Saturday, 31 March 2012

Cake decorating magazin


A sütidekorálás gyenge pontom, mindenki tudja-velem az élen.
A héten Juditka barátnőm hívta fel a figyelmem erre az újságra, hogy láttam-e, most jelent meg az első szám, tök jó, ajándékot is adnak minden számhoz. Meg is vette nekem izibe' az elsőt:)
Van hozzá egy tortaállvány, 2 pillangós keksz kiszúró ( cookie cutter-te jó ég, mi ennek a neve magyarul????:), és rózsaszín ehető csillámpor.
És tele van jobbnál jobb receptekkel, szebbnél szebb dekorációkkal, lépésről lépésre, pont az olyan antidekorálóknak íródott,mint én :) Úgyhogy elő is fizetek rá azonnal!
Mindenesetre hétfőn próbálom hozni a pillangós kekszeket :)

Borsófőzelék

Nincs mit szépíteni, látom én is, 1 hete posztoltam utoljára...Néha van ilyen, hogy az embert maguk alá temetik az események és csak melegszendvicsre meg paradicsomos tésztára van idő-meg pénz :)
De mentségemre legyen mondva, azért sütöttem ááááám, ma például háromfélét is, de mivel köt a titoktartás, nem posztolhatom:) Hamarosan minden kiderül. Addig meg álljon itt a borsófőzelék a madárkás szalvétán:)


Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó ( most mirelit)
2 ek. liszt
2 dl tej
olaj
só, bors

Elkészítés:
1. A borsót annyi sós vízben, ami ellepi, feltesszük főni. Kb. 10 perc alatt főzzük puhára és húzzuk le a tűzről.
2. A rántáshoz olajat hevítünk és beleszórjuk a lisztet, világosbarnára pirítjuk.
3. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet és teljesen csomómentesre keverjük.
4. Öntsük hozzá a borsóhoz, tegyük vissza a tűzre és folyamatosan kevergetve főzzük főzelék sűrűségűre. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Petrezselyemzöld nem árt neki, nekem most nem volt itthon.
Pirított baconkockákkal és tükörtojival tálaltam.


Sunday, 25 March 2012

Tavaszi háromhagyma-krémleves

Semmi sztori. Egyszerűen integettek az újhagymák a zöldségesnél. Gyorsan felkaptam két csokorral és vágtáztam is haza, hogy ebből biza krémleves lesz.Méghozzá egészen jóféle lett.


Hozzávalók ( 2 főre):

6 szál újhagyma
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
diónyi vaj
2 dl tejszín
2 gerezd lime leve
só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
1. Az újhagymát felkarikázzuk, a vöröshagymát kisebb kockákra vágjuk, a fokhagymát pedig csak szétlapítjuk egy késsel.
2. Egy lábasban diónyi vajat hevítünk, rádobjuk a hagymákat és magfonnyasztjuk őket.
3. Pár csepp vizet öntünk rá és fedő alatt alatt kb. 10 perc alatt puhára pároljuk őket.
4. Botmixerrel pürésítjük és felöntjük a tejszínnel.
5. Jól összeforraljuk, közben sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük.
6. Végül 2 gerezd lime levét is belefacsarjuk és már tálaljuk is.



Snickers szelet

Akárhányszor Flóránál járok, kalandozásom a blogján mindig a Snickers szeletnél zárul. Gyönyörködöm a fotóban és csorgatom a nyálam, hogy azé' ez má' milyen finom lehet, na. Tegnap aztán úgy döntöttem, elég a nyálcsorgatásból, eljött az én időm.A sűrített tejjel ugyan melléfogtam, de annyira akartam ezt a sütit, hogy sikerült feljavítanom. Itt van, teljes valójában, autentikus Snickers csoki íz, de nekem annál sokkal, de sokkal finomabb!Drága Flóra, köszönöm ezt az élményt :)


Hozzávalók: ( kb. 30x20cm-es tepsihez)

A tésztához:
13 dkg liszt
7 dkg cukor
4 dkg vaj
1 tojás

A középső réteghez:
10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
25 dkg pörkölt, sós !!!! földimogyoró ( én csak 20 dkg-t tettem  bele)
51 dkg cukrozott sűrített tej

A tetejére:
20 dkg étcsoki


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe. ( Nekem a nyújtás nemigen ment, elég puha volt a tészta, inkább csak kézzel nyomkodtam bele a tepsibe és egy habkártyával egyengettem el.:)
2. 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, félretesszük.
3. A cukrot a vajjal és a sűrített tejjel egy lábosban összekeverjük és odatesszük főni. Forrás után a lángot kisebbre vesszük és 10-15 perc alatt sűrűre főzzük. 
( Itt jött az én gikszerem: a hígabb sűrített tejet sikerült vennem, így nem akart besűrűsödni, de 2 ek. vaníliás pudingpor megoldotta a problémát és még az ízét sem rontotta el.)
4. Hozzáadjuk a sós földimogyorót és a kihűlt tésztára simítjuk a masszát.
5. Hűtőbe tesszük, hogy hamarabb megdermedjen.
6. Az étcsokit 1 ek. olajjal vízgőz felett megolvasztjuk és lezárjuk vele a süteményt.
7. Néhány óra ismét a hűtőben és már lehet is enni.

Tipp: ha kibírjuk, hagyjuk 1 éjszakát a hűtőben, annyi idő alatt nagyon jól megköt és könnyebben lehet szeletelni is. ( Forró késsel, bár nekem a csoki így is megrepedt a tetején kicsit.)


Saturday, 24 March 2012

A sűrített tej rejtélye...

 Első kapcsolatom a sűrített tejjel gyerekkoromra nyúlik vissza. Anyu kávéédesítésre és sűrítésre használta, én meg imádtam rájárni és eszegetni, csak úgy magában.
Középiskolás koromban ennél már hasznosabb és nemesebb célra használtam: csokilikőrt főztem belőle.
A munkahelyemen cheesecake gyártásra használom.
Most, itthon pedig egy sütihez kellett volna, ami majd a következő posztban jelenik meg. Mert annak ellenére, hogy elrontottam, azért kijavítottam és fel fog kerülni.
Na de vissza a sűrített tejhez. Szóval mi is ez?


A sűrített tej a víz részleges eltávolításával készül, melynek során a tej szárazanyagtartalma két-háromszorosára nő. A víz elpárologtatása vákuumban, viszonylag alacsony hőmérsékleten nem okoz lényeges változást a tej összetételében. Nagyobb változások a sűrítést követő sterilizálás alatt fordulnak elő, amikor a sűrítményt konzervdobozokban 115-120 fokon 20 percig, vagy átfolyó rendszerű sterilezőn 135-150 fokon pár másodpercig tartják. 
Na de hol az én problémám?
Angliában kétféle sűrített tej fut a forgalomban: condensed milk és evaporated milk.Én naiv, azt gondoltam, a kettő gyakorlatilag egy és ugyanaz.Miután saját bőrömön megtapasztaltam, hogy nem, ez nem így van, még egy cikk is a fejemhez vágta, hogy " sweetened condensed milk and evaporated milk are not interchangeable, one cannot be substituted for another". 

Evaporated milk ( ezt használtam én):
Friss, homogenizált tej, melyből a víz 60%-át eltávolítják. A víz eltávolítása után a terméket hűtik, stabilizálják, csomagolják, sterilizálják ( 115-118 fokon 15 percig). A magas hőfokon történő kezelés miatt enyhén karamellízű és színe is picit sötétebb a friss tejénél. Állagában a tejszínhez hasonlítható.

Sweetened condensed milk:
A feldolgozási folyamat hasonlóképp kezdődik,mint az evaporated milknél: a víz 60%-át eltávolítják a tejből. A késztermék 40%-a hozzáadott cukor, emiatt jóval sűrűbb az állaga és sötétebb a színe,mint fenti kollegájé.
A tejet néhány másodpercig 85-90 fokra hevítik, mely során a mikroorganizmusok egy része elpusztul és a víz  egy része is távozik a tejből. Ezután adják hozzá a cukrot, mely megnöveli az eltarthatóságát: bontatlan állapotban, hűtőben évekig eláll.

Svéd húsgolyó-majdnem ikeás:)

Úgy tűnik, skandináv hétvégét tartunk, nem szándékosan. Tegnap skolebröd, ma svéd húsgolyó. Egyszer már volt szerencsém itthon nekiállni, de az eredmény nem hozta a várt ikeás ízt. Most megint rábukkantam egy receptre, ami felettébb ígéretesnek tűnt. Utólag összehasonlítva az előzővel, látom, hogy tulajdonképpen majdnem ugyanaz a recept, csak az előzőt olajban, a mostanit pedig vajban sütöttem ki. Mégis most sokkal "ikeásabb" lett, bár ehhez nyilván hozzájárult az elmaradhatatlan barnamártás és az áfonyaszósz is. Csak az a baj, hogy ezután még egy mandulatorta is lecsúszott volna...:)


Hozzávalók ( kb. 40 db kis golyóhoz)
50 dkg finomra darált hús ( sertés és marha vegyesen-én most csak marhát használtam)
10 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 dl tejszín
2 mk. só
csipet őrölt bors
csipet őrölt szerecsendió

A barnamártáshoz:
a sütésből visszamaradt vaj
2 ek. liszt
2 ek. szójaszósz
2 dl tejszín vagy tej 
csipet őrölt bors

Elkészítés:
1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tejszínt, összekeverjük és kb. 10 percig állni hagyjuk.
2. A hagymát nagyon apróra vágjuk és 1 ek.  vajon megfonnyasztjuk. ( Én aprítógépbe tettem a hagymát.)
3. A darált húst szintén apróra daráljuk, hozzáadjuk a vajas hagymát, a fűszereket és a tojásos-tejszínes zsemlemorzsát.
4. Egyneművé gyúrjuk és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
5. Diónyi nagyságú gömböket formázunk és forró vajban kisütjük, a serpenyőt folyamatosan rázogatjuk, fordítjuk a golyókat. Mikor már minden oldala barna, kész.
( A rázogatás miatt sajnos nem marad golyó alakú, elég amorf példányok is születtek:)

6. A barnamártáshoz a visszamaradt vajhoz adjuk a lisztet, a tejszínt / tejet és a szójaszószt, valamint csipet őrölt borsot és jól összeforraljuk.
A golyókat krumplipürével, a barnamártással és áfonyaszósszal tálaljuk.

Thursday, 22 March 2012

Füstölt sonkás-mozzarellás kiflik

Vannak olyan kaják, amiknek már hűlt helyük, mire a blogra felkerülnek. Na ez is ilyen volt, akárcsak az eredeti Virslis kifli, amiből alakítottam.
A legegyszerűbb, ugyanakkor legnagyszerűbb kelt tésztás recept, amit egyszerűen lehetetlen elrontani és néhány apró trükk ismeretében tökéletesre sikerül. 
Ééééés debütált a Zsófitól kapott madárkás szalvéta.:)


Hozzávalók 16 db-hoz:

50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő 
1 tk. cukor
1 tk. só
1 dl olaj

A töltelékhez:
10 dkg csíkokra vágott füstölt sonka
10 dkg csíkokra vágott mozzarella

A tetejére:
1 felvert tojás

Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejjel felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, hozzáadjuk az olajat, az élesztőt és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük. ( Hozzám hasonlóan türelmetlen embereknek 20 perc 50 fokos sütőben, konyharuhával letakarva:)
3. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és ketté vesszük a tésztát.
4. Mindkét felét kör alakúra nyújtjuk és 8 cikkre vágjuk.
5. A cikkek széles végére halmozzuk a sonkát és a sajtot és feltekerjük. A tetejét felvert tojással megkenjük.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket ( 8 db / adag) és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

Tipp 1: a feltekert kiflik csücskeit picit hajtsuk be, hogy ne folyjon ki a sajt.
Tipp 2: a tepsi alá vízzel teli lábast tegyünk a sütőbe.
Tipp 3: amint kisültek, spricceljük le őket vízzel, így puhák maradnak.


Wednesday, 21 March 2012

Ajándék:)

Mikor megláttam pár hete Zsófinál a madárkás szalvétát, egyből beleszerettem:)
Éééééés ma csöngetett a postás. Egy csomag madárkás szalvétát hozott, a feladó: Zsófi:)
Nagyon-nagyon köszönöm mégegyszer!!!!!<3

Saturday, 17 March 2012

Tejcsokitorta limekrémmel

Amint  Zsófi posztolta ma ezt a tortát, én már csattogtam is a sarki kisboltba lime-ért.Ez az "azonallkellnekemis" típusú torta.És igen, jelentem, fenomenálisan finom. Eddig is imádtam a lime-ot-na jó, főleg Mojitoban-, de azért tortakrémként sem utolsó:)
Picit alakítottam rajta, mandula sajnos nem volt itthon, így lisztet tettem bele. Legközelebb mandulával.


Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
80 gr tejcsokoládé
75 gr vaj
3 tojás
65 gr cukor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
50 gr őrölt mandula

A krémhez:
1 dl tejszín
2-3 ek. porcukor
1 lime leve
fél csomag habfixáló

Díszítéshez:
reszelt tejcsoki
limekarikák


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kivajazzuk a tortaformát.
2. A csokit és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk. ( Én mikróztam, 1 perc, szégyen vagy nem, de teljesen jó:))
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
4. Hozzáöntjük a cukros tojást a vajas csokihoz, eztán mehet bele a kakaópor és az őrölt mandula.
5. Jó alaposan összekeverjük és a tortaformába öntjük, 30 perc alatt készre sütjük.
6. A tejszínt a porcukorral és a limelével elkezdjük felverni. Mikor kezd keményedni a hab, hozzáadjuk a habfixálót és a kívánt keménységűre felverjük a habot. Felhasználásig hűtőben tartjuk.
7. Reszelt tejcsokival és limekarikákkal díszítjük.
Zsófi szerint ugyan hidegen az igazi, de én jelentem, azért melegen is ehető:)




Friday, 16 March 2012

Díjeső!!!


A napokban ezt a díjat két számomra nagyon kedves kolleganőtől is megkaptam, Zsófitól és Flórától. 
Köszönöm, csajok:)
Íme a szabályok:
1. Linkeld be annak a blogját, akitől a díjat kaptad.
2. Tedd ki a díjat a blogodra.
3. Add tovább 4 blognak, akiknél szívesen kommentelsz.
4.Add még tovább 2 olyan blognak, ahol még nem vagy rendszeres olvasó.
5. Értesítsd egy kommentben a díjjal jutalmazottakat!

Íme a 4 blog( nem tudom ér-e visszaadni, de én mindenképp Nekik szeretném):

És a 2 új blog:


 

Cupcake-ek és muffinok






Áfonyás cheesecake falatkák


Szintén a partyra vittem, sokszor kipróbált, jól bevált, saját fejlesztésű áfonyás-fehércsokis mini cheesecake-jeimet. Ez fogyott el a leghamarabb, nyilván azért is,mert -szerintem- ez volt a legdekoratívabb. Ebből elfogadtam egyet, de csak azért, hogy csekkoljam, nem maradt-e nyers a közepe.:)) És nem.:)
Próbáltam már mandarinnal és barackkal is, de azért az áfonyás vitte a prímet- nálam nem csoda, élek-halok érte.




A háziasszony kínálgatja is serényen...:)

Őszibarackos-málnás joghurttorta


Íme a torta, amit tegnap vittem Elizabeth 1. szülinapjára. Az eredeti recepthez képest  annyit változtattam, hogy a belsejébe és a tetejére végül málna is került. Mint számomra kiderült utólag, ez nem volt a legpazarabb ötlet, mert a málna azért jócskán engedte a levét ( fagyasztott volt ugyan, kiolvasztottam, lecsepegtettem, ennek ellenére is, de nyilván a friss málna is kiengedett volna valamennyi folyadékot).
Az ízéről nyilatkozni nem tudok, mert nem kóstoltam, de Eli anyukája szerint fantasztikusan finom volt.



Wednesday, 14 March 2012

LÁNGOS!!!


Tegnap este olthatatlan vágyat éreztem egy lángos iránt. Egyből írtam is Zsófinak, nincs-e véletlen jó lángosreceptje. De, véletlen épp van, az Apukája lángossütő volt a Lehel piacon:) Nekem elég urgent volt a recept és sajnos ma nem tudott eljutni hozzám, viszont Zsófi azt ajánlotta, az Illéskrisz-féle lángost próbáljam ki, az hasonló a Lehel piaci lángoshoz. Jelentem, ez tényleg igazi piaci lángos:)


Hozzávalók: kb. 7-8 db, a piacinál valamivel kisebb lángoshoz:

45 dkg sima liszt
3,5 deci langyos víz
2 tk. só
1 kk. cukor
2,5 dkg élesztő
1 ek. tejföl
1,5 ek. olaj
kb. fél deci-deci tej az élesztő felfuttatásához

Elkészítés:
1. Az élesztőt a cukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk.
2. A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és dagasztógéppel gyorsan összedolgozzuk. ( kézzel is megy.) Nokedli állagú tésztát kapunk.
3. Leborítjuk egy konyharuhával és meleg helyen min. 1 órán át kelesztjük.
4. 1 óra elteltével egy kanállal átkeverjük a tésztát és vizes kézzel kiveszünk egy gombócot. ( Attól függ mekkora lángost szeretnénk, én jópofa kis lángosokat sütöttem.) A gombócot egy határozott mozdulattal megpróbáljuk kör alakúra széthúzni és forró, bő olajba tesszük. 2-3 perc után megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Fontos, hogy SOK olajban süssük, lebegnie kell a lángosnak, különben a közepe nyers marad.

