Wednesday, 19 September 2012

Gyömbéres sárgadinnyelekvár

Adós maradtam egy lekvárral!Pár napja főztük együtt Z-vel, de ma bontottam csak fel. Mit ne mondjak,isteni.De a gyömbér-citrom-sárgadinnye kombótól igazából nem is vártam mást!Csak egy kis üveggel készült-lévén még mindig kezdő lekvárfőző vagyok-,de felét már be is töltöttem a linzerbe, úgyhogy szerintem ebből hamarosan készül még egy adag!


Hozzávalók 1 db 350 gr-os üveghez:
420 gr sárgadinnye ( tisztán, meghámozva, a magok nélkül)-én zöld belsejűt használtam
150 gr kristálycukor
1 citrom reszelt héja
friss gyömbér ( ezt cm-ben szokták megadni, kb. fél centis darab volt)
fél csomag (12,5 gr ) dzsemfix extra

Elkészítés:
1.A sárgadinnyét meghámozzuk, kikaparjuk egy kanállal a magjait és apró kockákra vágjuk.
2.A sárgadinnye egyik felét meghagyjuk darabosan, a másik felét botmixerrel pürésítjük.
3. Egy lábasba öntjük a darabos és a pürés sárgadinnyét a cukorral és a dzsemfixszel együtt.Belereszeljük a gyömbért és a citromhéjat és nagy lángon felforraljuk.
4.Folyamatos kevergetés mellett forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Mikor a zöld szín kezd átlátszóvá válni, akkor lesz jó a lekvárunk.
5. A keletkező habot a lábas oldalán egy kiskanállal vagy teaszűrővel leszedhetjük, de mire beforr a lekvár, nagyjából el is tűnt nekem.
6.Ha készen van, elzárjuk a gázt és az előkészített, előmelegített üvegbe töltjük.
7.Azonnal rácsavarjuk a kupakját és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk, hogy vákuum keletkezzen az üvegben.
8. Ezt követően 1 napra tehetjük a lekit száraz dunsztba, de a Dzsemfix utasítása szerint a fejreállítás után azonnal mehet a kamrapolcra, nem szükséges a dunsztolás.
Az edények, üvegek előkészítéséről illetve a lekvárkészítésről bővebb infot az első, Eper-kiwi lekvár receptjénél találhattok!



2 comments:

  1. Ez is nagyon fincsi lehet, ilyen kombót még nem próbáltam!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én sem gondoltam rá, de a sarki kisboltban világosodtam meg, mikor megláttam a dinnye mellett a gyömbért!!!És milyen jóó:)

      Delete