Friday, 18 May 2012

A Rákóczi-túrós


A Rákóczi túróst mióta az eszemet tudom, imádom. Soha nem jutott eszembe, hogy én ezt itthon megcsináljam, de ma annyira rossz napom volt, hogy dúlva-fúlva jöttem haza és azonnal úgy döntöttem, rajtam most csak egy egész tepsinyi Rákóczi-túrós segíthet. 2 ekkora kocka után picit jobb színben is láttam a világot.:)
Ami a receptet illeti, Strawberry Jucinak van kettő is Rákóczi túrósból,egy "egyszerűbb" és az "eredeti".
Na ebből a kettőből született meg az enyém.


Hozzávalók ( én 24x24 cm-es tálban sütöttem, így elég rusztikus lett, érdemesebb nagyobb tálban készíteni, akkor csinosabb lesz)

A tésztához:
25 dkg simaliszt
6 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2 !! tojásfehérje
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet szikkadt kenyér
( ízlés szerint mazsola, nálam nem került bele)
baracklekvár

A tetejére:
4 tojásfehérje
16 dkg kristálycukor


Elkészítés:

Tészta:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félóráig hűtőszekrényben pihentetjük. ( Pihentetés nélkül is működik a dolog.)
2. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és belesimítjuk egy tűzálló tálba/tepsibe, villával sűrűn megszurkáljuk.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.

Töltelék:
1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a villával áttört túrót, a citromhéjat és a tejfölt. 
3. Ezután mehet hozzá 2 szelet kenyér belseje ( a héját vágjuk le) apró kockákra vágva.
4. Végül óvatosan keverjük hozzá a fehérjehabot is.
5. Az elősütött tésztát vékonyan kenjük meg baracklekvárral és simítsuk rá a túrós tölteléket.
6. 150 fokos sütőben 25-35 perc alatt süssük meg. ( Attól függ, mekkora az edény, az enyém magas lett, így majdnem 40 percig sütöttem.)
Szúrjunk a sütibe egy fogpiszkálót és ha megszilárdult a krém, vegyük ki a sütőből.

Hab:
1. A tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni.
2. Mikor már teljesen kemény, adjuk hozzá a kristákycukrot és verjük tovább.
3. Sűrű, csillogó, fényes habot kell hogy kapjunk.
Fontos, hogy ne az elején tegyük bele a cukrot,mert akkor nem verődik fel, hanem csak akkor, mikor már kemény a hab.
3. A túrótöltelékre simítsuk a masszát és habkártyával simítsuk el. Egy villával húzzunk hullámvonalakat a habba.
VAGY
Töltsük csillagcsöves nyomózsákba a masszát és rácsosan húzzuk a krém tetejére.

4. Ezután mégegyszer visszamegy a cucc a sütőbe:
A változat: csavarjuk a sütőt maximumra és addig süssük,míg barnulni nem kezd a hab teteje. ( Így csináltam most én.)
B változat: 130-140 fokos sütőbe tegyük a Rákóczit és nyitott sütőajtó mellett szárítsuk a habot. Mikor megszilárdult, kész.

Ha rácsosra húztuk a habot a sütemény tetején, akkor töltsünk habzsákba baracklekvárt és a rácsok közeit ezzel töltsük ki. Ha nem rácsos a teteje, akkor meg csak kanalazzunk mellé ízlés szerint egy kis lekvárt.




Wednesday, 16 May 2012

Húsgolyós-gombás penne

"Meatballs al forno" a munkahelyemen a neve.Némi változtatással készítettem, de az enyém jobban néz ki, na.:) Semmi fakszni, egyszerű hétköznapi vacsi, még sztorija sincs.:)


Hozzávalók:

fél csomag penne 
12 db húsgolyó ( nálam most  félkész:)
5 dl bazsalikomos paradicsomszósz
5-6 nagyobb fej gomba
olaj
tetejére cheddar és red leicester sajt

Elkészítés:
1. A tésztát kifőzzük.
2. A húsgolyókat bő olajban, folyamatosan forgatva kisütjük, majd félbevágjuk őket és félretesszük.   
( Legalább ellenőrizzük, hogy átsültek-e, én ezzel mindig bajban vagyok:)
3. Kevés olajon lepirítjuk a vékony szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a húsgolyókat.
4. Felöntjük a paradicsomszósszal és összeforraljuk.
5. A kifőtt tésztát összekeverjük a szósszal, tűzálló tálba tesszük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben addig sütjük,míg a tetejére pirul a sajt.