Aztán jöhet a fokhagyma, sajt, tejföl, vagy  mindhárom, vagy ki hogy szereti :) Nálam a sajtos-tejfölös a favorit!!!


Tuesday, 13 March 2012

Mandarinos mini cheesecake

A sárgabarackos és az áfonyás mini cheesecake  után itt van, megérkezett mandarinos-fehércsokicsillagos változatban is. Ezzel is már a csütörtöki szülinapi sütésre "edzek", ez is a menün lesz, áfonyás változatban. Annyit kell csupán finomítanom a dolgon, hogy vastagabb kekszréteget kell az aljára tennem, hogy magasabb legyen. Sütés közben ugyan magasra feljön, de ahogy kihűl, összezuhan. Valamivel meg kell emelni. E célt szolgálja majd az áfonya is:) 


Hozzávalók 9 db mini cheesecake-hez:
50 gr gyömbéres keksz
15 gr vaj
1 tojás
20 dkg Philadelphia krémsajt
75 gr görög joghurt
10 dkg kristálycukor
mandarin
fehércsoki-csillag 

Elkészítés:
1. A kekszet daráljuk porrá és keverjük ki az olvasztott vajjal. 
2. Egy kiskanállal osszuk el a masszát a 9 szilikonos mini muffinforma alján és a kanál hátuljával jó alaposan nyomkodjuk bele.
3. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
4. A tojást keverjük habosrsa a cukorral majd adjuk hozzá a joghurtot és a krémsajtot is,
5. Kb. 3 evőkanálnyit tegyünk a masszából mindegyik formába és kb. 15-20 perc alatt süssük készre.
6. Ha kicsit kihűlt, vegyük ki a formából, díszítsük mandarinnal és fehércsoki-csillagokkal.

Saturday, 10 March 2012

Őszibarackos-tejszínes joghurttorta


Úgy tűnik végre kikristályosodott, milyen tortát is sütök Eli 1. szülinapjára. Könnyű legyen, gyümölcsös, joghurtos, a tésztája is legyen könnyű, amit a baba is megehet-volt anyukája kérése.
Ma lesütöttem egy próbatortát, ilyen lesz majd a jövőheti is-közepén egy szép sárga gyertyával és sárga kis zászlók lesznek beletűzve, különböző magasságúak, rajtuk a Happy Birthday felirat és az ünnepelt baby neve. Nagyon izgulok, remélem jól sikerül. Ennél sokkal szebb lesz,mert 1 éjszakát fog majd élesben a hűtőben tölteni. Türelmetlenségem határtalan-1,5 óra múlva már "jónak tűnt" a torta, úgyhogy nagy hévvel lekapcsoltam a tortaformát ( ugggyan kérem, mikor kötött meg egy zselatinos torta 1,5 óra alatt?:))), szóval el is indult lefelé, ez a pillanat látszik a képen, akkor gyorsan lefotóztam és visszavágtam a hűtőbe-persze kapcsos tortaforma nélkül,mert ha azt egyszer már levettük, ember nincs aki ugyanúgy visszailleszti. Szóval jövő héten 12 óra a hűtőben!!!!!:))


Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt

A krémhez:
4 dl natúr joghurt
1,5 dl tejszín
6 ek. porcukor
1 csomag zselatin ( Horváth Rozi Zselatinpor, 25 gr)
20 dkg őszibarack ( friss vagy konzerv, márciusban nyilván konzerv-amúgy imádom, nagyon finom:)

A tetejére:
1 zacskó színtelen tortazselé
20 dkg őszibarack

Elkészítés:
1. 4 tojásból a szokásos módon piskótát készítünk: a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, végül  beleforgatjuk óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.
2. Sütőpapírral bélelt gáztepsire simítjuk a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. ( Akkora méretűre simítsuk a masszát, hogy ki tudjunk majd belőle vágni egy akkora kört, amekkora a tortaformánk.)

