Tuesday, 26 June 2012

JÁTÉK:)))


Eljött a JÁTÉK ideje, tegnap elértük a 150 like-ot, köszönöm mindenkinek!
Úgyhogy most játékképpen egy "Szofikás Vacsoracsatá"-ra hívlak Benneteket!!
Szerintem ismertek már mindannyian annyira, hogy ne legyen nehéz:)
Játsszuk azt, hogy vendégségbe megyek Hozzátok ( mondjuk vacsorázni:)).
Írjátok meg nekem, hogy mi lenne az a 3 fogásos menüt, amivel Szofikát várnátok...És azt is írjátok meg, milyen ételt, sütit vigyen Szofika a házigazdának.
A játék határideje július 5. 
A menüsort a Facebookon várom szeretettel. (tudom, van aki nincs fent, attól itt, kommentben)

És hogy mit lehet nyerni?

A szerencsés nyertest ÉN látom vendégül egy 3 fogásos vacsorára, mégpedig augusztusban, otthon Magyarországon-vagy pedig itt Londonban bármikor.:)

Játékra fel :))))


Monday, 25 June 2012

Spenótos-újhagymás-fetás falatkák

Tegnap úgy keltem fel, hogy spenótos-fetás pogácsát akarok enni. A spenót-feta mindig is jó párosítás volt, erre már akkor rájöttem, mikor még a MB-ben sütöttem a spenótos-fetás pitéket...
Gyorsan gugli, és ráakadtam Szellem a fazékban spenótos pogácsájára. Az enyém ugyan nem pogácsa lett, hanem háromszög és tekercs. Próbálkoztam, hogy hogy lehet a legszebben felszeletelni, hogy minél kevesebb töltelék jöjjön ki belőle,mert ebben azért masszívan van a cucc, nem csak dísznek. 
Mostanában elhanyagoltam a sós dolgokat, mindig csak a torta meg a süti. És ez most olyan jó lett, hogy eldöntöttem, ezentúl sűrűbben sütök sós tételeket. Remélem Ti sem bánjátok:)
És akkor íme a recept, amit páran azonnal követeltetek, holnap már lehet is sütni:)


Hozzávalók:

A tésztához:
45 dkg sima liszt
3 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
1 mk. só
3 dkg olvasztott vaj
3 dl langyos tej

A töltelékkhez:
1 csokor spenót ( hogy ez mennyi, fogalmam sincs....)
5 dkg feta sajt
5 dkg edami sajt
1 ek. tejföl
1 ek. olívaolaj
1 ek. tzatziki saláta ( elhagyható, épp volt itthon, hát beletettem)
őrölt bors
1 csokor újhagyma zöld szára
1 gerezd fokhagyma

A tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag ( nekem elmaradt)


Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejet és az olvasztott vajat, összegyúrjuk.
3. Meleg helyen 1 órát át kelesztjük. ( Továbbra is vallom, 50 fokos sütőbe téve lerövidíthetjük a kelesztési időt.:))
4. Amíg a tészta kel, összeállítjuk a tölteléket.A spenótot leforrázzuk, hogy összeessen, leöblítjük hideg vízzel és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet.
5. Robotgépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt és pürésítjük.
6. Ha megkelt a tészta, mégegyszer átgyúrjuk és háromfelé vesszük.
7. Lisztezett deszkán hosszú csíkra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tetszőleges formára ( háromszögre, tekercsre) vágjuk és kivajazott tepsibe helyezzük.
8. Tetejét egy felvert tojással megkenjük és esetleg szezámmaggal megszórjuk.
9. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. ( Kb. negyedóra)
Én nem szoktam előmelegíteni a sütőt, mikor kelt tésztás sütit sütök,csak akkor kapcsolom be a sütőt,mikor beteszem a sütit, így addig is van ideje még kelni, míg a sütő fel nem melegszik.

Az első adagot sütőpapírral kibélelt tepsiben sütöttem-nem volt nyerő ötlet, alig tudtam levakarni róla a tekercseket. A másodikat már nagyon alaposan kivajazott tepsiben sütöttem, de még így is nehezen jöttek le...Azt hiszem ideje már azt a bizonyos szilikonos sütőlapot beszerezni.



Saturday, 23 June 2012

Áfonyás cheesecake

Az áfonya még mindig a kedvenc gyümölcsöm. Nem tudok betelni vele. Gondoltam, ideje egy cheesecake-nek is,mert régen volt. 
Az eredeti recept innen.
Legközelebb egy lehelletnyi zselatint is teszek bele, a biztonság kedvéért. Félreértés ne essék,megkötött a torta, de úgy még jobb állaga lenne.:)


Hozzávalók ( 22 cm-es kapcsos tortaformához)

300 gr áfonya
100 gr kristálycukor
200 gr keksz
100 gr olvasztott vaj
600 gr Philapelphia krémsajt
100 gr porcukor
3 dl tejszín
2 tk. vanília esszencia


Elkészítés:

1. Egy serpenyőben 3 ek. vizet felforralunk a kristálycukorral. Addig kavargatjuk,míg a cukor el nem olvad és szirup sűrűségűvé nem kezd válni. Ekkor beleforgatjuk az áfonyát. Csak 1-2 percig, épp csak hogy átjárja a cukorszirup őket és egy kis színt adjon az áfonya a szirupnak-2 perc után elkezdenek szétfőni az áfonyák. Szűrjük le a gyümit a szirupból és tegyük félre hűlni.
2. A vajat olvasszuk meg, a kekszet pedig aprítsuk por állagúra. Alaposan keverjük össze.
3. Vajazzuk ki a tortaforma oldalát és az alját is.
4. A kekszes masszát oszlassuk el a tortaforma alján és alaposan nyomkodjuk le egy habkártya vagy egy pohár segítségével. Félórára tegyük hűtőbe.
5. A krémsajtot a porcukorral keverjük simára. Adjuk hozzá a vanília esszenciát és a felvert tejszínt. A tejszínhabot érdemes már csak egy szilikonos lapátta beleforgatni ( nem elektromos mixerrel). Így nem verjük túl a tejszínt.
6. Az áfonya felét is óvatosan  adjuk hozzá a krémsajtos masszához és simítsuk a kekszes alapra. Alufóliával fedjük le és szigorúan 1 éjszakára tegyük hűtőbe.
Amennyiben rásegítünk egy kis zselatinnal, nyilván 3-4 óra múlva már fogyasztható,
7. Tálalás előtt félórával vegyük ki a hűtőből, kapcsoljuk le róla a formát. Locsoljuk meg az áfonyasziruppal és szórjuk meg a tetejét a maradék áfonyával.



Thursday, 21 June 2012

Tisztítókúra-Day 3

Eljött az utolsó nap. Ami sajnos,szégyen vagy nem, számomra délután 4-kor ért véget.
Reggelire megettem 2 körtét, napközben csipegettem a pisztáciát, toltam az Eviant és vártam a du. 4 órát, hogy az ebédszünetemben megegyem a barna rizst a grillezett zöldségekkel. Hát erre már nem került sor. 

Délután 4-re már olyan állapotba kerültem, hogy magamra sem ismertem. Ideges voltam, agresszív ( nem is kimondottan éhes), nagyon-nagyon gyenge, alig bírtam magam vonszolni a munkában, szédültem, remegtem, úgy éreztem, bármelyik pillanatban kicsúszik a talaj a lábam alól.
Úgyhogy az ebédszünetemben már boldogan eszegettem a csirkés cézár salátát...

A mérleg nyelve ma reggelre sem mozdult, tehát a 2,5 napos tisztítókúrát lapos hassal és 55 kilóval zártam, amennyivel elkezdtem. 
Nem mondanám, hogy testileg-szellemileg felfrissültem tőle, inkább belefáradtam. Lehet, hogyha úgy állok neki, hogy otthon tespedek 3 napig, akkor ment volna, de napi 10 óra prezzo mellett a barna rizs meg 1-2 gyümi semmi.

Hajrá, aki kipróbálja és végigcsinálja, annak sok sikert és le a kalappal. A 90 napossal én jobban boldogultam, mint a 3 napossal.:)


Tisztítókúra-Day 2

Eljött a második nap. Mondanom sem kell, korgó gyomorral ébredtem, de nagy reményekkel álltam rá a mérlegre, hogy biztos meglesz az eredménye az első napnak. Hát nem. A hasam ugyan már nem kifelé, hanem befelé állt, de a mérleg ugyanannyit mutatott,mint előző nap. 

Reggeli: 30 dkg áfonya ( kedvenc gyümölcsöm, ebből bármikor bármennyit, jótékony hatásairól nem is beszélve.)

