Monday, 30 April 2012

Narancsos-kardamomos brownie

Menthetetlenül beleszerettem a brownie-ba.Ebben több embernek is szerepe volt. Egyrészt az Eszternek, aki közkinccsé tette a világ legjobb brownie receptjét.De ezt már annyiszor elmondtam.
Másrészt Flórának, aki számomra a brownie-istennő. Csak nézzétek meg milyen browniekat süt, és megértitek miért mondom ezt.
És azért az én nővérem, az én Mohám is tud ám olyan browniet, hogy 7 nyelven beszél :)
Álljon itt most egy narancsos-kardamomos változat. Forever love, ezen nincs mit szépíteni :)

Hozzávalók ( kb. 35x25 cm-es tepsihez)

300 gr cukor
150 gr vaj
2 tojás
4-5 ek. jó minőségű holland kakaópor
150 gr liszt
csipet só
pár csepp vanília esszencia
fél narancs leve
1 narancs reszelt héja
2 tk. őrölt kardamom
kb. 50 gr  kandírozott narancshéj

Elkészítés:
1. A vajat megolvasztjuk kézmelegre, de nem forróra.
2. Hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, míg el nem kezd olvadni.
3. Ezután mehet hozzá a kakaópor majd egyenként a tojások.
4. Következik a vanília esszencia, a narancshéj, narancslé, só és a kardamom.
5. Végül a lisztet is hozzákeverjük és kivajazott tepsibe simítjuk a rendkívül sűrű masszát.
6. A tetejét megszórjuk a kandírozott narancshéjjal és 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


Tuesday, 17 April 2012

A hét gasztrobloggere...

Nagyon örültem, mikor pár hete megkeresett Nóra a Nosaltytól, hogy rám gondoltak, mint április egyik gasztrobloggerére, lenne-e kedvem cikket írni. Naná, hogy lenne!:))
Hosszas gondolkodás után mini cheesecake-et, mini mousse cake-et és mini brownie-t készítettem.
Minden elolvasható a Nosaltyn, itt a cikk.

Friday, 13 April 2012

Citromos-rózsás kekszek péntek 13.-ára

A múltheti pillangós rémálomkekszek  sem vették el a kedvem a kekszsütéstől és a színes cukormázzal való dekorálástól. Büszkén vállalom: én bizony határozott fejlődést észlelek:) A pillangós keksz 5 éves szintű volt,ez már talán a 8 éves szintet is eléri:)
Van még hova fejlődni, a kézremegést nem ártana visszaszorítani, főleg a körvonal meghúzásakor...
Ezúttal a legegyszerűbb alakzatot választottam: kör.A tetejére pedig a Mohi által etalonnak tartott tojásfehérjés cukormáz került. De hogy ne legyen uncsi, a tésztáját egy kis rózsavízzel és citromhéjjal azért megbolondítottam.


Hozzávalók ( kb. 15 db kekszhez)
125 gr vaj
125 gr cukor
1 tojás
pár csepp vanília esszencia
kb. 1 tk. rózsavíz
1 citrom reszelt héja
250 gr liszt

A mázhoz:
1 tojásfehérje
kb. 25-30 dkg porcukor
sárga és rózsaszín ételfesték ( a sárga folyékony, a pink paszta-utóbbi a nyerő, de még nem sikerült minden színben beszereznem,mert nem olcsó)


Elkészítés:
1. A cukrot a vajjal keverjük habosra.
2. Adjuk hozzá a tojást, a vanília esszenciát, a rózsavizet és a citromhéjat is.
3. Végül dolgozzuk bele a lisztet ( akár kézzel, akár géppel) és gyúrjuk/ keverjük egyneművé.
4. Fóliába csomagolva félórára tegyük hűtőbe.
5. Lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 4 mm vastagra és szaggassunk köröket. 
6. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük őket készre.
7. Amíg a kekszek hűlnek, elkészítjük a cukormázat. A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni. Mikor fehéredik, kis adagokban adjuk hozzá  porcukrot  és addig verjük a habot,míg sűrű, de mégis folyékony masszát nem kapunk.
8. Vegyük a cukormázat ketté, az egyik felét sárgára, a másikat pinkre színezzük.
9. Tegyünk mindkét színből 1-2 teáskanálnyit  habzsákba / zacskóba és húzzuk meg a kekszek körvonalát.
10. Ezután a mázat pici vízzel hígítsuk fel és ha megszáradt a kekszek körvonala, ezzel töltsük ki a közepét.



