A Lehel téri piacos lángos

Már mindenki elkészítette a Nyammm Zsófi igazi, eredeti, Lehel piacos lángosát, aminek receptjét 1957 óta őrzi féltve Nyammm család. Ma én is beálltam a sorba, ahogy a nagykönyben meg van írva, még fokhagymás kenceficét is csináltam hozzá. Csak becsukom a szemem és mintha a Lehel téren lennék.:) Anyukám, köszönöm :)


Hozzávalók 10 db mini-lángoshoz:

3 dl langyos, kézmeleg víz
2 tk. cukor
2 dkg friss élesztő ( vagy 1 csomag szárított)
1 ek. só
fél kiló liszt
olaj

A piacos fokhagymás kenceficéhez:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 dl langyos víz


Elkészítés:

A-verzió: friss élesztővel
1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
2. Ha felolvadt az élesztő, hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
3. Ezután hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk belőle, letakarjuk és 20 percig kelesztjük.

B-verzió: szárított élesztővel
1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot és a sót. ( Utólag jöttem rá, szárított élesztőnél NYILVÁN nem kell a cukor, de mivel én még sose használtam ilyen cuccot, azért beletettem:)
2. Egy másik tálba szitáljuk a lisztet, rászórjuk a szárított élesztőt majd ráöntjük a cukros-sós langyos vizet.
3. Laza tésztát keverünk belőle, letakarjuk és 20 percig kelesztjük.

Innentől egyforma a folytatás.
4. 20 perc után a tésztát körbelocsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztát felfelé tolni. Erre azért van szükség Nyammm Zsófi szerint, hogy a levegőbuborékok távozzanak a tésztából,ezáltal lazább tésztát kapunk, ami nem fog úgy ragadni.
5. Megint letakarjuk és 5 percig pihentetjük.
6. Ezután tetszőleges méretű gömböket tépkedünk a tésztából, olajozott tálcára tesszük őket és újabb 5-10 percig pihentetjük.
7. A gömböket olajos kézzel megpróbáljuk kör alakúra formázni és bő, tűzforró olajban kisütjük őket, kb. 2-2 percig mindkét oldalát, míg aranybarna nem lesz.


A klasszikus lángos naná, hogy a sajtos-tejfölös, de azért a tejföl alá toljuk csak be azt a fokhagymás kenceficét: a fokhagymát fokhagymanyomóval préseljük szét, vagy reszeljük le. Keverjük el a sóval, olajjal, vízzel és kb. félórára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.



Megjegyzések

  1. Jajj anyukám köszönöm a kedves szavakat! Apukámnak köszönhető:D:D Szuperek lettek a fotóid! Megosztalak majd az oldalamon, mint kis büszkeségemet:)pusz

    VálaszTörlés
  2. :) nagyon guszta, és a számban az íze....:D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi a recept, de engedj meg nekem egy kis pontosítást. A levegőbuborékokra PONT azért van szükség, hogy ne tömött, szikár tésztát kapjunk, hanem finom könnyed és laza tésztát.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése