Tuesday, 25 September 2012

Variáció máktortára


Lassan 1 éve, hogy Z. hosszas unszolására megsütöttem az első máktortát.
Azóta számtalanszor elkészült, sosem érte meg a másnapot.Habkönnyű, majdnem teljesen lisztmentes tészta, finom vaníliakrémmel, olyan torta ez, amiből 2-3 szelet lazán lecsúszik.
Legutóbb már cupcake-formában, minimáktortaként készült, félbevágva, megtöltve a krémmel. Úgy is megállta a helyét.
Most még messzebbre mentem: ultramini máktorta készült, ez már tényleg csak 1 falat!!!
Megkoronázása pedig a vaníliakrém helyett a díjnyertes Amerikai frosting lett.Zé imádta. És persze én is,mert mosmár szeretem a mákot.:)


Hozzávalók: 
( 12 db mini és 6 db normál méretű cupcake-hez)

10 dkg darált mák
7,5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
késhegynyi őrölt fahéj
fél csomag sütőpor
1 ek. liszt
3 tojás

Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény habbá, a sárgáját habosra keverjük.
2. Egy tálba szitáljuk a porcukrot, a mákot, a fahéjat, a sütőport, a lisztet és a citromhéjat, alaposan elkeverjük.
3.A tojássárgákhoz hozzáadjuk a felvert fehérjéket és a száraz anyagokat és egy szilikonos lapáttal óvatosan egyneművé keverjük.
4.Szilikonos muffinformákba kanalazzuk a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. ( A kicsik kb.12-15 perc, a nagyok kb. 20 perc alatt sültek ki.Tűpróbával ellenőrizzük!)


A frostinghoz:

Hozzávalók:

1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 ek. víz
1 ek. golden syrup

Elkészítés:
1.Egy lábasba öntjük az összes hozzávalót.Vízgőz felett robotgéppel 7 percig magas fokozaton mixeljük.
2. Sűrű, fehér, csillogó krémet kapunk 7 perc után.
3. Ezután a tűzről levéve további 3-5 percig mixeljük, míg kicsit ki nem hűl.
4.Mikor teljesen kihűlt, habzsákba töltve díszítjük vele a kihűlt mini máktortákat.



2 comments:

  1. De csinik ezek a kis falatkák. Itt nem lehet mákot kapni, vagyis ritkán, és az sem a darált fajta, de észben tartom a máktorta receptet (is).:)

    ReplyDelete