Tízórai: kb. 5 dkg pisztácia

Ebéd: egy kistányér barna rizs néhány salátalevéllel


Uzsonna: tepsiben sült brokkoli reszelt sajttal megszórva ( ezt imádtam, kedvenc zöldségem pedig a brokkoli), de 1 egész fej ( fél kiló) úgy eltűnt bennem, hogy észre sem vettem.

Vacsora:
3-4 ek. tzatziki saláta
( szintén közel áll a szívemhez, na de nem főételnek...)

Emellett legyűrtem napi 2 liter vizet ( kicsit kevesebbet,mint első nap,mert fájni kezdett a vesém tőle), egy duplakávét muszáj volt meginnom, hogy dolgozni is tudjak ( a napi 4 lattet ezzel sikerült pótolnom.)


Tuesday, 19 June 2012

Pisztáciás-snidlinges pulyka

Habár nálam zajlik a tisztítókúra, az uramnál sajnos nem...Mégsem tehettem elé az asztalra 3 szelet grillezett padlizsánkarikát vacsorára, főzni kellett. És nagggggyon nehéz volt megállni, hogy ebből ne egyek. Csak a szószt kóstoltam meg és el is döntöttem, amint vége ennek az átkozott tisztítókúrának, magamat is meglepem egy ilyennel, mert elég jóféle cucc.


Hozzávalók:

fél csomag tészta
50 dkg pulykamell
3 dl tejszín
1 csokor snidling
25 szem pisztácia ( direkt megszámoltam :))
só, bors, szerecsendió
olaj

Elkészítés:
1. A tésztát kifőzzük.
2. A pulyakemellet kis kockákra vágjuk,kevés olajon pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk,őrölt szerecsendióval ízesítjük.
3. Felöntjük tejszínnel és sűrűre beforraljuk. 
4. Beleszórunk egy csokor apróra vágott snidlinget és a durvára vágott pisztáciát.
5. A kifőtt tésztával tálaljuk, a tetejére még szórunk pisztáciát és snidlinget.


Tisztítókúra-Day 1

Belém szállhatott az ördög pár napja, mikor kitaláltam, hogy én bizony végigcsinálom a 3 napos tisztítókúrát. Hogy miért?
1.Látványos súlycsökkenés, laposabbá váló has. ( utóbbi, főleg:))
2. Ragyogóvá, simábbá váló arcbőr, csillogó tekintet ( hát ez aztán nem sokat nyomott a latba, 2 sör után is megvan :))
3.A kúra után hatékonyabbá válik a tápanyagok feldolgozása,a szervezet kilép a tartalékoló üzemmódból.
4. Az emésztési problémák nagymértékben javulnak.

A mintaétrend itt található, nem szentírás, lehet rajta változtatni, de be kell tartani, hogy reggelire szénhidrát, tízóraira magvak, ebédre barna rizs, uzsonnára zöldségek, vacsorára fehérje.

Sajnos nálam az uzsonna olyan későre ( este 8-9) tolódik a munka miatt, hogy a vacsora vagy van, vagy nincs.

Naponta legalább 2-3 liter szénsavmentes folyadékot ( víz, zöldtea) meg kell inni, kávé, koffein, alkohol értelemszerűen nincs.

Íme akkor az én első napom:

Reggeli:
1 kis fürt piros szőlő
1 mandarin

Tízórai:
5 dkg kesudió

Ebéd: 
Kb. 10 dkg barnarizs
2 db grillezett piros kaliforniai paprika
pár szem olívabogyó

Uzsonna: 
grillezett padlizsánkarikák snidlinges joghurtöntettel

Vacsora:
3 dl kefír ( lett volna)


Grillezett padlizsánkarikák snidlinges joghurtöntettel:

A padlizsánt megmossuk, felkarikázzuk.
Egy tepsit kibélelünk alufóliával, pici olívaolajjal meglocsoljuk. Ráhelyezzük a padlizsánkarikákat,picit sózzuk, borsozzuk, vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal.
A sütő grillfokozatán addig sütjük, míg el nem kezd pirulni a teteje, majd megfordítjuk a padlizsánszeleteket és a másik oldalukat is pár percig sütjük.
A joghurtöntethez a joghurtot pici sóval, borssal elkeverjük, hozzáadunk egy kis csokor apróra vágott snidlinget. Ezzel locsoljuk meg a padlizsánkarikákat.


