Sunday, 28 October 2012

Tojássárgája-tojésfehérje dilemma

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem mindig óriási fejtörést okoz, hogyha olyan sütit készítek, amibe csak a tojás sárgája vagy csak a fehérje kell, akkor mit csináljak a másik felével?Most is épp ezen agyalok, a Créme Brülée a sütőben, a 3 tojásfehérje meg egy koktélospohárban várja a sorsát, amiről egyenlőre fogalmam sincs...Gondoltam, utánanézek akkor, mit is lehet alkotni a konyhában, ha felesleges tojássárgáink illetve fehérjéink vannak.
Receptet nem teszek közzé sehol,csak mintegy felsorolás jelleggel!Természetesen aki még hozzátenne valamit, azt várom kommentben szeretettel és kiegészítem a felsorolást!

Tojássárgája felhasználásával készíthető ételek, sütemények,desszertek:

-tojáslikőr :) ( az első, ami eszembe jutott)
-majonéz
-pogácsa,perec,keksz
-linzerfélék
-fánk
-Créme Brülée
-vaníliakrém (custard)
-fagylalt
-Panettone olasz kalács
-mignon tölteléke
-puncs
-édes/sós kiflik


Tojásfehérje felhasználásával készíthető ételek, sütemények, desszertek:
-macaroon
-Pavlova-torta
-habcsók, habkarika
-kókuszcsók
-Angyaltorta
- Amerikai frosting
-gyümölcshab
-gyümölcskenyér
-francia krémes

Fontos: a tojásfehérjét le lehet fagyasztani!

4 comments:

  1. Én is ugyanezzel a problémával küzdök, ezért ha ráakadok egy olyan receptre, amibe kizárólag tojásfehérje kell, félreteszem. Így találtam például a következőket:

    http://stahl.hu/hu/recept/desszert/Kokuszmuffin

    http://www.nosalty.hu/recept/kokuszos-kuglof

    http://okostojas.blog.hu/2008/04/01/dios_csokihabos_linzer

    http://www.mindmegette.hu/habcsokmuffin.recept

    http://www.receptek.ildimano.hu/edessegek/mennyeiszelet.htm

    Remélem elég lesz egy ideig :o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Zsuzsa!Köszi, hogy megosztottad velünk a gyűjteményedet :)

      Delete
  2. viccelsz, ha tojássárgája marad, szerintem az alap, hogy kikevered kristálycukorral, és betolod a képedbe, ha sok van és nem bírod megenni egyedül, akkor adsz belőle a másiknak is :D szerintem a legjobb dolog a világon :)
    a fehérje eláll egy darabig, de fagyasztani is lehet, és pl panírozáshoz tökéletesen fel lehet használni egy tojáska kiegészítésével vagy anélkül is akár kis tejjel... puszi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brizsitt, hát én ezt még így nem próbáltam, igyekszem mindig valami sütifélébe felhasználni a tojássárgákat, de majd egyszer erőt gyűjtök, hogy kipróbáljam :)Általában vonakodom a nyers tojás fogyasztásától!

      Delete