Sunday, 26 August 2012

Feketeribizlis-krémsajtos brownie


Ezzel a brownie-val még adós vagyok, és mivel megint régen nem posztoltam, és most egy darabig nem is fogok,mert csütörtöktől a jól megérdemelt 2 hetes magyarországi szabadságomat töltöm, most ezt hozom búcsúzóul-de talán még csütörtökig sütök valamit, ha időm engedi!
Feketeribizlit szerintem évtizedek óta nem ettem és mikor most megkóstoltam, az íze teljesen a jostára emlékeztetett, amit gyerekkoromban ettünk mindig a Mamáéknál a kertben.Na de jöjjön a recept, ami a szokásos brownie receptem.


Hozzávalók 22 cm-es kapcsos tortaformához ( most levehető aljú piteformában sütöttem)
150 gr vaj
300 gr cukor
pár csepp vanília esszencia
csipet só
2 tojás
4-5 ek. holland kakaópor
15 dkg liszt

A krémhez:
15 dkg feketeribizli
10 dkg Philadelphia krémsajt
25-30 dkg porcukor


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra, a formát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. A vajat mikróban 1 perc alatt kézmelegre olvasztjuk.
3. Hozzáadjuk a cukrot, addig keverjük,míg el nem kezd olvadni. Eztán mehet bele a só, a vanília esszencia, a 2 tojás, a kakaópor és a liszt.
4. Simára keverjük és belesimítjuk a formába.
5. 25-30 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha a közepe még ragad.
6. A krémhez simára keverjük a krémsajtot a porcukorral majd hozzáadunk kb. 10 dkg feketeribizlit és alaposan elkeverjük.
7. A kihűlt brownie-t megkenjük a feketeribizlis krémmel majd a maradék gyümölccsel díszítjük.



Friday, 17 August 2012

Halloumi sajt és ráksaláta

Nemrég, egy görög étteremben ettem életemben először grillezett halloumi sajtot. Hát beleszerettem azonnal.
Én ugyan most nem grillen készítettem, hanem csak serpenyőben, olívaolajon sütöttem meg, de legközelebb már megy a sütőbe, a grillrácsra. Egy kis ráksalival és fokhagymás bagettel, jajj de isteni finom volt.


Hozzávalók:

8 szelet halloumi sajt ( kb. 1,5-2 centi vastagra vágva)
olívaolaj

A ráksalátához:
20 dkg koktélrák
3-4 ek. tejföl
majonéz
citromhéj
csipet só


Elkészítés:
1. Egy serpenyőben pár csepp olívaolajat hevítünk.Mikor már forró, belehelyezzük a sajtszeleteket.
2. Pár percig sütjük mindkét oldalát, míg aranybarna nem lesz.
3. A salátához a tejfölt ízlés szerinti majonézzel elkeverjük, picit sózzuk, pár csepp citromlével ízesítjük majd beleforgatjuk a rákokat.

Amit a Halloumiról tudni kell...
Ciprusi eredetű sajt, melyet kecske, juh és tehéntejből állítanak elő.
Alacsony a zsír-és víztartalma, éppen ezért grillezésre, sütésre kiválóan alkalmas: hő hatására nem olvad meg, nem folyik szét.
Sózni semmiképp nem kell sütés/grillezés előtt, mivel saját, sós levében ázik a csomagolásban, így sós íze van.
Eredetileg a tartósítására mentaleveleket használtak, ennek hatására a sajt tovább megőrzi frissességét és intenzívebben kijönnek az ízei.
A ciprusiak a nyári meleg hónapokban előszeretettel fogyasztják a Halloumit görögdinnye társaságában.


Sunday, 5 August 2012

A Lehel téri piacos lángos

Már mindenki elkészítette a Nyammm Zsófi igazi, eredeti, Lehel piacos lángosát, aminek receptjét 1957 óta őrzi féltve Nyammm család. Ma én is beálltam a sorba, ahogy a nagykönyben meg van írva, még fokhagymás kenceficét is csináltam hozzá. Csak becsukom a szemem és mintha a Lehel téren lennék.:) Anyukám, köszönöm :)


Hozzávalók 10 db mini-lángoshoz:

3 dl langyos, kézmeleg víz
2 tk. cukor
2 dkg friss élesztő ( vagy 1 csomag szárított)
1 ek. só
fél kiló liszt
olaj

A piacos fokhagymás kenceficéhez:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 dl langyos víz


Elkészítés:

A-verzió: friss élesztővel
1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
2. Ha felolvadt az élesztő, hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
3. Ezután hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk belőle, letakarjuk és 20 percig kelesztjük.

B-verzió: szárított élesztővel
1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot és a sót. ( Utólag jöttem rá, szárított élesztőnél NYILVÁN nem kell a cukor, de mivel én még sose használtam ilyen cuccot, azért beletettem:)
2. Egy másik tálba szitáljuk a lisztet, rászórjuk a szárított élesztőt majd ráöntjük a cukros-sós langyos vizet.
3. Laza tésztát keverünk belőle, letakarjuk és 20 percig kelesztjük.

Innentől egyforma a folytatás.
4. 20 perc után a tésztát körbelocsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztát felfelé tolni. Erre azért van szükség Nyammm Zsófi szerint, hogy a levegőbuborékok távozzanak a tésztából,ezáltal lazább tésztát kapunk, ami nem fog úgy ragadni.
5. Megint letakarjuk és 5 percig pihentetjük.
6. Ezután tetszőleges méretű gömböket tépkedünk a tésztából, olajozott tálcára tesszük őket és újabb 5-10 percig pihentetjük.
7. A gömböket olajos kézzel megpróbáljuk kör alakúra formázni és bő, tűzforró olajban kisütjük őket, kb. 2-2 percig mindkét oldalát, míg aranybarna nem lesz.


A klasszikus lángos naná, hogy a sajtos-tejfölös, de azért a tejföl alá toljuk csak be azt a fokhagymás kenceficét: a fokhagymát fokhagymanyomóval préseljük szét, vagy reszeljük le. Keverjük el a sóval, olajjal, vízzel és kb. félórára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.