Thursday, 14 June 2012

Super tasty Spanish chicken a'la Jamie, Balázs és Szofika :)

Ez most igazából egy kakukktojás, mert nem én sütöttem. De az én konyhámban készült, én is ettem belőle és amúgy is én pucoltam a krumplit meg a hagymát :DD
Szóval idejött kedves barátom B, hogy Jamie's super tasty Spanish roast chicken-t fogunk sütni. Én meg mondtam, hogy rendben, ha Te mondod, akkor azt sütünk. Vagyis Te, én majd csak segítek. Úgy is lett. És finom is lett. :)


Hozzávalók:

1 kg burgonya
4 citrom
friss petrezselyem
1 db egész csirke
só, őrölt bors
olívaolaj
300 gr chorizo ( ennek híján jóóóó kis magyar házikolbi:)
4 gerezd fokhagyma
15-20 db koktélparadicsom
2 fej lilahagyma
friss rozmaring 
őrölt paprika


Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra kockázzuk. Két citromot bevágunk keresztben és hosszában négybe.
2. A krumplit és a citromot forrásban lévő vízbe dobjuk és 5-10 perc alatt előfőzzük.
3. A csirkét megmossuk, besózzuk, beborsozzuk, pici pirospaprikával bekenjük. A belsejébe beletesszük a 2 citromot ami a krumplival főtt és egy csokor petrezselymet.
4. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, meglocsoljuk vékonyan olívaolajjal. Eloszlatjuk rajta az előfőzött krumplit, 2 lilahagymát felkockázva, apróra vágott rozmaringot, rádobjuk a koktélparadicsomokat is. Sózzuk, borsozzuk.
5. Erre a zöldségágyra ráültetjük a madarat és 220 fokra előmelegített sütőben fólia alatt kb. 1 óráig sütjük. Ezután levesszük a fóliát és további 30-45 percig sütjük, amíg piros és ropogós nem lesz a csirke.
6. Amíg sül a csirke, elkészítjük a "gremolata"-t: 2 citrom reszelt héját, 4 gerezd fokhagymát, egy csokor petrezselymet és olívaolajat kevés sóval és borssal botmixerrel  pürésítünk. Az elkészült madarat ezzel kenegetjük meg.





Epres-narancsos crumble

Nem most volt már, amikor Jucikával a fahéjas-szilvás crumble-t készítettük. Több,mint féléve. Gondoltam, ideje megint összedobni egyet és hát ez most eperből dukál, ennek van szezonja.:)


Hozzávalók egy 22 cm-es pitetálhoz:

kb. fél kiló eper
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
4 ek. cukor
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
őrölt kardamom

A tésztához:
300 gr liszt
175 gr kristálycukor
200 gr vaj

A tetejére: kandírozott narancshéjkockák


Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Az epret mossuk meg, vágjuk félbe vagy négybe, attól függ, mekkorák, és tegyük a pitetál aljára.
3. Szórjuk meg cukorral, a fűszerekkel, reszeljük rá egy citrom és egy narancs héját. Hagyjuj kicsit állni.
4. A tésztához szitáljuk egy tálba a lisztet és a cukrot, majd morzsoljuk hozzá a kis kockákra vágott, jéghideg vajat. Fontos, hogy a vaj mindenképp jéghideg legyen. Morzsoljuk jó alaposan össze a tésztát, borítsuk a gyümölcsre és szórjuk meg a tetejét kandírozott narancshéjjal.
5. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre.





Saturday, 9 June 2012

Black bottom cupcake új köntösben

Íme, bemutatom őket: black bottom cupcake amerikai frostinggal. Drága főnökasszonyom tegnap esti búcsúbulijára készítettem őket, reggel 7-kor keltem, 10-re már kész is volt a 24 darab. A black bottom cupcake nem újdonság már, a világ legfinomabb cupcake-je címért versenyez a Red velvettel, viszont a tetején található American frosting vagy 7-minutes frosting annál inkább újdonság. A vajkrémes frostingnak végleg  leáldozott, de úgy tűnik, az eddigi number 1 krémsajtosnak is. EZ mindent visz. Nagyon könnyű vele dolgozni, isteni finom, és lehet ízesíteni-színezni is. Természetesen a cupcake-ek királynője, a nővérem, a Moha  avatta fel ezt is, nézzétek csak meg milyen gyönyörűek lettek az övéi. :) De most kivételesen úgy gondolom, az enyémek sem lettek annyira csúnyák, pláne, hogy most először nem habzsákból díszítettem őket, hanem habkártyával húztam rájuk a krémet.


