.
3. Diónyi vajat hevítünk egy nagy serpenyőben és ezen kezdjük párolni az almát. 
4. Addig pároljuk, amíg az összes lé el nem fő alóla.
Ha kész, ezt is félre tesszük hűlni.


A tészta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük  175 fokra. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk  a többi hozzávalót:a darált mákot,a cukrot, a fahéjat, a sót, a citromhéjat, az almás tölteléket és a darált kekszet/babapiskótát.
3. A tészta 2/3-át ráöntjük a sütőpapírral bélelt tepsire és szilikonos keverőlapát, habkártya segítségével egyenletesen eligazgatjuk. 
4. 10-12 perc alatt megsütjük . Mikor a tészta széle már barnul, kivehetjük a sütőből.
5. Újra terítsünk sütőpapírt a tepsire és a tészta maradék 1/3-át a tepsi felén oszlassuk el. Hasonlóképp járjunk el.
6. Ha kihűlt a tészta, óvatosan fejtsük róla le a sütőpapírt, egy vizes ruhával vagy szivaccsal kenjük meg a tészta alját, így könnyebben le tudjuk húzni a papírt.
7. Az első adag tésztát vágjuk 4 egyenlő részre, a második adagot pedig 2-re és meg is van a 6 lap. 
Nem maradt más hátra,mint összeállítani a tortánkat.


A torta összeállítása:
Jó szolgálatot tett volna egy szögletes, pontosan ekkora méretű kapcsos tortaforma, amibe beleigazgathattam volna a sok tésztát meg a sok tölteléket, de jelentem, tortaforma nélkül is összeállítható a torta. Nekem picit vastagak lettek a rétegek,mert 1-1 centit a tészta minden oldaláról levágtam. ( megbarnult, betöredezett, előfordul az ilyen.)

Tehát a tortát a következőképp állítjuk össze:
Alulra kerül az 1. lap. Erre kenjük  a vaníliás krém kb. 1/4-ét. Erre jön a 2. lap. Erre kenjük az almás töltelék felét, majd a 3. mákos lap. Ismét a vaníliás krém 1/4-e, majd a 4. mákos lap. Erre jön az almatöltelék másik fele, majd az 5. mákos lap, 1/4 rész vaníliakrém , a 6. mákos lap és végül a torta tetejét és az oldalát is bevonjuk a vaníliakrémmel.

Díszítés:
Nekem maradt egy kicsi az almás töltelékből, abból raktam ki a szélét, a közepét sűrűn, az oldalát pedig ritkábban megszórtam darált mákkal.
Az eredeti recept szerint a torta oldalainak alsó 2,5-3 cm-ét szórja meg mákkal, a tetejét pedig párolt almaszeletekkel díszíti, aminek a belső élét mártja darált mákba és krémstuffokat is tesz a tetejére.




Wednesday, 17 October 2012

Tojásos lecsó

Néha az ember megkívánja ezeket a magyaros, parasztos kajákat. Ez történt tegnap este is. Hogy ez most lecsó vagy zöldséges rántotta, hát én nem tudom, de nagyon finom. Azt hiszem a lecsó elég tág kategória ahhoz, hogy minden beleférjen.:) Kinek tojással, kinek tarhonyával, kolbásszal, virslivel, bármivel. Nekünk ez most így tetszett.:)


Hozzávalók 2 nagyon éhes személyre:

15 dkg bacon
2 paradicsom
1 sárga kaloforniai paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél cukkini
9 tojás :)
só, bors, pirospaprika

Elkészítés:
1. A bacont száraz serpenyőben lepirítjuk. 
2. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát lereszelve, a felkockázott paprikát, paradicsomot, cukkinit. Sózzuk, borsozzuk.
3. Pár percig együtt pirítjuk, majd mikor kezd levet engedni, fedő alatt puhára pároljuk.
4. Miután elfőtte a levét, hozzáadjuk a tojásokat és készre sütjük.
5. Pirospaprikával megszórva, friss kenyérrel, egy pohár meleg teával finom vacsi kerekedhet belőle.