Életem 1. tiramisuja

Végre ennek is eljött a napja. Tiramisu. Kényes dolog. Nagyon rosszat lehet csinálni, ha előkerül a rumaroma, mascarpone helyett a tejszínhabspray és neadjisten még zselatint is keverünk hozzá biztos ami biztos alapon, hogy tartson és szép képeket lehessen róla csinálni...Na ezt nem csináltam én, hanem követtem Nyammm Zsófi utasításait és nekiveselkedtem tegnap életem első tiramisujának.
3 óra után felvágtam (mit felvágtam, átcsorgattam a tálból egy tányérra:)))...Az olyan desszerteket, amiket órákon át-Jézus Mária, talán 1 éjszakán át is-a hűtőben kell érlelni, nem nekem találták ki. Ha kész, én AZONNAL akarom. Na ez nem az a történet. Tegnap vajmi kevés esélyt láttam arra, hogy ezt le lehet fotózni, aztán ma délután hazatérve a munkából már egy fokkal jobbnak bizonyult a helyzet. Legközelebb egy kicsit több babapiskóta ( miért is nem annyit tettem bele, amennyit a recept ír...?) és tökéletes lesz. De az ízével nem veszi fel semmi a versenyt. Zsófikám, megint csak köszi:)


Hozzávalók (30x25 cm-es tálhoz)

500 gr mascarpone
6 tojás
6 ek. cukor
pár csepp vanília esszencia vagy 2 csomag vaníliás cukor
400 gr babapiskóta
2 ek. konyak/rum/marsala bor
4 dl erős feketekávé
csipet só
kakaópor

Elkészítés:
1.A kávét lefőzzük és hozzáadjuk a szeszt.
2.A tojásokat szétválasztjuk: a sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliával majd hozzáadjuk a mascarponét és simára keverjük.
3. Ezután óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
4. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a konyakos kávéba és egy jénai tál aljára hosszanti irányban szép sorban egymás mellé helyezzük őket.
5. Az első réteg babapiskótára rákenjük a mascarponés krém felét.
6. Ezután újabb réteg babapiskóta következik, de most keresztben helyezzük őket a krémre.
7. Rásimítjuk a krém másik felét is, egy habkártyával elsimítjuk a tetejét, alufóliával letakarjuk és kérem szépen most jön a neheze: frankón 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
8. Tálaláskor kakaóporral megszórjuk.


Monday, 14 May 2012

Banános-karamellás süti

Szokásos hétfő reggel. Fél 10-kor kipattan a szemem, fészbuk bekapcsol. Első dolog amit meglátok: Linyah-nál banános süti "önmagától képződő karamellszósszal".Micsodaaaaa??Felidéződtek bennem karamellizálással kapcsolatos élményeim, amik rendre másodfokú égéssel végződtek. Azon nyomban kimásztam az ágyból, pizsamában kicsattogtam a konyhába és 10 perc múlva betettem a sütőbe a sütit. És nem csalás, nem ámítás: a karamellszósz tényleg önmagától képződött. Na ez azért már valami. Köszi, Linyah :)


Hozzávalók: 
12,5 dkg liszt
3 tk. sütőpor
csipet só
10 dkg kristálycukor
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj
2 kisebb érett banán
2 dl tej

Az önmagától képződő karamellszószhoz:
2 dl víz
1 ek. golden syrup
10 dkg cukor ( jó ha van barna, nekem korareggel épp nem volt)

Elkészítés:
1. A tésztához a folyékony hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot, valamint a villával pépesített banánt.
2. Jénai tálba vagy pitetálba öntjük a tésztát.( Nincs kivajazás-kilisztezés sem.)
3. A szószhoz a vizet a cukorral és a golden syruppal felforraljuk és rákanalazzuk a banános tésztára.
4. Furi lesz, le fog süllyedni az aljára, de nyugalom, így lesz a jó.
5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük.Amikor kész, ott lesz a karamellszósz. Tádámmm. Isteni finom.