Hozzávalók 24 db-hoz:

A black bottom tésztához:
380 gr sima liszt
240 gr kristálycukor
80 gr holland kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
80 ml napraforgóolaj
3 tk. ecet
1 tk. vanília esszencia
250 ml víz

Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát. 
2. Elektromos mixerrel keverjük el alaposan, hogy ne maradjanak benne csomók.
3. Egy kancsóban keverjük össze a vizet, az olajat, az ecetet és a vanília esszenciát.
4. A kancsó tartalmát fokozatosan hozzáöntve a száraz anyagokhoz, mixeljük simára a masszát.
5. Osszuk el szilikonos muffinformában a tésztát ( félig legyen csak a forma, mert eléggé megnőnek) és 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük őket készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, tegyük félre őket hűlni.


Amerikai frosting

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
300 gr cukor ( kristály, de minél apróbb szemcséjű,annál jobb)
2 ek. víz
2 ek. golden syrup

Elkészítés:
1. Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót.
2. Vízgőz felett elektromos mixerrel 7 percig mixeljük magas fokozaton. Vigyázzunk, nehogy megrázzon az áram, komolyan mondom, elég para volt vízgőz fölött áramos kütyüvel dolgozni. De ha én nem haltam bele, akkor nyilván kivitelezhető a dolog.
3. Azért fontos, hogy minél apróbb szemcséjű legyen a cukor, hogy a 7 perc alatt teljesen elolvadjon. Ha mégsem, húzzunk rá 1-2 percet, nem fog tönkremenni a krém. 
4. Ha elkészült, pár percre tegyük félre hűlni, majd habzsákba töltve vagy habkártya segítségével díszítsük a cupcake-eket.





Thursday, 7 June 2012

Mini máktorta

A máktorta örök favorit. De mivel mostanában szeretem a tortákat mini változatban létrehozni, a máktorta sem kerülte el sorsát: minimáktortácskák születtek. És átmentek a vizsgán, így is roppant jópofák na és persze az ízvilág is ugyanaz.:)


Hozzávalók 10 db minitortához:

A tésztához:
100 gr darált mák
75 gr porcukor
fél citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
1 késhegynyi őrölt fahéj
fél ek. liszt
3 tojás

A krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
5 dkg vaj

Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
2. A tojássárgákat habosra keverjük.
3. Egy tálba szitáljuk a száraz hozzávalókat: a darált mákot, a porcukrot, a sütőport, a fahéjat, a citromhéjat és a lisztet. Alaposan elkeverjük.
4. A felvert tojásfehérjéhez adjuk a sárgákat majd óvatosan beleforgatjuk a száraz anyagokat is.
5. Szilikonos muffinformákban elosztjuk a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. ( Kb. 20 perc, tűpróbával ellenőrizzük.)
6. A krémhez a szokásos módon elkészítjük a pudingot majd elkeverjük benne a vajat. Félretesszük hűlni, sütőpapírral letakarjuk a tetejét, hogy ne bőrösödjön be.
7. A kihűlt máktortákat félbevágjuk, megtöltjük kb. 1 teáskanálnyi krémmel.
8. A maradék krémet habzsákba töltjük és a tortácskák tetejét is díszítjük.



Lazacos-rákos rizottó

Mostanában hihetetlen módon rákattantunk a lazacra meg a rákra. El is döntöttük, hogy ezentúl a csütörtök lesz a halnap, akárcsak a szovjet időkben:))
Ma ezt sikerült prezentálnom a halnapra, sajnos most lett kész, ezért ezek a kritikán aluli fotók...
Tegyük hozzá, ÁLrizottó, nem igazi, mielőtt még a rosszakarók megszólnának :)


Hozzávalók:

250 gr rizs
250 gr lazac
125 gr garnélarák
300 ml creme fraiche
fél citrom leve
snidling
diónyi vaj
só, bors

Elkészítés:
1. A rizst kifőzzük.
2. Egy serpenyőben vajat hevítünk, rádobjuk a feldarabolt lazacot. Mikor már kezd fehéredni, hozzáadjuk a rákokat is pár percig együtt pirítjuk őket. Sózzuk, borsozzuk.
3. Ráöntjük a creme fraichet, hozzáadjuk a citromlevet, az apróra vágott snidlinget és sűrűre főzzük. ( Pár perc csupán.)
4. A kifőtt rizst hozzáöntjük a szószhoz és még egyszer összeforraljuk.
5. Frissen vágott snidlinggel és citromkarikával tálaljuk és AZONNAL megesszük az egészet.