Lazacfilé kapros-citromos tejszínes rizzsel

Egy könnyű vacsora. Étkezési szokásaim átalakulóban vannak, ennek jegyében készült az első étel.
A lazac-kapor-citrom triász már lehet, hogy unalmas, de nem tehetek róla, nekem ők összetartoznak, elválaszthatatlanok.:)


Hozzávalók:
2 lazacfilé
2 ek. vaj
250 gr rizs
1,5 dl tejszín
1 citrom
1 csokor kapor
só, bors

Elkészítés:
1. A lazacfiléket megmossuk, enyhén sózzuk, borsozzuk minden oldalukat.
2. Egy serpenyőben vajat hevítünk és oldalanként 2-3 percig sütjük a halat majd néhány percig fedő alatt is sütjük, hogy mindenképp megsüljön a belseje is.
3. A kaprot apróra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
4. A rizst sós vízben kifőzzük, hozzáadjuk a citromos kaprot, felöntjük a tejszínnel és jól összeforgatjuk.
5. Tálaláskor helyezzünk 1-1 citromgerezdet a lazacfilék tetejére. 

Thursday, 12 April 2012

Epres-mákos sajttorta

Nyammm Zsófinak nagyon durva tételei vannak...Akárcsak ez a torta.Sajttorta is, ráadásul mákos is, a tetején meg friss szamócák csücsülnek. Ojjj, szerelem volt ez is első látásra. Sokszor elmondtam, hogy nem szeretem a mákot, de akárcsak a máktorta, ez is melengeti a kisszivemet. Lehet, hogy mégis szeretem a mákot??:)

Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
Az alaphoz:
200 gr keksz
100 gr vaj

A krémhez:
500 gr mascarpone
200 gr cukor
1 dl tejszín
4 tojás
120 gr darált mák
pár csepp vanília esszencia
40 gr keményítő ( én kihagytam, mert nem volt itthon)

A tetejére:
eper

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a tortaformát kenjük ki vajjal.
2. A kekszet daráljuk apróra. A vajat olvasszuk meg. Keverjük őket össze és osszuk el a tortaforma alján. Egy kiskanál hátuljával jó alaposan nyomkodjuk le.
3. Ha használunk keményítőt, keverjük ki a tejszínnel.
4. Tegyük egy keverőtálba a mascarpone-t, adjuk hozzá a cukrot és mixeljük össze.
5. Mehet hozzá a vanília és egyenként a tojások.
6. Végül adjuk hozzá a mákot is és keverjük simára.
7. Öntsük a kekszes alapra és kb. 70-80 perc alatt süssük készre előmelegített sütőben, az alsó rácson.
 Ha barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.
8. Ha kihűlt, kapcsoljuk le a formát ( előbb nem érdemes, mert megreped a torta:)) és díszítsük friss eperrel.


Wednesday, 11 April 2012

Szofilli fusilli, sokadszorra

Lerágott csont már a Szofilli Fusilli a blogon...Nem is tudom, hány bejegyzés készült róla:) Viszont most Nyammm Zsófi játékot hirdetett, arra neveztem vele.A feladat az, hogy készítsük el mai köntösben az első olyan ételt, amire a legbüszkébbek voltunk/vagyunk. Nem sokat kellett gondolkodnom, hogy mit is válasszak:)
Variáltam már így-úgy, fusilli helyett spagettivel, tv paprika helyett kaliforniaival, de most a játékra az eredeti, autentikus Szofilli fusilli-t készítettem el.


Hozzávalók:
fél csomag fusilli tészta
1 vöröshagyma
3 TV paprika
20 dkg selyemsonka 
1 nagy doboz ( kb. 3-4 dl) tejföl
só, bors
olaj
tetejére reszelt sajt

Elkészítés:
1. A tésztát kifőzzük.
2. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk.
3. Hozzáadjuk a kockákra vágott paprikát és fedő alatt 5-10 perc alatt puhára pároljuk.
4. Mehet hozzá a vékony csíkokra vágott sonka is.
5. Sózzuk, borsozzuk, ráborítjuk a tejfölt és keverünk rajta párat. Kész is.
6. Összekeverjük a kifőtt tésztával, tepsibe/ jénaiba/piteformában tessszük, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben ( kb. 180 fok) vagy grillen addig sütjük,míg a sajt meg nem pirul a tetején.


Tuesday, 10 April 2012

Svéd brownie-megint, még mindig

Egy éve már, hogy először kipróbáltam Az Eszter svéd brownie-ját. Nagy kedvenc lett.
Azóta már csináltam így-úgy brownie-t, de rá kellett jönnöm, hogy nekem EZ az igazi. Úgyhogy maradok is ennél.