Sunday, 13 May 2012

Pisztáciás-fehércsokis brownie

Meglepő módon ismét egy browniet hoztam. Régóta készültem már pisztáciával felturbózni a tökéletes brownie receptet, most megtettem. És még vaníliafagyi is volt hozzá.:)


Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

150 gr vaj
300 gr cukor
4-5 ek. cukrozatlan kakaópor
2 tojás
150 gr liszt
csipet só
pár csepp vaníliaesszencia
100 gr sózatlan pisztácia
fehércsoki a díszítéshez

Elkészítés:
1. A vajat megolvasztjuk. Ne legyen forró, épp csak olvadjon meg.
2. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig,míg el nem kezd olvadni.
3. Ezután mehet bele a kakaópor, a tojások, a só, a vanília.
4. Keverjük hozzá a durvára vágott pisztáciát ( egy keveset tegyünk félre a tetejére)  végül a lisztet.
5. Simítsuk a tésztát kivajazott-kilisztezett tortaformába és 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük.
6. Ha kész, szórjuk meg a tetejét a maradék pisztáciával és olvasztott fehércsokival díszítsük.



Tuesday, 8 May 2012

Home made tojáslikőr

A "likőrkészítés és én" nem mai fogalom. Akkor álltam neki először, mikor érettségi előtt a szerenádra osztálytársam, Timi, sk. csokilikőrt hozott. Azon nyomban ki is próbáltam és anno nagy sléger volt. Aztán a feledés homályába merült, sajnos.
Amihez azonban mindig is vonzódtam, az a tojáslikőr. Már gyerekkoromban is. Na jó, nem 8 évesen kezdtem alkhoholt fogyasztani, nyilvánvalóan.
És most beütött az isteni szikra, hogy tojáslikőrt KELL főznöm, egyszerűen muszáj, különben megáll az élet.  
A receptért köszönet Neának, az Otthon ízei blognak. Az élet pedig megy tovább...


Hozzávalók 1 liter kész tojáslikőrhöz:

fél liter tej
2,5 dl tejszín
25 dkg porcukor
5 tojássárgája
1 tk. vanília esszencia
2,5 dl alkohol ( tiszta szesz, fehér rum vagy vodka)


Elkészítés:
1. A tejet a tejszínnel, a vaníliával és 10 dkg porcukorral felforralunk, majd félretesszük hűlni.
2. A tojások sárgáját a maradék porcukorral magas fokozaton elkezdjük összedolgozni. Addig kell keverni, amíg teljesen sima, krémes nem lesz, és a porcukor teljesen el nem olvad benne. Türelem, kb. félóra.
3. Ezek után a kihűlt tejszínes tejből néhány evőkanállal adjunk a tojásos masszához és keverjük simára.
4. Ezután folyamatos kevergetés mellett csurgassuk hozzá a tejszínes tejet, végül a szeszt is adjuk hozzá.
5. Töltsük üvegekbe és mehet a hűtőbe. Néhány nap vagy 1 hét, míg az ízek összeérnek ( ilyenkora naponta rázzuk meg az üveget), de jelentem, akár még azon melegében-langyosában is fogyasztható:)
 Tálalás előtt a pohárba kitöltött likőrünk tetejét őrölt szerecsendióval szórjuk meg, úgy lesz ám a csillagos ötös:)



Sunday, 6 May 2012

Régi és új kedvenc: hummus és taramasalad

Bemutatom Nektek két kedvencemet, egy régit és egy újat: a régi a hummus, az új pedig a taramasalad. Történt, hogy ma az urammal elmentünk egy görög étterembe ebédelni. A város legjobb görög éttermeként tartják számon, és konkrétan a lakásuntól 5 perc járásra van.
Az uram hetek óta mondogatja, hogy a munkatársa meg a neje voltak ott és azt mondták,már az előétellel jóllaktak, végig se bírták enni a menüt, amire befizettek. Na erre mondom én azt, hogy hiszem ha látom, milyen már hogy az előétellel jóllaknak??Hát ma megtudtuk...Az 5 fogást bő 2 óra alatt hősiesen végigettük, de már a 3. után meg akartunk halni, de csakazértismegmutatjuk a Paweléknek, hogy végig lehet azt a menüt enni. 
Íme, ez volt az előételünk:) Ha mind megettük volna, nyilván jóllaktunk volna vele mi is:)