Wednesday, 6 June 2012

Angyaltorta-Angel food cake

Nagy reményekkel vágtam bele ma az Angyaltortába, gondoltam, na most, ez lesz életem főműve. Már ezeréve láttam AzEszternél ezt a tortát és annyira megfogott, hogy milyen légiesen könnyű és hát jajjdeszép...Én amúgy is jó barátságban vagyok a tojásfehérjés sütikkel, legyen az macaroon, kókuszcsók vagy épp Pavlova. Bár az elfogyasztásukban nagyobb mester vagyok,mint az elkészítésükben:) Szóval ezek után úgy éreztem, az Angyaltortát nekem találták ki. 
Nem bíztam a véletlenre semmit, még borkősavat is beszereztem, hogy angyalian hófehér legyen a belseje. És mégis. Nem varázsolódtam el tőle. Gyönyörű szép, azzal nincs is bajom, de az íze számomra felejthető. Hangyányit lehet, hogy túlsütöttem, de nem gondolom, hogyha 5 perccel előbb veszem ki a sütőből, jobb íze lett volna.Esetleg az állaga lett volna kevésbé szivacsos. Nem mondom, hogy sohatöbbetangyaltorta, de nekem ez most kicsit csalódás volt.:(
De legalább megtudtam, hogy mire jó a borkősav. Stabilizálja a tojásfehérjét, megnöveli a hőállóképességét, ezáltal könnyen süthetővé válik és nem szárad ki. Ezt a hatást citromlével vagy ecettel is elérhetjük, a lényeg, hogy sav legyen. ( Mostmár értem, miért is kellett ecetet tenni a Pavlovába:)


Hozzávalók: ( 24 cm-es kapcsos tortaformához)
10 db tojásfehérje
120 gr liszt
370 gr cukor
1 tk. citromlé
pár csepp vanília esszencia
pár csepp mandula aroma
csipet só
1 tk. borkősav ( cream of tartar/tartaric acid)- helyettesíthető 3-4 tk. citromlével

Elkészítés:
1. A lisztet a cukor felével egy tálban összekeverjük. A lisztet háromszor szitáljuk át.
2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
3. Hozzáadjuk a cukor másik felét, a citromlét, az esszenciákat és a borkősavat és elektromos mixerrel magas fokozatosan tovább verjük a habot.
4. A lisztes-cukros keveréket 4 részletben hozzádolgozzuk a tojásfehérjéhez.
5. NEM kivajazott tortaformába öntjük a masszát, párszor hozzácsapjuk a konyhapulthoz és egy késsel csíkokat húzunk bele, hogy eltávolítsuk a levegőbuborékokat.
6. 175 fokra előmelegített sütőben, alulról a 2. rácson 35-40 percig sütjük.
7. Tűpróbával ellenőrizzzük, hogy a torta közepe is megsült-e. Mikor már nem ragad, kivesszük a sütőből, megfordítjuk a tortát és egy rácson hagyjuk kihűlni.
8. Ha kihűlt, egy késsel óvatosan körbevágjuk az oldalát és kiműtjük a tortát a formából.
9. Friss málnával, áfonyával tálaljuk.



Sunday, 3 June 2012

...tell me about yourself...

Elmaradásom bőven van, nemcsak kajákkal, hanem ezzel a díjjal is, amivel drága Emi lepett meg:) Mégegyszer, itt is nagyon köszönöm neki:) A szabály szerint 15 bloggernek kell továbbítani a díjat, ő azonban mindössze egynek adta tovább,és ez én voltam. Nagyon-nagyon jólesett:)

15 bloggernek én sem adom most tovább, Emihez hasonlóan én is egyet választok, aki úgy érzem nagyon közel áll hozzám, és noha még személyesen nem találkoztunk ( ami késik, nem múlik), mégis mindennapjaim része a blogja.Nyammm Zsófi, Te vagy:))))
A játék másik részeként el kell árulnom  7 dolgot magamról, amit eddig a blogon nem tudhattatok meg rólam. Hűűű, ez lehet, hogy nagyobb falat nekem,mint 15 embernek továbbadni. Lehet, hogy háromig sem jutok:))