Fagyi cake pop :)


Figyelem, télifagyi újratöltve!!!ÚÚÚristen, hogy én azt mennyire utáltam!!Rémálmomban ne jöjjön elő az a szikkadt tölcsér és az az elfuserált, jobb napokat látott kakaókrém!
De most itt a 21. század télifagyija!Kell hozzá pár tölcsér, csokikrém, egy vaníliás tészta és 3 szabad óra. Plusz 2 a konyhatakarításra!!
Nekem ebből az adagból 20 fagyi lett, de maradt tészta is és krém is, szerintem 25-30 minifagyira elég, de csak 20 tölcsérem volt :)


Hozzávalók:

A tésztához:
100 gr puha vaj
100 gr cukor
pár csepp vanília esszencia
csipet só
1 tk. sütőpor
2 tojás
100 gr liszt

A csoki ganache-hoz:
250 ml tejszín
300 gr étcsoki
20 gr folyékony glükóz

A díszítéshez:
20 db tölcsér
rózsaszín és sárga candy melts
olaj
szórócukrok, csokigiliszták, csillámpor


Elkészítés:
1. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáütjük a tojásokat,hozzáadjuk a vaníliát  majd mehet bele a liszt, a só, a sütőpor. Kivajazott-kilisztezett 20 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Félretesszük hűlni.
2. A ganache-hoz a tejszínt forrásig hevítjük,majd ráöntjük a kockákra tört étcsokira és hozzáadjuk a glükózt. Simára keverjük, míg az összes csoki el nem olvad.Ha gyorsan hűlne a tejszín, tegyük be fél percre a mikróba és kevergessük tovább. Tegyük félre ezt is hűlni.
3. Előkészítjük a tölcséreket: levágjuk a tetejüket, kb. 6 centi hosszúak legyenek.
4. Ha a tészta kihűlt,tegyük késes aprítógépbe és csináljunk belőle morzsát. A kihűlt csokikrémből annyit adjunk hozzá, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.Tegyük a hűtőbe.
5. A maradék csokikrémet habzsákból vagy egy kis kancsóból töltsük a tölcsérekbe, színültig legyenek.
6. A kihűlt csokis tésztából formázzunk golyókat és nyomjuk rá a tölcsérekre. Az elkészült fagyikat én egy szív alakú jégkockatartóba állítottam, de így is dülöngéltek kicsit.
7. A mártogatáshoz a candy melts-et tegyük egy hőálló edénybe és 1 percig mikrózzuk. Keverjük meg, majd újabb fél perc a mikróban, újabb keverés, újabb fél perc. Ezután annyi olajjal keverjük el, hogy egy folyós masszát kapjunk. ( kb. olyat mint a csoki ganache, mikor kikeverjük a csokit a tejszínnel.)
8. A fagyikat tekerjük be alufóliával úgy, hogy csak a fagyigömb legyen ki belőle. Mártsuk bele gyorsan a candy melts-be, a felesleges csorgassuk le,szórjuk meg szórócukorral, csillámporral, csokigilisztával és állítsuk vissza a jégkockatartóba.
9. Mikor megköt, vegyük le a fóliát. ( Nehogy véletlen megegyük.:)) Ez csak azért kell, hogy a tovább csorgó színes csoki ne a tölcsérre folyjon.

Elég idő-és mosogatásigényes cucc, de egyszer azért érdemes kipróbálni, mert nagyon jópofa.:)


Monday, 15 October 2012

Sárgadinnyés-kókuszos cookie

Vasárnap reggel korán keltem, mentem 11-re dolgozni...Megsajnáltam szegény Z-t, hogy minden vasárnap egyedül van otthon és amíg ő aludt, kisettenkedtem a konyhába, hogy összedobjak valamit. Félóra múlva a meleg kekszet eszegettük a reggeli kávéhoz. Az ötletadó a nővérem, Tündérsüti-Ildó  Epres-kókuszos cookie-ja volt.


Hozzávalók 10 db kekszhez:
60 gr vaj
60 gr cukor
60 gr kókuszreszelék
130 gr liszt
1 tojás
1 ek. gyömbéres sárgadinnyelekvár ( a sajátom, persze :))
pár csepp vanília esszencia
pár csepp sárga ételfesték ( tudom, tudom, nem illik, na de hogy mégse legyen olyan fakó:)


Elkészítés:
1.A vajat a cukorral és a tojással habosra keverem.
2. Hozzáadom a vanília esszenciát, az ételfestéket, a lekvárt.
3. Ezután mehet hozzá a kókuszreszelék és a liszt. Mikor kezd összeállni, a gépi keverésről kézi gyúrásra váltok. 
4. Ha van időnk, tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba a tésztát kb. 15-20 percre, hogy könnyebb legyen belőle gömböket formálni. Nekem most nem volt erre időm, "melegen" is működik.
5. Formázzunk golyókat a tésztából, tegyük sütőpapíros tepsire vagy szilikonos sütőlapra, egy villával kicsit nyomjuk szét és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre.
6. A cookie-nak 10-12 perc után úgy kell kinéznie, mint ami még totál nincs kész, de vegyük ki,mert ahogy hűl,pont annyit fog szilárdulni, amennyit kell. Ha túlsütjük, beletörik a fogunk!
Reggeli kávé, tea mellé kitűnő kis süti:)