Na de a lényeg, hogy a boltokban láttam én már ezt a taramasaladot,de sose mertem venni, pedig olyan hívogató ezzel a szép rózsaszín színével. Hát ma mikor kihozták az előételt, erre csaptam le először. És meg is tudtam volna állni ennél. Nem szeretek úgy enni dolgokat, hogy halvány gőzöm sincs róla, miből van, sejtettem, hogy valami halas kütyü, de aztán itthon kigugliztam. 


Szóval a taramasalad vagy taramasalata a görög és a török konyha eleme, "dip"-ként fogyasztják, mi is meleg kenyérrel ettük.
Alapját halikra képezi, amit kenyérmorzsával vagy krumplipürével kevernek ki, olívaolajjal dúsítják, citrommal, ecettel ízesítik. Színe a bézstől a pinkig változhat, a felhasznált halikrától függően. 


Régi kedvencem pedig a hummus.
Ez a Közelkeletről származik, főtt, pürésített csicseriborsó az alapja, amihez sót, fokhagymát, olivaolajat, citromot és tahinit ( őrölt szezámmagból készült paszta, a halva egyik fő alkotóeleme is ) adnak. 
Az első dokumentált hummusz-recept  a 13. századra nyúlik  vissza, Egyiptom földjére. 
A hummusznak jelentős a vastartalma, a C és B6 vitamin tartalma.


Saturday, 5 May 2012

Narancskrémes rolád

 Anyu mostanában nagyon kritikus a sütijeimmel kapcsolatban, vagy csak mostanában mindent elrontok???
Ma meglátta ezt a roládot és azt mondta, kicsit "szalonnásnak" tűnik...Erre mondom én azt, whatever, felposztolom. Tudjátok,én nem csak a szépet meg a jót, hanem a csúnyát meg a rosszat is felteszem, az ember mindig tanul és mindig hibázik.De ez a blog így hiteles.
Szóval a tésztát talán ne ez alapján a recept alapján készítsétek, ha esetleg valaki kedvet kapna ( biztos mindenkinek van bevált piskóta receptje, apropó, kommentben várom őket szeretettel:)), viszont a töltelék elég ízletes lett és a fotókkal is úgy-ahogy ki vagyok békülve, úgyhogy azért mégis, na....


Hozzávalók 1 roládhoz:
A tésztához:
5 tojás
4 ek. liszt
1 ek. holland kakaópor
5 ek. cukor

A krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 ek. cukor
3 dl narancslé
kandírozott narancshéj


Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
2. A tojássárgákat alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
3. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
4. A pudingot megfőzzük ugyanúgy,mintha tejjel készítenénk, csak ezúttal narancslével. Egy sűrű, kocsonyás, zselészerű anyagot kell kapnunk. Belekeverjük a kandírozott narancshéjat és félretesszük hűlni.
5. A piskótát lefejtjük a sütőpapírról, megkenjük a narancskrémmel és egy vizes konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.
Ezennel a rolád el is készült. 



Churros-vagy valami olyasmi...

Imádom az égetett tésztát. Enni is, meg készíteni is. Legyen szó profiterolról vagy croquembouche-ról,neadjisten sajtos puffancsról, előttem nincs akadály.
A croquembouche óta azonban nem álltam neki, hiába, az mély nyomokat hagyott bennem.
Most churros-szal próbálkoztam, több-kevesebb-na jó, legyünk reálisak-kevesebb sikerrel.  
Nővérem szerint "cukormázas polipok", Anyu szerint " a sűrű palacsintatésztát egy majonézesflakonból nyomta az olajba".  Tény és való, egy vastagabb csillagcső nem ártott volna a habzsák végére, de így legalább ha valaki beüti a gugliba, hogy "cukormázas polip égetett tésztából", lesz rá találat :))


Hozzávalók:
2,5 dl víz
100 gr vaj
125 gr liszt
csipet só
3 tojás
fahéjas kristálycukor
pálmaolaj a sütéshez ( természetesen más olajban is kisüthető, de az autentikus ízhez hozzátartozik a pálmaolajban történő sütés.)