1. A Szofika nevet kb. 10 éve nővéremtől kaptam, a Tankcsapdás Lukács Laci kutyája után.:)) Hogy miért, az hosszú sztori, de roppant megtisztelő a névválasztás,nem?:))Amíg a blogot el nem kezdtem írni, addig csak a nővérem hívott Szofikának. Amúgy Giuditta vagyok-na jó, Judit néven anyakönyveztek-, de maradjunk csak a Giudittánál.:)

2. Lassan már 3. éve élek Londonban, ami otthonról a legjobban hiányzik a családomon és az 1-2 barátomon kívül, az nem más, mint a kismadaram, Luigi. Voilá, itt is van ő, Luigi, anyával:))
Luigi egyébként egy kislány nimfapapagáj, aki hihetelen módon kötődik az emberekhez.


3. Végzettségemet tekintve idegenvezető vagyok, ezenkívül rendelkezem egy hasztalan orosz-olasz bölcsészdiplomával is.

4. Élek-halok Lady Gagáért :))), egy fotózás kedvéért még a bőrébe is bújtam.:)


5. Kedvenc gyümölcsöm a görögdinnye, kedvenc fagyim a pisztácia, kedvenc italom a Gintonic, alkohol nélkül meg az almalé:)

6. Hipochonder vagyok, a szó legnemesebb értelmében. Megszámlálhatatlan baleset, másodfokú égés, vágás, tetanusz,agyrázkódás, sertésinfluenza, műtét lelhető fel a kecskeméti kórházban a kartonomban.

7. Amikor majd egyszer eljön a nagy pillanat, hogy meggazdagszom vagy nyerek a lottón, a nővéremmel nyitunk egy vendéglátó egységet-hogy pontosan mit, az egyenlőre titok:)

Ráksaláta

Én aztán szökőévente egyszer eszem salátát, sajnos. Nem mintha fogyókúrára akarnám magam fogni-lassan már oda jutunk, hogy inkább hízókúrára kellene...Legutóbbi kísérletem a salátaevésre is kudarcba fulladt, amikor péntek este fodrásznőmmel, Mariannal elmentünk úszni és megbeszéltük,hogy utána bedobunk egy salit valahol...Félórával úszás után naná, hogy a kebabosnál ültünk, chicken kebab burger, természetesen sült krumplival.
De ezek a rákok meg a ruccola már 2 napja a hűtőben figyeltek és ma eljött az igazság pillanata. Saláta. Naná, higy fokhagymás bagettel.:)


Hozzávalók:

kb. 20 dkg garnélarák
2 marék ruccola saláta
paradicsom
diónyi vaj
só,bors
2 gerezd citrom
fokhagymás bagett

Elkészítés:
1. Egy serpenyőben vajat hevítünk. Rádobjuk a rákokat, nagyon picit sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan kevergetve, a serpenyőt rázogatva 6-7 perc alatt megsütjük őket.
2. Egy tányérra halmozzunk egy marék ruccolát, néhány szelet paradicsomot.
3. A ruccola-fészek közepébe helyezzük a rákokat és locsoljuk meg a vajjal, amiben sütöttük.
4. Tegyünk egy citromgerezdet a tetejére és meleg fokhagymás bagettel tálaljuk.
Nyilvánvalóan nem életem főműve ez a saláta, de finom volt.A lényeg pedig mindig ez.:)


Őszibarackos-mangós-mascarponés pohárkrém

Nem is mentegetőzöm, eltűntem, megint...De most visszatértem ezzel a remek kis desszerttel, amihez Nyammm Zsófim szolgáltatta az alapötletet :))
Valóban jópofák ezek a pohárkrémek, pikk-pakk megvannak és akár azonnal is fogyaszthatók, kivéve ezt,mivel a piskóta miatt várni kell vele 1-2 órát, hogy megpuhuljon.


Hozzávalók 2 nagy pohárhoz:

kb. 10 db babapiskóta
25 dkg mascarpone
porcukor 
1 mangó
1 konzerv őszibarack, levével együtt

Elkészítés:
1. A mascarponét keverjük simára annyi porcukorral, amennyire édesen szeretnénk a krémet.
2. A mangót hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra.
3. Az őszibarackkal együtt botmixerrel pürésítsük.
4. A pohár alját béleljük ki babapiskótával, majd borítsuk be mascarponéval. Erre öntsünk az őszibarackos-mangópüréből. Ezután ismét babapiskóta, mascarponé, püré.
5. Néhány órára tegyük hűtőbe.