((Ezt a számomra eddig ismeretlen, ámbár kétségtlenül zseniális ötletet Anyu adta, miután a múlt héten lesütöttem egy piskótát kapcsos tortaformában és miután kihűlt, kb. 3 centivel kisebbre zsugorodott-érdekes lett volna arra bármilyen krémet is rátölteni. Persze ha az embernek van egy pár centivel kisebb kapcsosa, akkor át lehet transzferálni abba és ott folytatni a tortát, de nekem nem volt. ))

3. Ha kihűlt a piskóta, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt ( vizes konyaruha jól jöhet) és vágjunk ki belőle egy akkora kört, amekkora a tortánk lesz. ( Ne szégyelljük, ollóval nyugodtan, mint a papírt :)
4. Illesszük be a piskótakört a tortaformába és tegyük félre.
5. A zselatinport szórjuk  2 deci langyos vízbe és állandó kevergetés mellett főzzük fel, míg csomómentes nem lesz. Hűtsük langyosra.
6. A tejszínt verjük habbá.
7. A natúr joghurtot kézi habverővel keverjük össze a porcukorral majd adjuk hozzá a tejszínhabot és dolgozzuk addig, míg homogén nem lesz.
8. Ezután öntsük hozzá a langyosra hűtött zselatint és ezzel is alaposan dolgozzuk össze.
9. Ezután már csak az apróra kockázott barackot kell beleforgatnunk, ráönteni a cuccot a piskótára és alufóliával leborítva beköltöztetni a hűtőbe.
10. Kb. fél-1 óra múlva mikor elkezd megkötni a zselatin, díszítsük ki a tortát a gyümölccsel és ekkor már rátehetjük a tortazselét is.
11. Min. 4-5 óra, de inkább 1 éj a hűtőben!!!

Friday, 9 March 2012

Fusilli alla rusticana

Nyilván látszik a képen, hogy NEM az én konyhámban készült. Egyrészt, ha lenne ilyen menő borospoharam, már villogtam volna vele :) Másrészt a háttérben felsejlik egy gyerek etetőszék és hát az sem a mi lakásunk szerves tartozéka. 
Kérem szépen, bébiszittelni voltam ma, életemben először, egy 5 nap híján 1 éves kislányt. Anyukája elutazott hétvégére és engem kért meg, hogy segítsek be a hugának, akinek meg el van törve a karja, így elkél a segítség.Univerzális nanny voltam, aki még vacsit is főzött a csapatnak.
Prezzoban volt egyik kedvenc kajánk K-val ez a pasta. Habár ő még ott dolgozik és eheti, én viszont már nem, megegyeztünk, hogy akkor lekoppintom. Jelentem, jól sikerült.:)



Hozzávalók ( 4 személyre)
1 csomag ( 500 gr) fusilli tészta
3 csirkemellfilé
pár szelet füstölt bacon
1 fej lilahagyma
1 sárga kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
5 dl fokhagymás paradicsomszósz
2 dl tejszín
friss rozmaring
só, bors, olívaolaj
parmezán

Elkészítés:
1. A tésztát a szokásos módon főzzük ki.
2. Egy serpenyőben kevés olívaolaj pirítsuk le a julienre vágott kaliforniai paprikát és tegyük félre.
3. Vegyünk elő egy másik serpenyőt: ebben olívaolajon pirítsuk le az apróra vágott lilahagymát, adjuk hozzá a felkockázott bacont és a vékony csíkokra vágott csirkemellet. A hús fehéredéséig pirítsuk. Sózzuk, borsozzuk.
4. Öntsük rá a paradicsomszószt és a tejszínt és adjuk hozzá az előzőleg elkészített paprikát is.
5. Addig főzzük közepes lángon, míg a hús teljesen meg nem puhul.
6. Végül apróra vágott friss rozmaringot is szórjunk bele.

 7. A kifőtt tésztára szedjünk a szószból és álaláskor reszeljünk rá frissen parmezánsajtot és 1 rozmaringágat csücsültessünk az ételünk közepébe.



Thursday, 8 March 2012

Muffinparádé

Ismét mutatok Nektek néhány merényletet, amiket az elmúlt 2 napban követtem el a munkahelyemen muffin kategóriában.


Almatorta muffin: 1 szelet almatortát felkockázva hozzáteszünk az alapmuffinhoz, némi fahéjjal és darált dióval lehet tuningolni.


Áfonyás muffin, az örök klasszikus 


Banános-áfonyás muffin,mert az áfonya bármivel keresztezve isteni.


Karamellás-diós muffin, a kávékhoz használt finom karamellsziruppal dúsítva.


Szedres-kókuszos muffin.


Banános-cseresznyés muffin, ma ez volt a "Baker's choice" :)


Banános-cseresznyés muffin


After eight muffin, a nőnapi meglepi: mentaaroma, pici zöld ételfesték, choc chip. A tetejére pedig stílszerűen After Eight.


After Eight muffin