Elkészítés:
1. Egy lábasban a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk.
2. Mikor a vaj teljesen megolvadt, beleszitáljuk a lisztet és addig keverjük míg a massza el nem válik az edény falától és csomómentes nem lesz.
3. Ekkor félrehúzzuk a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásaokat, sima masszává keverjük.
4. Habzsákba töltjük aminek a végére csillagcsövet illesztünk és forró pálmaolajba krikszkrakszokat húzunk vele. Ha vékony csővel dolgozunk, kb. fél perc alatt megsülnek, ha vastagabb churrost készítünk, 2-3 perc, időnként forgassuk meg, hogy minden oldala egyenletesen megsüljön.
5. Azon melegében fahéjas kristálycukorral megszórjuk és melegen fogyasztjuk.

Olvasztott csokiba mártva sem lehet elvetendő és haladóknak ajánlom figyelmébe a fenti linken a töltött verziókat. Na, az azért már valami.
Attól tartok,nem ez volt az utolsó alkalom, hogy churrost sütöttem.:)


Bevallom, én eddig pálmaolajat nem használtam, de most gondoltam, legyen, veszek pálmaolajat, lecsattogtam a sarki boltba a fiúkhoz,mert emlékeztem, hogy ott láttam kókuszolajat meg pálmaolajat is. Elég jellegzetes az illata és az íze is.

A pálmaolaj a pálmafélék húsából kinyert zsiradék, melynek színe a narancssárgától a vörösesbarnáig terjedhet.
Olvadáspontja 30-37 fok közt van.
42%-ban palmitinsavat, 41 %-ban olajsavat, 10 %-ban linolsavat, 5%-ban sztearinsavat, 2 %-ban mirisztinsavat tartalmaz.
Vitaminok közül jelentősebb mennyiségben csak E vitamint tartalmaz, illetve K vitamint és béta-karotint.A karotinoidok adják jellegzetes színét.

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon.
Jelentős felhasználók a margarint előállító vállalatok (Rama, Bertolli, Delma), de megtaláljuk samponokban, szappanokban, rúzsokban,csokoládéban is.

(Forrás: Wikipédia)


Ez pedig az én finomítatlan pálmaolajam.

Friday, 4 May 2012

Rizsescsirke

Hogy honnan jutottam ma ez az étel eszembe, amikor már vagy 10 éve ettem utoljára, nem tudom, de úgy keltem ma fel, hogy jajjj, de ennék rizsescsirkét. Anyuci csinált nagyon finomat régen ( nyilván még most is, csak sajnos nem nekem:((, de ő nem csirkemellből, hanem pici kis szárnyakból csinálta. Én most csirkemellkockákat tettem bele, de az otthoni ízvilág megvan. Nosztalgia, honvágy...


Hozzávalók:

2 csirkemellfilé
25 dkg rizs
5 db TV paprika
1 vöröshagyma
2 csirkehúsleveskocka (ejnyebejnye:)
só, bors
petrezselyemzöld


Elkészítés:

1. Az apróra vágott vöröshagymát egy lábosban üvegesre pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Kicsit sózzuk, borsozzuk.
3. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott paprikát és pár percig még együtt pirítjuk.
4. Rászórjuk a rizst, rádobjuk a csirkekockákat és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
5. Fedő alatt pároljuk, időnként megkavarva, szükség esetén vízzel pótolva addig, míg a rizs teljesen meg nem puhul.
6. A legvégén apróra vágott petrezselyemzöldet keverünk bele és tálalunk.