Hozzávalók ( 20 cm-es tortaformához)
300 gr cukor ( bármilyen )
150 gr vaj
2 tojás
4-5 ek. jó minőségű holland kakaópor
150 gr liszt
csipet só
1 tk. vanília esszencia

A tetejére:
2 dl tejszín
8 dkg porcukor
1 csomag habfixáló ( elhagyható)
10-15 dkg vegyes erdei gyümölcs

Elkészítés:
1. A vajat olvasszuk meg kézmelegre ( ne forróra) és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük addig, amíg a cukor kicsit el nem kezd olvadni.
2. Ezután adjuk hozzá a tojásokat és jó alaposan keverjük el.
3. Majd jöhet a kakaópor, a vaníliaesszencia, a só és a liszt is.
4. A masszát simítsuk  kivajazott kapcsos tortaformába és 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig süssük. Ennyi idő alatt pont olyan állaga lesz, mint amilyennek lenni kell: ragacsos lesz a közepe.:)
5. Amíg a süti hűl, elkészítjük a krémjét: a tejszínt kezdjük el habbá verni. Mikor kicsit vastagodik, adjuk hozzá a porcukrot és szükség szerint a habfixálót, valamint a gyümölcsöket. Addig verjük a gyümölcsöt habot, míg a megfelelő állagot el nem éri. Simítsuk a kihűlt torta tetejére és faljuk fel azon nyomban.



Sunday, 8 April 2012

Kaszinótojás

Ma három dolgot készültem sütni-főzni...Abból mindössze 1 lett vállalható, a kaszinótojás. Be is zárnám a blogot azonnal, ha még egy kaszinótojást is elrontanék...Valahogy ma nem jöttek össze a dolgok. A macaronnal végleg befejeztem, a húsvéti fonott kalácsom pedig egy manduláskenyérként végezte,miután sikerült a legrosszabb receptet kiválasztanom egy receptes oldalról...
Na de vigasztalásképp itt van a kaszinótojás, ami örök kedvenc.:)


Hozzávalók: ( arányok nélkül, csak érzésre)
6 tojás
tejföl
majonéz
mustár
só, bors

Elkészítés:
1. A tojásokat keményre főzzük.
2. Megpucoljuk, hosszában félbevágjuk őket és óvatosan kiszedjük a sárgájukat.
3. A fehérjét félretesszük, a sárgáját pedig villával alaposan összetörjük.
4. Ízlés szerint tejfölt, majonézet, mustárt adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk.
5. A simára kevert tojássárgás tölteléket visszatöltjük a fehérjékbe.




Saturday, 7 April 2012

Narancsos-mandulás sajttorta

Nem szoktam magyar "celebek" receptjeiből főzni. Egyszerűen nem és kész. Az olyan tévéműsoroktól is égnek állt a hajam még évekkel ezelőtt, mint Vacsoracsata meg Hal a tortán, ahogy a sok telefonos játékot vezető barbiebaba fakanalat ragad és úgy csinál,mint aki a konyha ördöge...Az egyetlen ami megmaradt bennem ezekből a műsorokból, az Ganxta Zolee szusija volt:)
Szóval amikor megláttam a Nosalty-n a "Készíts sajttortát Keleti Andreával" című cikkcímet, nemigen pörögtem fel, hogy húúúúúú, süssünk sajttortát Keleti Andreával, de izibe'...Aztán megláttam azt a képet, meg hogy narancs és mandula és karamellizált citrom, na, akkor azt mondtam, hogy rendben, én ma sajttortát sütök Keleti Andreával...:)


Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
35 dkg ricotta
4 tojássárgája
12 dkg cukor
fél dl narancslé
1 narancs reszelt héja
2 ek.őrölt mandula

A tetejére:
2 citrom karikákra vágva
12 dkg cukor
1,5 dl víz

Elkészítés:
1. Vajazzunk ki egy sütőformát vagy levehető szélű tortaformát.( Én utóbbiban készítettem.)
2. Egy keverőtálba borítsuk a ricottát, majd egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat és keverjük simára.
3. Mehet bele a narancshéj, narancslé, cukor és végül a mandula is.
4. Öntsük a masszát a formába és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.
5. Ha kész, zárjuk el a sütőt, kicsit nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a sütőben kihűlni a tortát.
6. A citromot vágjuk karikákra és a cukorral és a vízzel egy kis lábasban vagy serpenyőben kezdjük el forralni.
7. Ha forr, vegyük kisebbre a lángot és folyamatos kevergetés mellett főzzük el a levét.
8. Keleti Andrea szerint 45 perc múlva elillan az összes folyadék és aranyló karamellbe burkolóznak a citromszeletek...Nekem ez több mint 1 óra elteltével sem történt meg, sőt megkockáztatom, több leve lett, mint előtte...Mivel indulnom kellett dolgozni,és le akartam világosban fotózni a tortát ( na meg megkóstolni is munka előtt:)), kikapkodtam a szétesett citromszeleteket a szirupból és ráhajítottam őket a tortára. Szóval nem karamellizálódott. Viszont én mondom, azzal a tömény citromízű cukorsziruppal meglocsolva a tortát.....Hűűűűűű. Tud valamit ez a Keleti Andrea :D