Wednesday, 2 May 2012

Lazacos-brokkolis rakott krumpli

Továbbra is tartom magam, hogy a rakott krumpli a kedvenc ételem. A héten már egyet összedobtam kedves barátomnak, B-nek. Hát nem voltam rá épp a legbüszkébb-tejföl híján joghurttal készült :)) De azt hiszem nem dobták a kukába:)
Habár most van itthon rendes otthoni, Anyuék-féle házikolbi, most mégis másmilyen rakott krumplit csináltam. Igazából nem is annak készült, egyáltalán, csak utólag jöttem rá, hogy igazából olyasmi. Csak épp a krumplin kívül semmi nincs benne, ami a rakott krumpliban van, ergo mégsem olyan. MINDEGY:)


Hozzávalók:
50 dkg baby-burgonya
50 dkg brokkoli
40 dkg lazacfilé
300 ml creme fraiche
só, bors

Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk és vékony karikákra vágjuk.Pitetál aljára halmozzuk, sózzuk, borsozzuk.
2. Rákenjük a creme fraiche felét, majd erre következik a rózsáira szedett brokkoli.
3. A lazacfiléket megmossuk, megtisztítjuk ( eltávolítjuk az ezüstöt az aljáról) és kb. 2 centi vastag darabokra vágjuk.Rátesszük a brokkolis rétegre, picit sózzuk, borsozzuk.
4. Rátesszük a maradék creme fraichet és fólia alatt előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a burgonya meg nem puhul.

Mivel a krumplinak jóval több idő kell, a lazacot rátehetjük a végén is, kb. 15-20 perc elég neki és akkor biztosan nem szárad ki.


Körtés frangipane torta

Készült tavaly nyáron egy bizonyos "Very berry frangipane tart".Mandulaimádatom betetőzése volt az a torta. Maga a csoda. Omlós tészta, mandulakrém (frangipane) és friss gyümölcs a tetején. Custard-dal, vaníliafagyival, vagy csak úgy magában. De 2 szeletnél több egyszerre nemigen csúszik-még nekem sem.Ez pedig nagy szó.
Most körtével készítettem,jelentem, úgy is megállja a helyét.

A tészta tekintetében most lusta voltam, 79 p-ért megvettem a kész omlós tésztát ( sweet pastry case) így pikk-pakk megvolt a süti:)


Hozzávalók ( piteforma vagy ha készen vásároljuk a tésztát, levehető aljú tortaforma)

A frangipane-hoz:
100 gr puha vaj
100 gr kristálycukor
100 gr őrölt mandula
2 tojás
pár csepp mandulaaroma (elhagyható)

A tetejére:
kb. 30 dkg vékonyra szeletelt körte


Elkészítés:
1. A tésztát a fentiekben leírtak alapján elkészítjük, kibéleljük vele a formát.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is.
3. Mehet bele a mandulaaroma és az őrölt mandula is.
4. A mandulakrémet a tésztára öntjük, tetejét körteszeletekkel borítjuk.
5. 200 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 10 percig sütjük.
6. Ezután visszavesszük a hőfokot 160 fokra és egy emelettel feljebb tesszük a tortát a sütőben: további 25 percig még így sütjük.

Ha még kicsit remegős a közepe 25 perc után, ne ijedjünk meg, vegyük csak ki, ahogy hűl, úgy fog még szilárdulni a krém.



Tuesday, 1 May 2012

Éjféli aszalt vörösáfonyás brownie

Ajjj de megszenvedtem ezzel...Na nem a sütéssel, hanem a fotózással.Merthogy éjfél van. De ha brownie-süthetnékem van, akkor az idő nem számít. Meg kell sütni és kész, akkor is ha pocsék képek lesznek csak róla. A képek ugyan nem, de az íze önmagáért beszél. Szeretlek, brownie.


Hozzávalók ( 35x25 cm-es tepsihez):
150 gr vaj
300 gr cukor
2 tojás
4-5 ek. holland kakaópor
csipet só
pár csepp vanília esszencia
150 gr liszt
100 gr aszalt vörösáfonya

Elkészítés:
1. A vajat olvasszuk kézmelegre, de semmiképp se forróra.
2. Adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, míg olvadni nem kezd.
3. Eztán mehet bele a kakaópor, egyenként a tojások, a só, a vanília majd a liszt.
4. Alaposan keverjük össze a tésztát, végül adjuk hozzá az aszalt vörösáfonyát.
5. Simítsuk kivajazott tepsibe a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.

Megint megjegyzem, hogy miéééééééért nem tartok itthon vaníliafagyit??????