Friday, 6 April 2012

A világ legcsúnyább pillangós kekszei

Hány meg hány ételt aposztrofáltam már így, édes istenem...Mégis mindig felteszem őket is a blogra, szegények nem tehetnek róla, hogy ilyen gagyin sikerültek.
A Cake decorating magazin első számában néztem őket ki és hát közel sem lettek olyanok, mint az újságban. Viszont a legfinomabb keksz, amit valaha sütöttem, még napok múlva is puha és omlós, úgyhogy ha másért nem, legalább ezért megosztom:)


Hozzávalók: ( kb. 15 db pillangós kekszhez)
125 gr vaj
125 gr cukor
1 tojás
1 tk. vanília eszencia
250 gr liszt

A díszítéshez:
45 dkg porcukor
rózsaszín és lila ételfesték

Elkészítés:
1. A vajat a cukorral keverjük habosra.
2. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát is.
3. Szitáljuk bele a liszt felét és mixeljük össze alaposan, majd adjuk hozzá a liszt másik felét is. ( Kézzel is lehet gyúrni, én a mixer tésztakeverőjével csináltam.)
4. Addig keverjük, míg össze nem áll, majd fóliába csomagolva félórára tegyük hűtőszekrénybe.
5. Gyúrjuk át a tésztát és enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 4 mm vastagra.
6. Szaggassuk ki a pillangóformával és helyezzük a pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe.
7. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük őket készre,míg aranybarna nem lesz a tetejük.


Ha kihűltek, díszíthetjük őket.
Én cukormázzal díszítettem: porcukrot kevés vízzel kikevertem, hogy jó sűrű masszát kapjak, csepp ételfestéket kevertem bele. Habzsákba töltve meghúztam vele a pillangók körvonalát és hagytam megszáradni. Ezután az icingot felhígítottam pici vízzel, hogy " runny" legyen, a pillangók kitöltéséhez ugyanis hígabb icingra van szükség. Ezzel kitöltöttem a a belsejét.
A képeken látszik, hogy átlátszóak lettek a pillangók... Ezért Moha tanácsára legközelebb a porcukrot nem vízzel, hanem felvert tojásfehérjével keverem ki, a nővérem állítja, hogy olyan szép fehér masszát kapunk, ami még a csokis tésztát is tökéletesen fedi. Természetesen ízesíteni és ételfestékkel színezni ugyanúgy lehet.
Nem adom még fel a cookie-dekorálást, véletlenül sem.:)


Húsvéti ajánlat

Judit és Emi is invitált erre a játékra, de csak most van időm arra, hogy nézegessem a receptjeimet és válogassak belőlük.
A játék szabálya:
"Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel. A bejegyzésedben ajánlj 5-10 ételt, mely jó választás lehet az ünnepi asztalra. Nem kell, hogy összefüggő menüsor legyen, ahogy kedved tartja, akár süteményválogatás is lehet. Ha megkapod a játékot, küldd tovább 10 bloggernek, bejegyzésedben ne felejtsd el megemlíteni, hogy ki hívott meg a játékra."

Nos, lévén, hogy már csak 2 nap van Húsvétig és az általam követett blogok háziasszonyai már mind megkapták ezt a játékot és posztoltak,én most továbbadni nem szeretném senkinek már, viszont egy desszertválogatást azért megejtek. Íme:





















Wednesday, 4 April 2012

Ananászos csirkeragu

Az ötletadó a már oly sokszor elkészített, Rokolya Heni-féle ananászos csirke volt, de ezúttal nem tepsiben sütve, hanem raguként. Így is nagyon finom, a drágaságom névnapi vacsija:)


Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
1 vöröshagyma
1 kis doboz ananászkonzerv
2,5 dl tejszín
só, bors
őrölt szerecsendió ( bőven)
olaj

Elkészítés:
1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. 
2. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet és jó pirosra pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
3. Rádobjuk az ananászkockákat és egy keveset az ananász levéből is. Ebben pároljuk pár percig.
4. Felöntjük a tejszínnel, őrölt szerecsendióval ízesítjük gazdagon és jól összeforraljuk.
5. Rizzsel tálaljuk.